+5 oy
910 göst.
önce Diğer kategorisinde (759 puan) tarafından

Eşimin ailesi koyu katolik eşim ise 6 yıldır müslüman. Oğlum doğduğunda kulağına ismini eşim okudu kayınvalidem aynı anda vaftiz edilmesini eşim ve benden rica etti doğumdan sonra ülkeme dönünce konu havada kaldı eşimin yanına temelli geldim kayınvalidem ve kayınpederim bi kaç defa daha ricada bulundular vaftiz edilmesi için eşimle ortak kararımızdı çocugumuzun dinine karışmayacagız kararı ilerde kendisi verecek diye bunu eşimin ailesine ilettik anlayışla karşıladılar kayınvalidem vaftiz edilmesiyle Hristiyan olacak değil kulağına ezan okununcada müslüman olacak değil torunumuzun kararına saygı duyarız ama büyükanne büyükbabası olarak o töreni görmek istiyoruz bunu bizden esirgemeyin diye ısrar ediyorlar ama baskı yapmıyorlar eşim sen istersen yaparız istemezsen ilerdeki seçiminde ona göre yol izleriz diye kararı bana bıraktı bi yandan kırmak istemiyorum sonuçta evlenirken farklı dine mensup olduklarını biliyordum kayınvalidem ve kayınpederimi çok seviyorum Öz ailemden daha önce gelir benim için bi yandanda için rahat değil sebebini bilmiyorum ama huzursuzum ne yapacagıma nasıl karar vermem gerekiyor

31 Cevaplar

+15 oy
önce (8,834 puan) tarafından

Eşin Müslüman olmuş sonuçta yani anne baba Müslümanken çocuklarının Hristiyan doğmuş dibi muamele görmesi saçma. Bu konuda onların size saygı duyup böyle bir talepte bulunmamalari gerekiyor. 

önce (759 puan) tarafından

Dinini alır mı almaz mı bilemem ilerde onun kararı ne olursa artık fakat büyükanne büyükbabasının dinini görecek bilecek zaten yabancı ülkede yaşıyoruz başka yerdende görebilir benim asıl anlamlandıramadıgım şey sebebini bilmediğim bi huzursuzluk var içimde her hafta kiliseye gittiğimde bile buz gibi oluyorum kiliseleri buz soğuk sanki hani insanı birşey durdurur ya ama sebebini adını bilemez tam olarak öyleyim adını koyamıyorum belki kendime itiraf edemiyorum istemediğimi belki eşim kararı bana bıraktıgı için ileriye dönük  sorumluluk hissediyorum bilmiyorum işte neden oofff ne biçim iş bu

önce (12,166 puan) tarafından

Canım senin müslüman olarak yetiştirdiğjn bir çocuk sonradan hristiyan olmaz merak etme. Içinde her zaman Allah aşkı olacaktır. Ama neden her hafta kiliseye gidiyorsun ki?

Her pazar tüm aile toplanırız önce kiliseye ordan yemege ve toplantıya gidilir aile gelenekleriymiş

önce (12,166 puan) tarafından

Sende onları camiye götür :)

Benden önce eşim ayda bi kere cuma günleri götürüyor

-Reklam-
+9 oy
önce (10,099 puan) tarafından

İçinin rahat olmama sebebi içindeki iman her ne kadar desende saygı duyuyorum aslında içinde biyerlerde yanlış olduğunu sende biliyorsun kendimi senin yerine koymam zor ama ben olsam kabul etmezdim sonuçta o çocuğun anne babası Müslüman ve oda o aileye doğdu her çocuk İslam fıtratı üzerine doğar  

+1

Kendime itiraf edemesemde noktası virgülüne kadar size hak veriyorum eşim bu durumdan kaçıyor ailesini kırmamak için değil belli etmesede tamda bu durum yüzünden ama o kendine itiraf edemiyor ben edemiyorum istemediğimizi

önce (10,099 puan) tarafından

Eşinde kaçtığına göre seninle aynı düşüncede muhtemelen açıkça konuşman konuyu çözer aslında anne babasınında size saygı duyması lazım tıpkı sizden bekledikleri gibi 

Galiba eşimde beni bekliyor hayır demek için siz haklısınız kaçmak çözüm değil açık açık eşimle konusmam gerekiyor

önce (8 puan) tarafından
+1

Hayır de canım kabul etme sen Müslüman eşin Müslüman çocuğun kulağıma ezan okunmuş Allah aşkına çocuğun dengeleriyle oynamayın ne varsa İslam'da var bizim dinimiz çok güzel bir din 

+6 oy
önce (4,870 puan) tarafından

Müslüman ailede dogan cocuga vaftiz yapmak biraz saçma geliyor kulağa canım. Kim bir kavme benzerse onlardandır buyuruluyor. Yani esinin ailesi mutlu olsun diye dinimize aykırı bir tören yapmak yanlış. 

Aynı şeyleri düşünüyorum itiraf edemesemde kendime

önce (4,870 puan) tarafından

Eşinde muslumanmis zaten, bence ailesine bu konuda biz dusunduk yapmamaya karar verdik desin guzelce, ve bunkarsrimiza saygi duymanizi istiyoruz deyip konuyu kapatabilir

+1

Eşimle yarın kosacagım açıkça bakalım ne olcak

+5 oy
önce (763 puan) tarafından

Her doğan çocuk, İslâm fıtratı üzere (temiz ve günahsız olarak, tevhîde meyilli bir sekilde) doğar. Daha sonra anne babası onu (inançlarına göre) ya hristiyan, ya yahudî ya da mecûsî... yapar. Böyle bir hadis var çocuğun inancını şekillendiren aynı zamanda aile faktörüdür vaftiz dediğiniz şey Hristiyan adeti yani bence çocuğunuzu İslam'a inanıyorsanız onun üzerine büyütün zira dinimizde bundan sorumlu olacağız (kendi kanaatimce)

+4 oy
önce (3,253 puan) tarafından

İçindeki huzursuzluk müslüman oluşundan kaynaklanıyor bence.ne kadar saygıda duysan aslında uymak istemiyorsun.yoksa en başından yapardın 😊

Pek anlamam ama bekleyebilirlerse biraz daha erteleyebilirsin.yada içindeki huzursuzluğu eşine danışabilirsin eşin daha iyi anlar seni canım

İlk paragrafınız benim kendime itiraf etmekten korktuğum şeyleri özetliyor aslında belli etmesemde bi yandan huzursuzluğumun sebebi tam olarak bu eşime ayrı sinir oldum kaç gündür kararı bana bıraktıgı için sanırım o da kaçıyor bu durumdan bana pas atıyor

önce (3,253 puan) tarafından

O zaman kendini kandırmamalısın.bir annenin içi rahat etmiyorsa haklıdır.eşinle oturup düşüncelerini çekinmeden söylemelisin.başta evet insan saygı duyup kararı çocuğuna bırakmak istiyor ama içsel çatışma fikir ayrılığı olunca çıkıyor ortaya.en iyisi eşinle konuşmak

Sanırım haklısınız kaçmak konuyu havada bırakmak birbirimize top atmak yerine açıkça istemediğimi eşimle konusmam gerekiyor kaçmak bişeyleri çözmez

+4 oy
önce (163,510 puan) tarafından

bilemedim hayatim degisik bi durum

Bende öyle düşünüyorum

+4 oy
önce (1,657 puan) tarafından

Bunu biz bilemeyiz en iyisi bir hocayla konuşmak yada diyaneti arayıp sorabilirsiniz 

Mesele dini hükmü değil ki öyle olsaydı şimdiye çoktan cevabını bulmuştum mesele ne kadar kendime itiraf etmeye çekinsemde içim kabul etmiyor ama nedenini tam olarak bilmiyorum

+4 oy
önce (11,607 puan) tarafından

Ben olsaydım herhalde senin gibi istemez rahatsız olurdum. Bian empati yaptım huzursuz oldum.

Ama en iyisi bir hocaya sor bakalım ne diyecek ona göre karar verirsin içinde rahatlar

Dini hükmü olsaydı mevzu cevabı çok basitti huzursuzum sadece ama galiba eşimle açıkça düşüncemi paylaşsam içim rahatlar eşimde bu durumdan kaçıyor aslındq hayır desem mutlu olur gibi sanki

önce (7,164 puan) tarafından

Şimdi vaftiz isterler yarın birgün başka şey isterler. Önünü almanız lazım yoksa devamı gelebilir bence önünü alın kafanız her şekilde rahat olsun yoksa huzursuz da olacaksanız vaftiz ettirirseniz

Düşüncesi bile huzursuz ediyor kabul etsem daha kötü olurum herhalde

+3 oy
önce (132 puan) tarafından

Ben olsam vaftiz falan yaptırmazdım sonuçta sen Müslümansın eşinde müslüman olmuş. Bu bebek müslüman ana baba evladı ne gerek var böyle şeylere. 

İnanın aynı şeyleri düşünüyorum sadece kendime itiraf edemiyorum

+3 oy
önce (3,993 puan) tarafından

Ma onların dinine göre vaftiz zaten  anlamı günahlardan arınma yani sen hiristiyan dinen ait birsey yaptirmaknistiyorsun bizde nasil sünnet var onun gibi  simdinsiz Müslüman olmuşsunuz çocuğun kararı ne kadar hirsitiyqnq dönebilir ki evde bu kültürü alacak çünkü..

Ben olsam yaptirmazdim sahsen yabancı gelin yada damat sorunu işte böyle dinle başlıyor malesef 

Bunları en başından biliyordum bilerek kabul ettim eşimle kendimize itiraf edemiyoruz istemediğimizi ikimizde bu durumdan kaçıyoruz

+3 oy
önce (4,875 puan) tarafından

Aklımda fransada yaşadığını yazdığın kaldı. Evlenip mi gittin yoksa doğma büyüme fransadan misin? Bu dediğin vaftiz hristiyanların yeni doğan bebeklere yaptıkları bir şey. Ne kadar da iyi bir kayinvalide ve baban olsa da bunu yapman, Müslüman olarak doğru değil. Artık onların sizin farkli bir dine mensup olduğunuzu kabul etmeleri ve kendi dinlerinin uygulamalarını empoze etmelerini bırakmaları gerekir. Ben doğma büyüme fransadanım 18 yılım orda geçti, 18 olduğumda turkiyeye taşındım. Yani guzellikle anlatsan anlarlar diye düşünüyorum.  

Hayır fransa değil yeni zelandadayım evlenip gitmedim 2 ay oldu geleli 5 yıl sonra yani eşimin ailesi bu durumu kabul ediyor zaten haklarını yemeyeyim oldukçada saygı duyuyorlar sadece vaftiz töreni istiyorlar onun dışında nasıl yetiştirdiğimize dinine hiçbirşeye hiç karıştırmıyorlar kendşme yüksek sesle söylemeye çekiniyorum ama ben bu töreni istemiyorum eşimde bu durumdan kaçıyor bana pas atıyor kararı sen ver diye onunda istemediğini biliyorum ama bana söylemiyor aslında bi söylese içimdeki huzursuzluk son bulacak o da benim gibi bu durumdan kaçıyor

önce (4,875 puan) tarafından

Dini yönünü öğrenmek istiyorsan caiz değil. Çünkü bu dini bir ritüel. Tabi anlıyorum kayinvalideni herkes ister çocuğu kendi dini üzerinden devam etsin ama Müslüman bir çocuğa böyle bir şey yapmak caiz değil.

O kısmına hiç bakmadım bile sadece içim çok huzursuz ne zaman kiliseye bile gitsem buz gibi oluyorum kiliseler buz gibi donuk sanki

+3 oy

Her doğan islam fıtratı üzere doğar

Ben dinini secmeyi ona bırakayım gibi düşünceler bana saçma geliyor

Zaten çocuk sizden gördüğünü yapacak

Sen islam üzere yaşıyorsan o da öyle yapacak sonradan dîn değiştirir mi elbette değiştirebilir ama ben elimden geldiğince Rabbimin emirlerini yerine getiriyorum günahlardan kaçınmaya çalışıyorum, çocuk da beni görüyor gördüğünü yapıyor. Vaftizmiş bilmem neymiş çocuğumun babası bile olsa ben asla izin vermem ki zaten öyle biriyle  evlenmem evlenmedim de Allah a şükür. Kaynana kayınbaba dış kapının dış mandalları sınırını bilir ne bana karışır ne evladıma. Kaynanamın kızıma verdiği çikolatalı ekmeğe karışıyorum ben kaldı ki diniyle ilgili istediği bir vecibeyi yaptıracak hayatta olmaz 

Senin huzursuzluğun da boşuna değil . İçin rahat etmiyor etmicek çünkü sen de doğrunun ne olduğunu biliyorsun

Bu yüzden huzursuzum işte

+3 oy
önce (6,250 puan) tarafından

Önce eşinle konuşup aldığınız ortak kararı karşı tarafa bildirmelisiniz çünkü anne baba Müslüman bebeğin yetişkin bir insan olduğunda din değiştirmek isterse bu onun kararı ama bu kadar küçükken onun yerine düşünmesi gereken ebeveynleri zaten var 😘

Sorunlardan biride bu eşimde bu durumdan kaçıyor kararı bana bırakıyor belli etmesede istemediğini farkındayım ama bana söylemiyor kaçıyor bu durumdan

+3 oy
önce (6,867 puan) tarafından

Sen müslümansın eşinde müslüman o yüzden vaftiz olmaz bence bide her insan müslüman olarak dünyaya gelir çocuğunuda din seçme konusunda zorlama yapmadan müslüman olarak yetiştirmen lazım çünkü ahirette bundan dolayı da hesaba çekilmek var eşinin ailesi ne kadar iyi bir insan olsada Rabbimin emir ve yasaklarına karşı koymaktan üstün değildir madem çok anlayışlı insanlar senide bunu konuda anlamaları lazım

Eşimle son kararımızı bildireceğiz bakalım nasıl olcak

+2 oy
önce (6,412 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Ben rahatsız olurdum ama yaptırırdım. Sonuçta bir tören aile görmek istiyor. Siz “çocuğumuz bizim gibi Müslüman olacak deseydiniz” onlar bu karara saygı duyarlardı ama siz “çocuğumuz karar versin” derseniz, onlar da doğal olarak vaftiz tören isterler. Böyle bir karar aldıysam vaftiz edilmesine de izin verirdim. Sonuçta bir tören vaftiz olduğu için hiristiyan olacak değil. 

Dinine kendi karar verecek dememizin sebebi eşim ailesi katolik olduğu halde lisede deizme yönelmiş yıllarca hiçbir dini benimsememiş kulağına adı okundugu zaman kayınvalidem buda senin gibi dini olup sonradan dinden çikarsa ne olacak dediğinde çocugumuzun kararına saygı duyarız o ne isterse o olur dediği için öyle spontane gelişti içim huzursuz belki eşim kararı bana bıraktıgı için belkide sürümcemede kaldıgım için belki imanım ağır basıyor sebebini kesin olarak bilemiyorum  sembolik tören hiç konusmadık bunu vaftiz nasıl yapılıyor onu bile bilmiyorum iyi de içim neden huzursuz bunun cevabını bulamıyorum

önce (6,412 puan) tarafından

Belirsizlik, bilmemezlik olabilir. Kendi adına aldığınız bir karar olsa huzursuz olmazsınız lakin bu karar çocuğunuz adına olduğu için rahatsız olabilirsiniz. Yani içten içe çocuğunuzun Müslüman olmasını istiyor olabilirsiniz bilinçaltınız Müslüman olarak kabul etmiş olabilir. Dini bir ritüel vaftiz ben kabul ederdim. Ne olacak ki ☺️

İşte bu şimdi buldum huzursuzluğumun diğer sebebini çocugumun ilerki hayatını etkileyip etkilememek çok teşekkür ederim hep ilk duruma yönelirken aslında halı altına süpürdüğüm asıl sebebi şimdi daha net anladım ve artık eminim kararımdan size nasıl teşekkür etsem bilmiyorum ❤❤❤

+2 oy
önce (24,656 puan) tarafından

Elhamdülillah Müslüman im ama şöyle düşünüyorum onlar sana saygı duyup senin dininin gerekenini yapmış bu töreni de görmek istiyorlar onlar için sembolik bişey anı hatıra gibi ben olsam bana saygı duydukları için bende onlara saygı duyar yerine getirirdim tabi karar senin ve eşinin 

önce (5,624 puan) tarafından

valla cidden çoğu fikrimiz aynı. 

evet islama aykırı şeyler yapılmamalı bunda herkes hemfikir ama burda farklı din mensubu bir aile var ve onlar aynı hoşgörüyü gösteriyorsa saygı duyuyorsa mutlu olsunlar diye yapılabilir. 

onlar saygı duymasa, zerre umrumda olmaz ağızlarından çıkan hiçbir sözü yapmam zaten ben olsam. 

iki ailede hepten Müslüman olsa aile durduk yere hadi vaftiz edin dese o saçma ve yanlış olur. 

Yukarıda fkolgun nickli yazar sayesinde iç huzursuzluğumun sebebini buldum halı altına itelediğim durumu açıkça biri yüzüme çarpınca kararımdan artık emin olarak yarınki konusmaya hszırlanacağım bakalım nasıl olcak galiba birinin beni sirkelemesi gerekiyordu ohh be şimdi rahatladım hepiniz aynı şeyleri düşündünüz sanırım

önce (5,624 puan) tarafından

sen kararından eminsen gerisi boş🤗

önce (24,656 puan) tarafından

Okudum da oda bizle aynı fikirde Müslümanız ama hangi yaptığımız şey Müslümanliga yakışır tartışılır o sebepten ben olsam gönülleri olsun diye yapardım 

Buna nokta atışı derim kim dört dörtlük ki

+2 oy
önce (64 puan) tarafından

Buradaki insnalarin yorumları seni yonlendirmesin lütfen. Sevdiğin bir imama sorabilirsin. O sana sorun yok ne önemi var hepsi Allah'ın dini. Bunun zararı yok derse ona göre davranırsin. Yani Hristiyan olacak değil. Din seçmek iki damla su ile olmaz sonuçta. Yinede imama Sor. Öyle rahat edersin. 

Bunuda düşünebilirim

+2 oy
önce (3,908 puan) tarafından

İslam dininde, senden olmayanlarla yakın kurma diye bir durum var. Ya da iki farklı dine mensup kişilerin, evlilik yapmaması gerektiğine dair cümleler var (Söylediğim cümleler birebir aynı değil tabi, özet olarak yazdım).

Kişilik olarak farklılıklara açıksınız, bu yüzden sorun yok diyorsunuz ama islam dininin getirdiği '' sınırlamalar/uyarılar '' yüzünden çekingenlik yaşıyorsunuz.

Müslüman olmamasına rağmen (ne kendisi, ne ailesi) imam nikahı kıyan tanıdığım var. Belki de kendi hür iradesiyle kabul ettiği için sorun olmadı evet, ama dürüst olmak gerekirse, müslğmanlıkta, her farklı dine ne kadar hoşgörü de olsa, kara kedi görmüş gibi köşe bucak kaçmak da var.

İyi hoş beş insanlar olabilirler ama son karar anne-babanındır. Vaftiz töreni sadece siz 4 kişi (anne-baba-büyükanne - büyükbaba) arasında olacaksa yine olabilir. Ama davetlililer önünde böyle bir şey yapmak, açıkça, sizin seçtiğiniz dinin (onlar gözünde) geçersizliğini gösterir. 

Bi sebebi bu kendi inancım gereği bi sebebide eşim kararı bana bırakıyor kendisi bişey demiyor

+2 oy
önce (2,743 puan) tarafından

Esin müslüman olmuş sende müslümanın çocuğun ne kadr kaynananın dediğini yapsada oda müslüman olarak doğmuş hem sizle yasiyacak ilaki sorular soracak ve namaz kiliyorsan ona göre büyücek oda kılar veya kuran okursan ilaki görür Allah'ı sorar merakını giderir sen anlatırsın çocuk öylede büyür gider sen şimdi yapsan ilerde sana sen bana Müslümanlığı gösterdin ama neden hristiyanların adetlerini yptirdin falan diye sorgular 

Sen kendi dinini gerçeği herşeyi öğretir gösterirsin kendisi buyup anliyacagi yaşa gelip anladığında çıkarsa kendisi bilir ama inşallah müslüman olarak gerçek yolda kalır

Burda karar senin sonuçta ölümlü dünya saygı duyulur ama gerçek neyse ona göre gidilir öğretilir sende gerçeği biliyorsun müslüman olduğuna göre ona onu vereceksin ogreteceksin onlarada hayır deceksin bitecek konu

Esinlede aynı şekilde konuş 

Yinede sen bilirsin

Eşimle kesin konuşmam gerekiyor sanırım

+2 oy
önce (4,723 puan) tarafından

Çocuğun dinine karışmacağız diyip kulağına ezan okursanız onlar da doğal olarak vaftiz edilmesini ister bu çok normal. Ya konuşup kırmadan biz müslümanız ve bu bizim inancımıza ters çocuğumuz da reşit olana kadar Müslüman gibi yaşayacak ama reşit olduktan sonra istediği dini seçer ve seçtiği dinin ritüellerini uygular diye kesin ve net konuşmanız lazım. Çünkü sizin söylediğiniz ve yaptığınız birbirini tutmuyor. 

Dinine kendi karar verecek dememizin sebebi eşim ailesi katolik olduğu halde lisede deizme yönelmiş yıllarca hiçbir dini benimsememiş kulağına adı okundugu zaman kayınvalidem buda senin gibi dini olup sonradan dinden çikarsa ne olacak dediğinde çocugumuzun kararına saygı duyarız o ne isterse o olur dediği için öyle spontane gelişti aslında huzursuzluğumun bi sebebide ilerisini düşünmem

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 312 göst.
24 Eylül 2024 Diğer kategorisinde Miniminnaķ (3,707 puan) tarafından soruldu
+1 oy
16 cevap 439 göst.
+1 oy
2 cevap 85 göst.
22 Mayıs 2025 Aile & Aşk kategorisinde Masum anne (338 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap 116 göst.
23 Temmuz 2025 Diğer kategorisinde Busraaa1 (61 puan) tarafından soruldu