0 oy
190 göst.
Diğer kategorisinde (27 puan) tarafından

Selamlar herkese,

Umarım iyisinizdir. Buraya biraz içimi dökmek ve belki benzer şeyler yaşayan başkaları vardır diye danışmak için yazıyorum.
Yakın zamanda yüksek lisans tezimi verdim, yani akademik olarak hayatımdaki büyük bir hedefi tamamlamış oldum. Ama tuhaf bir şekilde, o beklediğim rahatlama ve tatmin hissi yerine içimde büyük bir boşluk oluştu. Sanki bir dayanağımı kaybetmiş gibiyim.
Bu boşluk hissiyle başa çıkmak için kendimi sürekli bir şeyler öğrenmeye adadım. Felsefe, dilbilim, din, tarih ne bulursam okuyorum, araştırıyorum. Bir yandan Arapça, Almanca, Latince, İspanyolca öğrenmeye çalışarak zihnimi sürekli meşgul tutuyorum.
Gelgelelim, bazen durup "Ben bütün bunları neden yapıyorum?" diye sorduğumda cevabını bulamıyorum. Sanki sürekli kürek çekiyorum ama tekne hiçbir yere gitmiyor gibi bir his. Bu kadar çaba gerçekten anlamlı mı, yoksa sadece bir şeylerden mi kaçıyorum, emin değilim.
İşin daha derini ise, altta yatan ve bir türlü geçmeyen bir hüzün var. "Bu dünyaya ait değilmişim" gibi tuhaf, yabancılaşmış bir his. Sanki her şeye ve herkese dışarıdan bakıyorum.
Aranızda böyle bir "hedef sonrası boşluk" yaşayan oldu mu? Bu sürekli öğrenme çabası sizce bir kaçış mı? Bu anlamsızlık ve aidiyetsizlik hissinden nasıl çıkılır?
Fikirlerinizi, deneyimlerinizi merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

4 Cevaplar

+1 oy
(4,697 puan) tarafından

Büyük bir yoğunluktan çıktın çok normal. Doktoraya başla :))

(27 puan) tarafından

Başlayacağım inşallah. Ne bileyim ya. Böyle bomboş geliyor her şey. :(((

(4,697 puan) tarafından
+1

Bende lisanstan sonra öyle olmuştum canım sıkılıyordu resmen. Ama ben lisanstan sonra devam etmedim 

(382 puan) tarafından
+1

aynen oyle . insaniglunun isteklerinin haz alma duygusunun tatmin olmasinin siniri yok . insan doyimsuz varlik . haliyle bir hedeften sonra baska birsey istiyor beyin. belliki seviyorsun kendini gelistirmeyi . bi tik farkli ugraslar hobiler edin. suana kadar yaptigin seyler hep entellektuel

olarak gelistiren seyler seni. keyf alacak farkli alan bul bi sure. sonra yine devam edersin.

ben felsefe mezunuyum. felsefenin f sini duymak gormek istemiyorum midem bulaniyor arrik. insan bıkıyor

(27 puan) tarafından

Peki ne yaptınız ondan sonra? 

(27 puan) tarafından

Güzel ya. Neden öyle dediniz? :((

Felsefe iyidir. 

-Reklam-
+1 oy
(5,763 puan) tarafından

Altta yatan başka bir boşluk var gibi sanki. Bir yandan bilmenin getirdiği farkındalık da yanlış evrilmiş. Bilgi farkındalık getirir, bu da doğru yönetilemezse kaygıya dönüşür. Bilmeyen insanlar daha mutludur bu yüzden ;)

Şöyle birkaç sene özel sektör tecrübesi istemez misin, değil zihnini sorgulamak, sabah yüzümü yıkayıp işe gitsem şükür Allah'a dersin :))))

(27 puan) tarafından

Tabii, duymak isterim elbette. :)))))

Ben de özel sektördeydim ama çıktım. Ancak ben evden çalışıyordum. Şu an kamuda çalışıyorum. 

+1 oy
(4,843 puan) tarafından

Üniversite mezunuyetimde oldu bana, bildiğin depresyona girdim ben. 

Okulu uzatmıştım, bunalmıştım ve tek hedefim okulu bitirmekti. Tek ders sınavı kalmıştı artık, deli gibi ona çalıştım ve geçtim. Okul bitti. Ama sonrasını hiç düşünmemiştim. Afalladım eee şimdi ne olacak? 

Gerçek hayat karşımdaydı artık ve daha büyük savaş var burada. 

Hastalık hastası oldum o dönem ve bildiğin her branşa gittim hastayım diye 🤦🏼‍♀️

İş bulunca toparladım ama işi de öyle hemen bulamıyorsun bazen

(27 puan) tarafından

Ben zaten çalışıyorum. Aslında ben de alışamadım. 

+1 oy
(8,766 puan) tarafından

Arkadaşın dediği gibi büyük bir yoğunluktan çıktığın için sürekli bir şeylerle meşgul olmaya çalışıyorsun yoksa zaman nasıl geçecek gibi düşünüyor olabilirsin ama bence bu kadar bir şeylerle uğraşmak insanın zihnini yorar. Çalışmayı düşünmüyor musun? Veya gezip yeni yerler keşfetmek güzel olmaz mı ? Hiçbirimiz bu dünyaya ait değiliz elbette bu yüzden mesela ben olabildiğince hayatı yaşama taraftarıyım bunun dışında yeni bilgiler öğrenmek değil de hobiler edinme taraftarıyım. Yani hayatın eğlence kısmına odaklanırsak derin düşüncelere dalmayız. 

(27 puan) tarafından

Ben kamuda çalışıyorum ama hala böyle. İşteyken bile aklıma geliyor bu düşünceler. 

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 175 göst.
26 Temmuz 2025 Diğer kategorisinde Zelihanur_80 (324 puan) tarafından soruldu
+2 oy
7 cevap 273 göst.
0 oy
31 cevap 1,651 göst.

Kategoriler

1,471,707 soru

24,102,297 cevap

332,492 kullanıcı