+2 oy
192 göst.
Diğer kategorisinde (1,183 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Oğlum 4 bucuk yaşinda yazmaya çok hevesli surekli bir harf gösterip bu hangi harf diye soruyor. Şekillere çok meraklı eliyle kare üçgen daire gibi şekiller yapıp bak anne üçgen yaptım şu elimide şuraya koyarsam ne şekli oluyor oyun buluyor kendine. 30 a kadar sayabiliyor ben sadece 10 a kadar saymayı ögretmiştim. Hafta'nın 4 günü 3 saat oyun evine gidiyor. Ordaki etkinliklere artık adını kendi yazmaya çalışıyor.

image

Oğlumum adı Ali İhsan ama bizmona hep Aliş diyoruz. Arkadaşları öğretmenleri de aliş diyor .

Sizce ben ne yapmalıyım.  Ne yapmalıyım desteklemeli miyim. Yoksa engelleyim mi

10 Cevaplar

+2 oy
(572 puan) tarafından

Bence bu yaş grubunda adını yazması çok normal geliyor bana ek bir başarı değil çocuk zaten göre göre öğrenmiş hatta bu yaş grubunda cogu çocuk alfabeyi bile biliyor anafinifi yaş grubu yani ne ogretirsen alır çocuk 

(1,183 puan) tarafından

9 kişilik sınıfta bir tek oğlumda var. İki küçük kardeşim vardı ikisinizde bu yaşlarını hatırlıyorum böyle bir şeye denk gelmedim. Eşimin 2 yeğeni var neredeyse aynı yaştalar saymayı bile bilmiyorlar. Bu durumda şaşırmam normal bence

(572 puan) tarafından

avokadocum çok da severim avokado:))

Annesi babası ilgili ve eğitime önem veren bu yaş grubundaki her çocuk bu dediğini yapar.

Bu yaşta üstün zekalı bir çocuk yazar akıcı okur matematikte işlem yapar vb yani bu kadar basit düzeyde olmaz seninki ilgi duymuş sevmiş yani siz de desteklemişsiniz ya da oyun grubunda heveslendirilmis olabilir bana kalırsa alfabeden başlayıp ogretebilirsin ama öğretirken a ve ce diye öğretme sakın bı cı diye ses çıkararak öğret 

(572 puan) tarafından

Bir de her çocukla karşılaştırmak doğru değil bazı çocuklar bu yaş grubunda bütün ilgisini oyuna verir her çocuğun ilgi ve yeteneği farklıdır kimi çocuk resim çizmeyi kimisi boyama yapmayı kimi matematiği kimisi de okumayi yazmayi seviyor

(5,706 puan) tarafından

@hatunca yorumlarına katılıyorum. Bundan sonra yazacaklarım lütfen övgü gibi anlaşılmasın çünkü gerçekten övgüye değer bir durum mu bilmiyorum. Benim eşim üstün zekalı. Büyük ihtimalle oğlum da. Herkes bir şeylerde üstün olma peşinde (post sahibi için demiyorum kesinlikle) ama her üstünlüğün de bir zorluğu var. Normal olmak, ortalama olmak mutluluk getirir bana göre.

Oğlumun dil ve sayı becerileri çok gelişmiş. Yaradılıştan. Sayı saymak falan demiyorum. Dört işlem yapıyor 2 yaşından beri. Türkçesi anne babasıyla uzun uzun tartışacak kadar gelişti. Biz okuma yazma yerine dil öğrettik doktor tavsiyesiyle. İngilizce öğrettik. 3.5 yaşında şu an, yetişkin İngilizcesinde zorlanıyor ama çocuk İngilizcesini anlıyor.

Biz psikologla takip ediyoruz, 4 yaşına gelince ölçüm testlerini yapalım dedi. Ona göre eğitimine karar verilecek. Yetenek, zeka, beceri hepsi güzel şeyler ama üstün olması bence zorluk. Hele de bu ülkede. Oğlum üstün zekalı çıkarsa ben nerede okutacağım? Sosyal ilişkilerinde dengeyi nasıl kuracağım? Yaşıtlarıyla şimdiden ayrıştı. Çoğuna bebek muamelesi yapıyor. Özel eğitim alsa bile sayılı arkadaşı olacak. Bir sürü sosyal sorunu olacak. Eşimden biliyorum hepsini... 

Velhasıl, post sahibinin oğlu gayet yaşının sınırları içerisinde. Okuma dışındaki tüm hevesleri desteklenebilir. Aşağıda da yazdım zaten neler yapılabileceğini.

-Reklam-
+1 oy
(6,961 puan) tarafından

Bence desteklemelisin cocuk hevesleniyor ne guzel köreltme bence masallah

(1,183 puan) tarafından

Teşekkür ederim

+1 oy
(12,054 puan) tarafından

Benimki de çok hevesli 4 yaşından beri babası örnek olarak anne baba dede öykü yazmış onlara baka baka artık kendi yazıyor ama daha ileri gitmeyelim dedim ilkokulda sıkılır ondan sonra saati bütün harfleri biliyor sayı saymayı zaten çoktan biliyor kreşe gitmiyor bu arada

(1,183 puan) tarafından
+1

30 a kadar sayabiliyor. Rastgele harfleri yan yana yazıp ne yazdım okusana diyor. Hevesli ama işte dediğiniz gibi okulda sıkılır diye desteklemek istemiyorum

(572 puan) tarafından

Eğer ileri boyuta getirmiyorsa sıkılır çünkü aileler alfabeyi a ve ce şeklinde öğretiyor çocuk öğreniyor hatta yazıyor ama bazı kelimeleri birleştirebilir b c şeklinde seslendirmesini için birinci sınıfta öğretmen daha zorlanıyor çocuk okumayı ogrenecekse birinci sınıfa gitmeden akıcı okuyabilmeli yoksa dediğim gibi çok zorlanir ve sıkılır 

(12,054 puan) tarafından

Ki bazı harflerin yazılışları da değişmiş  evde öğretilenle okulda öğretilen farklı olabilir öğretmen zorlanabilir. Aynı şekilde harflerin okunuşu falan ben  bunları okulda öğretmenle birlikte öğrenmesini uygun buluyorum. Mesela büyük harfleri biliyor  bunun küçük harfi nasıl diye soruyor 

+1 oy
(4,955 puan) tarafından

OOkul hayatinda zorlanir diyolar bu konuda ama isteyen bi cocuga neden engel olunsun ki belki cocuk ustun zekali yasitlarinda zeki alim olacak neden engel olacaksin ki bence destek ol derim 

(1,183 puan) tarafından

Teşekkür ederim

0 oy
(2,515 puan) tarafından

Desteklemelisin benim oğlum da 3 yaşında harflere ilgi duymaya başladı. O sıra okulda zorlanır dediler üzerine düşmedim. 4 yaşında anaokuluna gitti öğretmenine sordum evet aslında öğretmemek gerekiyor ama hevesliyse engelde olmayın dedi. Sonra zaten dil terapistine gitti bütün harfleri öğrendi. Şimdi 6 yaşında ezbere hepimizin adını soyadını yazıyor. Yazmak istediği başka şeyleri bana sorup yazıyor. Hangi harf önce olacak diye. Birçok şeyi yazmayı öğrendi. Hatta dün telefonda oyun oynarken şifre çıkmış yazılışlarımdan hangi rakamlar olduğunu tahmin edip girdi şifreyi 😄 az daha uğraşsa okumayı da öğrenecek kendi kendine 😄

(1,183 puan) tarafından

Teşekkür ederim canım

0 oy
(5,706 puan) tarafından

Öncelikle ilgisi de yetenekleri de yaş sınırının içinde. Normal gidiyor yani gelişimi. 4.5 yaş az bir yaş değil, becerileri olağan seyrinde.

İkinci husus, okuma dışındakileri destekle. Okumayı vaktinde öğrensin. Ama sayılarla ilişkisini pekiştirebilirsin. 30'a kadar sayması yaşına göre normal, ama mesela 3 boncuk var yanına 4 daha koydum kaç oldu gibi hesap becerilerini geliştirebilirsin.

Yabancı dil öğretebilirsin. Hatta muhakkak öğret bence. Bu yaşta okuma yazmasından daha önemli bir dil daha bilmesi.

0 oy
(78 puan) tarafından

Büyük oğlum 20 aylikti 100e kadar sayiyordu ingilizce olarak 50ye kadar sayiyordu. 2.5 yaşında hem dijital hem analog saati biliyordu zaman kavrami cok iyiydi. 3 yaşta toplama çıkartma ile başlayıp çarpma bölme islemlerini yapmaya başladı. 4 yaşta okuma yazmayı kendi kendine söktü bizde 4 yaşta kreşe verdik şimdi anaokulna gidiyor 6yasinda. Eylül ayında ilkokula başlayacak öğretmeni diyor zaten direkt 2.siniftan başlatırlar bu çocuğu. Bu arada yıl sonu gosterimiz var istiklal marşının tamamını ezberledi hemde 1 ayda. Öğretmeni sen yaparsın demiş ezberlemiş gösteride istiklal marşını okuyacak

0 oy
(1,470 puan) tarafından

Destekle tabiki engel olma . Ne güzel işte hevesi var erkenden ne öğrense kâr. Benim kızım da 5 yaşında onunda hevesi var yazı yazmaya . İngilizce renkleri biliyor bazı hayvanları biliyor . 50 ye kadar sayı sayabiliyor . Bazı harfleri biliyor sadece yazması yok . Bende ona eğitici kitaplar boyama yazma kitapları almayı düşünüyorum. Küçükken almıştım bilmediği için hep yirtmisti

0 oy
(17,141 puan) tarafından

Engel olsan bile öğrenmek istiyorsa kendi başına da öğreniyor. Bence takip et hatali olduğu yerlerde düzelt yoksa yanlış öğrenebilir. Öğretmenler genelde okuma yazmayı öğretmek yerine matematik öğretmeyi tavsiye ediyorlar. 

0 oy
(5,152 puan) tarafından

Benim kızım da 4.5 yaşında ama 5e az kaldı. Benimki de kendince harfleri yazıyordu. Harfli oyuncakları da var. Bu ara birleştirme yapıyor biraz biraz okuyor ama anca okula başlayınca ilerletir gibi. Okula gitmiyor bizimki daha.

Bu yaş çocuğu zaten hevesi varsa desteklersin zorla olmaz kalkar gider. Hevesi varsa destekle bence neden engel olasın ki.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 115 göst.
8 Nisan 2023 Diğer kategorisinde Abcdefkjlmn (269 puan) tarafından soruldu
+2 oy
8 cevap 287 göst.
+1 oy
6 cevap 393 göst.
0 oy
4 cevap 164 göst.
20 Ocak 2025 Aile & Aşk kategorisinde Birkucukbebis (468 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,470,192 soru

24,082,998 cevap

331,303 kullanıcı

...