+3 oy
1,185 göst.
Diğer kategorisinde (303 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Kızlar oğlum 5 yaşında fakat öteki çocuklar gibi. Kendini ifade edemiyor hiperaktif bir çocuk. Sosyaleşemiyor. Bugün çocuk psikologuna götürdüm.   

Doktor bana oğlunuz atipik otizmli bir çocuk dedi. Ve ben orda göz yaşlarımi tutamadim. Üzerimden kaynar su döküldü resmen şuanda hiç iyi degilim..   ne yapacağımı bilmiyorum...

32 Cevaplar

+7 oy
(17,141 puan) tarafından

5 yaşina kadar hiç şüphelenmedim mi sen canim. Geçmiş olsun. 

(5,738 puan) tarafından

Ya da kreşte anaokulunda felan da anlaşılmadı mı?

(303 puan) tarafından

Gondermedim anasinifa kreşe 

-Reklam-
+3 oy
(12,054 puan) tarafından

Yapacağın şey kabullenmek ve çocuğunla canla başla ilgilenmek eğitimini eksik etmemek. Çok zor durum biliyorum Allah şifasını versin inşallah. Komşumuz var hala kabullenmedi eğitime göndermiyor otizm olduğunu kabul etmiyor çocuğa yaptığı en büyük yanlış bu.

(303 puan) tarafından

Elimden ne geliyorsa bu saaten sonra herşeye hazirim rabbim verdiyse şifasını da veriri mutlaka dua edin 

(969 puan) tarafından

Rabbim gönlüne ferahlık versin inşallah 

(303 puan) tarafından

Amin inşallah 

+2 oy
(3,428 puan) tarafından

Doktor gerçekten detaylı bir muayeneden sonra mı bu tanıyı koydu? Başka bir doktora da giderseniz belki daha net bir tanı alabilirsiniz. Beş yaşına kadar şüphelenmediyseniz, demek ki düşük seviyede. Çünkü otizimin de belli dereceleri var. 

(303 puan) tarafından

Atipik otizm dedi dr bize buda ufak bir otizm çeşidi duzelebilir miş özel eğitim okullarına götürmemiz gerekiyormus.

Onun içinde bize rapor çıkartalım dedi fakat bu rapor çocuğun siciline yansiyacakmis ileride bu çocuk hiç bir yerde çalışamıyacakmiş

(3,428 puan) tarafından

Rapor almanız, eğitim desteklerinden faydalanması için. Diğer türlü özeller ile çalışmanız lazım.

Tedavi ile düzelebilir seviyede ise kendinizi üzmeyin. Ne iyi ki tedavisi mümkün. Hem okula başlamadan da ilerleme kat etmiş olursunuz. 

(217 puan) tarafından

Rapor çıkartmayın hafif ise maddi gücünüz yetiyorsa kendiniz halledin bence yetişkin bir birey için sonrasında sorun olur çok üzülür 

(303 puan) tarafından

Büyüyünce önüne cikarmi diye çok merak ediyorum. Hayatını etkiler mi diye çok tedirginim 

(2,597 puan) tarafından

Eşimin kuzeni var onun oglunada otizim demistiler ama kadın rapor çıkarmadı ilerde siciline işler diye özel kendi para vererk götürüp getirdi oğlu düzeldi konuşma herşeyi şuan okula gidiyor kimsede öyle söylemediler ailedekiler çoğu bilmiyor bilenlerde sonradan ogrendi 

+1 oy
(2,517 puan) tarafından

İnsan kendi evladına yakıştıramıyor konduramiyor o yüzden fark edemiyor. Otizmin bir sürü çeşidi var hiç birşey için geç değil üzülme. İlk yapman gereken kabullenmek ve çocuğun için faydalı olacak bir özel eğitim okulu bulmak. Eğitim ile ilerlemesi engellenebilir ve sosyallesebilir. 

(303 puan) tarafından

Bize dr atipik otizm dedi bu da ufak bir otizm dedi geçicegini söyledi. Size rapor çıkartalım özel eğitim okullarına götürün fakat bu rapor ileride oğlunun karşınsa çıkacak dedi annesi. Yarın birgün bu çocuk hiç bir isyerinde çalışamıyacak dedi.

(2,517 puan) tarafından

Hayır o öyle değil artık. Eğer oğlunda düzelme olursa raporu kaldırıyorlar. Bizde dil ve konuşma için rapor çıkardık konuşması düzeldi ve artık gerek yok dediler şimdi hastaneye gidip kaldıracağız. Oğlunuz düzelsin iletişim kursun da iş bulur çalışır da artık eskisi gibi değil özel bireyler için de iş imkanları var. 

(303 puan) tarafından

Çok korktuğum için çıkartmak istmedim. Bir anne olarak o sorumluluğu almak istemedim. Hatta Dr sordum rapor kaldirila bilir mi diye hayır dedi kaldiramiyorlar mis hep sicilinde kalıyormuş. E nabız da çıkıyor mus

(2,517 puan) tarafından
+1

Peki çocuğunuza özel eğitim aldırabilecek maddi gücünüz var mı? Yoksa eğer onun sorumluluğunu nasıl alacaksınız. Rapor çıkarmazsa sorunlarını aşamayacak ve yine iş problemi ile karşılaşacak. E nabız da bir dönem raporlu olduğu sonra iyileşme olduğu ve rapor ihtiyacının kalktığı da çıkar. Siz şu anı düşünün çocuğunuz için ne yapabilirsiniz onu düşünün. Geleceği şimdiden düşünüp bugününü yakmayın. Sadece dil konuşma için bile almasaydık oğlum şuan hala anlaşılır konuşamayabilirdi. Ve 1.sınıfa başladığı zaman akran zorbalığı görürdü dışlanırdı ama şimdi önde bile gidebilir çünkü tüm harfleri tanıyor neredeyse. 

(303 puan) tarafından

Size raporun silinecegini soyledirler mi net bilgi verdiler mi . Doktorunuzla konuştunuz mu bu raporu sildirebilir miyiz diye

(2,517 puan) tarafından

Artık bu rapora ihtiyacı yoktur diye rapor kaldırılıyor. Henüz kaldırmadık sistemde görünür görünmez bilemem. Umrumda da olmadı açıkçası çünkü şimdi psikolojisi olumsuz etkilenecekti konuşması düzelmeseydi. 

(2,517 puan) tarafından

Şuan ki rapor e nabız da görünüyor mu diye hiç bakmadım bile inanır mısın şimdi senin için girip bakacağım. 

(303 puan) tarafından

Baktıktan sonra buraya yazar mısın 

(2,517 puan) tarafından

Şimdi baktım raporlarım kısmında sadece kullandığı alerji ilacının raporu görünüyor başka rapor yok. Ayrıca e nabız da bu gibi bilgiler gizlenebiliyor sadece de doktorlar görebiliyor e nabız bilgilerini. 

(303 puan) tarafından

Yarın birgün işe başlayınca sağlık raporu istenecek acaba orda çıkar mı 

(2,517 puan) tarafından

Onu bilemem ki ı zamana kadar kim bilir neler değişir. 

+1 oy
(23,757 puan) tarafından

5 yaşına kadar nasıl farkedilmedi canım 😥😥

(303 puan) tarafından

Aslında hiperaktiv bir çocuk olduğu için biz normal olarak karşıladık. Baktık ti olmuyor diğer çocuklarla eş değer gitmiyor gelişimi götürdük. 

+1 oy
(3,400 puan) tarafından

Bu zamana kadar nasıl anlayamadın cnm çünkü kendilerini belli ediyorlar mutlaka daha erken davranman gerekirdi evet insan evladına asla öyle birşey konduramıyor ama maalesef oluyor bundan sonra yapacağın tek şey canla başla onunla ilgilenmen eğitmen bununla ilgili bilgisi hocalarla konuşup eğitimine biran önce başlaman Allahın izniyle düzenlen o kadar çok çocuk var ki sadece  sabır azim ve iyi bir eğitim gerek birde instagramda bir sayfa var otizm iyileşir sayfasını takip et cnm çok güzel bilgiler veriyor ve topluma kazandırılan bir çok çocuk var 

+1 oy
(3,226 puan) tarafından

Hal ve hareketleri hep normalmiydi nasil anlamadiniz ilgili annemiydiniz çocuğun eline umarim tablet verip kendi işinizi gormediniz

(2,219 puan) tarafından

Bir yerde kaçak var bence sizde de derken?

(3,226 puan) tarafından

Sizde demek o annelerdensiniz  belli

(303 puan) tarafından

. Nerden biliyorsunuz benimde ayni olduğumu  benimle mi yaşıyorsunuz. 😏

(2,219 puan) tarafından

Arkadaş hepimizin evinde yaşıyor ondan biliyor bizi. Bak şimdi arkadaşım ben doktor değilim ama bu hastalık genden gelir. Fazla ekrana maruz kalması, çocukla ilgilenmemek, konuşmamak vs hastalığı tetikler. Ben doktorumun yalancısıyım 😑

(303 puan) tarafından

Herkese baksan bir şeyler okuyup Dr kesiliyorlarlar 

+1 oy
(22,929 puan) tarafından

Böyle bir durumda bence kesinlikle en az 3 farklı doktor görüşü almanı tavsiye ederim. Otizm denip de otizm olmayan ya da otizm değil deyip otizm olan çocuklar duydum. Bir an önce teşhis işini halledip eğitim işine başlamanız gerek. Eğer gerçekten otizmse. 

Ve raporu bu kadar onemseme. Her çocuk zaten polis asker olmuyor. Diğer mesleklerde de bildiğim kadarıyla otizmli olsa bile sorun olmaz. 

+1 oy
(2,033 puan) tarafından

Ahh be kuzum 5 yaşına kadar hiç mi fark edemedin . Üzülme yapacağın şey özel eğitimlere bir an önce başlamak. Benimki de otizm . 5 yaşında şuan 2 yaşından bu yana eğitim alıyor. 

+1 oy
tarafından

5 yaşa kadar hıcmı fark etmedın erkenden baslardı Eğitim

0 oy
tarafından

Çok üzüldüm. Ama hiç belirti yok muydu 

(303 puan) tarafından

Hiperaktif bir çocuk olduğu için belirti vermiyordu yada biz kabullenmek istemiyorduk 

tarafından
+1

Ah canım benim durumu kabul etmek ve bu alanda gerekli eğitim ve gelişimini sağlamaya çalışmak evladına en büyük iyilik olacaktır Allah yardımcınız olsun inşallah 

0 oy
(50 puan) tarafından

Baska doktora git otizm li neye göre tanı koydu hemen pes etme allah yardmcn olsun 

(303 puan) tarafından

Amin çok sağolsun evet bir doktorda durmak istemiyorum.

Rapor çıkartalım özel eğitim okullarına götürün dedi fakat bu rapor çocuğun siciline yansıyacak.dedi doktor bu çocuk büyüyünce herhangi Bir işte çalışamıyacak dedi . 

Zaten bunları söyleyince orda mahvoldum 

(2,033 puan) tarafından

Off yok artık ya çocuğun durumu düzeldiginde o raporu aile sildirebiliyor.  Neden calisamasin?  

Bizim gitttigimiz kurumda küçük yaşta bir sürü çocuk mezun oldu .Bu ne demek biliyor musun otizm tanısı kalkti ve rapor silindi.  Bazı doktorlar nasil böyle acımasızca konuşuyor anlamıyorum. 

(303 puan) tarafından

Heleki çok duygusal bir yapıya sahibim ben orda o kelimleri söyleyince göz yaşlarımi tutmadım. Ve oğlumun bana dediği kelime". Anne neden ağlıyorsun ".  Birşey diyemedim 

0 oy
(984 puan) tarafından

Belirtileri neydi sadece sosyalasamamakmi.

(984 puan) tarafından

Ya her sosyallesmeyen cocuk otizm deyildir.Doktorin kolayina geliyor galiba otizm teshisi koymak.Amma bu 30dk olacak sey deyilki.Mesela goz temasi kuruyormu,yeni bir cocuk gorduyunde onunla konusuyormu birseylerini paylasiyormu.Bu cocuk krese okula gitimi hic orda nasil davrandi.Belkide evde yalniz kaldi o yuzden kendine kapandi.Bence baska doktorlarada goturun.Otizm olursada bu bir hastalik deyil farklilikdir.Bence sizin oglunuz krese giderse,ve bir kac seans psikolog olursa ona yardimi olur.Rapor icin acele etmeyin daha

(303 puan) tarafından

Benim oğlum çok yanlız kaldi hep benim suçum. Bunu kabul ediyorum. Dışarı çıkartmasını istmedim arkadaş toplumuna koymadim yanliz tek kaldi bu sene ana sinifina gondermek istiyorum 

(984 puan) tarafından

Yalniz kaldigi icin oluyor.Hep evde sizi ve babasini goruyor.Disari dunyani bilmiyor ciktigi zaman kendisini nasil davranmasini bilmiyor.O yuzden cocuklara 2yasindan krese gitmesi cok faydali sosyelesme acisindan.Sizde biraz yardimla bence duzeltirsiniz

(303 puan) tarafından

Ben size şöyle söyleyeyim oğlum konuşmayı da bilmiyordu benim kardeşimlerim oğlumun yaşitlarinda babamlara gidince onlarla oynadi dışarda öyle böyle konuşmayı öğrendi. Onların sayesinde. 

(984 puan) tarafından

Bakin demekki arkada ihtiyaci var.Sosyalese bileceyi daha cok alan yaratmalisiniz.Benim oglumla ayni yasta oglunuz.Benim oglum 2 yasinda eve yabanci gelsin istemezdi.Hic biryere gitmezdi butun gun evde oldugumuz icin.2yasinda ben krese koydum ilk baslarda orda oynamadi cocuklarla,yemek yemedi cok agladi.Amma alisti oyle oyle oynamaya basladi.Simdi sosyal bir cocuk

0 oy
(3,270 puan) tarafından

İhmal etme canım. Hafif düzey otizm ise. Eğitimler ile en ufak düzeye düşüyor. Benim iki yeğenim de otizm. Birisi ağır düzey düzelme olasılığı maalesef düşük. Diğer yeğenime teşhis 4 yaşında konuldu. Annesi özel rehabilitasyona götürdü. Özel kreşe verdi sosyalleştirdi telefonu TV yi kesti ne denirse yaptı ve çocuk şuan Allah'a şükür en hafif düzeye girdi. Yok denilecek kadar az bir düzeyde. Üzülme Rabbimden gelen imtihan herşey. Allah'ın izni ile tedavilerle düzelir inşallah 

0 oy
(438 puan) tarafından

Olabilir hastalık. İmtihan. O sana Allah'ın emaneti. Çaresi varsa duzelebilir. Zorlanirsin ama sabırla atlatırsınız 

(303 puan) tarafından

Yazdığınızi okuyunca gözlerim de boşalıncaya kadar akan göz yaşım. Allah'ım sen evladima şifa ver 

tarafından

Sabırlı ol. Hastalık zor. Ama düzelir inşallah senin sevginle iyileşir. Buda senin imtihanın Allah büyük metanetli ol.

0 oy
(11,503 puan) tarafından

Peki konuşması nasıl yaşıtları ile uyumu 

Beş yaşına kdr hiç mi şüphe etmedin yada ne bileyim bir gariplik sezmedin mi canım 

0 oy
(2,496 puan) tarafından

Eşimin yiğeni otızmli hem özel okula hemde cumartesi günü rehabilitasyon merkezine gidiyor şuan 14 yaşında ağır ilacı var normalde zeki bir çocuk ama istediği olmayınca zarar veriyor anneye babaya  eline bıçak alıyor vs  bu arada normal doktorada her ay gidiyor ilaçları pahalı genelde gücünüz varsa bırde rapor oranına göre engelli maaşı alıyor sizde bakıcı maaşı alablrsnz ayrıca o rapor ile otobüs kartı çıkarıp toplu taşıma da hem kendi hem annesi ücretsiz biniyor sürekli doktor takıpli olduğundan onun yanında sabır gerekli özveri gerekli sürekli konuşarak anlatmak en doğrusu benim görümcem de fark etmiş ama eşi ve annesi konduramamış geç başlamışlar eğitime sanırım 6 yaşında mesela şuan liseye gıdıyor ama normal eğitim sevıyesıne göre orta 1 oluyor  iletişim kurmak bilgi almak konuşmak istersenz söylerim görümceme numarasını verırse sizle paylaşırım sızı en ıyı o anlar

(303 puan) tarafından

Bizim öyle şiddetli bir otizmli değil ufak bir otizm ve bunun geçicegini söyledi doktorumuz. Rabbim sizinkinede sifalar versin inşallah 

0 oy
(2,831 puan) tarafından

Bu tanıyı kim koydu, bir çocuk psikiyatristi mi. Psikologlar fen edebiyat fakültesi mezun olup bağımsız ve bireysel tanı koyamazlar. Çoğu psikolog hemen böyle tanilar koyuyor. Otizm için ciddi bir gözlem gerkeli çoğu durumda da uyaran eksikliği ve dehb ile karistirilir. Tanıyı çocuk psikiyatri mi koydu

(2,831 puan) tarafından

Eğer imkanın varsa tabi ki bunu özel olarak yap ama yoksa yapacak birsey yok topluma kazandırmak için mecbur bu. Karşısına çıkar deniyor tabiki de ama senin doktorunun dediği gibi silinmiyor vs voyle bir durum söz konusu değil. Gayet kuruluşlarda calisabilir. Aldığı özel eğitimi değerlendiren hiç kuşum ve şahıs görmedim ben. Bunlar biraz halk efsanesi. Benim eşimin yengesi yani amcasının eşi ozel eğitim öğretmeni. Bir çok topluma kazandırdığı bizdem çok daha normal ve akışında öğrencileri var. Lütfen üzülme ve öyle hemende yapıştırma bir yaftayi. Birkaç doktor görsün ve yorumlasin bakalım. 

(1,489 puan) tarafından

@Cansuece mrb bnm oğlum 3 yaşında konuşma geriliği var otizm olabilir mi kendini ifade edemiyor inatçı ama aşırı bi inatçılıgi yok sayilar sayiyor hayvanlari biliyor zar zor su dedirttim eliyle hrp isterdi tuvalet eğitimi veriyorum ama kndini tam ifade edemiyorsa ynede öğrenir mi çok üzülüyorum caresizlik olmus bnde artin her akşam kitap okuyorum braz dinliyor bde ismine dönüyor bazen inat edip duymuyor bi oyunla meşgulken çok üzülüyorum 3 aylik bebeğim de var

(303 puan) tarafından

Benim oğlumda dediginiz gibi hareketleri otizm teşhisi koydu 

(2,831 puan) tarafından

@Sibelhome kuzum bir doktor görse daha iyi ama otizmin de bir çok çeşidi var yüksek işlevli otizm, atipik otizm vs vs. Ben açıkçası gereksiz rahatlığı sevmiyorum hep doktor taraftarıyım ama 3 yaş için bana normal geldi. 3 yaş çocuklarda akıcı konuşma dönemi. Kendini ifade edememesi yukarıda da arkadaşa yazdığım gibi akran eksikliği, uyaran eksikliği, TV'ye maruz kalma bunların hepsinden olabilir. Post sahibine de yazmıştım yarım saat teşhis konmak için bence yeterli bir zaman değil. Ha şöyle olsaydı mesela çocuk ismine hiç bakmıyor ikili cümle kurmuyor algı bozuk ekolali var mesela, birde 3-5 yaşına gelmiş okey 5 dakikada da tanı komabilir. Ama özellikle silik otizm gibi çeşitler için kesinlikle uzun gözlem gerekir. Çok ince bir çizgide. Çocuğa bir farklılık yüklemeden önce dikkatli gözlem gerekir. İnat dediğin otizmde aslında bir takıntı şeklinde ortaya çıkıyor. Hep aynı renk yiyecekler yeme, hep aynı oyuncaklari sevme, belirli şeylere takıntı duyu hassasiyeti gibi bir çok şekilde kendini gösteriyor. Tabi kii en iyi sen tanirsin çocuğunu ama sayı bilen, hayvan bilen , ikili cümle becerisi olan bir çocukta teşhis koymak bence yanlış olurdu. Tabi ki ben doktor değilim doktorunuz daha doğru bilgi verir ama sizinki sanki iletişim eksikliği gibi. Artık kitap okuyorum demişsiniz, önceden okuma yoktu sanırım. Bir süre bence tvyi kesin. Çocuğu oyun gruplarına götürün haftada 2 saat çok değil eşiniz bile bakabilir küçüğe o arada, gözlem yapın. Sizinkinde hemen fark etmiş. Otizmde süreç biraz daha ağır işliyor genelde.tabiki  dediğim gibi türe göre de değişir. Tuvalet eğitimi için çiş kaka söylüyorsa sabah kuru kalkiyorsa öğrenir. Kitapları var alıp onda da okuma yapabilirsiniz 

(1,489 puan) tarafından

Cis kaka demiyor eskiden kitsp okuduğumda asla dinlemez odaklanmazdi sıkılirdi babası çalışıyor  maalesef bn bi yerde bilmiyorum goturemoyorum esimle psikiyatriye götürdük ve bze daha cok ilgilenmemizi konusmamizi ve ekrani asla açmamız soylendi taki konuşana kdr sukur ekrani kestiğimizden beri konusmayi braz öğrendi ama akıcı deil ve ifade etmiyor kndini bu durum bni üzüyor 

0 oy
(6,807 puan) tarafından

5 yaşına kadar gelişiminde ne gibi sıkıntı vardı ki

0 oy
(1,514 puan) tarafından

Geçmiş olsun bu tanıyı nasıl koydu doktorunuz ? Ne gibi şikayetle gittiniz 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 199 göst.
0 oy
33 cevap 1,091 göst.

Kategoriler