@Sibelhome kuzum bir doktor görse daha iyi ama otizmin de bir çok çeşidi var yüksek işlevli otizm, atipik otizm vs vs. Ben açıkçası gereksiz rahatlığı sevmiyorum hep doktor taraftarıyım ama 3 yaş için bana normal geldi. 3 yaş çocuklarda akıcı konuşma dönemi. Kendini ifade edememesi yukarıda da arkadaşa yazdığım gibi akran eksikliği, uyaran eksikliği, TV'ye maruz kalma bunların hepsinden olabilir. Post sahibine de yazmıştım yarım saat teşhis konmak için bence yeterli bir zaman değil. Ha şöyle olsaydı mesela çocuk ismine hiç bakmıyor ikili cümle kurmuyor algı bozuk ekolali var mesela, birde 3-5 yaşına gelmiş okey 5 dakikada da tanı komabilir. Ama özellikle silik otizm gibi çeşitler için kesinlikle uzun gözlem gerekir. Çok ince bir çizgide. Çocuğa bir farklılık yüklemeden önce dikkatli gözlem gerekir. İnat dediğin otizmde aslında bir takıntı şeklinde ortaya çıkıyor. Hep aynı renk yiyecekler yeme, hep aynı oyuncaklari sevme, belirli şeylere takıntı duyu hassasiyeti gibi bir çok şekilde kendini gösteriyor. Tabi kii en iyi sen tanirsin çocuğunu ama sayı bilen, hayvan bilen , ikili cümle becerisi olan bir çocukta teşhis koymak bence yanlış olurdu. Tabi ki ben doktor değilim doktorunuz daha doğru bilgi verir ama sizinki sanki iletişim eksikliği gibi. Artık kitap okuyorum demişsiniz, önceden okuma yoktu sanırım. Bir süre bence tvyi kesin. Çocuğu oyun gruplarına götürün haftada 2 saat çok değil eşiniz bile bakabilir küçüğe o arada, gözlem yapın. Sizinkinde hemen fark etmiş. Otizmde süreç biraz daha ağır işliyor genelde.tabiki dediğim gibi türe göre de değişir. Tuvalet eğitimi için çiş kaka söylüyorsa sabah kuru kalkiyorsa öğrenir. Kitapları var alıp onda da okuma yapabilirsiniz