18 yaşından küçük çocuğun adına hesap açılmıyor, bazı bankalarda kumbara hesabı adında hesap oluyor, onlarda çocuğun adı geçiyor ama yine işlem yetkisi hesabı açanda oluyor 18 yaşa kadar. Bu şekilde normal hesap açarsan devlet katkısı yok. Devlet katkısı olan bireysel emeklilik sigortası ( yani BES). O normal hesap değil, sigorta oluyor ve sen ne kadar yatıyorsan senin yatırdığın miktarını %30'u kadar da devlet veriyor. Yani sen her ay 1000 tl koyarsan devlet de 300 tl koyuyor. Ama bes'i çocuğun adına yaptırnak çok mantıklı değil. Devlet katkısı alabilmek için en az 10 yıl veya 58 yaşına kadar para yatırmak gerekiyor. Çocuğun adına yaptıysan çocuk 58 yaşına gelene kadar yatoracaksın yani. Ben kendi adıma yaptırdım, ben 58 yaşına geldiğimde 16 yıldır para yatırıyor olacağım ve o zaman kızım da 18 yaşında olacak. Yani üniversiteye giderken çekebileceğini bir para olacak. Bu arada banka senin ve devletin yatırdığı paraları da farklı fonlarda değerlendiriyor o fonlardan da getirisi oluyor. Mesela ben 1 tıl önce yaptırdım. 22,500 ben yatırmışım, 7000 civarı da devlet vermiş, fonlardan da 2.500 tl civarı kazandırmış, yatırdığım 22,500 şuan 31.000 küsür olmuş