Ekran maruziyeti sonrası çocuğumun gelişimi düzelir mi?

0 oy
248 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (440 puan) tarafından

Kızlar, bu zamana kadar ekran izlemek zararlı diyen insanlara aldırmıyordum çünki ilk kızım 6 aylıkken izlettim tvden çok şey öğrendi çok akıllı, her şeyi erken öğrendi yaşıtlarından öndeydi, 2 yaşında alfabeyi, sayıları, renkleri biliyodu 3 yaşında temiz konuştu yabancı kelimeleri öğrendi şimdi 15 aylık oğlum var, yurtdışındayız yalnızız eşim çalışıyor ben ev işi yemek kızımı okula yolla derken ilgilenmedik tv baktırdım 4 aylıkken galiba şimdi oğlum göz teması az ismine bakmıyor iletişimi zayıf, parmakla göstermiyor...her çocuk farklıymış çok pişmanız ama geç oldugunu sanmıyorum inşallah düzelir herşeyi bıraktık çocukla ilgileniyoruz demek istediğim sevgili anneler bilgilenin bilgilendirin, evinizi b*k götürsün siz aç olun yıkanmayın uyumayın dinlenmeyin çünki bunların hiç biri çocuktan önemli değil, ben bunu şimdi anladım, ağlarken yazıyorum lütfen ama lütfen çocugunuzu seviyorsanız ekran vermeyin birazı şu kadar dakika baktısı yok hiç vermeyin diğer herşeyi bırakın çünki hiç biri çocuktan önemli değil siz benim hatamı yapmayın, en kötüsü çocugumu ben böyle yaptım duygusu bu çok ağır. 

3 Cevaplar

0 oy
önce (3,609 puan) tarafından

4 aylık bebek ekrandan anlamazki ilk çocuğunda değilmiş inş geç olmaz da ders olur

Benimki 22 aylik olacak 5 dk bakmaz yani 

Tamamda şimdi bana kırılma ama yani daha minicik ne anlar TV izlemekten hadi sen bilmedin kimse sana demedimi izletme diye 

önce (2,804 puan) tarafından

O kadar çok izleten var ki… instada denk geliyor musunuz bilmiyorum 4-5 aylıkken ekran izleten çok fazla 

önce (440 puan) tarafından

Dedim ya yurtdışındayız eşimle ben evde, herşeye yetişecek olan benim hata ettim siz etmeyin diye yazdım bunları, şimdiki aklım olsa yıkanmazdım bile...

Canım bunu anlaman önemli olan gurbet gurbettir bende Tekim ama buna sığınma bundan sonra ikisi daha güzel oynarlar emin ol 

Buna sığınmıyorum, eşime diyorum ki zorluga katlanmak istemedik kolayına kaçtık, erken fark etmem içimi biraz olsun ferahlatıyor sıkı ilgileneceğiz terapiye götüreceğiz.

-Reklam-
0 oy
önce (2,804 puan) tarafından

Çocuktan çocuğa o kadar farkediyor ki… Bide özellikle bebekken maruz kalmak ayrı sıkıntı 😔 inşallah sizin çocuğunuz ilerleme kaydeder. Durumu farkedip erken müdahale etmişsiniz. Bizim bi akrabanın çocuğu ekran yüzünden neredeyse 4-5 yaşında anca konuşmaya başladı ve çocuğun konuşması hâlâ daha sıkıntılı. Yine bi öğretmen arkadaşın oğlu da 5 yaşında ama tam konuşamıyor. Onlarda çok izletmiş 

Evet, kızıma birşey olmadı diye düştüm bu hataya ilerleme olacağını umuyorum erken fark ettim kimse bu hataya düşmesin, çocuk bakmak zor büyüyene kadar o zorluga katlanmakta erdemmiş.

0 oy
önce (27,861 puan) tarafından

Kesinlikle ekran zararlı. Tanıdığım kizi var bir yaşından itibaren günde en az beş saat TV izlemiş çocuk anne ikinci hamile olmuş ilgilenmemiz . Çocuk su an üç yaşında sadece tek kelimesi var . Başka hicbirsey yok. Eliyle işaret edip göstermiyor istediğini falan çok fazla zararları var. 

Bende yurtdışında sıfır destekle bebeğimi buyutmeye çalışıyorum. Çok çok zorlanıyorum hiperaktif bir bebek birde kızım. Bizde de sıfır ekran değil sabah öğlen ve akşam bakıyor oda ben çay falan icicegim zaman acıp on dakka bakıp kapatıyorum. 

Kime desemki çocuğum durmuyor deneme pişman rdiyorlar aileden. Televizyonu aç baksın sende dinlen diyorlar evet iyiliğini istiyorlar ama o bebeğe zararlı diye anlatamadım. 

Evet kolayına kaçmak oluyor katlanmak zor tabi ama sonra bebegine üzülmek dahada zor, dinlemeyin kimseyi zaten büyüyecekler zorluklar geçecek bizim hatamızı çocuklar çekmesin pişmanlık yiyip bitiriyor.

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde erken dönem ekran maruziyeti gelişimi nasıl etkiler?
Erken dönemde ekran maruziyeti, bebeklerin sosyal etkileşim kurma becerilerini, göz temasını ve dil gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Ekranlar, gerçek hayatın sunduğu karşılıklı iletişim dinamiklerinden yoksun olduğu için çocuğun sosyal uyaranlara olan duyarlılığını azaltabilir ve ismine tepki verme gibi temel sosyal becerilerin gecikmesine neden olabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
15 aylık bebeğimde ekran kaynaklı gelişimsel gerilik belirtileri nelerdir?
Göz temasının az olması, ismine tepki vermeme, parmakla işaret etmeme ve dil gelişiminde duraklama gibi belirtiler, ekran maruziyeti sonrası ailelerin sıklıkla gözlemlediği durumlardır. Bu belirtiler ekranın yarattığı pasif uyaran eksikliğinden kaynaklanabilir; ancak her çocuğun gelişim süreci farklı olduğu için durumu bir uzmana danışmak en doğru adımdır.
Ekran bağımlılığı olan çocuklarda sosyal beceriler nasıl geri kazanılır?
Ekranı tamamen bırakıp çocukla birebir vakit geçirmek, sosyal becerilerin geri kazanılması için en etkili yoldur. Oyun oynamak, kitap okumak ve karşılıklı konuşmak gibi doğrudan etkileşim içeren aktiviteler, çocuğun beynini yeniden gerçek dünyaya uyumlu hale getirmesine yardımcı olur. Bu süreç sabır ve süreklilik gerektiren, sevgi temelli bir rehabilitasyon dönemidir.
Çocuklarda ekran süresi kısıtlaması ne zaman uygulanmalıdır?
Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar, 2 yaş altındaki çocukların ekranla hiç tanışmaması gerektiğini savunmaktadır. Ekran süresini sınırlı tutmak yerine, özellikle gelişimsel süreçte olan çocuklarda ekranı tamamen hayatından çıkarmak, bilişsel ve duygusal sağlığın korunması açısından kritik öneme sahiptir.
Ekran maruziyeti nedeniyle çocuklarda sosyal iletişim neden azalır?
Ekranlar tek yönlü bir iletişim kanalıdır ve çocuğun pasif bir alıcı konumunda kalmasına neden olur. Gerçek hayatta iletişim kurmak için gereken 'sıra bekleme', 'göz teması kurma' ve 'tepki verme' gibi beceriler ekrandan öğrenilemez; bu nedenle ekran başında uzun süre geçiren çocuklar gerçek kişilerle iletişim kurmakta zorlanabilirler.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
23 cevap 3,798 göst.
12 Mart 2022 Aile & Aşk kategorisinde Alyakus (3,654 puan) tarafından soruldu
+2 oy
13 cevap 838 göst.
+1 oy
5 cevap 410 göst.
30 Ağustos 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde ozlem4141 (1,222 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,514,711 soru

24,700,687 cevap

368,892 kullanıcı

...