Aynı gıdanın farklı şekillerde tadı neden değişir?

0 oy
283 göst.
önce Diğer kategorisinde (5,493 puan) tarafından

Selamlar, 

Şu ikisi birebir aynı şey. Fakat uzun olanın tadı ayrı bir güzel bence😊

İçerik aynı olmasına rağmen akla getirdiği anılardan ötürü tadı da farklı gelebiliyor  demek ki 🥲 

image

11 Cevaplar

+2 oy
önce (7,342 puan) tarafından

Makarnalar da öyle . Aynı hamur ama şekilleri farklı olunca tatları da değişiyor. 

önce (5,493 puan) tarafından

Kesinlikle öyle. Her farklı tip makarnaya da faklı soslar uygun oluyormuş. Ben de genellikle aynı sosları kullanıyorum ama. E tatları da asla aynı olmuyor 😇 

-Reklam-
0 oy
önce (12,242 puan) tarafından

evet ben de çubuk olanı severim😂😂

yemekler de öyle patlıcan ve kıymayla yapılan yemeklerin malzemeleri genelde ay dır ama tatları farklıdır 😂 

Ay evet, o da var☺️ Malzeme oranları da değişince farklı tat geliyor tabi. 

0 oy
önce (774 puan) tarafından

Kesinlikle tadları farklı ve uzun olan daha keyif veriyor bence

Küçüğü tek seferde ağıza atınca hoş olmuyor 😊 

önce (774 puan) tarafından

Evet doğru ve bana onun tadı biraz fazla kızarmış gibi geliyor

0 oy
önce (566 puan) tarafından

Salataligi da uzunlamasina dograyinca lezzeti farkli oluyor ya :) seklin önemi galiba

Gerçekten öyle, salatalıkta da bu farklılık var ☺️ 

0 oy
önce (29,997 puan) tarafından

Yuvarlak olanda o çıtırlık yok belki yoğun olduğu için çiğneyince hamursu bir tat bırakıyor 

Birebir aynısı, çıtırlık, tadı, tuzu. Ama tekseferde yiyince hoş olmuyor. Uzun olanı tek seferde ısıra ısıra yemek,vampir gibi ağızda tutmak, sigara içer gibi yaparak oynamak gibi bir sürü şey yapardık yerken. Bu yüzden farklı benim için ☺️ 

önce (29,997 puan) tarafından

Benim içinde eskiden bir kaç kez aynısı deyip almıştım ama şimdi asla almam 

+1

Benim çocuklar bile yerken uzunu ver diyorlar 😇 

0 oy
önce (3,066 puan) tarafından

İkisini de sevmiyorum 😅

Yine de aynı değiller ya😐

Tuzlu atıştırmalıkları seviyorum, biraz da çocukluktan gelme bir istek var tabi 😊 

önce (3,066 puan) tarafından

Ben peynir aromalı olanı çok seviyorum 🙂

Olmaz ama, o farklı bir tür 😊 

0 oy
önce (12,685 puan) tarafından

Ben yuvarlak olanı daha lezzetli buluyorum ya 

Seven nadir insalandansın 😊 

0 oy
önce (5,607 puan) tarafından

Sanırım yuvarlagi seven bir benim uzun zaman olmuş almayali 

Yok seven var ama az bence 😊 

0 oy
önce (8,042 puan) tarafından

Kara simit le ayran denedinizmi hiç onun uyumu mükemmel gerçekten. Gözümü kapatıp yiyince lise yıllarına dönüyorum . Ama çayla olmuyor aynı tad

Sütlü simit olmuyor ama Kara simit olucak demi 😋 sabah ilk işim unlu mamüllerine inmek 😂

Baklavayı sütle derler genelde 

önce (7,342 puan) tarafından

Tabi kara simit çıtır çıtır

Normal simidi ayranla yemişliğim var ama çok az. Ben çaycıyım 😊 kara simit dediğin taş fırın mı? 

Evet taş fırında yapılan simit 

Fırındaki sosyetik simit oluyor 😅

Biz ona sokak simidi diyoruz (diğer ismi), genelikle seyyar satıcılar satıyor o yüzden. O kadar da sosyetik değil ☺️ 

0 oy
önce (2,742 puan) tarafından

Bende tam tersi yuvarlak olanı severim ama gerçekten bazı yiyeceklerde kesim şekline göre vs tat farkı var mesela makarna hamur aynı ama şekillerine göre tadı değişiyor salatalıkta öyle ben hep yuvarlak doğrardım salatalığı bazen tüm olarak tuza batırıp yerdim yuvarlak kestiğimle tüm yediğim arasında fark oluyordu baya bi aklıma takıldı şimdi uzun şekilde kesip koyuyorum tümün tadına yakın oluyor ama yine de tam olarak aynı tatta değil 🤣bazen şaşırıyorum ya aynı yiyecek nasıl farklı olıgor diye 

Ahah salatalık mevsuzu da var evet 😅 Dikey olarak kesip sofraya koyunca biten salatalık, yuvarlak doğrayınca kalıyor bizde. 

0 oy
önce (4,952 puan) tarafından

Banada yuvarlak olan asırı guzel gelıyo uzunu yuvarlak gıbı tad vermıyor ama dedıgın gıbı hersey aynı ama neden tat aynı dehıl 

Demek ki biçimi, şekli şemali de çok etkiliyor 😊

Kurtlar vadisi rüzgarı esiyor bu ara, senin önceki ismin neydi, tanıyamadım 🤔 

önce (4,952 puan) tarafından

Bu arada kurtlar vadısı hıc ızlemedım esım ızlıyordu bu adam cok komıgımegıdıyoe baktım herkes yapıyo bende boyle yapam dedım skjs

Gencanne25

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

İçeriği aynı olan gıdaların tadı neden farklı algılanır?
Gıdaların içeriği aynı olsa bile tüketim biçimi, sunumu veya ambalaj boyutu algıyı doğrudan etkiler. Beynimiz, yiyecekleri sadece tadıyla değil; hafızamızdaki anılar, ortamın atmosferi ve beklentilerimizle harmanlayarak değerlendirir. Özellikle şekil ve boyut farkı, beynin lezzet alma merkezinde farklı sinyaller tetikleyerek aynı ürünün daha keyifli veya farklı tatta hissedilmesine neden olur.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Psikolojik faktörler yemeğin lezzet algısını nasıl değiştirir?
Lezzet algısı tamamen duyusal bir deneyim olmayıp güçlü bir psikolojik sürece dayanır. Kişi bir gıdayı tüketirken geçmişteki anılarını, o anki ruh halini ve beklentilerini lezzetle eşleştirir. Bu durum, aynı içeriğe sahip ürünlerin farklı formlarda sunulduğunda, hafızadaki duygusal bağa bağlı olarak daha lezzetli veya farklı tatta algılanmasına yol açar.
Aynı ürünün farklı boyutlarının tadı neden farklı gelir?
Aynı formüle sahip bir ürünün farklı boyutlarda sunulması, tüketim süresini ve ağızdaki doku hissini değiştirir. Uzun veya farklı formdaki ürünler, damakla daha geniş bir temas yüzeyi oluşturabilir veya tüketim süresini uzatarak tat reseptörlerinin daha uzun süre uyarılmasını sağlar. Bu fiziksel etkileşim farkı, beynin ürünü farklı ve daha lezzetli bir deneyim olarak kodlamasına yardımcı olur.
Gıda tüketiminde anıların lezzet üzerindeki etkisi nedir?
Gıdalarla kurduğumuz bağlar, biyolojik ihtiyaçların ötesinde nostaljik ve duygusal hafızamızla doğrudan ilişkilidir. Belli bir formda tükettiğimiz ürünler çocukluk anılarını veya özel anları tetiklediğinde, tat algımız olumlu yönde güçlenir. İçerik aynı olsa dahi, o ürünü tüketirken hatırlanan anılar lezzetin daha yoğun ve tatmin edici hissedilmesini sağlayan en önemli unsurdur.
Algıda seçicilik gıda tüketiminde nasıl bir rol oynar?
Algıda seçicilik, bir ürünün sunumuna veya beklentimize göre lezzeti nasıl yorumladığımızı belirler. Ürünün şekli, boyutu veya sunulduğu kap gibi dışsal etkenler, beynin tadı deneyimlemeden önce bir ön yargı oluşturmasına neden olur. Bu beklenti, ilk ısırıkla birlikte tadın yoğunluğunu ve kalitesini doğrudan etkileyerek, tamamen öznel bir lezzet farkı yaratır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
30 cevap 952 göst.
24 Ocak 2026 Diğer kategorisinde Miniminnak (4,945 puan) tarafından soruldu
+1 oy
8 cevap 377 göst.
0 oy
5 cevap 327 göst.
11 Kasım 2025 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 496 göst.
15 Nisan 2024 Diğer kategorisinde Selma&furkan (1,049 puan) tarafından soruldu