İnstagramda yeni bir challenge gördüm ne yalan söyleyeyim aydınlanma yaşamama sebep oldu.
(Evde ne varsa onu yiyorum challenge'ı) siz de denk gelmişsinizdir.
Temizlikçi abla erzak dolabını boşalttığında "tatlı yapmayı çok seviyorsunuz herhalde" demişti. Asla beceremediğimi bilmese de olur 🥲 Belki bir gün lazım olur diye her malzemeden çokça almışım.
Markete gittiğimde evde ne kaldığını tam kestiremeyip "aman eksik olmasın da" diye aldığım bir sürü erzak.
Haftada 1 defa eşim evde kahvaltı yapıyor diye alınan ve açıldıktan sonra kurudu, bozuldu diye çöpe atılan bir sürü kahvaltılık çeşidi. (Sadece onun sevdiği şeyler)
Evde bulunsunda diye alıp dolapta çürüyen çokça sebze- meyve.
Akşam evde yeriz diye iş yerine geçmeden yaptığım ve eşimin "canım bu akşam dışarda yemek istiyor" demesi üzerine dökülen yemekler.
Kızımın yemeyeceğini bildiğim halde açıldıktan sonra 1 ay içinde tüketilmesi gereken ve çöp olan onlarca farklı mama çeşidi.
Nerede ne ucuz diye bakmadan "amaan dışarda yediğimiz bir öğüne sayalım" diye düşünüp uygunu varken pahalıya alınan onca şey.
Durdum düşündüm bir muhasebe yaptım. Amaç kısmak değil, dökmeden israf etmeden sadece yiyebildiğimiz kadarını alıp tamamen bitmeden de almamak.
30 gün boyunca eve haftalık sebze-meyve dışında hiçbir şey almayacağım. Örn. Pirinç bittiyse bulgur pilavı yapacağım ama yine de 30 güne kadar almayacağım.
Bakalım bu şekilde aylık mutfak masrafımızdan ne kadar kısmış olacağız :)
Siz de "Evde ne varsa onu yiyorum" challenge'ına katılmak ister misiniz? Birbirimizi gazlayalım ve gelişmelerden haberdar edelim🥰
Ben zaten bu dediklerinin hiçbirini yapmıyorum valla :) evde kolay kolay Bir şey çöpe dökülmez. Meyve sebze falan ziyan olmaz yiyeceğimiz kadar alırım hep. Tarihi geçti de attım dediğim bir şey olmaz yani evde. Ziyanı hiç sevmem. Çok nadir ekmek kalır minnacık onuda ıslatır karşı çatıya atarım martılar yer. Yapacağım şeyi yapacağım zaman alırım
Aslında bir çok kişi bu minvalde yazmış fakat ya ben yanlış anlaşıldım ya da tam anlatamadım :)
Evet kendi israf ettiğim şeyleri saydım bunları çoğu kişi yapmıyor olabilir. Ama challenge'ın anlamı evde olanları kullanıp bir süre para harcamamak ve evde bitmeden almamak.
Ama eminim bir çok kişi atıyorum evde tel şehriye bitti diye markete gidip bir poşet dolusu şey alıp dönüyor. Belki bunlar çöpe gitmiyor ama o an lazım mı değil.
Amaç belirli bir gün belirleyip elindekileri değerlendirip para harcamamak :)
Ben de 30 gün boyunca haftalık yemek listesi oluşturup sadece lazım olacak kadar sebze-meyve alacağım, başka da bir şey almayacağım.
Ben gıda, su, enerji israfı konusunda çok hassasım. Yere düşen susam tanesini alır kuşlara veririm. Artan et yemeklerini güzelce hazırlar köpüşlere kedilere veririm. Bozulan sebze meyveleri, salata artıklarını, bayat ekmekleri üşenmem ayırır ofisin şoförüne götürürüm tavukları var.
GIDA VE GERİ DÖNÜŞÜM ÇÖPLERİNİ ASLA BİRLİKTE ATMAM. Bunu özellikle büyük yazdım çünkü kimsenin evinde dikkat etmediği bir konu. Gıda atıkları kompost yapılabiliyor. Gübre olarak dönüşebiliyor ama içinde azıcık naylon çöpü varsa bile doğaya zarar veriyor. Özellikle büyük şehirlerde geri dönüşüm faaliyetleri oldukça aktif. O yüzden kadınlara çok iş düşüyor; çöpleri ayrı biriktirmeyi öğrenmek ve öğretmek. 4 yaşındaki oğlum burnunu sildiği peçeteyi geri dönüşüm çöpüne atıyor. 40 yaşındaki kadın da pekala yapabilir.
Su konusunda aşırı hassasım. Foşur foşur balkon yıkama, makine varken elde yıkama, araba yıkama gibi metre küplerce su harcamaya vicdanım el vermiyor.
Yemek planı da aynı şekilde. Sayıyla alırım. Yiyeceğimiz kadar alırız. Yetmezse takviye ederiz. Dolabım hiçbir zaman sıkış tepiş olmaz. Daralırım zaten öyle olsa 😄 Zeytinyağına çok para harcarız senelik 20+ litre tüketiyoruz 😂
Haftalık menü oluşturmadığım için belirli bir düzen kurmamıştım ve de kurmaya çalışmamıştım açıkçası. Böylelikle bir çok şey çöp oluyor maalesef. Ama yorumlara bakınca çoğunluk buna dikkat ediyormuş zaten :)
Sadece bir bardak alıp bıraktığımız gazlı içecekler, açık bıraktığım için yumuşayan paketli gıdalar vs. Bir silkeleneyim dedim.
Enerji konusunda maalesef tasarruflu olamıyorum. Evin bir çok ışığı açık olur. Karanlık beni boğuyor stres oluyorum.
Geri dönüşüme ben de dikkat ederim fakat peçete geri dönüştürülmüyor diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum?
Peçete konusu tartışmaya açık sanırım. Ablam çevre mühendisi ve tam da bu konunun uzmanı. Yağlı olmaması kritik demişti. Yani tezgahtaki suyu sildiğin peçete geri dönüşebilir ya da ter, sümük silinen peçete. Bakteri taşır evet ama ısıya ve prese maruz kalıyor yok edilebilir demişti. Karşıt görüşler de var tabii. Ben yağlı hiçbir malzemeyi geri dönüşüme atmıyorum.
Normalde bugün sebze almam gerekiyordu bu haftada almayayım aman o trafiğe girilmez şimdi dedim iyikide evde olanlarla yemeğimi yaptım buzlukta olanlar ve dolapta kalanlar beni bir hafta rahat götürür genel olarakta israf eden bir insan değilim zaten
Ben de buna dikkat edeceğim, haftalık menü oluşturup ortalama ne kadar sebze kullanacaksam o kadar alacağım.
Ama tasarruf ettiğimiz parayı da kendimize harcayalım. Öyle gram yapıp köşeye atmak yok. Önce biz :) 😘
Gram yapıyorum ama maaştan bir gün önce ne kalırsa eskiden maaşı alınca kocamın bana attığı kısımdan yapıp kalanını kullanıyordum terapilerden sonra fav sözüm önce ben sonrası sonra 🤣
Kessinlikle... Önce sen 🤍✨👌
ben yiyecegime gore aliyorum😂 cunku biİm evde dogru durust ogun yapan yemek yapilan yek kisi benim. iki cocuk da babalarida bekar yemekleri yiyor menemen yumurta tost kizartma sandvic tarzi falan. et kofte peynir zeytin yumurta sut meyve kuruyemis tavuk balik kendime gore genel olarak alirim yaparim. mesela suan tavuk cikardim aksama korisoslu tavuk yapicam kabin darasi alinmis haliyle 162 gram tavuk gogus kendim icin porsiyonluklara bolerim bu sekilde cikarir yaparim. cocuklar ve esim anlik aksam ne isterlerse kalkip yapacam. benim yiyecegim seyler belli basli zaten. tatli yapacaksam gider alirim marketten evde tatlilik mazeme bulundurmak istemem cunku ansizin bir gozumun dondugu anda krem santiyi bile cirpip kasik kasik yeme potansiyeline sahibim😂😂😂😂 seytan durtmeye gorsun yani
oisraf olarak mesela dun spegetti yaptim hicbiri yemedi bugun de kalmis diye yemezler . o direk dokulecek. ben kendim kilodan kacmio olsam bol peynir bol kasar koyar beseml soslayip firina atar mis gibi yerim onu kalmis da olsa 😂 ama ben ziyan olacagima yemek olsun. cuma gunu tavuk sulu pilav yapmistim. pilavin yuzune bakan olmadi . kizim ekmekarasi kofte yedi esimde. oglan patates kizartma yedi. pilav tavuksuyuna yapildi diye daha zaten yenmez oldugu gibi kapak acilmadan istaf. beni. bu sekilde israflarim oluo. o yuzden onlari kaale alip yemek yapmiyorum. anlik ne istiolarsa kalkip yapiyorum . bu saatten sonra pisirmeli yemek olmaz deyip dayiyorn onleri saat 9 dan sonra sogan salca kavurup ocak yemegi yapilmaz saat 10 da acikirlarsa on da yiolar mesela kalkipda yemek yapmam yumurta kirp dayiyorum onlerine gibi. .
bizim evin gida masrafi bende kuş kadar yedigim halde et tavuk balik peynir cesitleri vs cok tutuo bugun mesela 250 gram rokfor peynir aldim 800 lira. kimse yemez bi ben yicem. yesem hepsini tek ogunde bitiririm. 4 bes gune bolup de yicem diyet icin
Kız Canan kaçsın şuan
56.9 😂icine tukurdugumin tartisi 57.5 56.9 arasinda gdip gelio😂 yazin almistim 63 e cikmistim temmuz agustosta.
ekim kasimda verdim geriye cok sukur
@casperiye11 neşenize, azminize, deli dolu yanınıza hayran kalmamak elde değil :)
Başka bir posta yine böyle tarttığınızı görmüştüm. "Vay be hayatı ne kadar da seviyor, ne kadar da belirlediği hedefte iradeli duruyor" dedim :))
Normal hayatım o şekilde zaten. Asla fazla yiyecek almam biterse alınır ama varsa yenisini eklemem.
Pasta malzemesi bile fazla fazla almam evde yoksa şok yanımda iki adımlık yer gider alırım.
Pirinç yoksa bulgur yaparım😃
Ne güzel siz benden önce başlamışsınız zaten yapmaya :)
Bakalım ben de 30 güne kadar evde ne varsa onları pişireceğim ilaveten sadece sebze-meyve alırım.
Ben normal zamanda zaten evde ne varsa onlar tükenecek şekilde ayarlıyorum mutfaği. Fasulye bittiyse nohut yaparım, pirinç bittiyse bulgur. İndirim takip edip alırım. Sadece sebze meyveyi taze almayi severim.
Ben de tam olarak bunu yapacağım. Evet belki pirinç bozulmayacak ama evde benzeri bir ürün kaldığı sürece almayacağım.
Bence siz pirinç alım ama yemediğiniz ve çöpe gideceğini bile bile alıp açtığınız şeyleri yapmayın diğerleri zaten temel ihtiyaç mesela ben dışarıda nadir yememize rağmen onuda yemiyoruz artık zehirlenme vakalarindan dolayı evde yapıyorum ekmek pişirdim mesela 1 hafta ekmek almadık değişiklik oldu bişey yapınca yarısını ayırım yemezler israf olur diye dondurucuya atıp 2 hafta sonra unutulunca yapıyorum ki alışverişe çıkınca mutlaka liste yapıyorum gün içinde aklıma bişey mi geldi telefon not defterine kaydederom pazara gidincede ayni 2 hafta oldu mesela hala var dolapta Çarşambaya kadar menü belirleyip onlarıda bitiricem diye plan yapıyorm
Pirinç örnekti tabii :) amaç evdeki erzaklar tamamıyla bitmeden almamak.
EEvimde hiçbirsey israf olmz
Ne güzel :)
O konuda bende dikkatli davranırım hiç bir şey kolay kolay çöpe gitmez eve alınan bir peynir yenilmedi mi o akşam peynirli börek yenilir ya da mesela sebzeler yumuşadı mı o gün bol sebzeli çorba ve türlü gibi yemekler yapılır . İçecek konusun da eşim de bende kutu içecek alıyoruz ayranı tekli sodayı tekli gibi . Ama bazen artık 2 3 gün sofraya gelen ama yenmeyen yemekler çöpe gidiyor maalesef öyle etrafımda tavuk falan da yok kedi köpek var onlarda yemez döksem de bu sefer çevre kirliliği olur . Ekmeğe çok dikkat ederim hep buzdolabında tutarım fırında ısıtıp yeriz bayatlamaz çöpe gitmez ..
Ben bunun yılbaşına kadar satın almıyorum para harcamıyorum challenge yapıyorum :))
Gercektende 10 gundur zaruri olmayan hıcbırsey almadım hatta 10 gundur hıcbırsey almadım🤣🤣
Kac kere sepete gırdım markette aman diyip bıraktım asırı zorluyor ama asırı zorluyor
Ama net soyleyebılırımkı alısverıs bagımlısıymısım ben net marketten hıc ihtiyacım olmasada para harcamadan cıkmazdıö bağımlılık gıbı borsey bu
Ben de öyleyim. Tek bir şey lazım bile olsa gitmişken bir sürü şey alıyorum. Evet belki bazıları bozulmayacak ürünler ama gerek var mı? Yok. :)
Hava benım esım yok bır tık daha kolay oluyor ama bence her İnsan yapmalı farkındalık yaratılmak ıcın ılk defa yotube uzerınden muhteşem bır chalenge oluştu "))) kendımın resmen alısverıs bağımlısı oldugum kesınlestı sjsjs
Sanırım ben tam anlatamadım diğer yorumlara bakılırsa :)
Yukarda yazdım gerçi de.. Belki israf edilmiyor, belki çöpe gidilmiyor ama markete gidince lazım olmayan şeylerden de alınıyor.
Challenge'ın anlamı bir şey lazım olmadan almamak. Bir süre belirleyip o süre içinde evdeki gıdaları değerlendirmek ve anca tamamen bittiğinde almak.
Hadi bakalım bir sen bir ben yapacağız gibi😍 inşallah başarılı oluruz 😂
Zaten evdeki olanı yiyirum ki bunun için callege gerek yok israf dinimizde haram ve ben hiç bu kadar şey almiyorum alış veriş yaparken bakarım ne eksik ise onu alırım hiç stok yapmam
Evet işte bunu yapabilmek çok güzel :)
Ben bunu hep uygularim kendimce. Birşeyler tam bitmeden almak istemem. Evde fazla malzeme yoruyor aslinda beni. Bu sebepten boyle yapiyorum. Dolabı actigimda 2 paket pirinc gorsem morelim bozuluyor 2ci paket yer kalliyor çünkü.
Son hafta esimher işten geldiginde tatli kurabiye aliyor. O biraz canımı sıkıyor dolapta cesit cok oldu actigim zaman goz yoruyor.
Bende sen gibiyim herşeyden tek alırım yani tatlı yapacaksam malzeme ne ise onu alırım bazıları olan yapıyor ya haftalık yemek listesi ona göre alış veriş yapıyor bence o çok mantıklı
O konuda tutumluyum galiba . Evde kolay kolay gıda batmaz . Zaten kaynanamin tavukları var artan ekmek ve yemegi onlar yiyor 😅
Valla benim öyle zaten hiç fazla almam bittikçe alırım fazla kenara atmam mesela sıvı yağ tereyağ çay ve şeker eksik bunları almak için eşimin maaşını beklıycem şeker ve yağ tammaen bitmesin diye tatlı kek vs yapmayacağım bunun gibi şeyler zaten eşim çok laf yapıyor nasıl geçinecez diye tek maaş gerçekten zor ya
Ben bi tık istifçi bi insanım sanırım bu huyumu halamdan almışım.Evde fazladan erzak özellikle de yağ olması bana iyi geliyor yani indirim de olunca sıvı çamaşır deterjanı şampuan bulaşık deterjanı özellikle alıyorum evet yer kaplıyor ama bu şekilde daha rahat hissediyorum psikoloji de karşılığı nedir bilmiyorum ama yani bol bol yapıp buzluğa bişiler atmak bana o kadar iyi geliyor ki misafir gelicek yada savaş çıkacak gibi bişiler yapıp buzluğu doldurmak yada bol bol market alışverişi beni mutlu ediyor
Onun haricinde zaten babam sağolsun onun sayesinde bişi dökülmez yer o genelde biz yemesek bile ama mamalara bnde çok üzülüyorum şuanda bile dökülecek diye ekgıdalarıyla karıştırıp vermeye çalışıyorum
Hiç bir meyve sebzeyi curutecek kadar almıyorum artık. Bakliyatlari da bittiğinde alıyorum stok yapmam. Tatlı malzemelerimde her eksikliğinde alırım ki canım istediğinde hemen yapayım onlar da bozulcak ürünler değiller zaten. Sadece abur cubur olayı bu aralar çok olmaya başladı çocuklar iyice abarttı onu kesicem bana yeter😀
Abur cuburcular kaç yaşındalar
3 buçuk ve diğeri 9 alçak Şubat'ta
Bizim evde çöpe giden kolay kolay bişey olmaz. Malum 6 kişiyiz. Kahvaltılık hele asla gitmez çöpe çok sevilir bizim evde kahvaltılık
Hamur işi pasta işi zaten haftada kaç kez yapılır . Bakliyat eksik olsa da olmaz daha bitmeden alırım hepsini 😂 bu hiç bizim aileye uygun değil ama siz evde az yemek yiyorsanız size uyar
Bence buna gerek yok. Haftalık belirlenen menüye göreye ihtiyaçlar alınsa tamamdır.
Evde olan sebzelere bakılarak, haftalık menü oluşturulunca, fazlasını almaya da gerek kalmaz.
Dışarıda yediniz diyelim, belli yemekler hariç hepsi buz dolabında ya da dondurucuda muhafaza edilebiliyor.
Tatlı yapmak için alınan çoğu malzemeyi (un/kakao/nişasta gibi çabuk bozulabilen) cam kavanozlarda saklayarak ömrünü arttırabilirsiniz.
Haftada bir kere pazara gidiyorum sadece o hafta yiyecek kadar alıyorum kahvaltılıkta sadece sevdiğimiz şeyleri alıyorum bittikçe yenisini alıyorum
ben ihtiyacım kadar aliyorum meyve sebzeyi
esim 4-12 yemeklik almam pazardan hesap eder oyle alirim meyveyi de
bulgur kısır cok yaptigimiz icin yedek alirim
çay yag deterjan tuvalet kağıdı gibi cok tukenen seyleri indirimdeyken yedekliyorum onun harici fazla bişey almam
1,489,073 soru
24,339,198 cevap
345,975 kullanıcı
Lütfen şikayet nedeninizi seçin:
Yüklemek için tıklayın