İnstagramda yeni bir challenge gördüm ne yalan söyleyeyim aydınlanma yaşamama sebep oldu.
(Evde ne varsa onu yiyorum challenge'ı) siz de denk gelmişsinizdir.
Temizlikçi abla erzak dolabını boşalttığında "tatlı yapmayı çok seviyorsunuz herhalde" demişti. Asla beceremediğimi bilmese de olur 🥲 Belki bir gün lazım olur diye her malzemeden çokça almışım.
Markete gittiğimde evde ne kaldığını tam kestiremeyip "aman eksik olmasın da" diye aldığım bir sürü erzak.
Haftada 1 defa eşim evde kahvaltı yapıyor diye alınan ve açıldıktan sonra kurudu, bozuldu diye çöpe atılan bir sürü kahvaltılık çeşidi. (Sadece onun sevdiği şeyler)
Evde bulunsunda diye alıp dolapta çürüyen çokça sebze- meyve.
Akşam evde yeriz diye iş yerine geçmeden yaptığım ve eşimin "canım bu akşam dışarda yemek istiyor" demesi üzerine dökülen yemekler.
Kızımın yemeyeceğini bildiğim halde açıldıktan sonra 1 ay içinde tüketilmesi gereken ve çöp olan onlarca farklı mama çeşidi.
Nerede ne ucuz diye bakmadan "amaan dışarda yediğimiz bir öğüne sayalım" diye düşünüp uygunu varken pahalıya alınan onca şey.
Durdum düşündüm bir muhasebe yaptım. Amaç kısmak değil, dökmeden israf etmeden sadece yiyebildiğimiz kadarını alıp tamamen bitmeden de almamak.
30 gün boyunca eve haftalık sebze-meyve dışında hiçbir şey almayacağım. Örn. Pirinç bittiyse bulgur pilavı yapacağım ama yine de 30 güne kadar almayacağım.
Bakalım bu şekilde aylık mutfak masrafımızdan ne kadar kısmış olacağız :)
Siz de "Evde ne varsa onu yiyorum" challenge'ına katılmak ister misiniz? Birbirimizi gazlayalım ve gelişmelerden haberdar edelim🥰
Genelde çok çöpe yemek atmam sade kedilerimiz ve köpeğimiz var şükür onlara kalanları atıyorum onlarda yiyiiyor.. dolapta en son ne varsa toparlarım yemek yaparım..
Bende biraz erzak fazla oluyor onlarida bakıyorum fazla olanları seçiyorum ihtiyacı olanlara veriyorum
Bizimde Çarşamba ve cumartesi pazarımız var çabuk bozulacak bir şey ise cumartesi pazarından aldiririm Çarşamba olunca hafta içi işten arta kalan zamanimda vakit ayırıp onu pişirmeyi anladığım oluyor kuflenirse ekmek atarım kırk yılda bir yanlış yerde unuturum. Tasarruflu olmaya çalışırım üniversitede öğrenci iken fotokopi kağıtlarını poşetle okuldaki kağıt kutularina taşırdım ve yurtta nasıl olmaz diye sitem ederdim hala da öyleyim cam plastik ayrilabileni ayırmaya çalışıyorum bu ülkede de bütün çöp konteynerları geri dönüşüme uygun olsun çok isterdim. Sadece makarnada ayar tutturamıyorum önceki akşam oğlum için yapıyordum eşimde belki yer diye fazla yaptım eşim aç gelmedi ben diyet yapıyorum yemedim o kaldı dolapta ona bile çok üzüldüm mecbur dökülecek diye
Ben kendimi bildim bileli yapiyorum onu bacim ihtiyac fazlasi almam kahvaltilik ne yiyosak onu alirim bitmeden ya da cok azalmadan yenisini almam meyve sebze 2 3 kilo o da en fazla alirim pasta malzemesi evdekiler bitmeden almam mesela biseyin uygun fiyatlisi varsa neden fazla para odeyim ki yeri urunse helal sertifikasi varsa benim icin pahalisini almak lukstur erzak kaplarim var zaten her ay liste yaparin biteni listeye yazarim alisverise gidene kadar tam da soyledigin gibi pirinc yoksa bulgur yaparim yesil mercimek yoksa kirmizi mercimek yeriz nohut yoksa kuru fasulye yeriz kolay kolay hic bisey curutmem buzdolabimda da kaplarim vardir alisveriste hepsini bosaltir yikar kurularim yeniyi alta eskiyi uste dizerim o yuzden curumezler (gecen esimin unutup 2 kez aldigi domatesleri bitiremedik posetle cekmeceye koymustum onlari unutmusum curumuz hala ona uzuluyorum ) benim oglum mama yemiyo ama yerken 2 cesit mama acardim bi gun birini digergun digerini verirdim hepsini acmazdim cunku bitmezse tarihi gececek cope gidecek yazik suan mesela gunde 1 aburcubur hakki var onda da dunden acik paketli bisey varsa onu yer yenisini vermem o gun denk geldi disardan yediysek evde de yemek pistiyse cope gitmez ertesi gun yeriz
Ben liste yapiyorum eksikleri yaziyorum markete cikmadan once de tekrar kontrol ediyorum misalen peynir kalmistir biraz markete gidincr yufka alirim eski peynirle borek sarar buzluga koyarim yenisini kullanirim elimin altinda bi de borek olmus olur oylelikle de degerlendiririm herseyi
Övünmek istemem ama bu konuda hassasım bir şeyin bozulacağını anladığım anda değerlendirmenin yolunu buluyorum çöpe atmam kolay kolay
Yemek te atmam gerekirse 2 gün yeriz olmadı kayın validelere gönderiyorum
Haftada bir alışverişe giderim haftalık liste yaparım eksikleri o şekilde alırım extradab aman evde bulunsun diye almam
Bu challenge da beğendim iyi bir şeye teşvik ediyor
Hiçbir alışverişimi evde bulunsun diye yapmam peçete hariç
Farkında olmadan yapıyormusum ben bunu zaten ya 🤣 israf yani kolay kolay çöpe bişey atmam
Bu dediklerinin hiç birini yapmadığım için sorun yok asla bir şekilde çürüyen meyve sebzem olmaz dökülen yemeğim olmaz indirimleri özelikle takip ederim yoksa alırım varsa almam ziyan olmasın diye
Canım bu yazdıklarını , ben 10 yıldır yapıyorum. Bazen eksiklerim tamamıyla bittiğinde çıkıyorum markete. Kendime uzun zaman boyunca alışveriş yapmıyorum. Aynı kafanı bu kışta idare eder diye 7, 8 sene giyiyorum.
Bu saydiklarinin hiç biri evimde olmuyor 10 yıl olacak asla böyle olmadı fazla alınan şey hiç olmadı gerek duymadık fazla almaya hele gereksiz şeyler en son ne zaman gereksiz bı şey evine girdi onu bile hatırlamıyorum , çöpe giden hiç bı şey yok asla çöpe atmam
Farkında olmadan 10 yıldır bunu yapıyor olmam 😎 helal olsun bana
Challenge Katılmaya gerek olmadığını düşünüyorum eşim haftalık işçisi durumumuz hamdolsun iyi evin eksiklerini haftada alır unuttuklarını da yine söylerim hafta içi alır.
Eşim İskif etmeyi çok sever dolu dolu herşeyden alır bende diyorum ziyan olmayacak sürekli kullanılan şeyleri al mesela çay.seker,peçete, tuvalet kağıdı gibi...
Her sabah evde ne var bir önceki diye bakr kahvaltimi hazırlarım akşam evde ne varsa onlarla birşeyler yaparım kesinlikle çöpe hiç birşey gitmez
Bayat ekmekmi var tost veya mercimek çorbası üstüne kıtır ekmek yaparım. Meyveler uzun kalmışsa sıkar suyunu çıkarırım. Kuruyemiş şekerleme kuru meyveler vb ürünleri dolapda muhafaza ederim sıcakta kurtlanmasin diye
Allah a şükür hiç birşey çöpe gitmez sofrada yemek yediği zmn 6 yaşında çocuğuma doyduysan kalk dediğimde anne daha sunnetlemedim tabagimi der.
Sofrada kırığı bile ziyan etmeyiz 🤲
Olduki binde bir gözden kacirdigim olursa oda hayvanlara gider
Asitli içecekler kullanmıyoruz bazen hamburger yaptığımda çocuklar seviyor diye 1 lt Sarıyer alırız onunda fazla asiti yok
1,489,160 soru
24,340,569 cevap
346,031 kullanıcı
Lütfen şikayet nedeninizi seçin:
Yüklemek için tıklayın