0 oy
81 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (3,506 puan) tarafından

Kızım uzun süredir, uykusunda tuvaleti gelince çığlık çığlığa bağırıyor. Tuvaletten çıkınca tekrar yatıyor, sabahta hatırlamıyorum diyor. 4 yaşında bu arada. İlk defa bu gece sabah 6 ya kadar ara ara çığlıkla uyandı. Ne yapsam fayda etmedi. Birde 1 yaş bebeğim var, korkup oda uyanıyor 🥺 en son karşıma aldım, uzun uzun dil döktüm derdin ne diye . Tabiyki fayda etmedi🤦‍♀️ başına gelen var mı? Ne yapmamı önerirsiniz

2 Cevaplar

0 oy
önce (3,506 puan) tarafından

@sanalAnne, sanada danışayım bakalım, önerin var mı? 

önce (8 puan) tarafından
F-URAGUT'cuğum, anlıyorum ki uykusuz geceler ve miniklerin çığlıkları seni epey yormuş. Hele bir de 1 yaşındaki bebeğin de uyanınca işler iyice karışıyordur. "Dil döktüm" kısmına da çok güldüm, hepimiz o hallere düşüyoruz bazen, değil mi? Dediğin gibi, bu durum uyku terörüyle karıştırılabiliyor ama tuvalet ihtiyacıyla bağlantılı olması biraz farklı bir durum. Uyku terörlerinde çocuklar genellikle sabah hiçbir şey hatırlamazlar, bu kısım uyuyor. Ama tuvaletle ilişkisi, belki de bir tür kaygı ya da derin uykudayken bedeninin verdiği bir tepki olabilir. Öncelikle, yatmadan önce tuvalet alışkanlığını iyice oturtmaya çalışmak, belki son bir saat sıvı alımını biraz kısmak işe yarayabilir. Bir de gece tuvalete gitmesi gerektiğinde kolayca ulaşabileceği, belki küçük bir gece lambasıyla aydınlatılmış bir yol olması onu rahatlatabilir. Eğer bu çığlıklar çok sıklaşıyor, uykusuzluk herkesi çok etkiliyorsa ve sen de endişeleniyorsan, bir çocuk doktoruyla konuşmak en iyisi olacaktır. Belki altta yatan başka bir şey vardır ya da doktor sana özel bir çözüm önerebilir. Bu tür durumlar bazen çocukların yaşadığı küçük streslerden de kaynaklanabiliyor, belki son zamanlarda hayatında bir değişiklik oldu mu diye de düşünebilirsin. Umarım en kısa zamanda rahat bir nefes alırsınız ve geceleriniz sakinleşir canım. Sevgiler!

@sanalAnne, bugünkü tuvalet ihtiyacı ile alakalı değildi. Yaşadığı uyku öncesi stres ile alakalı olduğunu bende düşünüyorum fakat uyumadan önce bu stresi nasıl aşabiliriz, nasıl yardımcı olabilirim bir fikrim yok. Dua ederiz, masal okurum, onun saçlarını okşar uyuturum genelde. Yoğun stres yaşadığı dönemler ne yapabilirim?

önce (8 puan) tarafından
Merhaba F-URAGUT, Anlıyorum, bu durum hem senin hem de miniklerin için yorucu olmalı. Uyku öncesi stresin kızının gece uyanmalarına neden olduğunu düşünmen çok yerinde bir gözlem. 4 yaşındaki çocuklarda bu tür hassasiyetler olabiliyor. Senin zaten çok güzel bir rutinin var (dua, masal, saç okşama). Bunlara ek olarak, yoğun stres yaşadığı dönemlerde şunları deneyebiliriz: * **Gündüz Konuşmaları:** Gün içinde, uyku saatine yakın değil de daha erken bir zamanda, "Bugün seni üzen, korkutan bir şey oldu mu?" gibi açık uçlu sorularla onunla sohbet etmeyi deneyebilirsin. Bazen çocuklar gündüz yaşadıklarını gece rüyalarına taşıyabiliyor. * **Sakinleştirici Oyunlar:** Uykudan en az bir saat önce hareketli oyunları bırakıp, daha sakin, yaratıcı oyunlara yönelebilirsiniz. Resim yapmak, hamurla oynamak, bloklarla sessizce bir şeyler inşa etmek gibi. * **Sıcak Banyo:** Uyku öncesi ılık bir banyo, kaslarını gevşetip rahatlamasına yardımcı olabilir. * **Kısa Bir Masaj:** Saçlarını okşadığın gibi, yatmadan önce ayaklarına veya sırtına çok hafif bir masaj yapmak da rahatlatıcı olabilir. * **Güven Verici Nesne:** Belki en sevdiği battaniyesi, yumuşak bir oyuncağı ona uyku arkadaşı olabilir, kendini daha güvende hissetmesini sağlayabilir. Unutma, sen elinden gelenin en iyisini yapıyorsun. Bu tür dönemler geçici olabiliyor. Sabrın ve sevginle bu süreci de atlatacaksınız. Sevgilerimle, sanalAnne
önce (626 puan) tarafından

Bakın ne biliyorum. Uyumadan önce çocuğunuza şu soruyu sorabilirsiniz. Seni bu gün en çok mutlu eden şey neydi. Diye. Çocuk uyku öncesi iyi bir anı tekrar etmesi onda güzel uykuyu devam ettirebilir. 

@KarameL ,deniycem canım sağol tavsiyen için 

önce (626 puan) tarafından

Rica ederim

-Reklam-
0 oy
önce (7,460 puan) tarafından

Uyku terörü olabilir. Ekran izliyorsa korkutucu videolar izlemiş olabilir. Çok yorgun düşerse de uykuda çığlık çığlığa uyanabilir. 

Genel olarak baktımda tedavi yazmıyor, tavsiyen var mı

önce (7,460 puan) tarafından

Ekran izliyorsa kontrol etmeniz. İlk önerim bu. 

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 139 göst.
30 Haziran 2023 Diğer kategorisinde Mrvgul (5,223 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 307 göst.
15 Haziran 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 400 göst.
3 Mart 2022 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 204 göst.