+1 oy
927 göst.
önce Para & Ekonomi kategorisinde (722 puan) tarafından

Kızlar 4 yıldır kiracımız var hep piyasanın çok  altında kirada oturdu , evim 0 verdim kiraya, oturduğu semtte kiralar 18-25 bin TL kiralar ama ben 7bin TL'ye çıkardım bu sene Sakarya'da .

Şimdi İstanbul'da da ev aldık ve çok borcumuz var ben ücretsiz izine çıktım doğumdan dolayı. Aldığımız ev 5-6 aya teslim edilecek hâlâ daha yapım aşamasında ve biz yeni eve geçmeye karar verdik. Kiracımız yılını doldurduğu zaman kirayı 16-17 yapsam ayıp olur mu ya? Zaten yıllarca çok ucuza oturdu bide doğalgazlı sıfır daire. Benimde ihtiyacım var . Olumlu olumsuz fikirlerinize ihtiyacım var 

44 Cevaplar

+1 oy
önce (722 puan) tarafından

En İyi Cevap

Yorumunuz için teşekkür ederim kızlar , yarın kiracım ile konuşup durumu anlatacağım, inşallah kazasız belasız kavgasız orta yolu buluruz

önce (3,656 puan) tarafından

Insallah canım hakkınızda hayırlısı olsun

-Reklam-
+5 oy
önce (506 puan) tarafından

Pardon ama 7 binden 17 bine çıkarmak çok olur. Tamam ucuza oturmuş hep ama yinede bu kadar yükseltmek acımasız geliyor bana ben olsam çıkarım az insaf yahu 

önce (950 puan) tarafından
+1

bencede yani iki katindan bile cok. yani hani kafaya gore zam yapilmamasi lazim ya kiraciya . hadi 7 yi 12 yap misal. ama 2 katindan bile fazla yapilmaz heralde . piyasanin altinda bile olsa . odemiyorum biladar zam

yapamassin dese kanunende iki kattan bile cok artirmis olmak olmuo sikayet etse bile ev sahibi haksiz cikar. belirli oranlarda zam yapabilirsin tefe tufeye gore. kiracin itiraz etse bile kanuni zamn orani neyse en fazla onu oder sana. ya cikin dicen yeni kiraciyi 18 den 20 den sokacaksin iceri

önce (506 puan) tarafından

İyide en baştan düzenli zam yapılsaydı şuan ki kira 15 16 bin olurdu neysede birden %100 zam normal değil bizim eski ev sahibide 7 binden 13 yapmak istedi çıktık ordan yani siz 7 binden 10 yada 12 yapsanız yine normal ama birden 16 17 bin tabikide anlaşılır değil 

+2

Canan 5 seneyi dolduran kiracıya piyasaya eş değer zam yapilma hakkı verdi devlet , zam ayi gelince zaten 5 seneyi doldurmuş oluyor , 4 sene boyunca zaten çok çok çok ucuza oturdular ve ben onlar ev alsın birikim yapsın diye bu şekilde yaptım banada günah kız kocamla beraber çalışıp yaptık o evi 

önce (950 puan) tarafından

ayne. yada cikarip yeni kiraciyi yiksekden koyacaksin eve

onu hic bilmiorum valla da . yani birden okadar artis sende haklisin kiracida noluyoz yahu diyebilir

Şubat ayında zam zamanı , asgari ücrette yükselecek o zaman , aman ne bileyim. Bakalım kiracı ile konuşacağım ne diyecekler 

+3 oy
önce (2,407 puan) tarafından

Sizin borcunuz kiracının sorunu değil ki makul bişey desen tamam ama tek seferde 10 bin lira zam acımasızca en yapacağın 12 falan olur. 

Asgarî ücret 5.500 TL iken 500 TL'ye oturuyorlardı, asgari 10 olunca 1.000 TL oldu, 17 bin TL olunca 4 bin TL oldu, 22 olunca 7 bin TL oldu kız bana da yazık değil mi baba dede parasıyla almadım alnımın teriyle kazandim da aldım hep ucuza oturuyorlardı ve 2 kişi çalışıyorlar , Şubat'ta maaşlara tekrar zam olacak en az asgarî 26-27 bin TL olur ve o semtteki ev fiyatlari da 22-30 arası olur. Sıfır doğalgazli evde oturuyorlar , şuan aile desteği ile geçiniyoruz çok zor durumdayım rayiç bedel için zamanda geldi hukuken . Sen olsan bu şekilde mi yapardin ? Zaten 4 sene idare ettim 

O zaman başından az tutmayacaktın. Eğer dediğin zamı yaparsan haksızlık olur isterse 5 kişi çalışsın.  

4 senedir bedava denecek kadar az fiyata oturmuş şimdi çıksa 12-13 bine sobalı ev bulur anca. Çok merak ediyorum benim durumumda siz olsanız 10-12 bin TL yaparmiydiniz. Şuan sadece aile desteğinden karnımızı doyuruyoruz ve 15 bin TL kira veriyorum . Kendini benim yerime koy kiracı olduğunu düşünme öyle karar ver. 

Şunu da ekliyorum 10 milyon TL borcun var birde . 

Ve bu ev  babadan dededen kalmadı , kendi emeklerimle alın terimle aldım .  Ben borç öderken 500 TL ödemiyordum. 

Bak canım bende kiracıyım benimde borcum var + gayrimenkulümde var ama benim ev sahibim sen kendine aldın diyerek bana faiş bir zam yaparsa bu adil olmaz aynı şekilde şuan senin yapmak istediğin gibi ama illa da yapacağım diyorsan başka kiracı bul istediğin fiyata oturt. Ama yine haksızlık yapmış olursun. 

Yada git evinde kendin otur kiracı koyma. 

Zaten kiracı ile konuşacağım canım , erkenden konuşmam gerek o yüzden sizden fikir almak istedim , şuan ne çok isterdim orada oturmayı ama İstanbul'a aldık tayinimizi ev Sakarya'da. Çık diyerek kiracıya da haksızlık edemem durumu anlatacağım zaten onada . Tercih onlara kalır .  Bu zamana kadar herhangi bir tatsızlık çıkmadı çünkü ben onları düşünerek hep uygun kira aldım birikim yapsınlar evlerini arabalarını alsınlar diye. Vicdansız olsam zaten en başta pahalıya verirdim evi 

+2 oy
önce (1,716 puan) tarafından

7 den 17 ye çıkartmak hiç adil değil 

4 yıl boyunca ev sahibi olsunlar , yatırım yapsınlar diye çok çok ucuza oturdular yıllarca, hemde sıfır daire . Şuan benim aşırı ihtiyacım var durumum el verse gene almasam ama işte bakalım kiracı ile konuşacağım zam ayına daha var Şubat'ta zam olacak ve asgari ücrette o zaman yükselecek 

önce (1,716 puan) tarafından
+1

O zaman baştan piyasaya göre gidecektiniz bende 9 ay oturuyorum ev sahibi birden 19 yaparsa ben oturamam 

Sizinle benim kiracim bir değil ki , karı koca çalışıyorlar ki ben onlar ev alsınlar birikim yapsınlar diye hep uyguna verdim ki onlara da bunu söylemiştim, muhtemelen sizin kademe kademe Yükselmiştir benim öyle değil. Asgarî ücret 5.5 iken 500 TL'ye oturuyorlardı 11 bin TL iken 1.000 TL'ye oturuyorlardı, 17 bin TL iken 4 bine 22 bin iken 7 bin TL. Sence çok insaflı davranmadım mı? 10 milyona yakın borcum var ve şuan ücretsiz iznindeyim eşim çalışıyor sadece. 5 seneyi doldurdukları için de hukuken çevrede ki ev fiyatlarına göre zam yapabiliyorum. 25 bin TL'lik 0 daire de oturmayı mı tercih edersin yoksa 16-17 bin TL'lik sıfır daireyimi?

+1 oy
önce (1,990 puan) tarafından

Bilemedim birden kira artışı yapmak olur mu konuşun belki o kadar veremez ama biraz daha artirabilirsiniz

Şuan daha var senelerinin dolmasına canım zaten konuşmadan birden arttıramam da ne bileyim o kadar çok borca girdikki benim de içim rahat değil 

önce (1,990 puan) tarafından

Senesi dolunca konusun çıkarsa bile aynı fiyata oturacak

+1

Erkenden konuşacağım canım şimdiden en azından orta yolu buluruz 

+1 oy
önce (4,043 puan) tarafından

Her sene yeterli kira artışı artışı olsaydı, 16 bin gayet iyi olurdu. Fakat birden 16 olunca karşı tarafı da zorlayabilir. Tek başına düşünülmemeli ama. Kiracınız evli, çocuklu mu, mesleği nedir, eve düzgün bakıyor mu vs gibi kriterler de önemli. 

Her sene çok çok cüzi artış oldu ev alsınlar birikim yapsınlar diye, 4 kişiler 2 çocuk anne baba. Anne baba çalışıyor ama maaşları ne kadar bilmiyorum canım . Ev ne durumda onuda bilmiyorum hiç gidip bakmadım ayıp olmasın diye 

Ev sizin değil mi, neden ayıp olsun ki. Geçen senelerde durumun iyi diye cüzi bir artış yapmışsın ama şuan zor durumda olman, karşı tarafı da zora sokabilirsin demek değil. Karşılıklı oturup konuşun. Direkt 17 bin denmemeli. 

Yok kız direk tabiki demeyeceğim oturup konuşacağım , geçen seneler az zam olduğu için hiç konuşmadık direk söyledim hep memnun oldular bu sene konuşmadan o kadar artırmam

Eğer onlar da vicdanlı kişiler ise, piyasanın çok altında otırduklarını anlarlar. Aradaki sohbete göre anlarsın zaten en fazla kaça olurunu. 

Aynen canım yarın arayıp konuşacağım, yorumun icin tesekkur ederim canim ❤️ 

+1 oy
önce (5,363 puan) tarafından

Niye ayıp olsun ki oda biliyordur çevredeki evlerin fiyatını 

Zaten 25 bin e yeni oturuyorlarsa senin 16 17 yapman bile az oluyor kabul etmesi lazım

Ay bilemedim yukarıdakiler de tam tersi yorum yaptı vicdanen rahat değilim ama benimde çok ihtiyacım var. O evin borcunu öderken kiradan bile fazla para ödüyorduk 

önce (5,363 puan) tarafından

Sıfır ev 7 bin kalmdı sonuçta öyle düşün . Vicdansızlık die bişey yok 15 bin bari yap 

Zaten 16-17 ortalama bir rakam güzelim o kadar olacak diye birşey yok ama iyice de öldüremem. Enflasyon paramızı yedi bitirdi 

+1 oy
önce (3,656 puan) tarafından

Bence yap sen 17 yapınca dıger kıralar ınan 25 olacak gene uyguna oturmus olucak benım babamda kıracısına uyguna verdı abımın evı babamın evınden eskı ve kucuk olmasına rgmen abım 15 verıyor babamın kıracısıda 12 oturuyor evıde yenı ve buyuk sıfır daıre 

Ondan kuzum zaten Şubat ayında zam zamanı geliyor o zaman evler gene almış başını gidecek, ihtiyacım olmasa zaten bu kadar yükseltmek istemezdim ki ben bide kendim de şuan kirada oturuyorum kendi evime geçeceğim 

+1 oy
önce (2,384 puan) tarafından

Bı anda arası 10 bin artıyor yani zaten gayet uygun oturmuşlar şimdiye kadar . Uygun gelmezse çıkarlar yapacak bişey yok askm 

Kuzum inan ki ihtiyacım olmasa gene bu şekilde devam etsinler diyeceğim ama benim de çok burcum var, çalışmıyorum işe ne zaman başlayacağım belli değil, kayınpederim ve annemler biraz destek çıkıyor fındık zamanı ama yetmiyor be bacım 🙄

önce (2,384 puan) tarafından

E normal kuzu iki çalışandan bir çalışana düştü iki çocuk yapacak bişey yok 🥺

Ama insanlar anlamıyor ki 🙄

+1 oy
önce (4,444 puan) tarafından

Birden 10 bin artırmak fazla olabilir ama yine de piyasanın altına oturacaklar. 

Şubat'ta asgari ücrette artacak zaten canım baya altına oturacaklar çünkü diğer evlere zam gelecek 

+1 oy
önce (137 puan) tarafından

Keşke en başında piyasaya uygun gitseydiniz bence şuan piyasaya yakın zam yapsanız gene az kalıyor 

Vicdanım el vermedi kız ama şimdi şartlar çok değişti çok ihtiyacım var işte bide zam ayında asgarî ücrette zamlaniyor karı koca çalışıyorlar 

önce (137 puan) tarafından

Anlıyorum seni vicdanı düşünmüşsun ama onlar sikismasin diye sen neden sıkışasin ki kaldı ki 2 kişi calisiyorlarmis

Öyle bide 5 senelerini dolduruyorlar hukuken de yapma hakkım var bilmiyorum bakalım bir kiraciyla görüşelim de ne olacak Allah hayırlısı neyse onu versin inşallah 

+1 oy
önce (7,476 puan) tarafından

Fazla olur. 12 falan yapin bence

Şubat'ta zam ayi canım o zaman asgari de yükselecek sadece eşim çalışıyor şuan ücretsiz iznindeyim bende ve çok borcumuz var o kadar kurtarmıyor ki şuan bile ailelerin destek ile geçiniyoruz 

önce (7,476 puan) tarafından

Bizim ev sahibide çok arttırdı neymiş sıkışmış alacağı varmış alamamis etraftaki evler şu şu fiyata imiş bu ev genişmiş yeniymiş ama benim günahım ne? Bizim de durum böyle. Ev bakıyoruz istediğimiz gibi bulunca çıkacağız. Oysaki ne gürültümüz var ne bi rahatsızlığımiz onlara. Bide kiracı tarafından da bakmak lazım olaya. Yani birden o kadar çok arttırmak fazla olur ,siz yine de konuşun orta yol bulursunuz inşaAllah. Sen başkasına merhamet edersen Allah da sana merhamet eder

4 sene merhamet ettim bacım zaten kız bana da günah ben onu baba dede parasıyla almadım ki , kiraya verdigimiz zaman bile kiradan fazla borç ödüyorduk 😅yıllarca çok ucuza oturdular bide karı koca çalışıyorlar 

+1 oy
önce (6,162 puan) tarafından

kira sözleşmesinden 5 yıl sonra rayiç bedel hesaplanabilir o zaman o günün ederinde ne ise kira o olur. onun öncesinde kiracı sana dava açarsa haksız olursun 

Zam ayi Şubat'ta zaten canım sözleşme Şubat'ta bitiyor ve 5 yıl dolmuş oluyor 

önce (6,162 puan) tarafından

o zaman oturur konuşursunuz, aynı binada evler kaça gidiyor? pna göre belirlenir.

dava açsa bile o zaman kiracı, aynı binada en düşük kira atıyorum 15bin,en yüksek 20bin ise ikisinin aritmetik ortalaması yeni kira olur. sonra da tefe tüfeye göre zam yapılır 

Hiç bilmiyorum canım aynı binada evlerin ne kadar olduğunu sadece semtte ki ortalama kiralara baktım 

+1 oy
önce (238 puan) tarafından

Bizde aynı durumu yaşadık sıkıntıda olduğum için kirada artış yaptık zaten kiracıda farkındaydı çok ucuza oturduğunu bir şey diyemedi

4 sene zaten ben çok idare ettim onları , bende onlarla konuşacağım bakalım habersiz yapmam zaten hayırlısı neyse o olsun inşallah 

+1 oy
önce (519 puan) tarafından

İki kişi çalışıyorlarsa en azından 14 15 bini çok rahat verirler diye düşünüyorum.7 bine artık kümes bile yok

Birde zam ayi Şubat'ta ve inan ki ev o kadar güzel ki bize nasip olmadı oturmak İstanbul'a tayin aldık ve durumum kötü olmasa inan yapmazdım o kadar 

+1 oy
önce (23,518 puan) tarafından

Kiracin ne iş yapıyor? Geliri nasıl. Çok kötüyse 15 falan yap. Değilse 17 18 yap çevrede fiyatlar 20 25 diyorsun. Yine piyasanın altında kalıyor. Fahiş fiyata karsiyim. Ama bu devirde 7000 kira hem de sifir eve çok az yani 

Anne baba çalışıyor 2 çocukları var canım inan ki bilmiyorum ne kadar maaş aldıklarını hiç sormadım 

Vallahi ihtiyacım olmasa bende o kadar artırmazdım ama inan ki geçinemez olduk 

önce (23,518 puan) tarafından

Öyledir. Şimdiye kadar piyasanın çok çok altında oturmuşlar. Bu senin iyi niyetinden. Ev alsınlar diye ucuz oturttum diyorsun. Yani bu merhametli olduğunu gösterir. Sen de haklısın. Ki yeni oturacaklari fiyat da piyasanın altında olacak. İki kişi calisiyorlarsa o ücreti odeyebilirler. Taşınmak çok daha büyük masraf olur.

+1 oy
önce (10,249 puan) tarafından

%100 den bile fazla oluyor canım sencede aşırı fazla değilmi evet hep uyguna oturmuşlar ama bence fazla bi artış 

Kuzum vallahi şuan aile destekleriyle geçiniyoruz bende çalışmıyorum çok borcumuz var bide kiracı ile konuşmadan birden arttırmam , rayiç bedel için sene de doldu piyasa fiyatları ile eş değer yapma hakkı doğdu ama ne bileyim gün doğmadan neler doğar Allah büyük zam ayı Şubat ayında bakalım bir önümüzü görelim de hayırlısı olsun 

+1 oy
önce (7,108 puan) tarafından

Normal şartlar 7 bin TL bile çok maaşlar az geçim derdi var ama sende bu evi borç ile almışsın sende haklısın o yüzden ben senin paragöz ev sahiplerinden olduğunu düşünmüyorum piyasa değeri 18 bin TL ise orta yolu bulup 14 bin diyebilirsin diğer türlü zam oranı çok fazla olur Rabbim hem kiracıların hemde hem borcu ödeyenin yardımcısı olsun

+1

Yok vallahi 10 milyon TL borcum olmasa asla zam yapmaz en fazla 10 olurdu, yarın kiracıyı arayacağım konuşacağız en azından orta yolu buluruz 

+1 oy
önce (24,592 puan) tarafından

Piyasanın altında kalıyorsa çokta pahalı değil 

Çok çok altında canım bakalım yarın konuşacağım kiraciyla 

+1 oy
önce (2,301 puan) tarafından

Bence de adil olmaz ama zaten adil olmayan bir ülkede yaşıyoruz  yani iki tarafta mağdur oluyor tamamen senin vicdanına kalmış bir şey . Keşke baştan uyguna vermeseydiniz bence oturup konuşunca orta yol bulunur 

Yemin ederim paramız enflasyonda eriyip gidiyor, şuan aile desteği ile karnımızı doyuruyoruz, vicdan yaptım başta hiç durumları yoktu eşi tek çalışıyordu, bir kaç ay önce konuştuğumuzda baya toparlandık demişti , şimdi ben direk bu rakamı vereceksiniz demeyeceğim, durumu anlatıp bu teklifi sunacağım orta yolu bulacağız bir şekilde bakalım hayırlısı 

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 192 göst.
11 Ekim 2024 Aile & Aşk kategorisinde Burdanbiri12 (70 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 411 göst.
22 Kasım 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
26 cevap 1,387 göst.
11 Ekim 2021 Diğer kategorisinde ozge2626 (198 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 144 göst.