0 oy
348 göst.
önce Diğer kategorisinde (5,290 puan) tarafından

Kardeşim boşanma aşamasındayken eşi vefat etti 

Anlaşmalı boşnmak istedi kardeşim önce boşanalım mehirini ve evin bütün eşyalarını vereyim dedi ama kızın aklını anası karıştırmış ve çekişmeli davaya döndü 1 sene dava devam ederken kız vefat etti 

Kız öleli 2 ay olucak ve şimdi anası olan şeytan kardeşime dava açacakmış avukatı aradı kızının mehirini istiyor .

Sizce alabilirmi bu davada 

Babamda dio ben onu kıza taktım anasına takmadım.eğerr anlaşmalı boşnsaydı o hafta hepsini verecekti babamda kardeşimde. 

Bu durumda ne olur sizce 

12 Cevaplar

0 oy
önce (1,643 puan) tarafından

Ne biçim anne kızı ölmüş düşmüş hakkı olmayan paranın derdine 

önce (5,290 puan) tarafından

1 damla gözyaşı dökmemiş cenazesinde.her gelene çikolata dağıtmış

Hadi onuda geçtim kız yoğun bakımda kendi kalmış uğramamış bile yanına . Ama aklı hâlâ altınlarda

önce (840 puan) tarafından

dehset sacma durum.  mehir akdi nikah akdi allah katinda kari koca arasinda olur. bunlar kari koca olarak alinan verilen seyler. kocasi belki verdi belki annesinin haberi bile yok. belki kiz helal etti annesinin haberi yok. hoc kiz mehiri alacak bile olsa annesine ne nikahi kiyan kiz sozu veren kiz. evli olan kiz olen vefat eden kiz. damat belki karisinin hayrina hayir kurumuna bagislayacak verecegi mehiri annesi ne karisiyormus.

önce (1,643 puan) tarafından

Rezil kadın paraya gelince annesi olduğu aklına gelmiş

-Reklam-
0 oy
önce (3,984 puan) tarafından

Nasıl olur bilmiyorum ama kızı ölmüş ve parasını düşünmek nedir ya, yazık. 

0 oy
önce (2,332 puan) tarafından

Bak bu videoda anlatıyor canım 

Yuh onun gibi anneye nasıl bi vicdan varmıs canı gitmiş altın derdinde

Bizimki değişik bir vaka canım 1 senedir ayrıydılar o süreçte öldü 

Hani evin içinde yani eevliyken ölseydi evet bu şekilde oluyormuş

Ve bize avukat ozamn boşanma gerçekleşene kadar mehiri vermeyin belki inkar ederler dedi

1 senedir boşanma olsun die bekledik mehiri vermek için.ama ölünce işler değişti 

0 oy
önce (6,423 puan) tarafından

Benim yavrum ölecek benim gözüm bir iğnede olur mu acaba? dünya malı yansın kavrulsun bana ne! 

Miras olarak kalsa bile boşanamadığı için eşine kalır, neyin derdin de acaba kadın?

Ben bu çocukların evlendirilmesine karşıyım. Dr nasıl izin vermiş. Bak bu size duygusal bir külfet, vicdanı yorar ömür boyu. 

Çocuğu kronik hastalığı olan anneler genelde böyle oluyor maalesef. 

Söylemedi işte canım 6 ay nişanlı durdular 6 ay evli durdular sonra gözlerini kaybetti hastaneye yattı o anda öğrendi kardeşim ve biz 

Şok üzerine şok yaşadım

Günde 6 kere insülin kullanıyormuş ve 1 kere görmedik ne biz ne kardeşim

Belli etmemek için diyetlerini yapmamış sonra gözünü kaybetti

Kardeşim 2 ay yanında kaldı Selçuklu tıp ta 

Haftada 3 gün diyalize başladı 

Ama annesi rahat bırakmadı . Kardeşimi bıktırttı artık.bide yalanla evlilik başlayınca ilerlemedi

önce (83 puan) tarafından

Hastaydı diye boşanma kararı aldı kardeşiniz o zaman. Burdan bunu anlıyoruz 

Baştan her şey konuşulmalıydı orası ayrı 

@Minelsaglam33 şeker hastası (özellikle tip 1 ) böbrek yetmezliğinin elektrolit  dengesizliğine sebep oluyor, bu nedenle psikolojileri biraz farklı oluyor.  Drlar evliliğe izin vermez kesinlikle. 

Hasta diee ayrılsaydı 2 ay yanında kalmazdı kardeşim işini evini buraktı hastaneye taşındı resmen.

Hastaneden taburcu oldu 2 ayda öyle doktor doktor gezdirdi özel hastaneler Özel klinikler acaba iyileşirmi die

Ama kız bırak mahcup olmayı bide mecbursun bana bakmaya dedi

Onca yalanla evlilik kurarken gayet huzurluymuş

0 oy

cus oyle sacmalik mi olur. bikah allah ile kari koca arasinda olan sey ne alaka kizin ailesinin karismasi. istedigi yere versin oyle sacmalikmi olur. okul oldu irtaklik bitti neticede kaba tabir ama tam olarak durum bu. allak korusun da damat oleydi mesela bu durumda . ozaman size mi dava acacklardi benim mehirimi vermeden vefat etti ailesi verecek mehirimi diye. oyle sacmalik mi olur

Bizimde aklımız almıyor. Avukat ta net bişey demiyor. Çok değişik bir dava süreci ilerliyor 

Bide kızdan kalma evde var abisiyle ortak . Ondanda reddi miras yapacak mış kardeşim öyle diomuş anası

Hem altını alacak hem evi vermicek

Kardeşim zaten almıcktı evden bişey hakkım yok benim orda diodu

Ama anasına inat alacam şimdi dio

Giderim hayra dağıtırım dio

valla soyleymis tabi avukat daha iyi bilir . kadin mehrini vermeden ölurse mirascilarina esi odemek zorundaymis. mirascisi kim kadinin? cocuklari kocasi . zaten evli hala resmi olarak. cocuk yoksa mirasci esi. sag cevinden alip sol cebine koyacak kardesin. 

bu arada kizin evleri kocasina kaliyir ve cocuklarina. abisiyle ortak ise  kizin payi kadari kardesine kalir.  kardesin izahuru subur davasi acsin. kizin abisi ya essek gibi kardesinin payini enistesine verecek yada para karsiliginda satin alacak tum hisseleri. yada senin kardesin kizin abisinin payini satin alacak para verip.

yani kizin tum ortakligi artik kocasinda. abisi anasina halt yemek duser resmiyette. tapular mesela senin kardesinin e devletine gecer mirasci koca olarak

bide bu arada damat mehiri illakide odemek zorunda degilki. o allah ile kul arasinda bisey. nikah kiyilirken bir kagitta bizim biseyler yazio mehir karsiligi evlendim gibi biseyler . o kagidin resmi karsiligi varmi senet yerine gecermi bilmem. ama sonucta bu allah ile kul arasinda olan bisey.

esimin arkadasi karisini aldatti bisanacaklardi. karisi mehiri istio yeni bir hayat kurmak icin cocuk vermiyordi. esim yalvar yakar arkadasiyla gunlerce konustu o donem 8 bin tl karsilik geliyormus. odettiirdi esim arkadasina. ya i esim araya girmese odemeyecekdi adam. esim sen allh katinda soz verdin vs vs diye diye ikna etti arkadasini mesela odemese odemezdi

Senet var evet onlardda var bizdede

Allah korkusu olan her insan vermesi lazım . Ama aralarını ayırmak için uğraşan kızı yoğun bakımda kalırken bu kadın altın günü geziyormuş . 

Bunlara rağmen nasıl versin anası şeytan kılıklı kişiye 

annesine zaten verilmez bence onu gececek zaten annesi o ihtimali dusunmek bile sacma. resmi nikahi kizin var haliyle mirascisi esi ve cocuklari. yani halt hemek duser kizin annesine.

bu mehir degil baska alacak olsaydi mesela kocasina ve cocuklarina odenecekdi mirascisi onlar diye. yada kizin bir yere borcu olsaydi annesi kizim oldu borcunu ben odeyecem demezdiki kocasi ve cocuklari odeyecekdi kizin borcunu. haliyle annesi asla alacak verecek olarak hak sahibi olamaz.

ama bosansalardi resmi olarak. ozaman annesi kizimin mehirini istiyorum derdi cunku kizin anne babasi ve cocuklari mirascisi kalirdi eski esi mirasci olamazdi mantiken bence

0 oy
önce (1,963 puan) tarafından

Size teferruatı kenara bırakarak kısa yoldan sonucu söyleyeyim; Mehir kızın hakkıdır.
Kız vefat edince bu hak mirasçılara geçer. Çünkü ölümle birlikte hak olan mehir artık miras olur.
Mirasçılardan biri de annesidir, dolayısıyla annesi de hissesi oranında bu mehri talep edebilir.
Babanızın “ben kıza taktım, anasına değil” demesi fıkıhta bir şeyi değiştirmez. Çünkü hak kadının idi; ölümle miras oldu. Bu sebeple mirasçılar kimse (evlat, anne-baba, kardeş vb) bu mehri onlar arasında bölüştürmek farzdır.

Kadının mehir borcunu kardeşinizin mirasından ödemeniz gerekiyor.
Evvela kadının da bir borcu var mı diye bakılır tabi, buna göre önce borç ödenir sonra mirasçılara payları taksim edilir. 
Siz en iyisi fetva hattını arayın. 444 29 89

Kadının, kızının veya kardeşinizin karakteri hiçbir önem teşkil etmiyor ki.

Açıkça mehir boşanılsın-boşanılmasın kızın hakkıdır. Hakkı varken ölüm geldiyse kendi malı olduğu için mirastır.

Evvela kardeşiniz vefat ettiği için mirasçılardan biri olmuyor, kalan sağlar mirasçıdır. Evlat, kardeş, ana-baba vb mirasçılara aittir.

Kim ne derse desin. İsterse kum kadar zengin olsun, isterse cimri olsun, isterse kızım ölmüş demeden para peşinde koşsun… Ölüm haksa miras da helaldir.

Çok üzücü ve insanın kanına dokunan bir mesele olduğunu görebiliyorum ama fıkıh olaya bakar, insana değil. Başınız sağolsun. 

Kardeşim mirasçı neden olmuyor .üzerine geçmiş E devlete düşmüş kızın üzerindeki mallar kardeşime mirasçı olarak geçmiş

İslami olarak söylüyorum, ölen kimse mirasçı değil. Çocuğu varsa onlar mirasçı. Hukuki olarak bir bilgim yok, avukatınızla görüşün. 

Canım yanlış anlama oldu heralde kardeşim vefat etmedi. Çok şükür hayatta 

Heee, benim telefonun ekran kırık, ilk cümledeki “eşi vefat etti” kısmını eşi olmadan okumuşum.

Ben de sandım ki kardeşiniz öldü de sonra bir sene geçince de kız öldü. O zaman mirasçısı tabi ki, bir fetva hattını arayın. 

0 oy
önce (4,908 puan) tarafından

Muftulugu ara sor en iyisi cnm bence ama mejir kadinin guvencesidir. Annesinin alabilecegini sanmiyorum, baslik parasi mi aliyor? Miras mi kalıyor? Sacma yani bence. Çocuk varsa onlara kalabilir belki ama bildigim o kadinin hakkıydı, ve kocasina zamaninda birc olarak verdiyse belki o zaman hak iddia edilebilir diye duusnuyirum

Evet canım dediklerine bende katılıyorum. 

Ama yinede müftülüğü aramak lazım 

0 oy
önce (4,780 puan) tarafından

Hayır canım öyle şey mi olur. Hiç duymadım eğer varsa da. Ama kıza çok üzüldüm Allah rahmet eylesin. 

0 oy

O kızın hakkıydı neden sağ iken mehiirini vermediniz, şuanda da vermek zorundasınız onun olan mal onda degil cunku, sizde kalmış, ve  üzerine konmuş oluyorsunuz, burada vermezseniz ahirette hesabını verirsiniz o zaman da daha çetin olur hesabı ,kızın hakkını ailesine verin

önce (1,767 puan) tarafından

Kızın hakkı diye aç gözlü annesinemi versinler bumu Adalet yani en başında adam oturmuş anlaşmalı boşan mehrini vereyim demiş kaldıki Mahir boşanmada verilmesi zorunlu bişey bunlar boşanmadan ölmüş kadın adamın eşiyken ölmüş evet helalleşmesi ahirete kalmış bi konu aç gözlü annesine kalmış değil 

Sağ iken dedik zaten gel boşan verelim die annesi çekişmeliye çevirdi uğraşsınlar die. Hatta bizim sülale den kaç kişi aradı kızı gel al mehrini çatır çatır ye niye çekişmeli ye döndün dediler ama almadı 

Kimsenin haakkına girdiğimizi düşünmüyorum 

Şuan anasına versek huzurmu bulacak kız sanki

Anası başta ölmesini istedi böbreği uyduğu halde vermem ben korkarım diyen biri . Her olayda tehdit edermiş bak vermem böbreğimi haberin olsun die

Böyle bir kadınamı verelim 

0 oy
önce (4,356 puan) tarafından

Normalde ölen kisinin mehiri mirasçısı verilir ama sizde boşanma gerçekleşmemiş daha teknik olarak mirasçısı esi oluyor. Bence müftülük ile gidin görüşün 

0 oy
önce (1,767 puan) tarafından

Mehirin hukuken bir hükmü yok aralarında noter onaylı anlaşma imzalanmadıysa ki onunda yoktur mehir dini hükümlülük ve eşlar arasında olur ailesi değil yazık onun anneliğine 2 ay olmuş evladını kaybedeli derdi bumu gerçekten 

0 oy
önce (163,546 puan) tarafından

kadinjn kizi ölmüş bellimi psikolojisi iyi degil atla devemi gi neymis mehiri

bu arada kadin öldümü mehir onun mirascilarina kalirmis annesi alabiliyo yani 

130 Gr altın 

Kadın daha boşanmadan altınların peşine düşmüştü zaten

ama bosanma asamasinsaysa oyle gel anlasalim anlasmali bosanalim mehirini verim denmezki her turlu ayrilik olucaksa ister anlasmali ister cekismeli o gelinin o mehir hakkidir zaten ayrilik evresinde hayatini kaybettiysede mehiri mirascisina duser ki bu durumda ya cocugu ya annesi babasi kardesidir 

Mehiri hızlı alması için öyle dendi 

Yani çekişmeli boşanma nezamn biterse ozamn alacaktı buda 3 yılı bulacaktı

3 yıl bekleme gel boşan erkenden al eline dedik

Eninde sonunda verilecek biliyoruz biz onun erken alması kendisi için harcaması için dedik

İlgili sorular

+1 oy
8 cevap 582 göst.
7 Ağustos 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+1 oy
0 cevap 48 göst.
+1 oy
4 cevap 241 göst.
24 Şubat 2025 Diğer kategorisinde noluyokk (316 puan) tarafından soruldu
0 oy
62 cevap 2,111 göst.
20 Eylül 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu