FMF çok değişik bir hastalık yani çeşit çeşit türleri olabiliyor herkes de aynı şekilde seyir etmiyor. Kimin de şiddetli karın ağrısı olurken, kiminde şiddetli kas ve karın ağrıları olur. Bazılarının ateşi çok çıkar bazılarında hiç ateş olmaz. yani her ateşi FMF olarak kabul etmek doğru değil ama şöyle bir şey var ki Sadece yüksek ateşle FM atağı yaşayan insanlarda var. Bunu sadece genetik testle netleştirebilirsiniz. Bir de Ateş atağı tekrar yaşandığında acile gidip veya doktorunuza gidip bir takım testler yaparak şüpheleri doğrulayabilirsiniz. CRP, sedim, üre, lökosit, fibrinojen... Eğer FMF varsa atak esnasında bu testlerin sonuçları Bir hayli yüksek çıkabiliyor, bu da genelde FMF genetik testinden önce yapılan ön teşhis olarak kabul edilebiliyor. Bir de pfapa sendromu var onu da mutlaka araştırın derim çünkü küçük yaş gruplarında fmf'e çok benzetirler ama genelde pfapa çıkar bazen ikisi de olur.
Benim kızım 4,5 yaşında. Bu seneye kadar hiçbir belirti yoktu ama bu yaz son 2 ayın içinde 4 kere sebepsiz yere ateşi yükseldi. sadece ateşi yükseliyor ve bazen 39'a yaklaşıyor o zamanlarda calpol veriyorum düşüyor, bazen kendiliğinden düşüyor. Ateşi yükseliyor birkaç güne düşüyor 10-15 gün sonra ateşi yükseliyor birkaç gün içinde düşüyor 10-15 gün sonra ateşi yükseliyor yani bu şekilde bir döngü ile 4 kez Ateş atağı yaşadı. Ateş dışında başka hiçbir belirti yoktu. kusma ishal Ağrı vesaire hiçbir şey yoktu. Bir daha ateşi çıktığında acile gidip bu testleri ön teşhis için yaptırayım sonra da nefroloji doktorumuza gidelim dedik ama şükür bir daha ateşi çıkmadı. şimdilik beklemedeyim yani ilk ateşinde gidip bu testleri yaptırmayı düşünüyorum ben de.
Herkese çok geçmiş olsun eğer ailede FMF hastası varsa mutlaka genetik test için nefroloji ya da romatolojiye başvurun