+1 oy
427 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (275 puan) tarafından

Bu gün parkta eski komşularımızla karşılaştık bna ay ne güzel Bi fiziğe sahipsın un şeker yağ ve tuza dikat ediyorsun herhalde ondandır dedi önce hayır dedim sonra evet dedim sonra karmaşık bi cümle kullandım bn bile kendimi anlamadım. kadın anlamiş gibi yaptı ondan sonra her konuşmada başını yanlış getirip sonunu kötü bitiren bi konuşma sergiledim sonra iyi akşamlar deyip eve gecerken cok üzüldüm dikson bozukluğu mu yaşıyorum neden kendimi üzgürce ifade edemiyorum acaba kürtceyle büyüyüp sonradam Türkce kullandığımız icin mi öyle olsa Bi sürü din hocaları var hepsi kürt ama cok güzel akişkan bi türkce konuşuyorlar eğitimsiz de değilim ön lisans mezunuyum sorun ne gercekten neden tıkanıyorum. :(((

15 Cevaplar

+2 oy
önce (2,901 puan) tarafından

Canım o özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor bence önce bi heyecan basıyor sonra ne diyeceğini şaşıyorsun bazen bende de oluyor en sonu diyorum konuşabilsem çok şey anlatacam ama diyip gülüyorum ☺️

önce (275 puan) tarafından

Bak bu olabilir kadın kibar eşi üniversite hocası kendiside rehber hocası konuşurken farklı tabirler akişkan konuşma ama bn bildiğim normal zamanlarda kullandiğim farklı terimleri kullanırken bile kekeleyip coğunlukla da aniden unutuyorum. Ne diyecektim ne dedim oluyor. 

önce (2,901 puan) tarafından

Evet bunlarda üstüne eklenince büyük bir etken oluyor canım aslında bol bol kitap okusak bu problemi daha az yaşarız emin ol 

-Reklam-
+2 oy
önce (119 puan) tarafından

Hızlı konşmaya çalışıyorsan veya kafanda başka şeyler düşünüyorsan kelimeler karışıyor olabilir. 

önce (15,856 puan) tarafından

Aa kız geldin mi ☺️ birde hala aynı yazı stili 😊

Evet geldim canım değişmedi halen 😇

Şimdi şöyle kadın bnden 2-3yaş büyük ve genc ona sen diye hitap ediyorum o ise ismimi yumuşak cümlelerin arasına sığdırıp öyle güzel hitap ediyor bn kadına abla desem kadın genc görünümlü olmuyor. ismiyle hitap etsem" cim "eki eklemem gerek mesela duygucum ki o kıvamda değiliz canım desem yine olmuyor bilmiyorum hitap etmeye bile o kadar kararsızlıktayken bide onunla bilgi aliş verişi. Bilmiyorum tek bu kadın değil böyle kendini geliştirmiş kişilerle sohbetlerde birden öz güven eksikliğinden olacak ki normal konuşmayı bile unutacak vaziyete geliyorum. 

Gün içinde sosyal değilsen bu şeklde olman normal canm. Bir arkadaşım var hergün gezip tozar insanlarla konuşur. Bir anda muhabbete başlar gülüşür samimi olur. Birisiyle konuşurken özgüvenli konuşur rahatça bağ kurar. Büyük ihtimalle içten şöyle geçirebilirsin ; " Uzun cümle kursam kimse beni sonuna kadar dinlemez kısaltsam nasıl kısa anlatacam " Derken zihin cümle kurmakta zorlanıyor anın heyecanıyla. Hele birde karşı taraf hızlı konuşan biriyse. Hızlı konuşanlar genelde karşısındakini dinlemez. Yada karşı taraf çok akıcı konuşuyorsa beyin;" Ben onun kadar akıcı konuşamam" Die düşünmeye başlar. Algı kaybı olur. 

+1 oy
önce (4,354 puan) tarafından

Konuşma egzersizi yap o hâlde canım, mesela direkt toparlayıp söyleyemiyorsan cümlelerini kurallı şekilde bı kağıda yazıp aynanın karşısında sesli şekilde oku :) bence etkisi olacaktır 

Yapmaya calişirim tşk ederim ♥️ 

+1 oy
önce (15,856 puan) tarafından

Çok ortamlara girmiyorsun musun 

Eskiden cevrm baya vardı sosyal biriydim evlendim şehir değiştı ortam derken daha elit takilanlarla cevre edinince böyle bi hal aldım. 

+1 oy
önce (3,675 puan) tarafından

Kürtçe türkçe vs den ötürü değil. Tamamen toplum içinde konuşma alışkanlığı, özgüven eksikliğiyle alakalı. Ve de kitap okumayla. En iyisi kitap okumak. Cümle kurmada geliştirir sizi. Kelime dağarcığınız gelişir. Olayları birbirine  bağlamayı öğrenirsiniz. Sonrada pratiğe geçirirsiniz. 

Peki bu bnim şahsi görüşüm belki kullağa mantıklıda gelmeyebilir siz ne düşünürsunuz bilememde mesela böyle sürekli teknoloji sayesinde günlük okuduğumuz dinlediğimiz Bi sürü sosyal mediya görselleri olsun bilgi icerikli konuşmalar olsun dinliyoruz bunlar kitap okumanın yerini tutmaz mı 

önce (5,228 puan) tarafından

Telefondan kaydıra kaydıra faydalı da olsa videolar izlemek yazılar okumak, normal kitap okumanın ya da en azından dijital kitap okumanın yerine geçmez bence. Çocuklara nasıl dikkat dağınıklığı yapıyorsa büyüklere de yapar. Konuşurken başını unutup başka bi konuya geçiverirsin kendin de ne dedim ben diye kalırsın.

önce (3,675 puan) tarafından

Telefondan, parmak kaydırarak okuduğunuz her yazı, en fazla ufak çaplı ufkunuzu açar. Kalıcı bir etki için kitap okumak, üzerine düşünmek, mümkünse karşılıklı konuşmak gerekir. 

+1 oy
önce (3,654 puan) tarafından

Sesli.ktap oku dilin gelişir akıcı.olursun kelime ağacında fazla olur sosyal.ortamlardw girersen senin açından iyi olur 

Eskiden kafa dengi bi ortamım vardı şimdi evliliğim sayesinde sosyaleşemiyorum cünkü hepsi elit takilan kesimler en fazla karşılaşırsak ayak üstü konuşuluyor. 

önce (3,654 puan) tarafından

Niye sen simdi alt tabakası dün onları elit goruyoesun

Yo yani alt tabak demeyelimde yani onların yaşantı tarzı biraz da eğitim üzeri olduğunu her konuda az buz demeden fıkır sahibiyken bnim onların yanında pasif kalmam yara kalacağım korkusu sanırsam. 

+1 oy
önce (3,463 puan) tarafından

Aklıma ilk acaba kimseyle uzun zamandır konuşmuyorsun sohbet vs ondan bı dil kayması olmuştur geldi ;) oluyor bazen boş ver kafaya takma 

Aslında doğru son 3 yıldır eski ortamım yok o yüzden evde tlfon üzeri iletişim haricinde dişarda karşılaşırsam konuştuklarım halini almiş. 

+1 oy
önce (7,914 puan) tarafından

Bende kürdüm ama Türkçem akışkan ve iyidir. Eğitimim de yok denecek kadar az. İlk okul mezunuyum. Orda okulu dışardan okudum. 

Sen büyük ihtimalle ortamlardan uzaksın birde heyecan mı yaptın acaba 

Heyecan yok böyle eğitimli elit kesimleri karşim da görünce sanki onların alt sınıfında kalıyormuşum gibi ve ciddiye alındığımı görünce de birden onlara ayak uyduracak konuşma yapma cabasına giriyorum ve elime yüzüme bulaştırıyorum. 

+1 oy
önce (23,932 puan) tarafından

Önce bir derin nefes alıp ne diyeceğini düşünüp sonra konuşman gerek bence 

+1 oy
önce (469 puan) tarafından

Özgüven eksikliğinden kaynaklı 12 yaşımdan sonra yaşadım bu durumu 10 seneye yakın tamda senin dediğin gibiydim iş hayatına başlayıp özgüvenim gelince o halimden eser kalmadı

+1 oy
önce (11,559 puan) tarafından

Kürtçeyle alakası yok canım bende kürdüm kürtçeyle büyüdüm aöa konuşmam diksiyonu kendimi İfade etmem türkçe olarak çok iyi  hata oğlumu götürdüğüm dil terapisti bile demişti harika bir diksiyonun var beni türk sanmişti. ve ben lise mezunu bile değilim. Sen heyecan yapmış olabilir misin

+1 oy
önce (11,299 puan) tarafından

Heyecan yapıyor olabilir misin biriyle konuşuyonca? Belki o yüzden öyle karmaşık konuşuyor olabilirsin yada hızlı konuşmaya çalışıp afalliyoda olabilirsin 

Aslında heyecanlanacak bi şey yok normal sohbetle konuşuyoruz birden bni cahil normal sıradan biri olarak görmesin dur düzgün Bi konuşma yapayım diyom derken tersi oluyor sobra ordan ayrılıyorum işte :))) 

+1 oy
önce (23,157 puan) tarafından

Kürtçe konuşurken böyle bir sorun yaşıyor musun peki 

Hayır cok güzel konuşur, cokta rahat oluyorum türkce olunca kendimi kasa kasa konuşurum. 

önce (23,157 puan) tarafından

Onu konuşa konuşa yeneceksin o zaman. Demek ki Türkçe'ye karşı bı rahatsızlığın var. Daha çok Kürtçe konuşmaya alışık olduğun için . Zamanla geçer . Konuşmaktan çekinme. Yanlış konuşsan da devam et

+1 oy
önce (21 puan) tarafından

Kitap oku. Yüz tane oku mesela üç beş tane sonra geçer deme. Ve cekingensin diye tahmin ediyorum. Sokakta tanımadığın insanlarla konuşmaya calis. Bildiğim şeyleri de olsa Sor. Adres Sor okul Sor çocuğunu Sor, tarif Sor. Çoğaltma ki gerek iletisimi

0 oy
önce (5,870 puan) tarafından

Güzel konuşma ve yazmadan yana nasipli olduğumu düşünen biri olarak birkaç tespitim var.

Birincisi; elbette çoklu dile maruz kalman ve ikisini de aktif kullanman. Böyle insanlarda konuşurken duraklama ve kelimeleri karıştırma çok olur. 

İkincisi; az kitap okuman. Sadece yukarıdaki postuna bakarak söylüyorum, anlatım bozukluğun çok. Örneğin;

"diksiyon bozukluğu yaşamak"

"akışkan Türkçe konuşmak"

"bir sürü din hocaları var"

"sonunu yanlış bitiren bir konuşma sergiledim"

Üçüncüsü de özgüven ile ilgili olabilir. Konuşurken bir kusurum olur kaygısıyla sohbet ediyorsun. Bu da hata yapmana sebep oluyor.

Bana göre en önemli eksik kitap okumak. Okuyan kişinin kelimeleri ışıl ışıl parlar, ifadeleri adrese teslim seçilmiş gibi olur. Okuyan kişide dil becerileri gelişir ve zihin hemen kelimeleri dans ettirir :) Konuşuyor gibi değil de sevdiğin bir oyun havasını oynuyor gibi olursun :))

önce (1,834 puan) tarafından

Günde en az 10 sayfa sesli kitap okuman lazım. Sonra bu sayfalardan kafanda bir özet çıkarıp birine sakince anlatırsın.

Heyecan senin düşmanın, dili düzeltsen bile heyecanına yenik düştüğün ilk anda tekrar kekelersin. 

önce (21 puan) tarafından

Heyecan ve kavga anında kekeliyorum. Gündelik ye çok az bazıları fark etmiyor

önce (1,834 puan) tarafından

Bunları fark etmek bile seni birkaç adım iler taşır. Heyecanlandığın zaman veya kavga anında hemen konuşmak yerine 1-3-5 tekniği kullan.

Önce bir kelime söyle, sonra 3, sonra beş kelime. Örneğin; ilk an “Hayır”, sonra “Aslında öyle olmadı”, en sonda da “Anlatmak istiyorum, bana müsaade et” gibi.

Böylece basamak basamak çıktığın için dilin açılır, rahatlıkla uzun cümleler kurabilirsin. Baktın yine kekeleyeceksin, tekniği başa al. Kimse anlamaz.

Post sahibiyim öncelikle görüpte yazdığınız icin tşk ederim.

diksiyon bozukluğu yaşamak" ( dikson bozukluğum mu var) 

"akışkan Türkçe konuşmak"(etkileyici türkce konuşamıyorum) 

"bir sürü din hocaları var" (bi cok dinî anlatan hocalarımız var) 

"sonunu yanlış bitiren bir konuşma sergiledim"(kötü konuşma sergiledim) böyle mi olması gerekirdi. Acaba. 

önce (5,870 puan) tarafından

Oooy ne çok yorum olmuş 💙 Sondan başlıyorum yanıt vermeye 😄

@Ayaz Vakti doğrusu şöyle olacak her birinin:

Diksiyon bozukluğu yaşamak ❌ Diksiyonum mu bozuk 

Akışkan Türkçe konuşmak ❌ Akıcı Türkçe konuşmak

Bir sürü din hocaları var ❌ Bir sürü din hocası var

Sonunu yanlış bitiren bir konuma sergiledim ❌ Sonunu yanlış bitirdiğim bir konuşma yaptım

@Alaska hay maşallah kız senin var mı başaramadığın bir şey acaba 😍🧿 Çok kitap okuma kısmını kendimden de yola çıkarak örnek verdim. Kitap okuyamadığım zamanlar, örneğin doğumdan sonra, konuşmam bozuldu kelimelerim fakirleşti, takılmaya başladım cümle kuramadığım zamanlar oldu. Ne zaman kitap okumaya tekrar döndüm o zaman eski bülbül hallerim geldi. Sesli kitap okumak dil gelişiminde kesinlikle çok etkili. Lisede hazırlık okudum ben. Şahane İngilizce eğitimi aldım bu vesileyle hazırlığı atladım üniversitede. Lisede haftada 24 saat İngilizce 8 saat Almanca vardı. Her ikisinde de sesli okuma derslerimiz olurdu. Sesli metinler okur ve telafuzumuzu geliştirirdik. Hoca sesimizi kasete kaydeder ve ardından hatalarımızı buldururdu. Anlamlı okuma yapıyor muyuz diye de soru sorardı kitaptan 😄 O yüzden de dedim dil becerilerinin gelişiminde kitap okumak çok önemli diye 

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 102 göst.
+3 oy
12 cevap 443 göst.
0 oy
8 cevap 201 göst.
0 oy
2 cevap 492 göst.

Kategoriler

1,473,332 soru

24,123,300 cevap