+1 oy
531 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (3,490 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Selamlar, 

Hep  merak ettiğim bir konu var. Sürekli burada açılan post ya da yorumlarda da görüyorum. 

Alttan yapılan muayene neden bu kadar korkutucu ya da çekinilen bir durum sizin için?

Her gelen-giden tabi ki parmaklamasın ama gerekli görülüyor ki yapılıyor. 

20 Cevaplar

+4 oy
(209 puan) tarafından

Siz rahat olabilirsiniz ama vajinismus var bende oranı açıp ve içine birşey sokmak bana çok acı verici ve değişik birşey gibi geliyor korkuyorum başka bir aciklamasi yok 

(3,490 puan) tarafından

Evet vajinusmus olunca daha anlaşılır bir korku oluyor. 

-Reklam-
+3 oy
(4,819 puan) tarafından

- bunun sebebi biraz tabular bence. çocukluğumuzdan beri vajinamızı korumamız gerektiği bize korkutularak öğretildi. hatta çoğu vajinismusun sebebi de bu. 

- biraz da bunu yapan sağlık personelinin durumu doktor veya ebe farketmez bazen acımasız olabiliyorlar.

hatta sonda işlemi de bu yüzden ürkütücü ama baktığında saniyelik olay hissetmiyorsun bile 

bende vajinismus yok ama doğum zamanı bana  yapılan muamele pek iyi değildi, acı çekerken bi de bu konuda azarlanmak ters tepiyor.

(3,490 puan) tarafından

Vajinusmus nedenlerinin en temeli gerçekten bize öğreti-lemeyen cinsel konulardan. Sonda işleminden bu kadar korkulduğunu da bu platformda gördüm. Bayağı öğrenilmiş korku yaşıyor birçok kişi. 

(4,819 puan) tarafından

öğrenilmiş korku çok iyi bir tanım.

sürekli doğum hikayesi anlatır kadınlar, çocuğu bilinçsizce yapar mısın bunu ama beynimize yer eder bunlar.

çocukluktan beri travmatik bir şekilde doğum hikayesi dinleme, dediğin gibi doğru anlatılmayan cinsellik gibi şeyler tetikliyor bunu. 

en basitinden hamile bi kadına aman normal doğurma çok acıyor, kesiyorlar vs deniyor, bir başkası da sakın sezaryen olma hemen kalkmıyorsun bel ağrısı kalıyor gibi gibi şeyler anlatılıyor. e nasıl doğacak bu çocuk🤦🏼‍♀️ ona yok buna yok.

bu yüzden de korku oluyor, zaten bilmiyorsun doğum nasıl bir şey, birileri de bir şeyler söyleyince korku artıyor. 

sonda da durum böyle öldüm bittim mahvoldum takılırken diye anlatılıyor. ha bazı insanların acı eşiği düşük ama sondada acıyacak bir şey yok, hep göz korkutma, ha bunu bilinçli yapana şahit oldum. bile bile sondayı uyuşturmadan takarlarsa kanar, doğum sancısından beter canın acır diyeni duydum, saf kötülük bu da🤦🏼‍♀️

(3,490 puan) tarafından

Kendim vajinal doğum yaptım ve sezaryen için çok kötü tecrübeler duydum. Ve saçma şekilde buna korkum var. Kimden ne duyduğumuz çok etkili oluyor. 

Bence en temel sorun cinsellik konusundaki eksik bilgilerimiz. 

+2 oy
(5,764 puan) tarafından

İrrite edici geliyor muhtemelen. 

Bir de her doktor bazik olmayabiliyor. Benim doğumumu yaptıran doktor çok kibar ve sakindi. Ama rutin muyane için gittiğim başka bir doktor paldır küldür davranıyordu. 

(3,490 puan) tarafından

Bakan kişinin yaklaşımı da önemli tabi. Ama daha karşıdakini görmeden, sonradan edinilen korkuyu çok anlayamıyorum. 

+2 oy
(2,618 puan) tarafından

2. Çiye hamileyim hala korkuyorum nedense bn ya dogum da zor ama en cok alt muayene sı korkunc bna gore 

(3,490 puan) tarafından

Nasıl bir şey olduğunu bilmenize rağmen korkuyorsanız, demek ki cinsel tabulardan ötürüdür 🤔

+2 oy
(1,937 puan) tarafından

Hâyâ imandandır...

(3,490 puan) tarafından

Mahremiyet açısından rahatsız olmak normal tabi. Kişinin bunu korkuya dönüştürmesi sorun. 

+1 oy
(1,274 puan) tarafından

Hiç Korkmuyorum ama çekiniyorum azcık 🤦‍♀️😁

(3,490 puan) tarafından

Cinsel tabulardan oluyor genellikle ya da erkek doktor olunca da çekinen çok oluyor. 

(1,274 puan) tarafından

Erkek veya kadın fark etmiyor yine de ister istemez çekiniyorum 

+1 oy
(973 puan) tarafından

2 çocuk annesiyim ve 23 haftalık hamileyim ağrım olunca devletin aciline gitmeye korkuyorum hemşireler çok vicdansız davranıyor çatal dan ödüm kopuyor resmen bu yüzden ilk doğumumu sezeryan yaptım 

(3,490 puan) tarafından

Heh işte, aslında bunu anlamaya çalışıyorum. Şansınıza kötü insanlara denk gelmişsiniz. Normalde alttan yapılan kontrolde hiç bir sıkıntı yok. 

+1 oy
(1,028 puan) tarafından

Bende travma kaldi ilk dogumumdan o masadan korkuyrum hic cikmak istemiyorum

(3,490 puan) tarafından

Bu durumda haklınız. Travmatik doğum hikayeleri de çok yaşanıyor. 

(1,028 puan) tarafından

Ilk dogumumda bebeyimi kayb ettim cok zor gecti.kac defa bin in,kac defa el saldilar vakum saldilar buyuk makas gibi birsey oluyor ondan saldilar.O zamandan bende travma kaldi

(3,490 puan) tarafından

Başınız sağ olsun, aynı acıyı ben de yaşadım. Anlıyorum sizi. Bende bu açıdan bir sorun olmadı. Belki de doktor ve hemşireler çok iyi ilgilendiler, bu yüzdendir. 

(1,028 puan) tarafından

Tesekur ederim.Bilmiyorum ondan sonra hastaneye hep gitiyimde doguran kadinlarin sesini bagirmalarini duydugumda cok kotu oluyordum.O yuzden 2ciyi sezeryan oldum

+1 oy
(2,734 puan) tarafından

Defalarca kez bıçak altına girip ameliyat olabilirim ama elle muayeneye dayanamam.çığlığımla hastaneyi inletmişliğim var.

Sebebni bilmiyorum ama alttan yapılacak her mudahaleden kaçınıyorum sırf bu yüzden sezeryan oldum

(3,490 puan) tarafından

Vajinusmus gibi kesin bir tanı almamışsan, etraftan duyduğun kötü doğum hikayelerinden ötürüdür. 

(2,734 puan) tarafından

Yok doktora bi sorundan dolayı muayene olmuştum vajinusmus değil dedi.

Evlendiktrn sonra gelişen bişey.

+1 oy
(3,384 puan) tarafından

Vwllw ben rahatim o konuda yumurta takibi sırasında zaten soktukca sokuyor  doktor iyice görsün diye 1  2 derken  artık umursamamaya basliyorsun

(3,490 puan) tarafından

Kendini rahat bırakıp, kasmayınca zaten öyle acı hissi olmuyor. Birçok kişi kendini kastığı için acı ve yanma hissediyor. 

(3,384 puan) tarafından

Aynen oyle oluyor kasmayinca  normallesiyor  

+1 oy
(2,634 puan) tarafından

Bende asla korku yoktu ilk doğumda  iki ebe kotrol etti sonrası bir erkek iri yapiliydi geldi bakmadı mi ben o an fenalastim aşırı canım acıdı bağırdım doğum yaparsın bebeğin başı çıkar gibi büyük ağrıydi sonrası korku oldu doğumum berbat geçti 

İkinci gebeligimde doktor bakacam dedi asla kabul etmedim takı son gün mecbur biri bacağımı tutmuş biri bakmış 

Bu biraz doktora da bağlı 

(3,490 puan) tarafından

Çok doğru. Karşıdaki kişinin tutumu ve yaklaşımı çok etkiliyor. Doğum türünü bile değiştiriyor. 

+1 oy
(5,098 puan) tarafından

Korku değil bendeki huzursuzluk 

(3,490 puan) tarafından

Mahrem yerini gördükleri içindir belki. 

(5,098 puan) tarafından

Aynen 👍 

+1 oy
(7,011 puan) tarafından

Normalde sedyedeyken sorun yapmıyorum ama catalda kendimi cok kasiyorum kendimi cok savunmasiz hissediyorum orda hamileyken 2 3 defa muayene oldum sedyede kasmadim hic dogum sonrasi kontrol catalda oldu canim cok yandi

(3,490 puan) tarafından

Travmatik doğum yaşamışsınız ya da duymuşsanız o yüzden olabilir. 

(7,011 puan) tarafından

Sezeryan oldum canim sadece catal urkutucu geliyor bana bizim sulalede normal dogum yapan cok yok herkes sezaryanli bir kuzenim haric

+1 oy
(1,826 puan) tarafından

kızıma hamileyken açılman var mı diye bakalım dedikleri zaman bi korku oluşmuştu çünkü kimden duysam çok acıyor dayanamadım filan dediler çıktım çatala ebe baktı bu kadar miydi dedim anlamadım bile aynı şekilde suni sancı olayında da olmuştu herkesin acı eşiği elbette farklıdır ama milleti korkutacak şekilde anlatınca insan ister istemez korkuyor suni sancı için doğumhane ye gittim herkes bağırıyor ağlıyor o an korkudan bende ağlamıştım ebe sakinlestirdi belki de ebeler çok iyiydi o yüzden doğumum rahat geçti kadının birinin suyunu patlamak istediler kadın ortalığı ayağa kaldırdı patlattirmam canım acıyor diye o an dua etmeye başlamıştım çok kötü birsey diye düşündüm ama onu da anlamadım insanların anlatma şekli tavırları ister istemez çok etkiliyor 

(3,490 puan) tarafından

Çok haklısınız. Ben sormamam rağmen çok kötü doğum hikayeri dinledim. Herkesin acı eşiği farklı evet hem vajinal doğumda hemde sezeryan doğumda nazlanan çok kişi olduğunu da düşünüyorum. Ya da normal bir acıyı abarta abarta anlatanın da. Yukarıda da yazdığım gibi, öğrenilmiş korkularımız var. 

(1,826 puan) tarafından

Psikiloji bu konu da çok önemli ben doğru da bulmuyorum bu tür doğum hikayelerin anlatılmasını ama insanlar anlamıyor kimisi de bilerek korkutuyor 

+1 oy
(488 puan) tarafından

Travması olabilir mi  ben kızımda kanama ile acil sezeryan alınmıştım açılma var mı diye bakan bayan hemşire özelde o kadar canımı acıttı ki normal doğumu asla istemedim o an zaten açılmam yoktu normal yapamazdım daha sonra çatı muayenesi için gittiğimde mesela hiç istemedim çok korktum şehir hastanesinde oldum şaka gibiydi hissetmedim bile yine bir bayandı genç doktor o kadar hassas ve nazikti ki hiç acı hissetmedim bence bu yapan kişinin elinin hafifliğine de bağlı mesela ilki ki ben de travma olmuştu

(3,490 puan) tarafından

Evet zaten, doktor /ebenin yaklaşımı çok etkili oluyor. Belki de bende ki rahatlık bu yüzdendir. Farklı bir muamele görseydim, farklı düşünürdüm. 

(5 puan) tarafından

Çatı muayenesi ne oluyor nasıl yapılıyor sezeryan olduğum için hiç bilmiyorum bir şey mi sokuyorlar

(488 puan) tarafından

37. Haftada yapıldı bana hayır doktor sanırım iki parmağıyla kemik yapına normal doğum için uygun olup olmadığına bakıyor canim 

(3,490 puan) tarafından

El ile vajina kontrol ediliyor. Kemik yapısı dar mı geniş mi diye. Buna göre bazı hamilelere vajinal doğum önerilmiyor. 

+1 oy
(23,673 puan) tarafından

Doğum yaptığım doktorda bunu hissetmiyorum ama gittiğim diğer bütün doktorlarda irkiliyorum bence bu mahremiyetle ve insani muammele görmemekle alakalı. Allah razı olsun doktorumdan bu konuda o kadar rahatlatıcı ki kürtaj olmak içinde özellikle ona gittim ve kendimi çok rahat hissettim. Genel itibariyle her türlü sağlık sorununa çok dirayetli biriyim ama kadın hastalıkları söz konusu olunca hem panik hem acıya dayanıksızlık korku ne ararsan var sebebi psikolojik sanırım 

(3,490 puan) tarafından
+1

Mahremiyet alanına girince kendini savunmasız hissediyor insan. Psikolojik olarak etkisi bundandır. Ve gerçekten karşıdan gelen muamele çok önemli. 

+1 oy
(109 puan) tarafından

Bu post direkt bana sorulmus gibi,  ben cok korkarim alt muayeneden. Tabiki gerek görülüyor ki yapiliyor sagligimiz icin ama ben dogumda 1 hafta boyunca o kdr zorlandim ki ayrica cok sert davrandilar ce acıtırlar simdi alttan muayene dedim mi bi degisik oluyorum

Ha bide cok çekingenim belki onun fa faydasi vardır bilemiyorum benim buyuk korkum oo ama knu biliyorum;))

(3,490 puan) tarafından

Bazılarının eli sert oluyor bu bir gerçek. Güvendiğimiz bir doktor /ebe olunca daha farklı olur.

+1 oy
(7,815 puan) tarafından

Alttan muayeneden hiç çekinmeden ama ciddi derecede ağrılı bi muayene. 3 doğum yaptım berbat çok zor.  Açıklığa bakınca canım dan can gidiyor. 

(3,490 puan) tarafından

Aslında o an endişe ve kaygı duyduğun için kasılıyorsun. Vajinada da kas olduğu için kasılıyor. Muayene ederken de bu safer acı oluşuyor. O an o stresi yönetebilsek daha rahat geçer. 

0 oy
(20,932 puan) tarafından

Psikolojik olarak kötü bir durum gebelikte ister istemez temizliğini düzgün yapamıyorsun göbekten lazere gittim ama gebelikte yine tuylenme yaşadım he çok kötü gözükmüyor ama ben rahat edemiyorum utanıyorum hatta Dr ilk doğumda gayet temizsin biz neler görüyoruz demişti cekindigim için 

(3,490 puan) tarafından

Aaa evet bak bu da var. Bunu atlamışım. Hijyenden ötürü de çekiniyor insan. 

0 oy
(1,435 puan) tarafından

Acı veriyor çünkü en hassas yerimiz ve karşıdaki insanlar her zaman nazik olmuyor buda korkutuyor her muayene de beni kaldıki cinsel ilişkide bile ilk anda insanbi irkiliyor ne kadar istekli olsa bile muayenede kimse isteklide değildir ahahahhaah

(3,490 puan) tarafından

Muayene için istekli olan da zaten 😊 karşı tarafın yaklaşımı da etkiliyor. 

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 995 göst.
14 Ağustos 2020 Diğer kategorisinde Kuzunun annesi (97 puan) tarafından soruldu
+4 oy
42 cevap 2,262 göst.
4 Haziran 2024 Diğer kategorisinde Nagiş❤️ (15,105 puan) tarafından soruldu
+3 oy
3 cevap 211 göst.
16 Nisan 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Siyah.incii (1,571 puan) tarafından soruldu
+1 oy
5 cevap 131 göst.
20 Mart 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Aysesoysal (19 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,471,444 soru

24,099,074 cevap

332,283 kullanıcı

...