Canım bu çok derin bir mesele. Dilim döndüğü kadar izah edeceğim ama.
Muhtemelen annen 50-60 yaş civarındadır. Ve maalesef ülkemizde bu jenerasyon da sevgiden nasibini alamamıştır. Çok üzgünüm ama bu coğrafya, çok seven ama hiç gösteremeyen insanlar coğrafyası.
Sevgi dediğimiz şeyi biz ülke olarak bizim neslin ebeveynliğinde öğrenmeye, uygulamaya başladık. Hangimiz evlatlarımıza gösterdiğimiz gibi sevgi gördük? İlgilenildik? Anket yapalım %10'u geçmez...
Annem bana 25 yaşına kadar kızım demedi. Diyemedi. Çünkü ona da denmemiş. Onu kimse sevmemiş. Üniversiteye kadar sorun ederdim insan neden kızına kızım demez diye. Diyemezdi kadın. Öyle ezilmiş, öyle sinmiş, öyle sevgisiz büyümüş ki... Onun yapısı da böyle. Her şeye rağmen o benim canım annem ama. Annem sevgi sözcükleri bilmez, sımsıkı sarılmayı bilmez, saç okşamayı bilmezdi, ama sabah erkenden kalkıp kahvaltı hazırlar, parası varsa Çokokrem de alır parası yoksa da pekmez koyardı. (Babam yurt dışında çalıştığı için annem yürüttü evi uzun süre) Ütümüz yoktu ilk okulda, önlük hak getire de yakalarımızı çaydanlıkla ütülerdi. O da öyle severdi işte. Onun tırnağına taş değse mahvolurum.
Anneni sorgulama, onu öyle kabul et. Kabul edemediğin her gün senin anneliğin de zarar görecek. Annen ne gördüyse onu yaşatacak. Belki biraz düzeltip, belki olduğu gibi bırakıp.
Herkes de gördüğünü uygular demiyorum. İnsanlar becerileri ve kapasiteleri dahilinde bambaşka ürünlere de dönüşebilir. Bizim nesil gibi. Sevgisini gösteremeyen anne babaların ürünüyüz ama biz evlatlarımızı yağlaya ballaya seviyoruz yine de doyamıyoruz. Çünkü biz gözü açığız. Doğduğumuz dünyaya adapte olabilmek için gözü açık, bilinçli olmak zorundaydık. Olduk da çoğumuz. Ama henüz görmedik bizim yetiştirdiğimiz evlatlar nasıl bireyler olacak. Kim bilir belki onlar da sevgi arsızı olup ufacık bir sevgisizlikte nefessiz kalacaklar...?
Annen özelinde söylüyorum, onu öyle bas bağrına. Allah bilir de elbet, çok kaba bir hesapla 55 yaşında olsa annen, sağlıkla yaşayacağı 30 senesi daha olsa ve bunun yarısı uykuyla geçse hepi topu 15 seneniz kaldı birlikte geçirecek. Ve 15 sene bu sorgularla geçirmek için çok çok az... Sev geç.