+1 oy
318 göst.
Yemek-Tarifler kategorisinde (1,813 puan) tarafından

Kızlar belki sorum saçma gelebilir ama kafama takıldı yaprak sarması nasıl lezzetli pişirilir bayram da teyzem de yaprak sarması yedik çok hoşumuza gitti yani çerez gibi yendi ama benim pisirdigim sarmalar hiç öyle lezzetli olmuyor bu durum neyle alakalı sizler nasıl yapıyorsunuz merak ettim 

15 Cevaplar

0 oy
(1,680 puan) tarafından
tarafından seçilmiş

En İyi Cevap

Tokatlıyız biz, sarma bizden sorulur. (Anne tarafım)

Sana şimdi aile sırrı sarma içi tarifini veriyorum. Leziz sarma yemek herkesin hakkı.

7-8 soğanı rendele veya robotta çek, acı suyunu sık. Suyuna ihtiyaç yok.

Pirinci göZ kararı yıkayıp koy. 

2-3 yemek kaşığı nar ekşisi koy.

Tuz, nane ve azıcık kimyon kat.

Bir çay bardağına yakın zeytinyağı dök.

2-3 kaşık, göz kararı salça koy. Domates biber ayrı koyacaksan birer kaşık olsun.

Yaprağı güzel olsun, tencere mutlaka Çelik olsun. Tencerenin dibine yaprağı ser, dalları da içine atabilirsin. Dik dizmek en önemlisi.

Kaç bardak pirinç kattıysan 1e 1,5 eşliğinde su kat. Ama suyun içine bir tatlı kaşığı limon tuzu ekle. Limonu da diz üstüne. Suyu koyduktan sonra üzerine tabak kapat, kapağı da kapattıktan sonra en küçük gözde kısık ateşte 2 saat pişsin.

Piştikten sonra bırak tencerede soğusun.

Soğuduktan sonra afiyet olsun🍽️

(1,813 puan) tarafından

Çok teşekkür ederim bu şekilde bı deneyeceğim içi ben hazırladım ama senin bu yazdığın tarifle merak ettim yapacağım mutlaka 

(1,680 puan) tarafından

Mutlaka dene. İçine maydonoz da atabilirsin ama benim eşim beğenmediği için ben koymuyorum.

Yaptıktan sonra yorum yapmayı unutma, merak ediyorum. 

(1,813 puan) tarafından

Maydanoz sevmiyorum ama diğer anlattığın şekilde deneyeceğim 

Yok canım unutmam yorum yapacağım mutlaka çok teşekkür ederim 

(1,444 puan) tarafından

• Aynı bu şekilde yapıyorum bol soğanlı ama kavuruyorum ve limon tozu kullanmadan tek fark içine limonu sıkıyorum üstüne dizmiyorum

(1,680 puan) tarafından

Ben kavurarak hiç yapmadım yemedim de. Annem ananem falan hiç iç harcı pişirmezler. 

Kısık ateşte ağzı kapalı piştiği için çiğ kalmaz. Buharıyla bile pişer çünkü.

Limon tuzuyla efsane oluyor. Ben de çok ekşi seviyorum diye limonu içine sıkıyordum ama eşim o kadar ekşi yemediği için sadece bunlarla yetiniyorum 

-Reklam-
0 oy
(96 puan) tarafından

Canım sarmayı etli yapıyorsan eğer soğanı fazla koy rondodan Çek güzelce harmanla ben etli bol soğanlı bide ben kalın bulgurla yapıyorum çok lezzetli oluyor

(1,813 puan) tarafından

Etsiz canım eşim etli yemez bide ben sarmadım içini filan yengem yaptı tuzsuz içi dedim sen pisirirken ayarlarsin dedi acaba içiyle mi alakalı 

(96 puan) tarafından

Bence iç lezzeti ne kadar sert kalın yaprak olsada içi güzel olduğunda güzel oluyor

(1,813 puan) tarafından

Evet yorumlardan da onu anladım içiyle alakalı içini bide kendim deneyeceğim bende ben pisirmesini beceremiyorum diyordum 

0 oy
(5,289 puan) tarafından

Bence o yapım şekline yaprağa iç harcina el lezzetine göre değişiyor canım 

Mesela bende güzel yaparım ama kimisinin hiç begenmem 

Baharatlarıni koyarim bulgur pirinc karışık yaparım 

En son indirince küçük küçük Domates dograrim ve dereotu maydonoz eklerim 

(1,813 puan) tarafından

Aslında içi ben yapmadım yengem yaptı tadına baktım tuzsuz yenge tuz atalım dedim knorla sen pisirirken ayarlarsin dedi iki tane knor atıyorum eşim tuzsuz diyor ki bana da tuzsuz geliyor sanırım benim yaprağın içinde bi sorun var

(5,289 puan) tarafından

Ben asla knor kullanmadim yaprağa tuzu baharati lezzet veriyor 

(1,813 puan) tarafından

Anladım canım benim iç de tuzsuz olduğu için ne yaparsam yapayım lezzetli olmuyor 

0 oy
(23,510 puan) tarafından

Bol soğan bol salça bol yeşillik harcın tadına bak sarmadan ona göre ayarla nanesini baharatını

(1,813 puan) tarafından

Canım ben yemek yapmasını bilmiyordum hâlâ da bilmediğim yemekler var evlendikten sonra öğrenmeye başladım annem malzemelerimi çöpe attirmam der yemek yaptirmazdi bana kim nasıl derse öyle yapıyordum bana knor lezzet verir dediler o yüzden knor atıyorum bide çok tuzsuz yengem knor dengeler tuzu dedi bende hep öyle yaptım bide knorsuz deneyeyim nasıl olacak

(23,510 puan) tarafından

Nefis yemek tariflerine yapmak istediğin yemeği yazıyorsun en üstte çıkan tariflerden birini uyguluyorsun beş yıl oldu evlenelim temel şeyleri biliyordum ama tatlı kurabiye börek çörek yapmayı bilmiyordum şimdi ordan yapıyorum her şeyi 

(1,813 puan) tarafından

Teşekkür ederim canım tatlı türlerine ordan bakıyorum da yemeği kafamdan yapıyordum yemeğe de ordan bakarım 

(1,444 puan) tarafından

Konor atma ya lezzetini bozar

(1,813 puan) tarafından

Knorsuz deneyeceğim bana knor at dedikleri için knor atıyordum 

0 oy
(7,103 puan) tarafından

Etli yaparsam kavururum baharatlarin fln atiyom bilav burgur karışık etsizde pilav burgur karışık tabi boool saganli lezzet verir

(1,813 puan) tarafından

Teşekkür ederim 

0 oy
(18,483 puan) tarafından

Nasıl yapıyorsun. Hangi malzemeleri kullanıyorsun?

Biz bol yağlı ve saçları severiz. İç harcı beyaz değil kıpkırmızı severiz. İç harcını da hiç pisirmeyiz. Kimi soğanı kavurur pirinci önden haşlar. Ben bütün malzemeleri çiğden doğrarim. Soğan, domates, maydanoz, pirinç, limon suyu, salça yağ baharatlar vs eklerim. Sarıp tencereye dizdikten sonra üstüne zeytinyağı gezdirip suyunu eklerim. Öyle pişiririm. 

(1,813 puan) tarafından

İçini ben yapmadım yengem yaptı ben yapmasını bilmiyorum daha doğru yemek yapmasını da bilmiyordum bazı şeyleri yeni yeni kendim yapıyorum yaprağı yengem sardı ben sadece için tadına baktım tuzsuz dedim ama öyle kıpkırmızı bi iç harcı da değildi yengem knorla sen ayarlarsin dedi şimdi pisirirken iki tane knor atıyorum limon zeytinyağı koyuyorum bide suyunu ekliyorum teyzem zeytinyağıni bol koy dedi bol bol da döküyorum ama lezzetsiz oluyor benim burdan anladığım iç çok önemli 

0 oy
(11,957 puan) tarafından

Kaynanamın yaprak sarması bizim köyün dilinde nerdeyse😂 öyle güzel yapar sağolsun. Iç harcının soğanını kavurur salçasını atar kavurur pirinç bulgur karışık ikisinden de koyar. Baharatlar su tuz vs az bi bardak suyla pişirir harcı. 

Sararken de tencereye/düdukluye mutlaka ama mutlaka dik dizer. Asla açılmaz ve sulu kalmaz yapraklar. Üstune zeytinyağı gezdirip limon dilimi koyar pişirir. Onun yaprak sarmasının üstune daha lezzetlisini yemedim şimdiye kadar

(1,813 puan) tarafından

İçle alakalı anladığım çünkü bende pişirirken limon zeytinyağı koyuyorum iki tane de knor atıyorum içini de ben yapmadım yengem yaptı nasıl yaptığını da görmedim ama pisirmedigine de eminim sanırım benim yaprağın içi lezzetsiz ondan kaynaklı oluyor 

0 oy
(978 puan) tarafından

Yaprakdan yapraga fark oluyor.Siz etsiz yapiyorsunuz ben onu bilmiyorum yemedimde hic.Bizde hep etli yapilir.

(1,813 puan) tarafından

Teşekkür ederim 

0 oy
(4,210 puan) tarafından

Yaprak cok önemli biz siyah üzüm yapragiyla sarariz cok lezzetli oluyor bir de neredeyse pirinç kadar soğan koymak gerekiyor o da lezzet veriyor 

(1,813 puan) tarafından

Yapragimdan çok eminim kötü yaprak olsa annem söylerdi kendi kapımın önünden topluyorum ben zannediyorum pisirmesini yapamıyorum ama anladığım sorun içinden kaynaklı teşekkür ederim 

0 oy
tarafından

Eşin sanırım kıymalı sevmiyor

O zaman pirinci bol soğanla Kavur içine tuzunu karabiberini biber salçası ve salçayı koy iyice kavur az su koy biraz pişir soğumaya birak 

(1,813 puan) tarafından

Teşekkür ederim 

0 oy
(6,541 puan) tarafından

Canim bol soganli bol yagli olacak. Yarim kilo yaparak icin 3-4 tane sogan,1.5 su bardagi pirinc yeterli oluyo. Soganlari ince ince dogra. Pirinci ,domates ve biber salcasini kat, 1 cay kasigi karabiber ve pul biber ekle. 1 tatli kasigi tuz ekle. 1 cay kasigi seker ekle. Yarim su bardagi zeytinyagi ekle. Cok sıkı olmayacak sekilde sar. 2.5 su bardagi kaynamis su koy. Uzerine 1 tatli kasigi daha tuz at. Yarim su bardagi zeytinyagi ekle. Uzerine limon dilimleri koyabilirsin. En uzerini yapraklar ile kapa kararmasi .  Kaynamaya baslayinca altini kis. Uzerine sarma tasi ve ya agirlik bisey koy kase,tabak ve. Kısık ateste 2 saat pisir. Bulyon falan ekleme. Kesinlikle kullanma dunyanin en zararli gidasidir ve kansorojendir. 

Yemeklerinin guzel olmasini istiyosa kaliteli zeytinyagi,tereyagi ve salca kullan. 

(1,813 puan) tarafından

Teşekkür ederim canım 

0 oy
(2,116 puan) tarafından

Tatlım urfalyız biz üstümüze tanımam etli yaparız biz ve dediğin gibi çerez gibi yenir

Soğan sarımsak maydanozu doğra pirinç bulgur göz kararı koy biraz kuşbaşı minik doğranmış biraz kıyma baharat biber salçası domates salçası isot ve bol yağla mis gibi oluyor 

(1,813 puan) tarafından

Etli hiç denemedim ama koysam eşim hayatta ağzına vurmaz et sevmiyor çünkü teşekkür ederim 

0 oy
(11,156 puan) tarafından

Kız teyzene sorsaydin ya nasıl yaptın ne kattın diye. 

Benim sarmalarimda beğenilir genelde bol soğan katarim bir iki diş sarımsak. Onun dışında salça nane kimyon az karabiber sumak nar ekşisi yağ katatrim pişirirken de üzerine limon dilimleyip küçük gözde kısık ateşte yavaş yavaş pisiririm

(1,813 puan) tarafından

Bayramda yedik çok kalabalıktı soramadım ben farklı bir pişirme yöntemi mi var hani pişirirken içine birşey mi katılıyor da bu kadar lezzetli oluyor diye düşündüm ama içinde bi sıkıntı varmış onu anladım ben yapmadım içini yengem yaptı onlara sardirdim içine baktım tuzsuzdu hiç de anlamam tuzsuz dedim pişirirken sen ayarla dedi içi güzel olmamış onu anladım yani

(11,156 puan) tarafından

Sarmada önemli olan içidir ve yavaşça pişmesi bence 

0 oy
(104 puan) tarafından

Sarmayı herkes sarar ama bi el lezzeti bi pişirme inceliği var bi de yaprak önemli yaprak ince olacak damarsız olacak iç harcına bol soğan azıcık şeker limon koy derler bi de tencerenin dibine kemik koyan var efsane oluyo 😋 kısık ateşte ağır ağır pişir

(1,813 puan) tarafından

Yaprak konusunda şanslıyım çünkü yaprağım güzel kendi kapımın önünde asma var ordan topluyorum asmanin üzerinde çok bekletmem hani kimisi vakti geçince toplamaya başlıyor yaprak sert oluyor öyle yapmam benim anladığım için de bi sıkıntı var içi zaten tuzsuz oldu yengeme sardirmistim tuzsuz dedim dinlemedi pişirirken ayarla dedi pişirirken de ne kadar tuz da atsam olmuyor 

0 oy
tarafından

Bu birazda el lezzetine bagli ya ,kimi Yapiyo mukoo oluyo ,kimide yapiyo hic yenmiyo 

(1,813 puan) tarafından

Evet el lezzeti de çok önemli yaprağı ben kendim sarmadım içini de ben hazirlamadim yengem yapmıştı 

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 236 göst.
0 oy
12 cevap 954 göst.
2 Haziran 2022 Yemek-Tarifler kategorisinde NM 2018 (1,095 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 121 göst.
25 Ocak 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Nare88 (298 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 341 göst.
10 Ağustos 2024 Yemek-Tarifler kategorisinde Nickmickyok (137 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,470,127 soru

24,082,253 cevap

331,262 kullanıcı

...