+3 oy
1,174 göst.
Diğer kategorisinde (303 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Kızlar oğlum 5 yaşında fakat öteki çocuklar gibi. Kendini ifade edemiyor hiperaktif bir çocuk. Sosyaleşemiyor. Bugün çocuk psikologuna götürdüm.   

Doktor bana oğlunuz atipik otizmli bir çocuk dedi. Ve ben orda göz yaşlarımi tutamadim. Üzerimden kaynar su döküldü resmen şuanda hiç iyi degilim..   ne yapacağımı bilmiyorum...

32 Cevaplar

0 oy
(484 puan) tarafından

Ben tanılama klavuzuna hakimin. Otizm'e de hakimim. 5 yaşında otizmli bir çocuğa tanı koymak zor değil çünkü bu yaşta otizm çok çok belirgindir. Daha küçük yaşlarda karıştırabilir ama 5 yaşta o ihtimal düşük maalesef. 

Dil gelişimi, sosyal gelişimi ve motor gelişimde sıkıntılar vardır. Çok detaylı bir konu o yüzden kısaca yazmaya çalışıyorum. Bu yaşa kadar mutlaka belirtileri olmuştur, siz görmezden gelmiş (kabullenmemiş) olabilireiniz. Otizm norogelisimsel bir farklılıktır ama özel eğitim ile var olan durumu en iyiye çıkabilir. Bazı otizm türlerinde belli alanlarda, normal çocuklardan daha üstün zeka ve başarı bile gösterebilir. Buna yüksek işlevli otizm denir. Yani çok kapsamlı bir konu...

(484 puan) tarafından

Küçük çocuklarda veya tanı koyacak bazı kriterlerin olmadığı, bazı kriterlerin ise olduğu durumlarda atipik otizm tanısı konuyor. Yani tam anlamıyla otizmi karşılıyor gibi değil ama otizmede biraz benziyor anlamında. Şanslısınız öyleyse, direkt infantil otizm dememiş. Atipik otizmli çocuklara direkt özel eğitim değil de, 2 gün özel eğitim+ 3 gün normal eğitim gibi gönderilebilir. 

(303 puan) tarafından

Peki raporu bir şekilde gönderim sağlanırsa. İleriki hayatında karşısına çıkar mı 

(484 puan) tarafından

Burada Özel eğitim öğretmeni bir kullanıcı vardı, umarım denk gelir, size daha iyi yardımcı olur. Ben okul öncesi öğretmeniyim onun kadar hâkim olamam ama sınıfıma raporlu öğrenci aldım. ( Normal okul) Kaynaştırma diye geçiyor ama bizim için öyle geçiyor. Ona ayrı bir gelişim dosyası açıyoruz. Bireysel hızında değerlendiriyoruz. Bazen tam zamanlı ( yani normal raporsuz öğrenci gibi beş gün ) anasınıfına geliyorlar, bazen yarı zamanlı ( yarı özel eğitim, yarı normal okul) geliyorlar. Oradan bildiğim kadarıyla rapor çıkarılırsa belli bir saat kadar ücretsiz özel eğitim hakkı oluyormuş. Ben sizin yerinizde olsam eğer atipik otizm tanısına ikna olmuşsam raporu alırdım. Otizm konusunda epey bir araştırma yapın gözlemleyin. Mesela streptokok hareketleri vardır. Yani bazı tekrarlayici hareketleri vardır. Bazı objelere aşırı bağlılık duyabilirler , o bağlandıkları objeyi alırsan aşırı tepki verirler, sosyal iletişimde büyük sıkıntı vardır. Jest mimik kullanmaz, karşıdaki var yok umursamaz, örneğin bir oyuncak araba aldınız diyelim, onu başka birine göstermeye meyil etmez ( çocuklar normalde o yaşlarda gösterir yaşıtlarına falan, özendirir vs ) gruplara katılmaz, konuşma gecikmiştir veya konuşuyorsa da tam düzgün bir konuşma olmaz vs vs. Yani çok bütüncül bir değerlendirme gerekiyor. Atıyorum sadece konuşması gecikmiş birine otizm denmez, genel değerlendirmek lazım. Görmediğim için bir şey diyemiyorum. Zaten tanı koyacak yeterlilikte bir unvana sahip değilim ama tanılama klavuzuna hakimim vs o yüzden yorum yapmak istedim. Kendinizi de hiç üzmeyin. Varsa vardır, yoksa yoktur otizm. Bu sizin yaptığınız bir yanlıştan ötürü de olmaz. Dediğiniz gibi atipik otizmli ise zaten büyük bir yol ilerlersiniz siz. 

(303 puan) tarafından

Peki rapor çıkarınca ileri yaşlarda iş hayatında karşısına çıkar mı ileri yaşlarda bir sorun teşkil eder mi. 

(484 puan) tarafından

İşte onu bilmiyorum yanlış yönlendirmek istemem. Mesela bir öğretmen KPSS ile yeterli puanı alıp atandığı zaman, hem fiziksel hem psikolojik yönden rapor istiyorlar. Görev yaparken duruma ters bir durum gelişirse, farklı hizmete yönlendiriyorlar. İlla ki bazı meslek gruplarında bu tarz rapor işleri dikkati alınır ama bunu yorum olarak söylüyorum. Prosedürü bilmiyorum. 

-Reklam-
0 oy
(3,340 puan) tarafından

Nasil farkina vardin

0 oy
(1,372 puan) tarafından

Canım çocuğun bişiyle en fazla ne kadar süre ilgili adını söylediğinde bakıyormu göz teması kuruydrmu konuşurken öyle yarım saat içinde otizim denmez otizim demek için 5 farklı doktorun bir araya gelip rapor oluşturması lazım hepsinin otizimi onaylaması lazım psikolog psikiyatri beyin cerrahisi çocuk gelişimi uzmanı çocuk nörolojisi uzmanının onayları lazım bunun için o Dr bundan şüpheleniyorsa Rehberlik Arastırma Merkezine   yönlendirmesi lazımdı tanı orada koyulur çünkü , çok fazla ekrana maruz kalma sosyalleşememe maalesef bir çok çoçuge otizim tanısı koyulmasıne sebep oluyor benzer özellikler bence önce çocuğunu gözlemle başkalarıyla konuşabiliyor mu çocuğun yaşına göre konuşması nasıl evde tekrarlayan hareketler yapıyormu adını söylüyormu bakıyormu seslere masa başı oyun yada kitap inceleyebiliyırmu başında durabiliyormu en az 5 dk kadar olması lazım

0 oy
(316 puan) tarafından

İlk görüşte anlaşılıyor mu

0 oy
(2,675 puan) tarafından

Konuşması nasıldı tuvalet eğitimi var mıydı 

Komut aliyirmuydu sizden korktum bende smdi

(303 puan) tarafından

Neden sizinki kaç yaşında. Tuvalet egitimi var komutlari var bizde

(2,675 puan) tarafından

Üç buçuk yaşında annemlerde çok hareketli hiperaktif olduğundan yakiniyolar bisey yap dedigim zaman yapmaz

(303 puan) tarafından

Tam net size birşey diyemiyorum Dr gormesi lazım. Ama geç kalmayın çocuğunuz için 

(2,675 puan) tarafından

Siz kendiniz özel pedegoga mi goturdunuz 

(303 puan) tarafından

Psikiyatri Dr götürdüm . Sonra beni dik konuşma doktoruna sonra ise çocuk gelişimi doktoruna yönlendir di onlarda raporlar aldı 

0 oy
(15,045 puan) tarafından

Atipik otizm genelde ekran maruziyeti ile oluşur. Verilen raporlar çocuk düzelince silinir niteliği değişir. Ekranı tamamen çıkarın varsa hayatınızda. Yıkılma değil güçlü olma zamanı 

0 oy
(2,774 puan) tarafından

Allahım gücünü ve sabrını versin inşallah ilk etapta kabullenmek eminim çok zor ve üzücüdür zamanla alışıp kendini toparlayacaksın inşallah canım umarım sabrın ve gücün yeter ve topluma evladını kazandırabilirsin 🤲

0 oy
(1,802 puan) tarafından

Başka bir yerden de görüş alın vakit kaybetmeden bulunduğunuz yerde çocuk gelişim uzmanı varsa oraya da götürün ben Instagramdan bulmuştum kızım ikili cümlelere geçemedi diye kendisi online teklif etti ama ben yüz yüze daha iyi olur dedim ve nereye götürmem gerektiğini sorduğum da çoğu aile burda hata yapıyor çocuğu psikiyatri ya da psikologa götürüyor ama bu bir yanlış bu tür durumlarla cocuk gelişim uzmanı bakması gerekir dedi ınstagramin varsa bak kendisiyle de konusabilirsin oda yönlendirir seni uzmanyarenbakir

0 oy
(6,328 puan) tarafından

Rabbim yaridmcin olsun çok üzüldüm benim kızımda öyle hiperatif ama öyle zarar verme başka çocukları dövme falan yok okula gönderiyorum herşeyi yapypr blyor ama bazen okdr korkuyorum ki çok geç ypyor mesela yolda yuryoruz koşuyor düşüyor bekliyor iki saat gelene kadar çok yoruyor beni 

0 oy
(747 puan) tarafından

Belirtileri nedir canım 

0 oy
(87 puan) tarafından

Ben rapor çıkardım ama bızımkı dıl konuşma sadece otizm raporları sılınmez diye duydum ama dıl konuşma siliniyor

Benım kaldıgım yer küçük bı sehır olmasına rağmen 40 dk 1200 tl 

Ve bu bı kaç ayda duzelmıyor senelerce goturmen lazım maddı imkanın yetermı haftada en az 3 ders verıyo raporlar

0 oy
(784 puan) tarafından

Canım özelden yazarmisin bana bi

(784 puan) tarafından

Canım gelmiyor msjlarin kapali galiba 

(303 puan) tarafından

Burdan yazabilirsiniz 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 198 göst.
0 oy
33 cevap 1,088 göst.