+4 oy
438 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (950 puan) tarafından

Hayırlı geceler arkadaşlar nasılsınız....

Çocuklarınizi en erken kaç yaşında tuvalete alıştırdiniz 

18 Cevaplar

+4 oy
(4,149 puan) tarafından

Sana kaç aylık lazım canım 😅 geç kaldım diye mi düşünüyorsun benimki 31 aylık inşallah bayramdan sonra başlayacam , geçenlerde denedim hazır değildi, havalarda tam ısınır dedim erteledim 

(4,149 puan) tarafından
+1

E sen tecrübeliymissin ya kız 😅 vardır bence ya valla bak durumuna eğer biraz meyilli ise dene , ben acemiyim biraz onunda etkisi oldu havalarda soğuk dedim erteledim

(950 puan) tarafından
+1

Ayben öyle cnm ablalarida bakar alışır inşallah. 

Erkek çocukları zor oluyor diye duydum . Benim iki kız zorladı ama pes etmedim açma kararını verdikten sonra pes etmedim 

(5,454 puan) tarafından
+1

Çok erken başlamışsın. Aşağıya doğru bilinen yanlışları yazdım. 3 yaş öncesi uygun değil başlamak. 31 aylık bebeği olan bacım sen farkında olmadan iyilik etmişsin çocuğuna. 

(4,149 puan) tarafından

Ben zorlamak istemiyorum canım ilerde bunun karakterini etkilediğini almıştım eğitim bilimleri dersinde o yüzden bu konuda kızımdan çok ben hassasim 😃

(5,454 puan) tarafından
+1

Ben de çok hassasım özellikle erkek anneleri dikkat etmeli erkeklerde yanlış tuvalet eğitimi daha büyük zorluklara sebep oluyor. Beslenme ne kadar önemliyse doğru boşaltma da o kadar önemli 🧚

-Reklam-
+3 oy
(1,484 puan) tarafından

Oğlum nisanda 3 yasini doldurdu keşke geçen yaz eğitim verseydim o zmn ikimiz tektik esim sehir dışındaydi bu yil da bi bebegim daga oldu 3 aylik ve hangisine yetisecegimi sastim bugun 3. Günümüzdu asla lazımliga yapmadi bir saat boyunca ustunde tuttum yne yapmadi dun bi kere yapmıştı halbuki .4 defa altina kacirdi cok üzüldüm hic ogrenemicekmis gbi geliyor keşke öğrense de yemek su istedgi gbi onuda istese

(1,484 puan) tarafından
+1

Vala bn agladim iyi bi anne değilim dedim kndime :'(

(950 puan) tarafından
+1

Öyle düşünme canm erkek çocukları zor açılıyor. Sendne kaynaklı değil emin ol

Sabırlı ol bu süreçte. Bebeğin küçükken aç canm oturma emekleme döneminde daha zorlanırsın

(1,484 puan) tarafından
+1

Evet inşallah öğrenir acaba due etsem kolaylasir mi

(950 puan) tarafından
+1

Sabırlı ol canm beraber lavaboya gidin ve 20 dk da bir götür ilk zamanlar sıkılır ağlar ama sürekli götür lavaboya 

(1,484 puan) tarafından

Lavaboda yapmıyor bnde lazımliga oturtuyorum YouTube dan tuvalet ile ilgili çizgi flm.aciyorum

+3 oy
(4,075 puan) tarafından

bebeğim 22 aylık cesaret edemiyorum 😂 ilk çocuk 

(5,454 puan) tarafından
+1

Aşkım başlama sakın 30+ ayı bekle en az. Aşağıya yazdım 3 yaş öncesi popo kasları aşırı zayıf oluyor. Erken başlaması anneler için kolaylık ama ileride çocuğa zorluk. 

(950 puan) tarafından
+1

Dene istersen.

Şu an bı rahatsızlığını görmedik nasıl zorluk olacak ilk defa duyuyorum cnm 

(5,454 puan) tarafından
+1

Diğer yorumumumda yazdım popo kasları daha gelişmemiş oluyor ve çok erken ıkınmaya başladıkları için ileride daha küçük yaşta hemoroid, makat yırtığı, çatlak gibi bir sürü sorunları oluyor. Biz Türk mutfağında en çok sulu yemek tüketen ülkelerden biriyiz ama gel gör ki 1 yaşındaki çocuğa tuvalet eğitimi verildiği için şu an bağırsak ve makat problemi olmayan çok az insan var.

Popo kaslarının gelişimini anlamak için de çocuğunuzu merdiven çıkarken izleyin. Eğer art arda adımlarla çıkıyorsa kasları yeterlidir. Ama bir durup bir çıkıyorsa daha kasları zayıftır. 

(950 puan) tarafından
+1

Anladım canım tşk ederim. Kızların biri 6 yaşında biri 4.5 onlarda dikkat etmeli mıyım 

(4,075 puan) tarafından

kakasını bazen çok güzel belli ediyor. annem, kaynanam falan da bu yaz hallet diyor. geçen ayki kontrolde doktoru da sordu belli ediyor mu diye hem kafam karıştı hem gözüm korkuyor 🤦🏼‍♀️

+3 oy
(1,351 puan) tarafından

18 aylıktı kızım 

(950 puan) tarafından
+1

Maşallah canım rahat oldu mu

(1,351 puan) tarafından
+1

Evet kızım da hevesliydi sıkıntı yaşamadık çok şükür. Tabi hemen olmadı ama doğal surecinde ilerledi

+3 oy
(5,144 puan) tarafından

Buyuk kizimi 2 yasinda alıştırmaya baslamistim 

Şimdi küçüğü de yaza doğru düşünüyorum 

2 yaşına girecek

(950 puan) tarafından
+1

Allah kolaylık versin inşallah canım. İnşallah çabuk alışır 

(5,144 puan) tarafından

İnşallah canım sağol 

+3 oy
(784 puan) tarafından

İlk kızımı 20 aylik küçük kızımı da 25 aylıkken kestim canimm

(950 puan) tarafından
+1

Maşallah canım 

Hangisi daha kolay oldu 

(784 puan) tarafından

İlk kızım daha kolay alıştı canım küçük kızım 1 qy sürdü aslinda memenin yanında çiş bana çok kolay geldi ilk kızımı 2.5 yaşında ayırdım memeden küçük kızımı dha surda 2 hafta oldu ayıralı 3 yaşında şuan baya zorlu geçti benim için çiş benim için basitti memenin yanında yani anlayacağın 😄😄😄

+3 oy
(2,119 puan) tarafından

İki yaşını geçmişti ben alışmiyor yapmiyo diye diye bir ay boyunca peşinde gezdim dedim artık yok yani olmuyor bende sabır falan kalmadı bağladım tekrardan ertesi gün kendisi gitmeye başladı nekadar ugraşirsan uğraş kendini hazır hissetmeyene kadar yapmıyorlar canım 

(950 puan) tarafından
+1

Haklısın valla canım. Kızım ablalarina bakarak belki alışır 

+3 oy
(5,454 puan) tarafından

Sabah birine yazdığım yorumu kopyalıyorum:

1. Kesinlikle 3 yaş öncesi başlanmamalı. Psikolojik olarak ne kadar hazır olursa olsun hiçbir çocuğun popo kasları 3 yaş öncesi tuvalete, klozete kaka ittirmek için hazır değildir. Bebeğin gelişimine göre 33-34 Ay itibariyle denenebilir. Ay biz 18 aylıkken başladık diyenler o çocuk daha ergenlik döneminde hemoroid, makat yırtığı, çatlak vs ile uğraşınca anlarlar sebebini.

2. Doğruca klozete oturtmak. Büyük yanlış. Başlangıç için kesinlikle çoğunun bacak boyunda bir lazımlık kullanılmalı ki çocuk alıştıra alıştıra ıkınsın. Bez dışında bir yere kaka bırakacak kadar popo kasları güçlenince klozet aparatına geçebilirsiniz. Doğrudan klozete tutanlar evlatlarına acımıyor diye düşünüyorum...

3. Bezi bırakmadan en az 2 ay önce anlatın. Artık abi/abla oluyorsun bez takmana gerek kalmayacak diye. Huzursuz huysuz tepki verirse merak etme şimdi değil biraz daha zamanımız var diye diye alıştırmak lazım. Çat diye geçmek çocuğa büyük güçlük.

4. Biraz bez takıp biraz takmamak. Beze veda edeceksiniz tamamen edin. Gece takayım sokakta takayım olmaz. Bir ıslak mendil bir de yedek kıyafet alın yeter. Altına yaparsa da yapsın. Özellikle erkek bebekler daha geç öğreniyor ama merak etmeyin sabırla beklerseniz ortalama bir haftada tuvalete hay hay beze bye bye.

5. İlk günden başarı beklemek 😄 Yapmayın kuzunuza bunu. Senelerce çişini bezine rahat rahat yap dediğiniz yavrunuza artık çişini tut diyorsunuz ve bunu bir günde yapmasını bekliyorsunuz... Fazla acımasızca 😔

6. Rahat olun. Çocuk bu robot değil. Çiş de kaçıracak kaka da. Sanki biz hiç kaçırmadık, hâlâ bezli olmadığımıza göre elbet öğrenir onlar da. 

Mesane ve bağırsak vücudumuzdaki en önemli sistemlerden. O yüzden nazik ve doğru davranmak şart. Siz küçücükken başlayan, doğruca klozete tutan, bir günde hallettik diyen ve bunları r başarı sanan kimseye itibar etmeyin. 

(1,632 puan) tarafından

Kesinlikle katılıyorum çok açıklayıcı olmuş genim oğlum 21 aylıkken bezinden rahatsız olmuştu istemiyorum diyip duruyordu birgün çıkardım anlattım ama anlayamadı aman dursun biraz dedim etrafımda hep ne bekliyorsun daha kocaman çocuk oldu diyenler oldu dinlemedim 3 yaşına bir ay kala bıraktırma kararı aldım bu seferde oğlum istemedi bezimi bağla diyip durdu ama ben bıraktırmadan önce bazen bezini açık bırakıyordum tuvalet için değil de altı pişik falan olunca hava alsın diye o dönemlerde hep söylerdi geldi diye kaçırsa bile söylerdi en son bırakmamızda istemeyince ödül taktiğine başvurdum eğer bezi çıkarırsak seni markete götürür istediğini alırım dedim heyecanlandı götürdüm aldım artık bezimi çıkar anne dedi çıkardım bu sefer de oğlum eğer çişin kakan gelince bana söylersen tuvalete gitmeyi iyice öğrenirsen sana istediğin oyuncağı alacağım dedim maksadım hem eğlenceli bi şekilde öğrensin Hemde daha kolay öğrenir belki diyeydi iyiki de öyle yaptım oğlum 1 haftada tamamen gündüz kaçırmasını 2 haftada da tamamen gece kaçırmasını bıraktı üstelik bez takarken gece bezi hep dolu olurdu dolu kalkardı buna rağmen hızlıca öğrendi çevremde 18.24 ay arası bıraktıran çok var ama şu an hepsi olmasa da çoğu altına hem gece hem gündüz kaçırıyor bende erken bıraktıkları için böyle olduğunu düşünüyordum açıkçası 

Klozet konusuna gelince yine aynı fikirdeyim oğluma ilk lazımlık denedim ama oturur vaziyette olduğu için rahat edemediğini düşündüm normal tuvalete götürdüm afedersiniz delikten korktu düşerim diye klozete de aparat aldım yine hem korktu Hemde tam oturmayı başaramadı en son çare duşakabin içine yaptırmak oldu duşakabin içine yaptırdım klozet ve normal tuvalete alışana kadar şu an hem klozet hem de normal tuvalete kolaylıkla yapıyor 

Ayrıca gündüz bez takmayıp gece takan çok anne var yapmayın etmeyin desem de aman dayanamıyorum aman edemiyorum diyorlar çoğu ama doğru bişey değil benim kendi görüşüm olarak eklemek istediğim bence gece gündüz aynı anda bırakıldığında çocuklar çişini kakasını tutmaya daha çok adapte oluyorlar özellikle gece daha iyi tuttuklarını düşünüyorum 

Oğlum bezini bırakalı 4 ay oldu :) 

(5,454 puan) tarafından

Ay maşallah ne kadar doğru yürütmüşsün süreci 👌 Bizim eski evimizde alaturka tuvalet yoktu ah keşke olsa ilk onunla başlamak isterdim ben. Tuvalet eğitimi oturduktan sonra taşındık şimdiki evde var ama oğlum klozete alıştığı için istemiyor. Klozeti oldum olası sevmiyorum ben ya. Başkasının poposunun değdiği yere oturmak 🤮 O yüzden ev bakarken ikinci kriterim alaturka tuvalet olmasıydı 😄

(1,632 puan) tarafından

Alaturkaydı değil mi adı ya aklıma gelmedi normal tuvalet yazıverdim 😂ben duşakabine yaptırdım 1.2 ay ona bile linç yedim oraya yapılır mı falan diye ama çocuğumun durumunu izlemini yaptığım kadarıyla en doğrusunun bu olduğuna karar verdim yaptı mendille alıp klozete atıp sifonu çektim hatta görümcem gördü iyyy öyle yapılır mı o iş dedi 😂kendisi de 17 aylık bıraktırdı kızına şu an kızı 3 yaşında oğlumla yaşıt hala daha altına kaçırıyor kızı çok geç kaldından tutun uyguladığım taktikler bile yanlış geldi ama ben iyiki öyle yapmışım diyorum herkese de söylüyorum çocuk tuvaletini yaparken rahat olmalı diye rahat etsin diye duşakabine yaptırdım bir süre hiçte yanlış olduğunu düşünmüyorum 😂

Bende aynı senin gibiyim canım klozeti hiç sevmem evim dışında evimde kullanırım sadece gittiğim yerde mümkün olduğunca tuvalete girmem yazın tatile gittik klozet vardı tuvalet ekstra temizdi çok özenliydi belli oluyordu ama ben gitmeden klozet örtüsü almıştım tek kullanımlık tuvalete çıkacağımız zaman onu serdim hep alaturka candır 😂

(5,454 puan) tarafından

Alaturka insan anatomisine en uygun tuvalet. İnsanoğlu dünyaya geldiğinde toprağa çömelip kaka yapıyordu en doğal şekli budur 😄😄 Bir video izlemiştim kakanın yolu diye, çömelerek yapınca su gibi yolunu buluyor ama klozette yapınca bir sürü ıkınma kuvveti gerekiyor 😂😂😂 Of gece gece ettiğimiz muhabbet 😄

(1,632 puan) tarafından

Hahaha ama çok doğru evet tam olarak dediğin gibi oluyor 😂

+3 oy
(1,632 puan) tarafından

Ben oğluma 3 yaşına bir ay kala başladım iyiki de öyle yapmışım 21 aylıkken bi denememiz oldu birgünlük ama pek hakim olamadı anlayamadı 

(950 puan) tarafından
+1

Maşallah canım iyi yapmışsın 

+2 oy
(3,400 puan) tarafından

Ben kızıma tam 24 aylık olunca öğretmeye başladım konuşabiliyordu az çok evet zor oldu ama başardık hamdolsun daha erken öğreten var ama maalesef sık sık kaçırma olabiliyor ileriki yaşlanrında da 

(950 puan) tarafından
+1

Hayırlı olsun canım haklısın 

+2 oy
(176 puan) tarafından

Çocuk kendini ne zaman hazıe hissederse 

3 yaşında ara ara denedim ağladı korktu istemedi hiç

Tam 3 yaşına girdi 1 hafta sonra falan tekrar denemek istedim vebartık hazırdı kızım sadece 1 kere kaçırdı onun dışında hemen alıştı büyük tuvaletinde sıkıntı yaşıyoruz onu da aaşacaz inşallah

(950 puan) tarafından

Maşallah canım alışır ona da inşallah. Gece nasil

+2 oy
(5,675 puan) tarafından

Ilk ogluma 27 aylik ogrettim. Kucugumde henuz 2 yasina girdi. En gec yaz sonu ogretecegim. Yani yine ayni aylarda. Ne kadar erken o kadar iyi bence.

(950 puan) tarafından

Haklısın canım büyüdükçe daha zor olabilir 

+1 oy
(203 puan) tarafından

Oğlum 29 aylık hava tam ısınınca başlamayı düşünüyorum ama ben onun hazır olduğunu sanmıyorum inşallah beni şaşırtır canım oğlum 😂

(950 puan) tarafından

İnşallah canım bir haftada alışır 

0 oy
(9,696 puan) tarafından

33 aylıkken verdim tuvalet eğitimini 

(950 puan) tarafından

Kolay oldu inşallah 

(9,696 puan) tarafından

İlk 3 gün zordu tabi 8. Günden sonra rahatlamaya başladı hallettik şükür 

0 oy
(5,072 puan) tarafından

Erken başlatan da var ama en uygunu 2-2.5 yaş arası bence. Öncesinde kaslar olgunlaşmadığı için zorlanır, 2.5 yaştan sonra da çok inatlaşmalar oluyor siz zorlanırsınız. Huyuna bağlı tabi. Sakin huyluysa 3 yaşta tak diye de bırakabilir.

(784 puan) tarafından

En doğrusu 

0 oy
(263 puan) tarafından

Benimkisi 4 yasa 6 ayı var daha hala öğrenmedi2 buçuk yaşındayken denedim hiç öğrenemedi şimdi anlıyor falan ama söylemiyor o problem veya besi taşsın ancak öyle diyor değiştir erkek çocuğu cidden çok zor ya inşallah hava ısınsın bekliyorum daha 4 olcak 3 buçuk ya alışmalı daha 

(784 puan) tarafından

Alışır hazir oldugunda kendiside rahatsız olur zaten 

(263 puan) tarafından

Ay inşallah ya okula da vermeyi düşünüyorum 4 oluyor daha çünkü ya şu anda mesela altına yapmış büyük tuvaletini umrunda değil ne dedi ne rahatsız ne kokusunu alıyor değişmedim bende hala duruyor demiyo yaptım hiç umrunda değil ki tuvalete alışsın napcam bilmiyorum 

0 oy
(4,576 puan) tarafından

3 yasina doğru ogrendik biz, bezden rahatsiz oluyordu, ve sordugumuzda cevap verdigini anladigim zaman hazir oldugunu hissettim. 3 gunde yaz aylarinda evde bezsiz dolastirdim, halilari kaldirdim. Tabi ki altinq kacirdigi oldu, ama onislakliktan cok huylandi ve soylemeye basladi. Kisacasi acele etmedim, ve 3 gunde hallettik cok sukur. Ama geceleri uykusundan uyandirmiyorum bolunmesin diye, bez takiyoruz ama su cimedigi zamanlar yapmiyot

0 oy
(394 puan) tarafından

Ben uzun bir döneme yayarak alistirdim mesela 11 12 aylıktan beri benimle beraber tuvalete girdi suyla falan oynadı oyalandi tuvalete aşina oldu yavaş yavaş kendisi bezini çıkarıp girmek istedi. Yanımda sürekli çişim geldi deyip tuvalete koştum. Öyle öyle çişin tuvalete yapıldığını kavradı. Sonraları bezi olmasına rağmen tuvalete gitmek istedi. Bir süre sonra belli araliklarla bezi olmadan evde gezdi. En son 19 a doğru tamamen bezi çıkardık. Şimdi 21 aylık oldu. Bir anda oğluma öğretmekle uğraşmadım. Doğal akışına bıraktım. Kendisi de çok hevesliydi ondan bırakması kolay oldu bizim için. 

En uygun zaman ne diye sorarsan bebeğinin verdiği sinyallere bak. İkimizde hazırsanız başlayın.

İlgili sorular

+1 oy
12 cevap 243 göst.
0 oy
6 cevap 145 göst.
0 oy
4 cevap 102 göst.

Kategoriler

1,467,126 soru

24,040,170 cevap

329,096 kullanıcı

...