+2 oy
208 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (783 puan) tarafından

Eşimin ailesinde otizme benzer ama otizm tanısı almayan görümcemin oğlu var allah yardımcısı olsun doktorlar ilaç veriyor otizme benziyor ama bizde tam bilemiyoruz felan demiş diye biliyorum görümcem çalıştığından  pek muhabbetimiz yok oğluda konuşamıyor konuşma güçlüğü var doktorlar herşeyin farkında ama bağırsaktan kaynaklı konuşacağı kelimeleri kuramıypr demiş özel diyetler felan başladılar kurslar felan baya zor bir süreçten geçiyor kızım var doğrusu insan içine çıkarırsam normal bir kız gibi tepki veriyor gülüyor annemlerle kalırsa nene anane atti gibi kelime kullanıyor ama kendi evimize gidersek kız ağlarken anne diye ağlayışı dışında kelimesi yok herşeyi kendi öğrendi yürümesi emeklemesi  kollardan tutup hadi yürüyelim dersem oturuyor eğer bırakırsam keyfi eserse ayağa kalıp 8 10 adım atıyor emeklemeside öyleydi herşeyi ben kendim yapıcam diyen bir kız 13 aylık ha aggı gibi kelimeler söylüyor ama şimdilik ne anlama geliyor öğrenemedim kızımla neredeyse 24 saat başbaşayız babası işten gelir 5 dk ilgilenir yemeğini yer ve uyur oda çok çalışıyo birşey diyemem ama evden çıkmamızada karışıyor kızıyor istemiyor insanlarla ayda 1 iç içe oluyor oda ananesi gilde çok nadiren evden çıkıyoruz çocuk hasta olur diye babası istemiyor  ha bide başımıza iş gelir diye geçen parka götürdüm söyledimde çünkü çevrede eşimin arkadaşları dolanır dedikodu çıksın istemem 50 kere aradı yoldan geçerken dikkat et araba çarpmasın kızımı sıkı giydir şöyle böyle eşimin pazar günüde yok ogünde çalışır ve geç gelir otizmden şüpheleniyorum çünkü kızım 20 seslenişin 2 sinde dönüp bakıyor ama sanki dönüp bakmadığımdada seslenişimin farkında gibi trip atıyo gibi geliyo gülüşüde kuzeninin aynısı insan endişeleniyor görenler tepkisi iyi diyorlar ama gerçekten iyimi aslında eşim evhamlı o bana sürekli bizim kızımızda onun gibimi diyor onu sakinleştiriyorum ama beni sakinleştiren kimse yok

6 Cevaplar

+1 oy
(3,079 puan) tarafından
tarafından seçilmiş

En İyi Cevap

Seni endişelendirmek istememe ama söylemedende edemiycem otizm olmasa bile, böyle kısıtlayıcı bir yaşam şekli ile ilerde Allah korusun başka bir psikolojik rahatsızlık olur. Önce eşini alıştırman lazım soysalleşmeye, bırak bin kere arasın, kızsın dursun. Doktor dedi de. Hergün yürüyüş yapın, parkta çocuklarla iletişim kursun. Evine misafir çağır. Tv ile sosyalleşilmez , daha çok içine kapanır. Eşin zor biri Allah yardımcın olsun. Ama anneler evlatları için tüm zorluğu yener. Zamanla eşinde kabullenir 

(783 puan) tarafından

Sorma eltimle yakın oturuyoruz o benim yan binamda oturuyor ama muhabbeti kestik onun eşi hergün kızını dışarı çıkarı çöpe gitse adam yanında kızlarınıda götürür hava alsınlar diye ama bahçeye öbür türlü çıkaemaz karısıda çıkmaz ama benden sık birşekilde annesi gile gider onların evi bahçeli ve kalabalık bir sülalesi var kocama biri akıl vermiş kızın sokağa çıkmasın sokak kızı olmasın evde usturuplu akıllı uslu büyüsün onun eşi haftada 1 akşama kadar dışarda gezdirir onu örnek göstermişler e diyorum onlar dışarı çıkıyor vakit geçiriyor benim krndime vaktim yok sizi dışarı çıkaramam diyor  çoxuğu dışarı çıkarsam ve o gün hapşursa al sen hasta ettin diyor arada diyorum psikoloğa gidelim diyw sen git ben normalim sen hayattan fazla beklentileri olan birisin devir eski devir değil diyor bende görmedim babalık yada kocalık nasıl yapılıe diyor normal hastaneyede gitmeye karşı bacağında tümör var tesadifen keşfedildi 1 yıldır doktora kontrole gitmiyor 2500 tl profesöre muayene ücreti ödenirmiymiş vs. Hayata bir daha gelsen evlenirmiydin deseler yakınından geçmedim

(3,079 puan) tarafından

Eşinin zamanla kabulleneceğine inanıyorum. Süreç yorucu ama değer. Abiside olsa her insan farklı oluyor. Korkuları yüzünden yaşamını zorlaştırıyor ama farkında değil. Sen suçlayıcı şekilde değilde artık göstererek anlat. Mesela eşini ara deki biz marketteyiz , şunu gördük, şöyle eğlendik falan. Oda bir süre sonra kızındaki değişimi görür. 

(783 puan) tarafından

Şöyle işyerinde telefonla görüşmeyi sevmiyor araba tamircisi elim ayağım kirliyken senin yüzünden telefonu yağlandırdım diyor arada nadiren olsada görüntülü arıyorum kızı göstermek için günlük ananesiyle görüşüyor kızım ananesi şarkı söylüyor laf atıyor kızım seviyoe gülüyor biraz popo oynatıyor ama sonra kafasını döndürüp gidiyor birdahada tepki vermiyor dün gece görümcemle görüştüm kızı oğlunun doktoruna götürücez

(3,079 puan) tarafından

Hadi hayırlı sonuçlar olsun inşallah,  kızının bahtı açık olsun,  Allah evlatlarımızı korusun.

-Reklam-
+1 oy
(3,777 puan) tarafından

Canım kusura bakma ama çocuğun sosyal alanı yok ki algıları açılsın, eşin bu saçma düşüncesinden bir an önce vazgeçmeli yoksa da size vakit ayırıp birlikte dışarı çıkmalısınız

Şaka gibi yani yaz geldi sen bu çocuğu çıkar her gün parka bak bakalım aklındaki soru işaretleri kalıyor mu 

(783 puan) tarafından

Hani 26 yaşındayım beyazlatmadığı saç teli kalmadı dışardan sessiz sakin diye bilinir kadınlar böyle bir eşle olsuğumdan imrenir ama ne sen sor ne ben söyliyim her konuda bir fikri var ve erkek arkadaşlarına ki ben onlara kuma diyorum onları çok dinler onlar hastaneye götürmemi der götürmek istemez kavga döğüş gideriz mesela arkadaşı çocuğunu sağlık ocağına götürmüş doktor kalça çıkıklığı yok demiş bize nedem ortopedisyene kontrol ettiriyorsunuz sağlık ocağı el muayenesiyle yok dedi bize dedi bizimkide vazgeçti 1 hafta kavga ettim götürdüm kontrole

+1 oy
(1,952 puan) tarafından

Ben sana hikayemizi anlatıyım ordan yola çık kızını gözünün önüne getir istersen .

Henüz 5 aylık bir bebekken eymende bir tuhaflık olduğunu fark ettim . Göz teması kurmuyor .oyuncaklarla veya bizimle ilgilenmiyor, donuk bakışı vardı.  Sese tepki vermiyordu.  Mesela bir şey düştü, yada kapı çarptı diyelim dönüp bakmıyordu.  Hemen dr goturdum durumu anlattım sanırım o zaman çocuk gelişim bolumune gitmiştik.  Ve benimle dalga geçer gibi konuştu 5 aylık bebekten ne bekliyorsunuz ki sadece gelişimi geriden geliyor zamanla düzelir denildi . Aradan zaman gectikte belirtiler artmaya başladı.  1 yaşına yaklaşacak artık hiç ses çıkarmıyor agu gibi sesler bilr cikarmiyordu.  İsmine tepkisi asla yoktu . Uyku problemi vardı asla düzenli değildi uykusu. Mama sandalyesinde ileri geri sürekli sallanirdi yada etrafında donerdi . Bu belirtileri tek tek araştırdım ve karşıma hep otizm çıkmıştı.  5 aylık bebekken de evet otizm olabilir diye gittim dr a ihtimal vermiştim ama 1 yaşında kesin otizm diye bakıyordum.  Diyeceksin 1 yaşında tekrar gittin mi diye doktora gidemedim cesaret edemedim belki kendi imkanlarim ile düzeltirim diye düşündüm ama tabiki öyle bir sey olmadı.  Başkasının ağzından çocuğun otizm kelimesini duymak istemedim çok acı veriyordu ama . 2 yaşında nörolojiye goturdum ve doktorun ilk kelimesi nasıl bu kadar emin olabilirsin sen doktor musun dedi . Cocukla 5 dk vakit geçirince hak verdi . Sonuç otizm ...

Nörolojide testler falan yapıldı sonra psikiyatri bölümüne gittik ordan rapor çıkardık falan 2 yaşından beri eğitim alıyor.  Şuan 5 yaşında çok şükür o günden bu güne baya gelişme var ama daha yolumuz coookk uzun ... evet çocuğumun bu durumu çok üzücü hele ki bir anne için ama Allah korusun diyorum daha kötüsü olabilirdi. Kendimi hep teselli edip şükür ediyorum bu halime sonuçta dünyanın sonu değil elimden geleni yapıyorum onu çok seviyorum.  İnan eğitimle düzeliyor zaman alıyor tabiki ama gözle görülür fark ediyor benim oğlumda.  Algısı sese, ismine tepki sıfırdı .şuan hem algısı hemde tepkisi çok iyi. Sadece biraz tembel istek yok istek olsa dahada ileride olurduk ama hep zorlama ile gidiyor benim sıpam😇

(783 puan) tarafından

Hiç tepki vermiyor diyemem ama daha önce bildiğim hiçbir çocuğada benzemiyor kızıma hamile kalmadan önce 1.5 sene eltimle beraber onun kızına baktım  büyüttüm kız benim elimde büyüdü sayılır tamam altını almıyordum ama geri kalan herşeyi benlr yapıyordu ilk adımınada şahit oldum ilk yenge dedi mesela 7 8 aylıktı ingee derdi o zaman eltimle konuşuyordum sonra çocuk bana düşmeye başlayınca araya mesafe koydu birkaç kavga çıkardı 2. Çocukta doğuma kısa bir süre önce söyledi ve ben uzun süre hamile kalamadım sonra hamileliği ve sonrası sürecinde 1 kerenarayıp sormadım diye kızdı eşim sorunlu biraz o zamanlar kısır damgası vurdu bana abisi 2. Yi yaptı sen 1 tane yapamadın diye çocuk sevgisi çok olan bir adam değil hatta 2. Çocuğa çok karşı vaktimde yok ekonomimde ne durumda olur bilmiyorum diyor çocuk kimseyi görmüyor hatta kalabalığa çıktığında ağlamasın diye yabancılık çekmesin diye televizyon açtığımı çok bilirimki hayatı sadece bizim ev sanmasın diye evde ses olsun diye gündüz kuşağı açtığımı bilirim bu kız ağladığında birtek anne diyor ismine tepki veriyor 0 tepki değil ama yanında top oynayalım felan o oynamıyor elindeki topa bakıp çarpıyor birde kızlar otizmi perdeliyor diyorlar ya ailemse kızımın normal olduğunu tamam kendileride kızım gibi bebek görmediklerini ama vitamin minerak alınca hem bize nazaran zeki hemde aktif ama insan görmediğinden iletişimsiz diyorlar

0 oy
(686 puan) tarafından

Kızınız kaç yaşında? 

(783 puan) tarafından

13 aylık 

(686 puan) tarafından

Daha çok küçük. Burada asıl sorun kızınızda değil de eşinizde gibi. Çok fazla korumacı ve bu durum kızınıza zarar verebilir. Eşinizi bir psikoloğa götürüp durumu anlatmalısınız. 

0 oy
(305 puan) tarafından

Bence eşine bi test yaptir onda problem var 13 aylik kızım var günde 3 defa dışarı çıkıyoruz kimse olmasa bile bahçe toprak iyi geliyor

0 oy
(3,235 puan) tarafından

Gerekirse eşinle kavga edeceksin. O çocuğu sosyallestir biraz. Yazık çocuğun günahına giriyorsunuz. Doktora da götür. Sizin tahmininizle olacak iş değil. 

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 125 göst.
12 Şubat 2025 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Melek.06 (142 puan) tarafından soruldu
+2 oy
1 cevap 42 göst.
+2 oy
5 cevap 143 göst.
+1 oy
7 cevap 222 göst.

Kategoriler

1,453,864 soru

23,862,971 cevap

320,487 kullanıcı

...