+5 oy
544 göst.
Diğer kategorisinde (1,706 puan) tarafından

Yeni veya eski farketmeksizin evlilerin “keşke daha önce bilseydim” diyeceğini düşündüğünüz ya da zaten hali hazırda herkesin bildiğini ama unuttuklarını düşündüğünüz şeyler nelerdir?

Ben 2 senelik evliyim. Bu süreçte fark ettiklerimi büyük küçük demeden yazayım.

1. Asla kafanıza göre alışveriş yapmayın. Kişi başı alın. Evde kaç kişiyseniz ona göre alın. Bu israfın, çürümenin ve gereksiz kilo alımının önüne geçecektir.

2. Her güne bir yeri detaylı temizleyecek şekilde kendinize temizlik listesi oluşturun. Böylece ev daima ama daima temiz kalıyor. Denendi, onaylandı.

3. Kendi vaktinizi “SAVUNUN.” Özellikle savunma kelimesini kullanıyorum çünkü biz de dahil herkes en evvel kişisel vaktimizi, bakım saatimizi veya en ufağıyla kahvaltı yapabilme anımızı önemsemiyor, sanki egale edilebilir gibi davranıyor.

4. Nasıl olsa veririm diye kilo almayın. Şöyle düşünebilirsiniz. Bir yemek için 10 antrenman yapacaksınız. Veya yediğiniz her yemek için diyetisyen randevunuz 2 hafta daha uzayacak.

Tabi ki istediğinizi yiyebilirsiniz ama keşke biri bana porsiyonuna dikkat et deseydi. 90 kg ile savaştayım.

5. Hayatınızda “Sonra yaparım” diye bir şey olmamalı. Sofrayı mı kaldırdınız? Mutfağı toplayın. Yeni mi uyandınız? Yatağı düzeltin. Hedefiniz mi var? Bir adımla da olsa ona yürüyün.

Bazen insan depresif oluyor ve bir bardağı bile kaldıracak takati kendinde bulamıyor. Hele çocuklu insanlar için bu süreç daha sancılı. Mecbur bakılması gereken küçük insanlar var. Ev hanımlığı tembelliği kaldıramıyor. Çok çalışıp kafayı da kırmamak gerekiyor. Her şeyi vaktinde yapmak gerekiyor.

6. Yemeğinizi sabahtan yapın.

7. Çocuklar için bir odayı oyuncaklarla döşeyip oyun odası yapın, diğer yerleri temiz tutmak daha kolay.

8. Mutlu anne, mutlu çocuk düsturu HAKİKATEN ÇOK DOĞRU. Önce siz doyun, sonra doyurursunuz. Önce siz kendinize bakacaksınız, sonra çocuklara bakmak çok çok çok daha kolay.

9. Eşinizden beklentinizi içinize atmayın. Erkekler görev adamları, ne söylenirse yapmaya programlanmışlar. Söyleyin. Kullanın onları. İncitmeden dile getirdiğiniz her isteğiniz güzelce olacaktır.

10. O da bir annenin evladı. Karşınızdaki kim olursa olsun aklınızda bulunsun, kimse sizinle aynı şartları altında büyümedi. Küsen, kıran, bağıran bir insana denk geldiyseniz sükuneti elden bırakmayın. O, böyle gördü.

“Baktığın benim ama gördüğün sensin.” Kimsenin psikoloğu olun demiyorum ama anlayış beklediğimiz kadar da anlayışlı olmalıyız. Kimin nasıl büyüdüğünü ancak duyarız, tam manasıyla bilemeyiz.

Bu kimseler eş olur, kaynana olur, görümce olur, anne baba olur, arkadaş olur, komşu olur. Olur da olur.

11. Sınır çizmeyi öğrenin. Edebi bozmadan ve kimseye de muhalefet etmeden nazikçe kendi sınırlarınızı dile getirin. Küsen küssün, onun küslüğünün sebebi siz değilsiniz. Belki ailesi, belki eşi dostu. Onlardan böyle görmüş ve belli ki kendini yetiştirme konusunda da eksik.

Olurlarınızı ve olmazlarınızı ifade ettikten sonra kimsenin bu kişisel alanı ihlal etmesine müsade etmeyin. Ben bunun namus kadar ciddi olduğunu düşünüyorum.

Evet, benimkiler şimdilik bu kadar. Sizin de varsa lütfen söyleyin. Hepimiz nemalanalım. ❤️

12 Cevaplar

+4 oy
(26,027 puan) tarafından
tarafından seçilmiş

En İyi Cevap

Senin her kelimene katılıyorum. Birde eklemek istiyorum. 

Eşinizin parasını bol bol harcayin. yani düşünmeyin ay azalir falan. Ne kadar az harcarsaniz ona alisirlar ve normal gorurler. Ertesi gün istediğinizi aldirinca gereksiz derler.  

Bunu ben her zaman yaptım keşke demiyom ondan ☺️

Ama keske daha önce bilseydim dedigim sey:  

Bizz insanlar mutlulugu hep  gelecekte ariyoruz.  Anı yasamiyoruz . Tadını cikarmiyoruz. 

Mesela kendimden soyluyum.  Evlenmeden esimle kavussakta mutlu olcam, sonra bevisim dogsada mutlu olsam.sonra gaz dönemi gecsin, sonra dis donemi bitsin derken anı yasiyamiyoruz.  

Hep gelecegi düşünüyoruz.bunun yalnis oldugunu anliyorum.

(1,706 puan) tarafından
+1

Profesyonel şekilde bilmiyorum ama hala öğreniyorum diyelim. Annem sağolsun Kuranı Kerim’i çözüyorum, bana yetiyor. İngilizceyi de babam sağolsun çocukluktan beri biliyorum ama hiç oturup öğrenmedim. Rahatça bir diziyi altyazısız izlerim ama iş konuşmaya gelince tırt. Aksanım da var ama utanıyor muyum anlayamadım. Kafamda söylüyorum, dilime döküyorum ama hızlı değilim. Pratik lazım.

Arapçayı da okuduğum şeyi çözerim ama dinleyince aksan ve şive farkı yüzünden bazen anlayamıyorum. Asla tam değil yani ikisi de. 

(26,027 puan) tarafından
+1

Anladim canimo kadari bile güzel. Aslinda  zaman ayırıp oturup gunde 1 saat o dilde dizi izlesek tam ogreniriz. Bende hicbir zaman oturup ogrenmedim. Ruscayi dışarda duyduklarimdan biliyorum . İngilizceyide okuldan☺️

(1,706 puan) tarafından

Özbekistandayken Rusça da öğreniyorduk ama o kadar kalamadık.

Seni tebrik ediyorum vallahi c3 nereden baksan oldun demek. 

(5,753 puan) tarafından

Ben hep diyorum sana maşallahın var diye. Fikirlerin yaşından büyük. Yazımın da oldukça düzgün. Gün içinde iş yerinde bir sürü insanla yazışıyorum, adam Bilkent Uluslararası İlişkiler bitirmiş ama bağlaçları bitişik yazıyor 🥴 Sen bir de çift dillisin. Benim de biraz Azericem var bu arada yabancı dilden sayılırsa 😜

(26,027 puan) tarafından

Teşekkürler ❤️☺️

Kız sayılıyor işte yabanci dil. Benzerlikleri olsa bile yabancı dil sonuçta. Mesela hiç Azerice duymamış birisine dinlet anlamiycak hiçbir şey. 

-Reklam-
+4 oy
tarafından

Ben bunları 20 yaşımda büyük bi devrimle öğrendim o günden beri hayata bakışım bile daha farklı hiçbir zaman hiçbirşey zor gelmemiştir çünkü kendime değer vermeyi öğrendim çünkü hayatın merkezinde önce ben varım ben mutlu olmazsam mutlu edemem ben açsam kimseyi doyuramam ben hastaysam kimseyi iyileştiremem önce ben önce ben herşey bende bitiyor iyiki bunu erken yaşta öğrenmişim yoksa 35 yaşında saçlar bembeyaz suratı çökmüş psikolojisi yerlerde kimseye faydası olmayan takıntılı bi ruh hastası olurdum bu yüzden kendimi çok seviyorum canım kendim ❤❤❤❤

(1,706 puan) tarafından
+1

Ben kendimi bildim bileli bunu uyguluyorum ama çocuklar doğduğundan beri sanki önceliğim değişmiş gibi geldi.

Derken aslında yaptığımın yanlış olduğunu fark ettim, oh be dünya varmış diyorum şimdi de👏😁

tarafından
+1

Çocugum doğunca ilk 1 ay benimde her şeyim değişti taa ki 30.gün üzerimde kusmuklu elbise lohusa topuzuyla dışarı çikana kadar amaan alan almış beğenen beğenmiş çocugumda olmuş bu saatten sonra ne gerek var dedim ve ayakkabılarımı giyip çıktım dışarı avmde bebek odasına girip çocugumu doyurup altını değiştirdim sonra çocugu eşime verdim bende tuvalete girdim orda full bakımlı gülen yüzlü genç kızşarı görünce içimden bizde bir zamanlar böyleydik sonra çocugumuz oldu herşey değişti diye geçirdim ve o an aynaya baktım 1 ay sonra gerçekten baktım kendime bu ben değilim ben mutlu değilim bu ne ben kendime ne yaptım çocugum oldu onun için mutluyum ama kendim için mutlu değilim her şeyim çocugum ve ev temizlemek oldu şu halime bak çocuguma sahte mutluluk veriyorum çocugumun ilerde beni mutlu görmesi mi yoksa sadece onu sevmem mi daha önemli dedim ve cevabı buldum Allah'tan bunuda erken farkettim 2 yıldır ben mutluluk ve huzur dağıtınca çocugumun beni gerçekten sevdiğini daha bi mutlu olduğunu gördüm ve ohh be doğru karar vermişim dedim o gün yine hayatın merkezine kendimi koydum huzur mutluluk ohh be dünya varmış nefes almak bile değişti bızler mutlu sevgi dolu olunca çocuklarımız bile bi başka gülüyor

(1,706 puan) tarafından
+1

Çok çok çok çok doğru. Ne kadar katılabilirse bir insan sana o kadar katılıyorum. Erken teşhis hayat kurtarır. 😁

+4 oy
(9,716 puan) tarafından

Evlenmeden önce bilmek istediğim çok şey varmış onu acı tatlı tecrübelerle öğrendim 

Hayatı hep toz pembe gördüğüm için öyle devam eder sandım  !!  Saf niyetim yüzünden çok darbe yedim  o yüzden artık istesemde derdimi hiç kimseye anlatamıyorum biliyorum ki herkes kendi derdinin sahibidir  derde dert eklemek diye bişey yok sanki.  Herkes derdiyle cebellesirken benim derdime üzülene inanasim gelmiyor ...

O yüzden içine kapanık bir yanım var bazen sessizce ve gizli ağlayan bir yan ... Kimse görmesin ağladığımi içinde derince yaralara sebep olan bir şeyi bile basit görmeleri zoruma gidiyor böyle böyle tüketiyorum galiba kendimi .. 

(1,706 puan) tarafından
+1

Bu kendi hakkına girmek değil midir? Neden kendini hırpalayasın ki? İyi niyetin suistimali kadar aşağılayıcı çok az şey var, bilirim. Kullanılmış hissetmek çok kötü. Yanlış anlaşılmak ondan kötü. Ama en beteri bunu iyi sandıklarının yapması.

Müslümanın derdi müslümana yeter zaten. Büyük dertlere bakacağız ki küçük dertlerimiz iyice küçülsün. 

+3 oy
(4,981 puan) tarafından

Valla hocam bana derler uzun yaziyon diye sonu okurken basi unuttum Allah razı olsun ne kadar acik acik uzun uzun yazmissin valla ben evlilik hayatindan tek bisey ogrendim biseyden rahatsiz misin bunu soyleyecen yoksa ya icinde birikiyo birikiyo butuk patliyo ya da hasta eder insani ben sustum sustum sustum herseyin altinda bi olumlu yan aradim hep iyi niyetten diye dusundum ama canima bi gun bi tak etti bosanacam dedim tutturdum istemiyorum seni diye evi yiktim konu komsu 3 ay sonra hepsini geri anlattilar bana oyle bagirmisim ne gerek var buna insanlar saygi duymuyosa sen sinirini belli edecen ki herkes haddini bilsib 

(1,706 puan) tarafından
+1

Evet, işte bu. İnsanlar için neden kendimizi yoruyoruz? Bu canı da Allah yaratmadı mı? Emanet.

Sınırları çizmek ve seni üzen, mutlu eden ne varsa söylemek önemli. 

(4,981 puan) tarafından
+1

Aynen oyle hocam es aileleri soz konusuysa buyuk diyoruz esimiz soz konusuysa erimiz beyimiz diyoruz aman alttan alalim aman gonul kirmayalim diyoruz Allahin rizasini gozetiyoruz ama ben sunu fark ettim ki boyle yaparak kendime zarar veriyorum mesela ben suan basimla dertteyim haftada 1 kez mutlaka basim agriyo 2 gun gitmiyo kac tame ilac iciyorum bilmiyorum Allahin verdigi beden emanet degil mi ee emanete hiyanet ettim gonul kirmayim derken kendi kul hakkima girmedim mi valla hersey dozunda guzel evet evlilikte alttan almak gonul kirmamak buyuge saygili olmak cok sevap ama bana zarar veriyosa gunah oluyo diye dusunuyorum insaAllah anlatabilmisimdir 

(1,706 puan) tarafından
+1

Çok geçmiş olsun Rabbim şifa versin. Ben de tam böyle düşünüyorum.

Bir evde anne dinçse herkes dinç. Anne hastaysa herkes hasta. O yüzden öncelik bizim. 

(4,981 puan) tarafından
+1

Valla oyle cicegim 

+3 oy
(6,187 puan) tarafından

Kullanmak kısmı hoş olmamış 

(1,706 puan) tarafından
+1

Bizzat eşim ve kaynatam bana öyle söylediği için öyle yazdım. Çok erkekle münasebetim olmadı ama onlardan öğrendiğim kadarıyla kullanılması gerekiyor. Yoksa başkası mutlaka kullanıyor. Erkekler görev adamı, iş görmek için yaratılmışlar. Eşim ve babası bu şekilde anlatmıştı.

Baktığımız zaman kelime yanlış gibi durabilir evet ama hakikatte doğru olan bu çünkü denedim ve dedikleri gibi oldu.

Eşim onu “kullandığım” zaman, daha nazik haliyle “her işime onu koştuktan sonra” daha bir mutlu olmuş mesela. Düşünmesine gerek kalmayınca ondan mutlusu yok. 

+3 oy
(9,617 puan) tarafından

Daha önce bilseydim esime evlenmeden önce calışmak isdemiyorum demezdim 7 senelik evlilikte bir kuaför salonu acar kariyerimi insaat eder öyle cocuk yapardım suanda cocuklar elimi kolumu baglıyor

(1,706 puan) tarafından
+1

Ben o şartı koştum. Hatta en büyük kriterim oydu. Kendi mesleğimi icra etmeme izin vermeyecek olursan bu iş olmaz diye resti çekmiştim. 

(9,617 puan) tarafından

O belgeleri ne emeklerle aldım salk kafam ne die calışmak isdrmediğimi dediysem ilk yıllar kösüyüm dötümü yeyim içiyim derdindeysim şimdi hem evde tıkıldım kaşdım hemde 2 cocuk üzerine calışmak hayal oldu gecen kaynanama dedim bi 1 2 sene baksan son  brlgem kaldı halletsem die nası bakayım 2 cocuga önce kariyer yapsaydın öyle coxuk dedi çıktı haklıda birsey demedim😅

(1,706 puan) tarafından

Bizim gençliğin en büyük sorunu bazı şeyleri nasihat etseler bile kulak ardı etmek. Belki defalarca bunu duyduk ama iş işten geçmeden anlaşılmıyor. 

+3 oy
tarafından

Bir kaç şey değişken olabilir diğerlerine katılıyorum ❤️

Hayatta her an her şey olabileceğini unutmayıp hazırlıklı olmak lazım. Eğer bunu düşünmez hep rutin yaşayacağımızı düşünerek yaşamaya devam edersek rutin bozulunca moral bozulur veya hastalık iş değişimi para kaybı gibi sorunlar çıktığında güçlü duramaz sarsılırız. Bence psikolojiyi hep hazır tutmak lazım. An’a şükredip musibetlere kısmen de olsa hazır yaşamak her şeyin Allah’tan geldiğini unutmamak❣️

(1,706 puan) tarafından

Çok güzel bir bakış açısı, çok da doğru. ✅ Her an her şey olabilir ve biz buna mental olarak hazırlıksız yakalanmamalıyız. Cepte. 

+2 oy
(2,766 puan) tarafından

Artıladım

Ne kadar güzel ve faydalı bir post 💜💜💜

(1,706 puan) tarafından

Herkes nemalansın inşallah ben dahil

+1 oy
(53,952 puan) tarafından

cok uzun okumadim sonuna kadar da mesela hergun bir oda temizlemem o zaman hep evde temizlikte gecer zaman gezip dolasmaya disari cikmayada vakit kalması lazım 

(1,706 puan) tarafından

Valla ben o listeyi yaptığımdan beri daha az temizlik yapıyorum ve daha uzun süre temiz kalıyor. 2 çocuğum var. Eşim zaten dağınık biri ama kirli evi benim gibi o da sevmez.

Böyle yapınca hem iş yüküm azaldı hem de daha çok vaktim oldu.

O vakitleri de çocuklara ayırıyorum. Şu anlık iki çocukla dışarı çıkmak kabus gibi bir şey. Biri 16, biri 5 aylık. 

+1 oy
(11,971 puan) tarafından

Çok teşekkürler hepsini okudum ve postu favoriledim gizleme lutfeeenn ara ara okuycam ❤️

(1,706 puan) tarafından

Yardımcı olduysa ne mutlu bana ❤️

0 oy
(569 puan) tarafından

Bazen öyle yazıyosun ki Alaska, karşımda chatgpt varmış gibi hissediyorum 😂 doğru söyle kız, ona sorup ondan gelen cevabı kopyala yapıştır yapmıyosun dimi 😂😂

(1,706 puan) tarafından

Çetcipiti boykot, ben değilim 😎

Aksadkkddkkd teşekkür ederim

0 oy
(569 puan) tarafından

1. Sevgi Her Zaman Kendiliğinden Gelmez, Emek İster

İlişkinin başında doğal gelen sevgi zamanla çaba gerektirebilir. Bu, bir sorun değil; büyümenin doğal bir parçasıdır.

2. Evlilik "Halletmek" Değil, "Sürdürmek" Üzerine Kuruludur

Sorunları çözdükten sonra her şey güllük gülistanlık olmayacak; sürekli iletişim, anlayış ve uyum gerekir.

3. Eşin Zihnini Okuyamazsın

İyi niyetli bile olsa beklentiler dillendirilmeden anlaşılmaz. Açık ve dürüst iletişim en büyük kurtarıcıdır.

4. “Haklı olmak” mı “mutlu olmak” mı?

Bazen bir tartışmayı kazanmak, ilişkiyi kaybetmek anlamına gelebilir. Her tartışmanın kazananı olmak gerekmez.

5. Değişim Kaçınılmazdır

Evlendiğiniz kişi zamanla değişebilir; siz de öyle. Bu değişime birlikte uyum sağlamak ilişkinin devamlılığını getirir.

6. Bireysellikten Vazgeçmek Değil, Dengede Kalmak Gerekir

Evlilik bir bütün olmak değildir, iki bireyin birlikte yürümeyi öğrenmesidir. Kendine ait zaman ve alan şarttır.

7. Sessizlik de Bir İletişimdir

Eşinizin sessiz kaldığı anlar, onun size söylemek istediklerini anlamaya çalışmak için bir fırsattır, ceza değil.

8. Aile ve Arkadaş Müdahalesi Genellikle Yarardan Çok Zarar Verir

Özellikle sorunlarda üçüncü kişileri dahil etmek, ilişkiyi çözümden uzaklaştırabilir.

9. Küçük Jestler Büyük Etkiler Yaratır

Bir fincan kahve, kısa bir not, minik bir teşekkür… Gönülden yapılan basit şeyler bağı güçlendirir.

10. Herkesin Evliliği Kendisinedir

Kıyaslamak öldürür. Sosyal medyada gördüklerinizin gerçeği yansıtma zorunluluğu yok.

(1,706 puan) tarafından

Bana diyene bakın akkddjdjsa maşallah kitap gibi yazmışsın. 

(569 puan) tarafından

Kem küm kem küm ben yazmadım kem küm kem küm😅😂

İlgili sorular

0 oy
16 cevap 581 göst.
23 Eylül 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 357 göst.
21 Mart 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 629 göst.
25 Nisan 2021 Diğer kategorisinde halide.111 (1,663 puan) tarafından soruldu