+1 oy
553 göst.
Diğer kategorisinde (394 puan) tarafından

Kızlar yemek yaparken domates sosunu parmaklamısım ekşime var mı diye sımdk aklıma geldi gecen sene Ramazan ayında adet olduğum günler için tutuyorum kaynanam kaza orucunda unutarak yeme içme bozuyor demişti doğru mu mezhep fark ediyor mu safiiyim

12 Cevaplar

+4 oy
(1,829 puan) tarafından

Kardeş beni yanlış anlamayın da Kuran'a mezhepleşme yoktur. Hatta kesin dille reddeden ayetler var. O yüzden din o mezhebe göre şöyle bu mezhebe göre böyle diye birşey olamaz. Orucunun kabul olup olmayacağını yalnızca Rabbım bilir. Rabbim zorlaştırmak kolaylaştırır ama yine de içine sinmezse tekrarlarsın orucunu. Allah kabul eylesin

(394 puan) tarafından

Ya gün kalmıyor kalan son günlerin hepsini tutunca anca yetiyor Ramazan geldi ya ondan 

(1,829 puan) tarafından

@Sumisalii iyi yavrum sen nasılsın?

(1,829 puan) tarafından

@Sevgi344 dediğim gibi canım kimse kabul olur ya da olmaz diyemez. :))

(6,423 puan) tarafından
+1

İşte beklediğim cevap 😁

tarafından
+1

Ayetler hangileri ? 

(1,829 puan) tarafından

En'** Suresi 159. Ayete, Rum Suresi 32.ayete bakabilirsiniz. 

tarafından
+2

Bu ayetler mezhepler zinhar alakalı değildir. Dini parça parça bölen yahudi ve hristiyanlarin içindir. Zira onlarda namaz kilarlar, oruç tutanı var ama Allah için değil. Tefsir okuyabilirsiniz. 

tarafından
+2

Bu ayetler dine zarar veren bidat ehli içindir.

(6,037 puan) tarafından
+1

Kafirun suresinin son ayetini müslüman birinin başka bir müslümana söylediğini gördükten sonra buna hiç şaşırmadım. 😂

(1,829 puan) tarafından

Tek tefsirden okumamanızı tavsiye ederim. Bir ayeti okurken en az 7-8 farklı tefsirden okurum. Ve inanın ZİNHAR kelimesini kesinlikle fazla iddialı buldum. Arapça biliyor musunuz? Keza bu tefsirleri Arapça bilen insanlar çevirmesine rağmen onlar dahi fikir ayrılığına düşerken... dediğim gibi zinhar bence fazla iddialı. 

(9,592 puan) tarafından
+1

Kesin olan şey ztn kesindir helal haram bellidir bunlar Kuran'da geçer  ve mezheplerde bunlar asla farklılık göstermez!! 

Ama belirsiz şeylerde ufak farklılıklar var mezhepten mezhebe değişiyor burda mezhepler yoktur gibi bi kanıyı ortaya atamazsınız milleti yanlışa sürüklemeyin 

(6,423 puan) tarafından
+1

Tek tuttuğum sarıldım şey Kur'an'ı Kerim ve efendimizin hadisleri sünnetleridir, alimlerden ise Allah razı olsun inşallah bak benim seçtiğim yol belli ☺️🩷❄️💜

(1,829 puan) tarafından

Kuran birdir bellidir. Bunun sana göresi bana göresi olmaz. 

(6,423 puan) tarafından

Bana mj dedin 🤔

(1,829 puan) tarafından

Hayır kuzum. 

(6,423 puan) tarafından

He tamam canısı ❤️ 

tarafından
+1

@Nature Daphne  Öncelikle söylediğim kelimelerin meallarını biliyorum, uyarmaniz çok ince teşekkür ederim.  Evet kuran birdir ve tektir,  o tefsir de başka bu tefsirinde başka bana çıkarılmaz hepsi aynı kapıya çıkar 

@MEHYASEL ehli sünneti, harabaet ehlini ve alimleri inkar etmiş oluyorsunuz. Kuran-i kerim de yer almayan çoğu konuya alimler açıklık getirmiştir ilimleri ile,  o halde siz Kuran-i kerim tefsir eden din insanlarına da inanmıyorsunuz. Peygamber Efendimiz tefsir etmedi çünkü.

(6,423 puan) tarafından

@Eylemsi Allah âlimlerden razı olsun inşallah onları inkar etmiyorum ama efendimiz Hz Muhammed sav bize öğrettiğini kabul ettik zaten cenabı hak kur an da buyuruyor ben dininizi tamamladım, namazı orucu ve diğer ibadetleri efendimiz Hz Muhammed sav bize öğretmedi mi onu yaninda bulanan en yakınları da bunu onaylamadi mi Hz Aişe Hz Ali ve niceleri efendimize en yakın olanlar idi biri bişey merak etse Hz Ali ye Hz Aişeye danışırdi Allah Resulü nasıl yapardı böyle bişey var mıydı diye onlarda işittiğini bize bildirirdi ve alimleri inkar etmek dinden çıkarmaz ki böyle bir tanıya nereden vardınız acaba? Alimlerde hata yapamaz mı ? Âlimlerin çoğuna yapmadığı şeyleri çok isnat eder oldular aynı efendimiz Hz Muhammed sav söylemediği hadisleri bile onun söylediğini söyleyen fasıklar gibi, evet eskiden çok imkansızlık vardı savaş halinde iken namazı kaçırmayın diye deve yada at üstünde namaz kılın buyurdu Allah Resulü şimdi ki millet ise heryerde imkan olduğu halde ben seferiyim oruç tutamam yada namazını erteler yada kaza eder ne hakla ? Kendisi savaş halinde miydi yoksa namaz kılacak yer yok muydu yoo vardı ama onların kolayına geldi bu yanlış, işte alimlerin çoğu imkan olmayanlar için yorumda bulunmuş. Ve şimdi kardeşimin sorusuna gelirsek keyfi için yediyse kaza gerekir ama zaruret varsa ondan dolayı yediyse kazaya gene kaza gerekmez 🙃💜❄️🩷

(1,829 puan) tarafından

@Eylemsi ehli sünnet dediğiniz sünnilik mezhebiyse evet diğer tüm mezhepler gibi varlığına karşıyım ama peygamberimizin izinden gitmeyi kast ediyorsanız zaten savunduğum şey bu konuyu çarpıtmayın.  Peygamberimizin izinden gitmek için illa kendime bir etiket yapıştırmama gerek yok. Etiket birleştirmez, bölüştürür.  Harabaet ehli dediğiniz nedir gerçekten bilmiyorum. Bildiğim bir harabat ehli var ama o da bu konuya çok uzak. O yüzden birşey diyemeyeceğim. Dediğim gibi bence siz tek bir tefsirden okuyup ZİNHAR gibi iddalı bir kelime kullanacağınıza oturun benim gibi 8-10 kaynaktan okuyup rabbimin bahşettiği akıl ve fikir ışığında, Kuran'ı Kerim ile en çok uyuşan tefsiri benimseyin. Keza tefsir tektir birdir diye birşey asla mümkün olamaz. Bunlar kul yazısıdır. Tövbe haşa Allah yazısı değil.  Her kul hata yapabilir. Kimseye bu kadar güvenmeyin derim. Keza bu kadar güveneceksek bu akıl bize niye bahşedildi o kısım da tartışılır. 

(6,423 puan) tarafından
+1

@Nature Daphne  sevdim seni😁💜❄️🩷 tevhid yolu ve sünnet hadis ışığı ✨☺️

(1,829 puan) tarafından

@MEHYASEL Eyvallah canım benim. 

(6,423 puan) tarafından

🙃❤️✨❤️

tarafından
+1

@MEHYASEL dinden çıkarsın diye bir tabir kullandığım yeri gösterir misiniz ?

@Nature Daphne konuyu çarptığımi nerden çıkarttınız pardon? Size verdiğim cevapta etiket yaptim, tefsir alimden alime değişmez ister 10 Kaynak okuyun, ister 1001 kaynak okuyun, tek kaynak okuyup bilgi verdiğimi nerden çıkarttınız? Evet Rabbım akıl bahsetmiş,  o halde tefsirede dediği gib8 dine zarar veren bidat ehli için olduğu aşikar. Ayetleri kendine göre çeviremezsiniz , mezhepler peygamber efendimizin fevatindan sonra ortaya çıktığı için Kuran-i kerimde Red eden ayet olmadığı da ortada zaten, ne hadisi şeriflerde ne de Kuran-i kerimde mezhepleri reddeden söz yoktur.  Günümüzde olan kuran ve hadiste yer olamayan konulara içtihad ederek açıklık getirir. 

tarafından

@MEHYASEL konudan bağımlı hangi hadis ve hangi ayette sevgililer günü kutlanmaz diye bir bilgi vardır bahseder misiniz? 

(6,423 puan) tarafından

Bana dedin ya canısı din adamlarına mi da inanmıyorsun  diye onu kast ettim 🙃🩷

(6,423 puan) tarafından

@Eylemsi Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu hususta ümmetini şöyle uyarmaktadır: مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ “Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.”Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031)

Maide suresinde, 'Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları kendinize dost edinmeyin. Onlar birbirinin dostudur. 

Onların adetlerini yapmak bize yakışmaz hadiste kur an da cenabı hak ve Resulü bize bunları bildirmiş canısı onlar bizim hiç bişeyimizi kutlamaz iken bizim onların  gereksiz adetlerini yapmak ne oluyor?🙃

tarafından
+1

Din adamalrina inanmıyorsun ile dinden çıkarsın aynı şeyler değil kast edilecek bir durum da yok

lutfen haklı çıkmak uğruna carpitmayin. Evet size dediklerimi sizi etiketliyorum zaten.

(6,423 puan) tarafından

Estağfurullah haklı çıkmak değil amacım ama insanımız cemaate kafa takıp çok yanlış yapabiliyorlar zaten ben o cemaatlere hiç inanmıyorum saygı da duymuyorum ☺️

tarafından
+1

Cemaat ne alaka ? Mezhep ve cemaat farklı şeyler, sunnet ehli olmak istiyorsanız saygı duymak zorundasınız,  Peygamber Efendimiz'in farklı din adamlarına saygısı duyardı. Hadisi serife der ki alimler peygamberlerin varisleridir.  Sevgililer günü hadisine inanıp buna inanmaazlik yapamazsınız. Yaparsanız çelişki sizde baslar.

tarafından
+1

Ankubet suresi 43. Ayette de sabittir ,okuyabilirsiniz

(6,423 puan) tarafından

Gülüm ben cemaate inanmıyorum dedim  eğer fark ettiysen yukarıda âlimlerden Allah razı olsun inşallah dedim onlara saygım var amacım tartışmak değil 🙃 

tarafından
+1

Tartismiyor muyuz ? Yorum sahibine katıldığınızi beyan ettiğiniz için sizde mezheplere inanmıyorsunuz haliyle o halde sizde mezheplerinin kurucu islamin öncüsü Ebu Hanife'yi kabul etmiyorsunuz. Yine alimlerden olan Buhani sayesinde hadisi şeriflerde günümüze değişmeden nakledildi. Zaten mezhep kurucuları da alimlerdir. Yani alimler ve mezhep birine inanıp birine inanmamak haliyle konik olur.

(6,423 puan) tarafından

Alimlerden Allah razı olsun inşallah ama fark etmedin mi onların sözlerini değiştiriyorlar ve bizim millet fazlaca abartıp onları peygamber derecesine getiriyorlar bu yanlış zaten başlıca yanlız alimlerde mezhep alimleride yanlış yapamaz mı onlarda Allah'ın kulları değil mi ? Peygamberler bile zelle yapmış yani hata yapmıştır unutmayın hata yapmak biz kullara mahsustur nasıl çoğu hadis değiştirilmişse alimlerin sozleri de çarptırilmistir bu sözümün hala arkasındayim efendimiz Hz Muhammed sav dini gereğince güzelce anlattı Allah'ın ona öğrettiği şekilde öğretti bize alimlerin görevi ise Allah'ın resulüne öğrettiği şekilde bozulmadan bize ulaştirmalaridir o yüzden hadislerde dikkat etmek lazım ayetlerin çoğu efendimize  sahabiler soru sormuş ayetlerin bir kısmı sorulan sorular üzerine nazil olmuştur birkaç örnek bile verebilirim cenab-ı hak bilmemiz gereken her şeyi peygamber efendimizin aracılığıyla Kur'an olarak indirip bize bildirmiştir bilmediklerimizi ise efendimizin sünnetinde ve hadislerinde görüyoruz ve uyguluyoruz ve din o zaman tamamlanmıştır bunun üstüne fazla bir şey eklenemez ya da eksik olamaz bunun aksini iddia edeni ben kesin bir dille reddediyorum. Benim söylemek istediğim budur arkadaşımın görüşü buna denk geliyor alimleri hele ki din alimlerini reddetmiyorum onlara Allah razı olsun diyorum ama onlar da hata yapabilir insan oğluyuz neticede 1.400 sene önce mezhep diye bir şey yoktu çoğu alimler itilafta kalmış hatta ayrılmıştır hepsi kendi görüşünü dile getirmiştir hiçbiri kesin bir şey dile getirmemiştir bir mezhep alimi kadına dokunarak  abdest bozulur demiş diğer bir alim hayır bozulmaz aksine her hangi bir yerden kan gelse bozulur demiş bir değer alim ise her iki durum bozmaz demiş şimdi bunlar hepsi ihtilafta hangisini dinleyeceğiz O yüzden diyorum ben bana bizzat Allah resulünden ve kur'an'dan nasıl geldiyse ona tabi oldum ona inandım la ilahe illallah Muhammeden Resulullah. Alimlerden Allah razı olsun birçok şeyi açığa kavuşturmuştur

(1,829 puan) tarafından

İmamlar benim için kutsal değildir. Rabbim Kuran'ı Kerim ve Peygamberler kafidir. O yüzden Ebu Hanefinin de bir kutsallığı yoktur. Hala daha asla Kuran'ı Kerim mezhepleri reddetmez demeniz gerçekten çok şaşırtıcı ya. Dinimiz hiçbir zaman ayrışmayı hoş görmez. Tekrar söylüyorum dinin sana gçresi bana göresi olmaz. Oruç bana göre şöyle sana göre böyle, işte abdest sana göre söyle bana göre böyle. Yok böyle birşey. 

(1,829 puan) tarafından

Alimlere de bu kadar bel bağlamayın. Herkeste nefis vardır. Tek klavuz Kuran ve onun öğreticisi peygamberdir. Gerçekten oturun daha fazla okuyun, daha fazla araştırın. Müslüman olarak uyarmak benim görevimdi yerine getirdim. Bundan sonrası size kalmış. Allah yolunuzu açık etsin

tarafından
+1

Kardeşim o halde sen attığın hadisin dpgru kaldığına ne derece eminsin? Kendinle çalışıyorsun. Sende kulsun sende hata yaparsın her alim kafasına göre şu söyle demiyor alim ne demek bir araştır istersen, dediğimi anlarsın

(6,423 puan) tarafından

@Nature Daphne daha geçen hafta gördün mü Mersin'de bir imam ateist olduğunu söylemiş kendini şu şekilde savunuyor imamlık görevimi çok güzel yerine getiriyorum ama inanmak zorunda değilim demiş peki diyanet(hıyanet) ne demiş şaka gibi sizi istifaya davet ediyorum demiş sjsjsjsk Allah'ım sen akıl fikir ver çok güldüm ve sinirlendim yaa Allah'ım tagutluk başını almış gidiyor rabbim yardımcımiz olsun inşallah yaa 

tarafından
+1

Haşa peygamber efendimiz bilmiyor muydu alimlerin hata yapacağını da bu hadisleri söyledi 

Alimin ölümü alemin ölümüdür. Yunus suresi 62.63 okuyun yasin suresi 21. Ayet neyse siz bildiğinizi okuyun ben inandığımız ayet ve hadislerle delil sundum gerisi sizin bileceginiz,  tefsir okumadınız aşikar. 

(1,829 puan) tarafından

@Eylemsi kardeşim ben sana hadis atmadım zaten. Dön bir bak. Sadece ayet attım. Tek bir hadisin dahi doğruluğundan 100 de yüz emin olamazsın zaten. 

(1,829 puan) tarafından

@Eylemsi sen şaka mısın? Sen gibi at gözlüğünü takıp tek bir halıya hocaya biyat etmiyorum diye tefsir okumamış mı okuyorum. Haddini bil sınırını aşma. 

(1,829 puan) tarafından

@Eylemsi bu arada Google a alimlerle ilgili ayetler yazıp aratıp buraya yazmayı bırak 😂😂 kuranda sureler hikayeler halindedir. Yasin suresinde peygamberlerden bahseder. Kitapların inişinden. Yani 21. Ayet alimleri değil peygamberleri kasteder. Eğer ki tamamını okumuş olsaydın anlayanilirdin diye düşünüyorum  😂😂 yunus suresinde ise sadece ve sadece inkar etmeyip inananlardan ahiret için çabalayanlardan bahsediyor. Yine tamamını okumuş olsaydın anlardın 😂😂 Allah aşkına yazma daha fazla cevap vermeyeceğim çünkü. Ben seni birşey biliyorsun diye farz edip tartışıyordum  😂😂

tarafından
+1

Sana yazmadığım kısm üzerine alınıp savunma yapman çok saçma. Tefsir okusanız o tedbirleri alimlerin günümüz anlaşılır hale getirdiğini anlardınız, hadisi şeriflerin de aynı şekilde.  Biat ediyorum demedim ,aksine attığınız ayetin dine zarar veren biat ehlinr olduğunu söyledim. Aljm ve hoca arasındaki farkı idrak edin. Yada cemaat ile mezhep arasında ki farkı iyi günler..  

tarafından
+1

Odasına cekilip viski yudumlayan insanla İslamiyet konuşacak değilim Allah hidayet versin😊

(1,829 puan) tarafından

Evet evet. Sen Google dan öğrenmeye devam. Hadi canım. Hadiiii  

tarafından

Tefsir kitaplarim , Kuranı kerimi var okuyorum ,çok şükür de googleden teyit edip yazmak caiz degilmi hocam 😂😂 yasakmı?

tarafından

Yasin suresi 21. Ayette peygamberden mi bahseder , yunus suresi 62, 63 okuduguna emin misin?bre ey cahil Allah okumayı nasip etsin 

(1,829 puan) tarafından

Ahahahahjzjzjzh 😂😂😂 oturup verdiğim cevapları incelemiş. İşsizlik böyle birşey ya. Keşke bu zamanı kendin için birşey okumaya ayırsaydın . Neyse cevaplarımı okumaya devam et. Yararlanırsın 😂😂

tarafından

Verdiğin cevapları okumam için yazmadin mi ? Aaa pardon laf olsun diye yazdın,  okumak benim hatam 😂😂😂😂

(1,829 puan) tarafından

Aaaa post senin postun muydu onu hatırlamıyorum. Eğer öyleyse hakkına girmişim helal et.

(1,829 puan) tarafından

Allahım benim de vaktimi çalışıyorsun ya girdim baktım post senin değil. Bu durumda senin değil post sahibi okusun diye yazılmış bi cevap. Baya girip mesai harcayıp neredeyse bir ay önceki cevaplarına kadar gitmişsin 😂😂😂 

-Reklam-
0 oy
(394 puan) tarafından

Kızlar bakar mısınız 

0 oy
(2,546 puan) tarafından

Ben bozulmuyor diye biliyorum 

0 oy
(1,876 puan) tarafından

Unutarak yediyseniz ve tekrar tutmaya devam ettiyseniz bozulmaz ama tadıö yaptıkyan sonra yemeye devam ederseniz bozulur

(394 puan) tarafından

Bu kaza orucunda da geçerli dimi 

(1,876 puan) tarafından

Bildiğim kadar geçerli 

0 oy
(10,885 puan) tarafından

Orucun kaza olsun farz olsun  unutarak bir şey yersen bozulmaz 

Bende geçen kandilde tuttum 2 gün yanlışlıkla birazcık muz yemişim çok sonradan aklıma geldi ona gülerken 1 bardak su içtiğimde aklıma geldi  ama unutarak yediğim için devam ettim Rabbim kabul eder inşallah 

0 oy
(45 puan) tarafından

Unutarak yemek yemek ister oruç nafile olsun ister kaza ister ramazan bozmaz (tabii sonrasında da orucunuzu yemeden devam ederseniz )  Hanefi mezhebinde 

0 oy
(433 puan) tarafından

Kaza orucunda yanlışlıkla yemek orucu bozar hocalar öyle diyor 

0 oy
(9,592 puan) tarafından

Hiç bir oruçta unutarak yemek orucu bozmaz nafile , farz, kaza vs farketmez 

0 oy
(9,920 puan) tarafından

Bildiğim kadarıyla yememen lazım ama Allah bilir tekrarla orucunu içinde kalmasın 

0 oy
(1,927 puan) tarafından

Akıl var mantık var. Unutarak yemiş içmişsen oruç bozulmaz. İster kaza orucu olsun ister farz oruç.Aksini diyen kişiler dine  yeni yeni güncellemeler getiriyor galiba

0 oy
(12,944 puan) tarafından

Yok bozulmuyor oruç 

0 oy
(4,968 puan) tarafından

Bilmeyerek yemişsin bence hiç bisey olmaz 

Eger aklına takilirsa 190 i ara canım 

Oraya sorabilirsin

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 159 göst.
3 Temmuz 2024 Diğer kategorisinde Frtnzn (295 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 128 göst.
13 Haziran 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Zezeee (97 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 144 göst.
8 Ocak 2024 Diğer kategorisinde Eymen kuşum (7,127 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 48 göst.
17 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Eymen kuşum (7,127 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,462,881 soru

23,977,840 cevap

326,370 kullanıcı

...