ALINTI
@drcocuk :
Bugün takibimde olan bir kuzucuğum geldi ve meme absesi tanısı ile cerrahiye yönlendirdim ne yazık ki, tekrar hatırlatmakta fayda var. Oysa ki bir önceki kontrolünde memedeki sertliği fark etmiş ve de kesinlikle ovmayın diye uyarmışım. Ancak ben kaç kızan büyüttüm kızıııııım diyen babaannemiz masaj yapmak suretiyle ne yazık ki tablonun ağırlaşmasına sebebiyet vermiş.
Yenidoğan bebeklerde özellikle kız bebeklerde fazla görülmekte olan tek veya iki taraflı meme dokusunda şişlik,intrauterin(anne karnında) dönemde anneden bebeğe geçen östrojen hormonu etkisi ile meme dokusunda görülen hipertrofidir. Bazen süt kıvamında sıvıda gelebilmektedir.Bu durum tamamen fizyolojik olup kendiliğinden geçmektedir.
.
Meme dokusundaki bu hipertrofi ailelerin dikkatini çekmekte ve ülkemizde töresel olarak bazı bölgelerde meme dokusunu sıkma, üzerine demir para bastırma,onu sıkıca bağlama gibi meme dokusunun küçülmesinin sağlanacağı düşünülen yanlış uygulamalar yapılmaktadır.
.
#Bu tür uygulamalar yenidoğanda cilt bütünlüğünü bozmakta ve özellikle yukarıda resimde görüldüğü üzere Neonatal Mastit dediğimiz enfeksiyona neden olmakta ve çoğu zaman abse oluşumu ile karşımıza gelmektedir.
.
Neonatal mastit önemli bir enfeksiyon olup hastaneye yatış gerektirmektedir.
Eğerki yenidoğan bebeğinizde memelerinde şişlik farkederseniz lütfen masaj dahil hiçbir müdahale yapmayınız,kendiliğinden çoğunlukla ilk bir yıl içinde geçecektir...