0 oy
344 göst.
Diğer kategorisinde (3,757 puan) tarafından
YAPMAK ZOR, YIKMAK KOLAY - Dünya hayatındaki en değerli şeylerden biri insanların gönüllerini kazanmaktır. Sıkıntıda olan birinin imdadına yetişmek, dertlilere derman, çaresizlere çare olmak kadar güzel bir şey yoktur. Gönül almak inancımızın bir gereğidir. Dinimizde gülümsemekle dahi olsa insanlara yapacağımız hiçbir iyiliği küçümsemememiz istenmiş; selamlaşma, davete katılma, hastaları ziyaret etme vb. davranışlarla insanların gönüllerini yapmamız tavsiye edilmiştir (Tirmizi, Edeb, 1).##Allah insanı değerli bir varlık olarak yaratmış ve insanların birbirleriyle iyi geçinmelerini istemiştir. Yüce Mevla, “Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler…” (İsrâ, 17/53) buyurarak güzel söz söylemenin önemini belirtmiş ve insanların birbirlerine kaba ve kırıcı sözler söylemelerinden, birbirlerinin gönüllerini kırmaktan kaçınmalarını istemiştir. Gönül almak çok zor, kırmak ise kolaydır ve tamiri oldukça güçtür. Yunus Emre:##“Bir kez gönül yıktın ise,##Bu kıldığın namaz değil.” ve##“Bir bahçeye giremezsen,##Durup seyran eyleme,##Bir gönlü yapamazsan,##Yıkıp viran eyleme.” dizeleriyle gönül yıkmanın ne kadar sakıncalı bir davranış olduğunu ifade etmiştir.

(Bunun için çabalayan kişileri çok üstüne geliniyor maalesef sonrada duyulan lafa söze haklıymış gibi haksız çıkartılıyor insan..)

5 Cevaplar

0 oy
(3,757 puan) tarafından

En İyi Cevap
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
-Reklam-
0 oy
(1,328 puan) tarafından
Günümüzde böyle genelde sabır ederım yinede insan oğlu bellı bir yerden sonra taşiyor o sabırda canım 
0 oy
(729 puan) tarafından
Kalp kıranlar cidden olumsuz eleştirip laf sokarlar ortada hiçbir durum yokken.Bazı insanlar da hadleri olmadan hayatınıza burnunu sokarlar bunlara da çizgi çekmemiz lazım ki yapamasınlar.Yani hakedene lafımı söylerim kırmak için değil kırılmak istmezse de lafını bilsin.Kısacası bazen kırmamak adına hiç sesimiz çıkmıyor bence bu da yanlış fırsatçı insan çok fazla sen ses çıkarmadıkça arttırır eylemini.Usūlünce söylemek gerek bu da kırmak değildir bence.
0 oy
tarafından

Ah canım benim eline ağzına sağlık gerçekten böyle bir yazıya ihtiyacım vardı nefsime yenik düşmek üzereydim çünkü:( :'(

0 oy
tarafından
O kadar güzel şey yazmışsın ki aynı dünkü yaşadığım olayı Yani resmen beni anlatmışsın Yazın da ben o kadar iyilik yapıp canım dedikçe benim arkamdan kuyum kazılmış ve ben de buraya gelip anlatmak Ferhat etmek istedim Tabi beni yanlış anlayanlar suçlayanlar bana kötü ithamda bulunanlar oldu ama şükür ki aralarından Sadece bir iki bayan çıkıp sen haklısın yaptığın iyiliğin karşılığını da kötülük görmüşsün uzak dur deyip güzel düşüncelerini bana aktardılar ve ben o güzel düşünceler sayesinde akşamdan beri yine biraz iyiyim toparlandım dostluk arkadaşlık çok zor kurulan dediğim gibi de çok kolay dağılan bir durum Ben soframı açıp gönlümü açtım o yüzden ben Allah'a havale ettim Rabbim gelsin hakkından başka hiçbir şey demiyorum yaptığım iyilikleri yaptığım kötülükleri de Aklımdan geçenleri de tek Rabb'im biliyor kötü biri olmuş olsaydım sadece bir tane dostum olurdu ama ne yazık ki çok dostum var sadece o ikisi değil onları ben kaybettim ama onlar beni de kaybetti kaybettiklerinin çok çok farkına varacaklar Çünkü birbirlerini yarın bugün arkalarına kuyu kazacak var Onlar Çünkü bana bir kötü bir yaptıysa birbirlerine de Zamanı gelince yapacaklar

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 267 göst.
16 Eylül 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap 87 göst.
27 Mart 2025 Güzellik-Bakım kategorisinde Amour (1,493 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 356 göst.
19 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Kerdem (53 puan) tarafından soruldu
0 oy
13 cevap 275 göst.
13 Kasım 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde NM 2018 (1,095 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,465,819 soru

24,021,415 cevap

328,239 kullanıcı

...