0 oy
419 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (141 puan) tarafından
Meraba ben tüp bebekle  ve çok zorlu yollalarle gebe kaldim gecen ramazan ayi bir gun tutup bir gun tutmadim derken sadece 5 gün tutabildim ve dedimki bebegim dogsun diger ramazan ayi gelmeden borcumu bitiririm ama öyle olmadi oglum o kadar huysuzkiii asla durmuyor hep hastanelerdeyiz o yüzden ilgilenmekten zaman nasil gecti anlamadim ramazan ayi gelmiş bile Allah kısmet ederse hepsini tutucam ama digeri kaldi ne yapabilirim kendimi cok huzursuz suclu hissediyorum etrafimdakiler bu sonra tut bisey olmaz diyor sizce ne yapmaliyim

5 Cevaplar

0 oy
(53,954 puan) tarafından
sonra tutar odersin
(141 puan) tarafından
Ayy inşallah
-Reklam-
0 oy
(3,416 puan) tarafından
Bir sene tutamadığın gün kadar parasını ihtiyaç sahibi birine verip seneye tutarsın. 
(141 puan) tarafından
Para olmuyormuş diye duydum
(3,416 puan) tarafından
Biz şafiyiz bizde tutmadığın gün kadar parasını verirsin tuttuktan sonra.
(516 puan) tarafından
Hanefilerde oyle degil canim,ne zaman tutabilirse o zaman oluyor,parasi verilmiyor,ancak bir daha omur boyu oruc tutamayacaksa,hastalık vs o zaman tutamadığı her gun icin para verir,onun haricinde istedigi bi zaman zarfinda kazasini tutar
0 oy
(3,163 puan) tarafından
Sonra tutacaksın cnm benimde 30 gün vardi 18 gün tuttum kaldı 12 gün ramazandan sonra inşallah tutmaya niyetim var
(141 puan) tarafından
Kabul olur dimi ben dedim ramazan gelmeden tutarim öyle icimde kaldi
(3,163 puan) tarafından
Kabul olur cnm niye olmasın şafi mezhebinde kefaret veriliyor sadece
0 oy
tarafından
Tutamadgn oruclarn kefaretini verebilirsn 
(141 puan) tarafından
Bana para veremezsin tutucaksın dediler
tarafından
Hangi sa.la.k dedi onu
(62 puan) tarafından
Akşam akşam beni o kadar güldürdünüz ki ALLAHTA sizi güldürsün sırf bu yorumu yazabilmek için kayıt oldum .  
tarafından
Pardon  anlamadm
(516 puan) tarafından
Canim eger doktor omur boyu oruc tutamazsın dediyse o zaman tutamadigi her gunun parasını verir onun haricinde hanefi mezhebinde tutamadugu gunler icin para verilmiyor,ilerleyen zamanlarda kazasu tutuluyor,  s a l ak deme bence ,bu hanefi mezhebinin fetvasi
tarafından
Bende hanefiyim
(516 puan) tarafından
Değerli kardeşimiz,

Orucun kazası, Ramazan bittikten sonra gelecek Ramazan'a kadardır. Borcu ödemek için kazada acele etmek menduptur. Hemen yapılamayan her ibadetin kazasına azmetmek vaciptir.

İkinci Ramazan'ın vaktinin girmesine, tutulmayan oruçlar sığacak kadar bir zaman kaldığı zaman, kaza etmede acele etmek vaciptir.

Şafiiler, bir kimse şer'i bir özür sahibi olmaksızın Ramazan'da oruç tutmamışsa, bunu acele olarak kaza etmesi gerektiği düşüncesindedirler. Üzerinde Ramazan'a ait kaza borcu bulunan kimsenin nafile oruç tutması mekruhtur.

Fakat bir kimse kazayı yapmadığı halde ikinci Ramazan gelip çatarsa, cumhura göre girmiş bulunan Ramazan çıktıktan sonra, bu kişiye hem kaza hem de fidye lazım gelir.

Hanefilere göre, geciktirme ister bir özür sebebiyle olsun ister olmasın bu kişiye fidye gerekmez. Şafiilere göre, yılların tekrarlanması ile fidye de tekrarlanır. (bk. Vehbe Zuhayli,
(62 puan) tarafından
Yanlış anlamayın o kadar doğal yazmışsınız ki doğru olarak yani sadece öyle okuyprdum merağımdan bi andan yorumunuzla karşılaştım baya bi güldüm
(516 puan) tarafından
, safiilere gore fidye gerekir,hanefilere gore gerekmez
tarafından
Ama bizimkiler veriyo tutamadıkları orucun fidyesini
(516 puan) tarafından
Valla canim hanefilere gore fetva bu yönde, gelecek ramazana kadar tutulmasi en guzeli ama tutamazsa fidyesi yok,belki onlar safii birine sormuştur, oyle öğrenmiştir, toplumda bazen safii ve hanefi hukumleri karışabiliyor yada takva olarak oyle yapiyorlardir
tarafından
Yok sorma degil kuran okuyan ilim bilen ınsanlar benimde bildgim bu yönden öyle mesela babaannem tutamiyo oruç belirli bi miktarla hayr dagitiyo para veriyo
(141 puan) tarafından
Hepimize çok teşekkür ederim guzel yorunlariniz için
tarafından
Rica ederm cnm ben kendi adıma
(516 puan) tarafından
Babaannen omur boyu tutamayacak birisi ise zaten sabah aksam birini doyuracak miktarda fidye vermesi gerekiyor,bu yıl yirmi yedi yada yirmi sekiz tl olarak aciklamislar galiba, ister ramazan sonunda toplu olarak verir ister tek tek her gun verir,bende kuran okuyorim canim,hafızlık yaptım, oncesinde fikih dersi felan da aldım
tarafından
Bebegim ben senin ne yaptığını sormadım insallh bende dha yuksek yerlere gelicem ogrencilerm olucak mesle bu dgl şimdi
(516 puan) tarafından
Yok bizimkiler kuran okuyor ilimler,biliyorlar demissin ya,o yüzden dedim,Allah im gonlundeki yerlere ulaştırsin inşallah ♡♡
0 oy
tarafından
Allah halini görüyor sonucta birşey olmaz Ramazandan sonra ara ara tutarsin inşallah
tarafından
Onun vakti var canım
tarafından
Nasil vakti var yani
tarafından
Bir sonraki ramazana kadr oruc borcunu odemesi gerek kaza eder
(141 puan) tarafından
İşte tutmadim ben tutmam gerekiyordu
tarafından
Canım niyet etmişsin hanefilerde şart değil ama sen yinede sadaka ver hem gönlün huzur bulur

İlgili sorular

+1 oy
6 cevap 554 göst.
10 Nisan 2021 Aile & Aşk kategorisinde Aylin 35 (317 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 639 göst.
9 Nisan 2023 Aile & Aşk kategorisinde Birdilektut (1,333 puan) tarafından soruldu
+2 oy
9 cevap 376 göst.
14 Mart 2025 Diğer kategorisinde Viyanaltinn (400 puan) tarafından soruldu
+1 oy
12 cevap 601 göst.
2 Mart 2025 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

Kategoriler

1,471,111 soru

24,094,187 cevap

331,964 kullanıcı

...