0 oy
334 göst.
Aile & Aşk kategorisinde tarafından
Hepimiz çocuklarımızın özgür, kendine yetebilen, saygılı bireyler olmasını istiyoruz ama bunun için neler yapıyorsunuz? Kızım sekiz buçuk aylık daha yapabileceğim çok bişey yok belki ama ileriye dönük tecrübeli annelerden tavsiye istiyorum. Mesela kızım iki haftadır tutunup kalkmaya başladı koltukta yan yan adım atabiliyor. Odaya bir koli getirmiştim kızıma bir oyun yapmak için baktım tutunup kalkmış kendisi iterek yürüyor. Engellemiyorum ama düşecek diye peşinden de ayrilamiyorum, yanlış mı yapıyorum acaba kendine zarar vermeyecek şekilde düşmesine izin mi vermeliyim? Ek gıda konusunda da başladığımızdan beri çoğunlukla blw yaptırıyorum sadece yoğurt ve çorba olunca kendim yediriyorum. Bunların dışında fiziksel, psikolojik ve duygusal gelişimini nasıl destekleyebilirim? Lütfen tecrübelerinizi benimle paylasir mısınız?

8 Cevaplar

0 oy
(29,809 puan) tarafından

Her anne evladını nasıl büyüyeceğini bilir eminim sen daha iyi biliyorsundur akışına bırak

tarafından
Okuyorum, araştırıyorum, içgüdülerime güvenip birşeyler yapmaya çalışıyorum ama bazen herşey aklımıza gelmeyebiliyor.
-Reklam-
0 oy
tarafından
Benim dayım öğretmen çocukları düştüğü zaman asla elinden tutup da kaldirmaz düştüyse kalkmayı da bilecek der tabi baya kötü bir sonuç olmadığı sürece böylelikle her düştüğünde babam var annem var demek yerine ben düştüysem ben kalkarım demesini bilmeli der dayım 
tarafından
Eğer ciddi bir düşme değilse kesinlikle dokunmuyoruz. Geçen bir yerde okumuştum bir bebek düştüğünde kendi kalkarken 17 kas calisirmis ve bunlar yürüme gibi beceriler için önemli kaslarmis. Ben sadece şunu merak ettim tutunup yürümeye çalışırken daha kolları ve bacakları çok kuvvetli değil yani tamamen bırakamıyorum arkasında oluyorum dokunmadan onu takip ediyorum,düştüğü zaman kafasını carpabilir diye. Ama kesinlikle bana güvenip kendini bırakmasın diye dokunmuyorum. Acaba bu aşırı korumacılık sayılır mı ki ?
tarafından
Senim yine gözün üstünde olsun tehlikeli yerlerde mutlaka müdahale edebilecek şekilde ol ama seni fark etmesin yoksa sana güvenip dediğin gibi kendini bırakabilir
0 oy
(53,467 puan) tarafından
o koruma icgudusu bende hep var tutamiyorum cenemi bırak düşsün oyle görsün 29 aylik kizim hala dur dusersin dikkat et deyip duruyorum
tarafından
Aslında ben de olumsuz ifadeler kullanmamaya çok dikkat ediyorum ama gayriihtiyari çıkıveriyor:) ben aslında serbest bırakmaya çalışıyorum, yatagimizi yere attık düşme tehlikesi olmasın diye şimdi ona tırmanıyor ordan koltuklara... Çok hoşuma gidiyor ama yine de peşinde gezme konusunda engel olamıyorum kendime :)
(53,467 puan) tarafından
emekleyince yuruyunce dahada zorlasiyo buyudukce özgüven kazaniyorlar ben yaparim havasina giriyorlar kiziyorum bazen deterjanlarin oldugu dolabi açınca cokta ozgur bırakınca simarik oluyorlar denge de tutmak lazim
tarafından
Umarım o dengeyi yakalayabilirim. Ben de merakını torpuleyecek bişey yapmamaya çalışıyorum dünyayı böyle tanıyor böyle ogreniyor diye ama bakalım ilerleyen zamanlarda nasıl olacak
(53,467 puan) tarafından
ilk tutunup kalktigi zamanlar.oyle oluyo canim sonra orayi elleme burasi ciz demeler basliyo ,☺️ bizimde mutfakta belli yerleri var yere fincan tabaklarini bardaklarini diziyo kasiklarla oynamayi cok seviyo anne kasik baba kasik oluyo mesela ☺️
0 oy
(5,373 puan) tarafından
Otuz milyon kelime,bütün beyinli cocuk. Bunları oku canım ama ilk olarak otuz milyon kelimeyi oku. 
tarafından
İkisini de okudum çok teşekkür ederim tavsiye için.
tarafından
Benim Cocuk 2 bucuk yasinda bu kitaplari okumak icin gec mi kaldim sizce
tarafından
Otuz milyon kelimenin kısaca mantığı ilk iki yıl ne kadar çok konuşursan bebekle zeka gelişimine o kadar faydalı olur. Diğeri için geç değil bence hatta o yaşlarda daha çok işinize yarar. Çocuk sinirlendiğinde nasıl sakinleştirir vs farkli yaklaşımlar var. Ben altlarını çizerek okumuştum tavsiye için teşekkürler yarın çizdiğim kısımları tekrar okuyacağım :)
tarafından
Tesekkurler
0 oy
(862 puan) tarafından
Zaman zaman bunu bende düşünüyorum araştırıyorum bakıyorum iyi ki sormuşsun umarım işe yarar cevaplar.bulabiliriz tabi ki her anne içgüdüsüyle bilir ama içimizde tecrübeli anneler var ve böyle konularda bilgilenmek gerekiyor teşekkürler 
tarafından
Kesinlikle, ben de okumaya aratirmaya çalışıyorum ama bazen birinin uyguladığı bir yöntemi görünce aa evet çok mantıklı ben de deneyim diye düşünebiliyoruz. Ben de bu şekilde fikirler gelir diye düşünerek açtım, umarım faydalı bir post olur :)
0 oy
(103 puan) tarafından
En doğalı olarak canım benm bebeğim de küçük bir yaşına girecek , onu kalıba sokmuyorum kesfetmesine ağlamasına herşeyine izin veriyorum .en çok sevgimi vermeye çalışıyorum .3.ayindan beri de babamız yok anne oğul .. 
tarafından
Ben de merakını törpülemek istemiyorum. Dünyayı tanisin, keşfetsin istiyorum. Pandemi sürecinde bile mümkün olduğunca dışarı çıkarıyorum ki ağaçları kuşları gökyüzünü görsün diye.
(103 puan) tarafından
Aynen canım maalesef hepimizi yıktı virüs çok üzülüyorum .çok oyuncak aldık baktıgimda bizim kullandığımız şeyleri tercih ediyor. inşallah en güzeli sevgiyi verebiliriz yavrularımıza . Allah a emanet ler...
tarafından
Aminn inşallah, en büyük isteğim ilerde çocukluğunu hatırladığında güzel şeyler hatırlasin. Mutlu olduğu günler gelsin aklına
(103 puan) tarafından
İnşallah hepimizin temennisi bu , şimdi bile biz geriye dönük eskiyi yaad ettiğimizde annemle şunu yapardık diyoruz.babamla şunu yani bence sevgi ...
Açıkçası ben blw falan filan yapmadım bilmiyorum da (•‿•)
tarafından
En önemlisi mutlu anlar bırakabilmek hafızasında, bunlar sadece destek :)
0 oy
(3,075 puan) tarafından
Benimki de 17 aylik..bizimki de blw tarzi yer..kasik da kullanmaya başladı artik yavastan..benm izledigim yol su sekilde anlatim..6.aydan itibaren ek gida verirken hic tv acmadim..daha cok kitap okudum resimlerini gösterdim anlattim..ilk başta zatn anlasini bekleyemezsin ama bu bi surec..zamanla kitaplara alisti ve 1 yasindan brri surekli kitap okuyoruz onunla..dinliyo ve kendi de bazn oyun oynarken kitap karstryo inceliyo..bu benm icim cok önemliydi mesela..onun disinda duyusal oyunlar hazirliyorum ona..zeka gelisiminde cok onemli duyusal oyunlar..legolarla vakit geciriyoruz ve ona degisik degiskk seyler yapiyorum oyun kuruyoruz hayvanlaryla..kendi de oyun kuruyo bu guzel bisey onun icin..hayal dunyasini genişletiyo..14.aydan itibaren legolari kendi de takiyo..kitaplar sayesnde cogu hayvani nesneyi esyayi biliyo..ozelliklerini de biliyo..boyama etkinligi de yapiyoruz..montessori etkinlikleri yapiyorum motor becerileri gelissin diye..mesela kutuyu delip pipet atma,top atma,cubuga makarna dizme,şise kapaklari acma gibi..yani bolca arastirip bolca uyguluyorum:)) bolca da sarki dinletiyorum dans ediyoruz o da bi aktivite:))
tarafından
Duyusal aktiviteler neler yapıyorsunuz? Çok teşekkür ederim çok güzel tavsiyeler. Kitap konusunda ben de çok hassasım ama kızım oral dönemde oldugundan sanırım daha çok yemeyi tercih ediyor, ben de bıkmadan içindeki resimleri anlatmaya çalışıyorum:) inşallah onun merakla dinlediği günleri de görürüm
(3,075 puan) tarafından
Canim bizimki de az kitap yemedi afiyetle merak etme:) ama bn hic yilmadim hep anlattim o yenmez bak bole bakicaz diye..suan yine her seyi agzina atiyo ama kitaplarini asla agzina sokmuyo artik..bu bi surec dedigim gibi..duyusal aktivite olarak aykumu yaptim..kil yaptim..bunlar evdeki malzemelerle yapiliyo..aykumu mesela irmik,un,zeytinyagi ve tarcinla oluyo..instagramda piyapolya diye bi sayfa var orda duyusal oyun icin tarifler var..mesela balçık,jöle vs.  De yapcam kismetse:) ilk basta yadirgadi ole bi doku ellemedigi icin ama alisiyo sonra baya eglenceli vakit geçiriyorsun..
tarafından
Çok teşekkür ederim hemen bakıyorum sayfaya :)
0 oy
(1,157 puan) tarafından

Canim ben evlenmeden once falan hep ic gudusel olarak birinin cocuguda olsa refleks hemen dusunce kendim kalkardim tutmam icin uzakta bile olsa hatta kendimede o zaman derdim ayy ben cok korumaci bi anne olurum diye ama oglum dogdu 1 yasina geldi ve farkettim ki hic korumacilikla yaklasmiyorum herseyi akisina birakmisim tabi tehlikeli olabilecek durumlar haricinde yurumeye basladi dustugu yerde tehlikeli birsey yoksa asla karismiyorum kendi dusuyor kendi kalkiyor bazen mizmizlaniyo onu tesvik etmeye calisiyorum yapabilirsin gibi yemek konusundada 8. Ayda eline herseyi verdim gozumun onunde kendi yedi simdi catal kasik hepsini veriyorum ellemek istedigi birseye engel koymuyorum merak ettigi herseyle tanistiriyorum gozetimim altinda elimden geldigince ogretmeye kendi kendine bazi seyleri basarabilmesine yardimci olmaya calisiyorum 13 aylik olacak bakalim daha ilerleyen zamanlar bize neler getirecek :)

tarafından
Ben de çok korumacı yaklaşmamaya çalışıyorum. Eğer ciddi şekilde düşmediyse kesinlikle dokunmuyorum zaten kendisi hemen kalkıp devam ediyor. Ama işte daha yeni tutunup kalkmaya başladığı için bazen arkaya doğru düşüyor tamamen bırakmaya cesaret edemiyorum. Arkasında ama ona temas etmeden bekliyorum

İlgili sorular

0 oy
11 cevap 451 göst.
11 Mart 2021 Diğer kategorisinde Pilates Topu (2,445 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 97 göst.
9 Mayıs 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde mrcn06 (105 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap 185 göst.
+3 oy
18 cevap 419 göst.

Kategoriler