0 oy
1,826 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (1,346 puan) tarafından

image

kızlar kefer faydalı diye biliyordum 3 aylık iğlum var emziren anneyim ve arada içiyordum bugün yine aldım marketten ve zarari varmı diye araştırırken haram olduğu yaziyordu bu doğrumu ben vitamin almak için içiyordum sütümün kalitesi artsın diye ama kafam karıştı

30 Cevaplar

0 oy
(245 puan) tarafından
Çok araştırdım sonra danemi aradım onlarda dediki kefirdeki alkol oranı binde bir ama yediğimiz birçok şeyin içinde daha fazla alkol var dediler mesela portakal vb .sirke üretirken de önce alkollesir sonra sirke olur .bence cok abartmamak lazim
(1,346 puan) tarafından
Tm cnm sağol
(7,483 puan) tarafından
Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden daha çok diyerek kefir içmeyi caiz görenler de vardır. Bu da yanlıştır. Çünkü dinimizde alkolün azlığı çokluğu önemli değildir. Bir damla şarap da haramdır. Ama dinimiz, içinde tabiî olarak alkol bulunan meyve yemeyi veya sirke içmeyi haram kılmamıştır. Fakat alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada ve kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede, yoğurtta, ekmekte 10 damla alkol olsa haram değildir. Çünkü birinde alkol tabiî olarak bulunuyor, ötekinin alkolleşmesine biz sebep oluyoruz.
(245 puan) tarafından
Sirkede önce alkl oluyor sonra sirkelesiyor bununda biz yapiyoruz
(7,483 puan) tarafından
Canim bunu ben demiyorum bildirilen dogru nakil budur yani kendi yorumum degil.  Dinimiz sirke icmeyi haram kilmamis kefir haram demis. Bizim ozaman meyvedede var ne biliyim yogurtta mayalanıyor falan diye bunu kiyas yapmaya yetkimizyokki. Ozaman herseyde alkol varsa Raki birada icelim? Onu niye içmiyoruz.  Cogu sarhos edenin azi haramdir hadisi serifine gore ehli sunnet alimleri fikir birligi ile bunların da haram olduğunu kabul etmişler. Bizim bunu sorgulamak gibi bi durumumuz olamaz.
-Reklam-
0 oy
(138 puan) tarafından
Ya ben yeni yaptım ve tüketmeye başladım şimdi böyle okuyunca bir bakmak lazım. Haram ise içmemek lazım. Bir yerden yaparken Allah'ın hükmünü çığnedikten sonra ne önemi var. Hayatı veren allah bebeği veren allah kuralina uymamak için diretmemek gerek. Fakat mezhepsel de olabilir bu. Sorularla islamiyet en güvenilir be oraya bakacağım
0 oy
(138 puan) tarafından
Haram değil kardeş
0 oy
(3,022 puan) tarafından
Ya yokya alakasi yok ne alaka.mayalaninca alkola donusmiyorki
0 oy
(583 puan) tarafından
Kefirde içmeyin sanki şart mı güzelce ayran için yada süt için  ben hiç içmiyorum öyle şeyler sadece fanta sevdam var onu bırakabilsem çok iyi olcak ☹
0 oy
tarafından
Ya ameliyata giderken narkozda haram o zmn kolonyada kafa yapio icince oda haram o zmn tövbe yaaa
tarafından
Kola da enerji içeceğinde bile var alkol oranı araştıran biriyim merak etme
(7,483 puan) tarafından
Peki canim. Sen benim demek istediğimi anlamak istemiyosun canin saolsun.
(1,288 puan) tarafından
bende yeni mayaladim ama bunu görünce olma ihtimaline karsi bile daha ne icerim.ne cocuguma veririm buyasima kefirle gelmedim cokta saglikliyim cok şükür zorunlu olan yani saglikla ilgili mecbur kullanmak zorunda kaldigim seyler normalde haramken o an haram olmaz domuz eti dinimizde haram ama Allah diyorki acliktan olucek dereceye geldigin an yasamina yeticek kadar yiyebilirsin yani kefir zorunlu olmadigi icin haramdir
(7,483 puan) tarafından
tarafından yeniden gösterildi
Canim benim ne guzel dedin degilmi olma suphesi bile bizi rahatsiz etmeli ama baksana herseyde alkol var yogurtta mayalanıyor falan kiyas yapıyoruz. Kiyasla din olmaz. Oyl3 olsa bir suru  din olurdu. Yani arastirip dogruyu orgrenmek zor geliyor. Insanlarada cok gormuyorum basta diyanet haram degil diyor diyanet dedi diye koru korune bağlanıyoruz.
Efendimiz Aleyhisselam buyurmus "Ummetim 73 firkaya ayrılacaktır ve bunlardan sadece 1 firka ehli sunnet vel cemaat firkasi olacaktir ". Burdanda anlaşıldığı üzere ahir zaman olan gunumuzde gercek dogrular hep saklanıyor. Ama Rabbim isteyene kalben isteyene her xaman bi kapi aciyor.
(7,483 puan) tarafından
Yorum yapip yanlislikla gizlemisim :)))
0 oy
(5,483 puan) tarafından
Kefirin alkole dönnesi için 1 seneden fazla mayalanmış olması lazımmış ve Türkiye'de o kadar uzun mayalama yapılmıyormuş bende araştırmıştım
0 oy
(460 puan) tarafından
Kefirin çoğu da sarhoş etmiyor ve kendinden manalı olduğu için harama girmiyor caiz içilmesi cübbeli ahmet hocayı dinleyebilirsiniz youtubeden 
0 oy
(406 puan) tarafından
İnanmıyorum ya keşke daha önce bilseydim Allah'ım affetsin kızıma içiriyordum ben faydalı diye meyveli olanlarından bi daha asla içirmeyeceğim bilseydim kesinlikle içirmezdim
(7,483 puan) tarafından
Bilmeden icirmisin canim bundan sonra icirmezsin uzulme.
(406 puan) tarafından
İçirmem asla canım ne kadar faydalı olursa olsun
(7,483 puan) tarafından
Tabiki canim. Rabbim helalinden sifasini faydasını verir suphesiz.
0 oy
tarafından
Yoğurt da haram o zaman. Onda da binde bir oranda alkol var ikisi de fermente ürün. 
(7,483 puan) tarafından
Yogurt bekleyince alkol oluşturmuyor canim. Boyle deme din akilla mantıkla degisse bir suru din olurdu. Dogru tekdir ve birdir.  Dinimiz mevyeleri yogurdu yemeyi caiz bildirirken kefir kimiz  gibi icecekleri haram kilmis. Bizler ozaman şuda haram buda haram diyecek vasifta degiliz. Boyle şeylerde ne olursa olsun şüphe edip arastirmak lazim aman olur mu oyle deyip baska bi kiyasla yorumlayamayiz. Yuzde 1 ihtimalde olsa ya doğruysa bunu goze alabilir miyiz. Kefir yemedende bugune kadar yasadik yine yasariz yani
tarafından
düzenlendi
Ben laborant değilim sütten yapılan şeyin içinde ne kadar alkol olduğunu bilemem. Yoğurt gibi mayalaniyor o da yoğurt 4 5 saatte mayalaniyor kefir 10 saatte şimdi. Bilmediğim birseyi içtim yedim diye mi mesul tutulacam haram yedim diye düşünecem. Din akılla mantıkla değişmez de dinde olan herseyin mantığa dayalı açıklaması var. O yüzde 1 ihtimalin kimin ağzından çıktığı da önemli. Kefir ben zaten yemem tadını sevmiyorum da yiyenlerin de zan altında tutmak ne kadar doğru tartışılır.
https://www.diyanet.tv/diyanete-soralim/video/kefir-icmek-helal-midir
(7,483 puan) tarafından
O yuzde 1 ihtimal Hanefi fikih alimi Imami Muhammed Şeybani Hazretlerinin agzindan çıkmıştır canim.  cogu sarhos edenin azinida icmek haramdir hadisi serifini nakil alarak kefirin haram oldugunu bildirmis ve diger 3 mezhepdede haram kabul edilmis. Yani bu bilgiyi diyen kisi kendi yorumunu degil ehli sunnet kitaplarindan okuyup dogru bilgiyi nakil etmiştir canim.
Ve gunumuz diyaneti maalesef en güvenilmez kurumlardan biridir.

İlgili sorular

0 oy
23 cevap 966 göst.
6 Ağustos 2024 Diğer kategorisinde Nane.Limon (11,323 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 723 göst.
1 Ekim 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap 96 göst.
2 Ağustos 2025 Yemek-Tarifler kategorisinde Minikii (986 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,475,697 soru

24,158,461 cevap

335,223 kullanıcı

...