6 aylık bebeğim göz teması kurmuyor, otizm mi?

0 oy
376 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (7 puan) tarafından

Sanki şüphelerim netleşti.. 6 aylık bebeğimi epey gözlemledim kendi haline bıraktığımda asla bana bakmıyor gözlerime de yüzümede bakmıyor kendisi ses çıkarıp iletişim başlatmıyor. Keyfi iyiyken benim zorlamamla gözlerime veya yüzüme kısa bakış atıp sonra sürekli kaçırıyor gözlerini. Nesneye, etrafa, perdeye, duvara, avizeye ilgisi çok fazla oralara bakıp heyecanlanıyor ama beni gördüğünde hiç bir tepkisi değişmiyor muhtemelen beni de tanımıyor. Seslenince bakmıyor ismiyle veya şişt pişt desek bile bakmıyor farklı seslere tepkisi var duymama durumu yok işitme testini geçti ama bakmıyor sesimizede. Çok üzülüyorum ne yapacağımı bilmiyorum

13 Cevaplar

+5 oy
önce (188,688 puan) tarafından

senin gozleminle teshis netlesmeski bi doktora gotur varsada erken tedaviyle normale doner bi an önce

-Reklam-
+4 oy
önce (20,955 puan) tarafından

Otizm teşhisini siz koyamazsınız bahsettiğiniz dönem de oldukça erken bir dönem Dr a gidin

+2 oy
önce (17,100 puan) tarafından

bu teşhis senin koyabileceğin bir teşhis değil 

+1 oy
önce (2,362 puan) tarafından

Dr götürün ne t bilgiyi verir

0 oy
önce (407 puan) tarafından

Lütfen allahtan böyle bir şeyi çağrıştırmayın dilinizdeki duaya döner çocuğumuza bu tür şeyleri yakıştırmayın evren çekiyor kendi gözleminizle olacak bir şey değil bir doktora götürüno karar versin sadece çağırmakla bakmaması otizm belirtisi olamaz 6 aylık bebek var çevremde çağırınca pişt yapınca takmyana

önce (7 puan) tarafından

Peki göz temasları nasıl o bebeklerin

0 oy
önce (6,790 puan) tarafından

Aynı şüpheler bende olsa şuanki aklımla çok şey yaparım. İlk olarak evdeki ekrana dair herşeyi kaldırırım. Çok hareketli ve renkli şeyleri çıkarırım evden. Etrafında mümkün olduğunca az eşya ve az girdi olmasını sağlarım. Mutlaka uzmanlardan tavsiyeler alırım ve ona göre çocuğuma bi düzen oluştururum.

0 oy
önce (3,032 puan) tarafından

Çok çok erken bebeğim 18 aylık bebeğim ismine tepkileri 15 aylıkken başladı göz teması canı isteyince var halen kelime vs az kendince bişiler anlatıyor ama anlamlı sayısı az bizde sorduk dediler oyuna vs dalıyordur ekranı kesin ve tanı için inanın çok erken bunun teşhisini şimdiden koyabilen varsa sorgulayın derim dedi kaç tane doktora danıştıysak çünkü teşhis 2 yaşta tam olabileceğini söylüyorlar şuan tek yapabileceğimizin takipte kalıp kayıt yapmak zamanı geldiğinde sorgulamak bizim bebek için söyleyiim sıfır temaslı bir çocuktu düzen ve ekran kesince bol bol nesne ve kitap tanıtınca gelişim başladı çokta umursamaz bir çocuk karakteride böyleymiş bu arada isminide bilmiyormuş sonradan anladık çünkü çocuğa ismiyle seslenmemişim genellikle annecim babacım dışardakiler farklı lakaplar çocuk ordada karmaşa yaşamış

önce (7 puan) tarafından

Yani şuan tanı konulmuyor evet ama mesela düzelme durumu varda ondan mı konulmuyor yani neden 

önce (1,463 puan) tarafından

Yani bence sen de sana bunu söyleyenin bilgisini sorgula. Arkadaşımın oğlu ağır otizmli, 1 yaşında tanı kondu. Yüksek işlevli otizm teşhis etmek 2,5-3 yaşını bulabiliyor ama ağır-orta otizmi çok daha erken teşhis edebiliyorlar 

önce (3,032 puan) tarafından

Yani bence karmaşık bir konu herkeste farklı görüşler var anladığım kadarıyla bizimde bir tanıdık 1 yaşında teşhis aldı raporlar vs şimdi 2 yaşında çocukta meğerse öyle bir durum söz konusu bile değilmiş şimdi tekrardan sil baştan raporlar vs uğraşıyorlar tanuyı kaldırmak için yüksek ihtimal işte çok çok ağır değilse oyüzden bizede teşhis içşn erken dediler vermiyorlar bana mantıklıda geliyor çünki yazdım benimde bebeğim göz teması seslenince bakmama olayı vardı meğersem biraz karakteri biraz ekran meselesiymiş uyaran eksikliği vs otizm bunları çok iyi ayırt etmek lazım işte sonra tanı aldın almadın kafayı yediriyor insana 

Uyaran eksikliği bile olsa tv kapatmakla falan olacak bir şey değil ki, özel eğitim alması gerekiyor onların da.

0 oy
önce (3 puan) tarafından

6 aylik otizim teşhisi icin cok erken ama başlangici olabilir öncelikle sakin ve iyi düşünün daha cok erken  tv asla ama asla izletmeyin  dönen şeylere ilgisi varsa onlara baktiğinda dikkatini dağitin  cünkü tetikleyebiliyor  sürekli şarki söyleyin gerekirse yüksek sesle dikatini cekin kitaplar la etkinlik  masal okuma yapin her akşam dinlemeyin vs demeyin dinliyorlar inaninki öyle gözükse bile sürekli  parka cıkarin kalabalik ortamlara koyun  sosyaleşsin  yanliz büyüyen bebeklerin şuan coğu böyle malesef   göz temasi icin  de zorlamayin oyun kurarak bunu başarin  örneğin ne yapabilirsiniz  iki tane  tuvalet pecetesi rulosu alin ve gözlük şeklinde gözünüze koyup onun gözüne yaklaştirip dikatini cekip oyun haline getir yada iki yani acik olan bi kartonla onun gözü ile kemdi gözün olacak şekilde yapip ceeee şeklinde yüksek sesle  dikatini cekin   inanin daha cok kücük inşallah düzelir    uyaran eksikliğide olabilir bebeğinizde buda sizin cabanizla düzelecektir   

0 oy
önce (63 puan) tarafından

Bence çocuğu rahat bırak biraz büyüsün şimdi anlaşılmaz ki iki yaşında anca belirtileri çıkıyor 

0 oy
önce (1,019 puan) tarafından

Kırmamak için yazmıyorum ama bunu demedende edemiycem doktora götürmeden kendi başına böyle birşey demek Kolaymı gerçekten

0 oy
önce (31 puan) tarafından

Benim oğlum 22 aylık hala daha seslendiğimde bana bakmaz ama bilir seslendiğimi heyecanlanır bir yaramazlık yapıyorsa o esnada kaçar eder mesela konuşmayı tercih etmez ağzından bilinçli bir şekilde daha hiç anne baba su mama gibi kelimeler çıkmadı ama anne nerde dense koşar bana gelir babasını bilir su ya da mama istediğinde biberonunh alıp getirir bizimle oyun oynaması çok nadir şu aralar kendi etrafında dönmeyi öğrendi bir de öpücük atmayı onu yapıp duruyor onun haricinde elektrik süpürgesi çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi takkntımız var geçen aya kadar takıntı yaptım durdum otizmli diye gecelerce araştırdım ağladım en son bir çocuk doktoruna götürdüğümde 3 yaşına kadar konuşmazsa dil terapistine götürürsün ama otizm gibi bir belirti göremedim içini ferah tut dedi yani bazen çocuklar inatlarından ötürü de ilgilenmiyor seslere bakmıyor ona kalırsa 1 aylık bebeğim de devamlı avizelere bakıyor benimle ilgilenmiyor 6 aylık bebek bu tabi etrafa bakacak keşfedecek merak ediyor çoğu şey ona çok garip geliyor bence şimdiden bu kadar endişelenmeyin

Çocuk doktoru otizm hakkında yorum yapamaz, bence bu anlattıkların varsa sen de vakit kaybetmeden çocuk psikiyatristine göster çocuğunu. Neredeyse 2 yaşına gelmiş, adına tepki vermemek normal olamaz

0 oy
önce (994 puan) tarafından

Diye diye hasta edecen cocugu bi sal ya da doktora götur.

0 oy

Sırt üstü yere yatırıp onunla konuşmaya çalıştığında babıldıyor mu, yani konuşacakmış gibi anlamsız sesler çıkarıyor mu? Karşısına geçip güldüğünde o da sana gülümsüyor mu? Arkasında durup seslendiğinde dönüp sesin nereden geldiğini arıyor mu? 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

▶ 6 aylık bebeğim göz teması kurmuyor otizm belirtisi olabilir mi?
6 aylık bebeklerde göz teması kurmama veya ismine tepkisizlik otizm şüphesi uyandırabilen önemli göstergelerden biridir. Ancak bu durum tek başına otizm tanısı koymak için yeterli değildir; bebeğin sosyal etkileşim eksikliği, ismine seslenildiğinde bakmaması ve yüz ifadelerine tepkisiz kalması gibi diğer gelişimsel unsurların da bir çocuk psikiyatristi veya uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
▶ 6 aylık bebeklerde otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?
6 aylık bebeklerde otizm belirtileri arasında en dikkat çekici olanlar ismine tepki vermeme, sosyal gülümsemenin azlığı, göz temasından kaçınma ve insanlardan ziyade cansız nesnelere aşırı ilgi göstermektir. Bebeğin seslere veya sosyal çağrılara ilgisiz kalması, sosyal etkileşim başlatmaması gibi durumlar gelişimsel takip gerektiren kritik bulgulardır.
▶ Bebeklerde göz teması kurmama durumu ne zaman doktora danışılmalı?
Bebeklerde göz teması kurmama, isme bakmama veya sosyal tepkisizlik fark edildiği anda vakit kaybetmeden bir çocuk nöroloğu veya gelişimsel pediatri uzmanına başvurulmalıdır. Erken dönemde yapılan gelişimsel değerlendirme ve gözlem, bebeğin sosyal ve bilişsel becerilerinin desteklenmesi ve olası risklerin belirlenmesi açısından hayati önem taşır.
▶ 6 aylık bebek çevresindeki uyaranlara nasıl tepki vermelidir?
6 aylık sağlıklı bir bebeğin bakıcılarının yüzüne odaklanması, gülümsendiğinde gülümsemesi, ismine seslenildiğinde başını sese doğru çevirmesi ve sosyal oyunlara karşılık vermesi beklenir. Eğer bebek sadece çevredeki cansız nesnelere veya ışıklı avizelere heyecan duyuyor, insanları ise görmezden geliyorsa bu durumun uzman bir hekim tarafından incelenmesi önerilir.
▶ Bebeklerde işitme testi normal çıkmasına rağmen isme bakmamanın sebebi nedir?
İşitme testi normal çıkan bir bebeğin ismine tepki vermemesi, işitsel bir sorundan ziyade sosyal bir etkileşim veya dikkat eksikliği ile ilgili olabilir. Bu durum otizm spektrum bozukluğu veya diğer gelişimsel farklılıkların erken işareti olabileceği için, işitme fonksiyonlarının sağlam olması tek başına sosyal etkileşimin sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 221 göst.
5 gün önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde bilmiyorumneden (7 puan) tarafından soruldu
+1 oy
31 cevap 2,013 göst.
0 oy
15 cevap 1,025 göst.

Kategoriler

1,521,694 soru

24,794,499 cevap

374,308 kullanıcı

...