Epidural doğumda epizyotomi (kesi) mutlaka yapılır mı?

+1 oy
224 göst.
önce Diğer kategorisinde (22 puan) tarafından

Merhaba kızlar eğer hatırlıyorsanız ben birkaç gün önce de bir post atmıştım bu konuyla ilgili epidural doğum la ilgili bazıları işe yarıyor demiş bazıları sancıları geçmiyor demiş aynı sancıları çekilmemiş ama benim en çok merak ettiğim konu kesi. oluyor mu bu benim 4 doğumum olacak kesiden  korkuyorum . Bunu kimse açıklamamış eğer bir bilgisi olan varsa lütfen gerçekten çok ihtiyacım var açıklayın bana

7 Cevaplar

0 oy
önce (6,715 puan) tarafından

İki vajinal doğum yaptım. İlkinde bebeğin başı sıkıntı yarattığı için içeriden 4 dikişlik yırtık oluştu. Ekstra kesi atılmadı yani.

İkincide ise hiç yırtık ve kesi olmadı.

Her iki doğumdada epidural oldum bu arada. 

önce (22 puan) tarafından

Tavsiye ediyor musunuz yani bana 4 doğum olarak son doğumum çok zor geçti ve kafamda çok büyük bir travma kaldı epidural değildi yani son doğumu

önce (6,715 puan) tarafından

Tabi ki tavsiye ediyorum. Her ne kadar yine sancı oldu vs diyen olsa da büyük oranda rahatlatıyor. İyi bir anestezist yaptıktan sonra korkmaya gerek yok. 

Teşekkür.edrm cnm

Bebeği bir şey olmuyor değil mi kanalda sıkışma sonunda zorlanma bebeğe sıkıntı olmuyor değil mi

-Reklam-
0 oy
önce (4,224 puan) tarafından

Bende 4 normal doğum yaptım 2.dogumum hariç hepsinde kesip bictilar o sancilardan sonra kesiyi hiç takmadım bile sende korkma sağlıkla doğsun bebisin 

E normal zaten sancıyla kesin olmaz beni biliyorum epidural ile soruyorum ben hani Bebek sancısız geliyor ya orada çok kesiyorlar diyorlar onun için sordum

Gebeliğimde üçlü kesi oldu merak ettiğim epidural doğum yapmak istiyorum ya hani epidural'de çok kesiyor oluyor diyorlar o yüzden ondan korkuyorum

önce (4,224 puan) tarafından

Epidural bilmiyorum ben hep normal yaptim ilk dogumda kırk dikisim vardı diğerleri daha azdı tabi

Normal doğumu biliyorum içinde normal doğum yaptım epiduralsiz kesi oldu

0 oy
önce (2,863 puan) tarafından

2 normal doğum yaptım epiduralsiz ilkinde ebe girmişti çok yırtık olmasın diye kesi atıyoruz dedi attılar ikinci de doktorum girdi kesi atmadan kurtarmaya çalışalım dedi yırtık oldu ama daha az dikişim oldu yırtık olmasının sebebide bebeğin kafasıyla alakalı demişti 

0 oy
önce (5,088 puan) tarafından

Bir defa normal doğum yaptım o da  epiduralle. Bende dikiş vardı, kesi yapılmıştı. Ben hiç sancı çekmedim gayet işe yaradı. Yine doğuracak olsam aynı şekilde epidural isterim.

0 oy
önce (27,672 puan) tarafından

Benim iki doğumda da kesi olmadı. Bunu perine masajı na bağlıyorum. Kesi olmaması için doğumdan az önce başlıyorsun. Doktoruna sorarsın. 

İlk doğumumda epidural aldım. İkincide almadım. İkisinde de kesi olmadı 

Acımıyor mu

Doğum mu acıyor tabi canım 

Yok  perine mesaj o

Yok kız 0 acı. Hiç acımıyor. 

Hım . teşekkür ederim 

0 oy
önce (8,338 puan) tarafından

O anda yönlendirme olmazsa sancıyla digurdundada kesi oluyor canım ben normal doğurdum dışardan 5 6 içerden sayamayacagim kadar çoktu topak topak dikiş düşürdüm 

0 oy
önce (2,580 puan) tarafından

Kesi mutlaka olucak diye bişey yok benim kesi oldu ama bebeğimin boynuna Kordon dolanmıştı çıkarken inmedi aşağı doktor kesi etmazsek yırtılma olucaktı çok bu kesin yok rahat ol demişti kesi etmemek içinde uğraştı ebe ama inmeyince mecbur kaldı

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

▶ Epidural doğum yaparken epizyotomi kesisi açılması zorunlu mudur?
Epidural doğumda epizyotomi açılması kesinlikle zorunlu değildir ve rutin bir uygulama kabul edilmez. Doğum sırasında epizyotomi gerekliliği, bebeğin başının çıkış aşamasında dokuların esneme kapasitesine, perine bölgesinin durumuna ve doğumun gidişatına göre doktor tarafından anlık olarak değerlendirilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
▶ Dördüncü doğumda epizyotomi kesisi açılma ihtimali daha mı düşüktür?
Dördüncü doğumda epizyotomi ihtiyacı, önceki doğumların sağladığı esneklik nedeniyle ilk doğumlara göre genellikle daha düşüktür. Dokular daha önce esnemiş olduğu için bölgenin genişleme kapasitesi artar ve çoğu durumda cerrahi kesiye gerek kalmadan doğum gerçekleşebilir.
▶ Epidural anestezi doğumda kesi yapılmasını engeller mi veya kolaylaştırır mı?
Epidural anestezi doğrudan kesiyi engellemez ancak annenin kaslarını gevşeterek doğumun ikinci evresinde daha kontrollü ıkınmaya yardımcı olabilir. Ancak, anestezi nedeniyle ıkınma hissinin azalması bazen doğum süresini uzatabilir ve bu durumda doktorlar bebeğin sağlığı için epizyotomiye başvurma kararı alabilirler.
▶ Doğumda epizyotomi kesisi yerine kendiliğinden yırtılma olması daha mı iyidir?
Güncel tıbbi yaklaşımlar, kontrolsüz büyük yırtıklar oluşmadığı sürece epizyotomi yerine dokuların doğal şekilde esnemesini tercih eder. Doğal yırtıklar genellikle epizyotomi kesisine göre daha hızlı iyileşir ve uzun vadede pelvik taban sağlığı açısından daha avantajlı sonuçlar verebilir.
▶ Doğumda epizyotomi yapılmaması için ne yapabilirim?
Epizyotomiyi önlemek için doğum öncesi perine masajı yapmak, dokuların esnekliğini artırarak kesi ihtiyacını azaltabilir. Doğum anında ise doktorunuzla beklentilerinizi önceden konuşmak ve perine bölgesini destekleyen doğum pozisyonlarını tercih etmek, cerrahi müdahale olasılığını en aza indirmeye yardımcı olan yöntemlerdendir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 670 göst.
23 Haziran 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Tbioltt (241 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 86 göst.
0 oy
0 cevap 84 göst.
3 Ocak 2026 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Rarara (2,254 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 450 göst.

Kategoriler

1,521,408 soru

24,790,202 cevap

374,115 kullanıcı

...