Dörtlü tarama testi sonucumu nasıl anlayabilirim?

0 oy
65 göst.
önce Diğer kategorisinde (40 puan) tarafından

image

Dörtlü tarama testim anlayabilen yazabilir mi lütfen sonucum nedir🙏

2 Cevaplar

0 oy
önce (1,962 puan) tarafından

Sonuca göre risk saptanmış. Ama endişe yapmayın zaten bu testlerin bir kesinlik tanısı yok sonucu doktorunuza gösterin o sizi daha iyi yönlendirir. 

-Reklam-
0 oy
önce (1,258 puan) tarafından

Canım sanırım 23 yaşındasın, yaşın çok genç, trizomi 21 yani down sendromu riskin yaşına göre biraz yüksek çıkmış ama bu sadece tahlil sonucuna bakarak yorum yapılacak bir şey değil, doktoruna sor çünkü tahlille ultrason ölçümlerini birlikte değerlendiriyor doktorlar. 2li 3lü testlerin nasıldı

önce (40 puan) tarafından

Onları yaptıramadım maalesef. iki çocuğum var onlar sağlıklı elhamdulillah, onlarda da bu testleri hiç yaptırmadım ilk kez yapayım dedim ondan da psikolojim bozuldu. :( bebeğimin ölçüleri haftasıyla uyumlu birde  

önce (1,258 puan) tarafından

Ölçümden kastım boy kilo değildi kaval kemiği ve burun kemiğini ölçüyorlar down sendromu için. Allah bunu da sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah 

önce (40 puan) tarafından

Amin çok teşekkür ediyorum 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Dörtlü tarama testi sonucu nasıl yorumlanır ve ne anlama gelir?
Dörtlü tarama testi sonucu, bebekte Down sendromu, Trizomi 18 ve nöral tüp defekti gibi risklerin belirlenmesi için yaş, gebelik haftası ve kan değerlerinin değerlendirilmesidir. Test raporunda yer alan risk oranı, belirlenen eşik değerin altında ise 'negatif' veya 'düşük risk' olarak kabul edilir. Ancak bu test kesin bir tanı aracı değil, sadece bir tarama testidir ve sadece yüksek riskli sonuçlarda ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Dörtlü tarama testi sonucu yüksek risk çıkarsa ne yapmalıyım?
Dörtlü tarama testinde yüksek risk çıkması, bebeğin mutlaka hasta olduğu anlamına gelmez, sadece detaylı bir inceleme yapılması gerektiğini gösterir. Bu durumda doktorunuz genellikle ayrıntılı fetal ultrason muayenesi önerir veya kesin tanı için anne karnından sıvı alınması (amniyosentez) veya güncel genetik testler (NIPT) gibi seçenekleri sizinle değerlendirir.
Dörtlü tarama testi için en uygun gebelik haftası hangisidir?
Dörtlü tarama testi genellikle gebeliğin 16. ile 20. haftaları arasında yapılmaktadır, en ideal zamanlama ise 16-18. haftalardır. Bu haftaların dışında yapılan ölçümler testin güvenilirliğini ve sonuçların hassasiyetini doğrudan etkileyebilir; bu nedenle gebelik haftasının ultrason ile tam olarak teyit edilmesi önemlidir.
Dörtlü tarama testi ile ikili tarama testi arasındaki fark nedir?
İkili tarama testi gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapılırken, dörtlü tarama testi daha ileri bir dönem olan 16-20. haftalar arasında uygulanır. İkili testte ense kalınlığı ve iki farklı hormon incelenirken, dörtlü testte dört farklı hormonun düzeyi ölçülerek daha kapsamlı bir risk analizi hedeflenir.
Dörtlü tarama testi sonucu hangi değerlere bakılarak belirlenir?
Dörtlü tarama testinde kandaki AFP, hCG, uE3 ve İnhibin-A hormonlarının değerleri incelenir. Bu dört hormondan elde edilen veriler, annenin yaşı, kilosu, sigara kullanımı ve gebelik haftası gibi bilgilerle birlikte bilgisayar yazılımı üzerinden bir risk puanına dönüştürülür ve sonuç raporu oluşturulur.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 167 göst.
4 Mayıs 2026 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde 1111 (596 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 140 göst.
9 Ağustos 2024 Diğer kategorisinde Aylinece (483 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 158 göst.
8 Ocak 2024 Diğer kategorisinde Bulutun annesi (65 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 324 göst.