3 yaşındaki çocuğumun şiddet eğilimiyle nasıl başa çıkarım?

+1 oy
315 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (981 puan) tarafından

Bugün inanılmaz moralim bozuldu kızlar .

Kızım 3 yaşında ve şiddete meyilli bir çocuk. Eski mahallemizde ki çocuklardan dolayı kızım bu duruma geldi ne kadar sakınmaya çalışsam da şiddete meyilli artmıştı . Vurma, ısırma , saç çekme . Bununla birlikte bir sürü davranış bozuklukları vardı. 

Biz pedagog ve dil terapisti desteği alıyoruz eskiye göre çok çok çok ilerledik hem dil hemde davranış bozukluğu konusunda .

Neyse asıl konuya geleceğim. 

Bugün görümceme  gittim kaynanası da oradaydı . Kaynanası aşırı derecede çok pimpirikli bir kadın .

Kızımla görümcemin kızı oynarlarken görümcemin kızı kızımın elinden oyuncağı aldı diye kızım vurmaya kalktı hemen yanlarına gidip kızımın elinden tuttum kendi göz hizama getirip bu davranışın çok yanlış olduğunu anlatırken kaşla göz arasında görümcemin kızını ısırdı hemen ayırdım. 

Görümcemin kaynanası da bir bağırdı, hem görümceme hem kızıma . Bir yönden haklı ama zaten destek alıyoruz bağırmanın etkili bir yöntem olmadığını hepimiz biliyoruz. Çok zoruma gitti, anneliğimi sorguladım başaramayacağım sanırım ben kızımın davranışlarını düzeltmeye . Ne yapacağımı şaşırdım artık 

8 Cevaplar

+2 oy
önce (2,694 puan) tarafından

Yanlış anlamayın ama o durumda en güzeli evde durmak bı sure en azından benm ortanca biraz öyle gtti yerde yapmasDa evde yapabiliyor bende abimlere gitmiştim yeğenime çok yaptı şehir dışı üstelik eşim geldi normalde kalacaktık akşamina ayrıldım ordan kizsamda anlatssmda anlamıyordu bir buçuk yaşındaydi

-Reklam-
+1 oy
önce (4,075 puan) tarafından

O yaş hatayi tam kavrama yaşı değil ki tabiki bu yanlış bunu yapma demelisin ama kendini sorgulama boşuna benimki iki yaşında yüzüme baka baka beni ısırıyor sonrada öpüyor 😊 kendini kötü hissettigin an kalk o ortamdan bunları hepimiz yasadik

önce (981 puan) tarafından

Direk eşyalarımızı toparladım kalktım zaten ama inanılmaz moralim bozuldu 

önce (4,075 puan) tarafından

Benim ilk iki oğlumun küçükken kuyrukları vardı saçlarını kesmemistim hep birileri çeker ama ayıp diye susarlardi birgün baktım şişmiş ama nasıl onldan sonra dedimki birdaha buna izin verirseniz sizi ben döverim 😂zaten herkes terbiyeyi farklı veriyor ok ama küçük cocuk anlamaz 

+1 oy
önce (10,411 puan) tarafından

Canım hiç kendini kötü hissetme sen zaten elinden geleni yapıyor profesyonel destek alıyormuşsun ne güzel. Oda nihayetinde çocuk 🤷🏼‍♀️

Alıyorum canım ama yeterli mi olmuyor anlamıyorum, pedagogda 5. Seans dil terapistinde de 8. Seansimiz bitti. İlk günlere göre gerçekten çok güzel yol aldık çünkü şiddete meyili hepimize karşı vardı. İnan ki davranış bozukluklarını anlatsam çok uzun şeyler yazarım ama bunların %80'ı bitti . Sinirini öfkesini bir türlü çözemedik

+1 oy
önce (66,084 puan) tarafından

gorumcene de cocuga da bagiramaz he kizar mudahele eder engel olur ama oyle bagirmaya hakki yok

Kadına laf yetiştirilmiyor diye oda sustu zaten. Görümcem Allah razı olsun inşallah çok destek oluyor bu süreçte oda müdahil oluyor , doğruyu anlatıyor asla kızıp bağırmıyor ama işte kaynanası ile ilk defa tek başına aynı ortamda bulunmuş olduk 

+1 oy
önce (16,593 puan) tarafından

eskiler pedogojiden anlasa zaten hiçbirimiz şu an böyle olmazdık. o yüzden kendini sorgulama. bağırarak, pıstırarak eğitim verilmez, eski nesil öyle yapıyordu 

Aslında çok bilgili kültürlü bir kadın ama söz konusu torunu olunca kalmadı o kültür onda 🥲 

Pedagog desteği almadan önce bende sürekli bağırıp poposuna hafif vuruyordum. Çocuğum elleriyle kendini savunma moduna getiriyordu zaten pedagog ilk başta ki sorusu "çocuğa anne mi baba mı vuruyor" sorusu olmuştu . Yani böyle basit birşey de bile çocukta travma olmuş

+1 oy
önce (8,199 puan) tarafından

Pedagogunuz size çocuğunuzun iletişiminin şiddet göstererek bir şeyler anlatmak istediğini, öfkesini böyle yansıttığını söylediğini düşünüyorum. Evet şiddet öğrenilen bir eylem fakat çocuklar çok çabuk unutur. Yani o kötü alışkanlığı iyi bir alışkanlık ile değiştirir. Siz de bunu deneyin. Çocuğunuz gerildiğini anladığınız an hemen onun dikkatini başka bir şey ile dağıtabilirsiniz. O an sinirlenmiş ve insanlar içinde asla ona telkin vermeyin. Hemen o ortamdan uzaklaştırın “ aaa bak burada bir kuş var çok çabuk gel görmen gerekiyor” diyerek alın kucağınıza sıkıca sarın ve onunla birlikte nefes alıp verin. Ya da sevdiği bir şarkıyı açıp şarkı söyleyerek araya girin. Kuzenine sinir olmuş ve onu sinir eden obje/insan oradayken size asla odaklanmaz. Siz konuşurken kuzenini ısırma planı yapıp eyleme geçmiş. Siz kötü veya yetersiz anne değilsiniz sadece çocuğunuzun iletişimine biraz uzak kalmışsınız o kadar. 

Görümcenizin kayınvalidesine gelince çocuk bunlar kavga eder sonra döner oynar. Biraz sakin kalmak gerekir bir büyük olarak. 

Pedagog bunların hepsini söylüyor aslında ama o kadar çok şey söylüyor ki o an o krizi yönetmeyi bir türlü öğrenemedim.  Evde de dışarıda da. Çok yoruldum artık ne yapacağımı şaşırdım. Bir insan kendini anne olmaya hazır hissetmiyorsa gerçekten çocuk yapmamalı. Ben anne olmaya hazır değilmişim onu anladım . Kafam almıyor artık bazı şeyleri 

+1

Önce sen sakin ol. Bak kızınla aynı ritmi bulunca hayatın tınısı ile harika bir uyum yakalayacaksınız. 

Şu ben anneliğe hazır değilim psikolojinden çıkmaya çalış. Demekki senin de psikolojik desteğe ihtiyacın var. Kızını yakından tanı neye mutlu oluyor neye heyecan duyuyor bunları bul. Sonra bunları kriz anlarında kullan. Bir şarkı bir dans bir hayvan bir yemek tatlı renkler bunları bul. Çantanda kriz anlarının kurtarıcısı olacak mutlaka bir oyuncak veya yiyecek bulundur.  

Bazı çocuklar zordur cidden çok zordur. Zor çocuk büyütmek anneyi tüketir o nedenle destek alabilirsin. 

Ya zaten kesinlikle benimde psikolojik desteğe ihtiyacım olduğunun bilincindeyim çünkü son zamanlarda eşim işten gelince oturup ağlayarak günü mü anlatıyorum inanılmaz yoruldum artık.

Kızım kedi delisi, ne kadar sinirli olursa olsun kedi gördü mü çıldırma derecesinde seviniyor. Bu yöntemi daha önce hiç denememiştim birde bu şekilde yapayım . Pedagog bize kriz anında çocuğun hizasına gelip yaptığı davranışın kötü olduğunu anlatın dedi. İlgiyi başka yöne çevirin vsde demedi sanırım bizim hocasını da değiştirmemiz gerekiyor 

+1

Şöyle düşün, çocuklar duygularını yönetemezler özellikle öfkesini kontrol edemezler. Kuzeni ile inatlaşıp sinirlenmiş durumda o an sizi dinler mi? Kızınızın beyni o an bebeğe ve kuzenine odaklanmış durumda ya şimşek bir dürtü gelip o öfke bulutu kaybolacak ya da hedeflediği eylemi gerçekleştirecek. Ağlama krizine veya öfke krizine girmiş çocuğa ne anlatırsan anlat duymaz beyin tek odakta. Beyini şaşırtmak gerekiyor, bir şimşek etkisi ile beyini şaşırtıp başka bir duyguya sokup rahatlatıp gevşetmek gerekiyor. Mesela çikolata istiyorum diye tutturdu çevrenizde kimse yokken göz hizasına inip yemek öncesi çikolata yok deyip kararlı şekilde durabilirsiniz. Ha sonra çocuğunuz rahatken, özellikle birlikte oyun oynarken konuşmalısınız. “Ya o gün kuzenin ile oyuncağı paylaşmaman sanki kötü bir hareket gibiydi sence nasıldı?” Sorular sorarak onu doğru hareketlere yönlendirebilirsiniz. “O gün sen de çok üzüldün, kuzenin de ama siz oyun oynarken çok mutlu görünüyordunuz, mutluydun değil mi?” Bu tür olumlu sorular sorarak onu doğruya yönlendirin. 

Çalışan anne + zor çocuk + ev işleri = tükenmeye başlayan kadın 

Sizi çok iyi anlıyorum. Aslında çok güçlüsünüz sadece biraz size anne saati lazım.

0 oy
önce (2,516 puan) tarafından

Hicte sorgulama çocuk bu daha 3 yaşında bağırıp çağırmak la olmaz hem ne haddine ki çocuğa bağırıyor 

0 oy
önce (239 puan) tarafından

İki gündür bende bu psikolojiye girdim oğlum 3 yaşında aynı şekilde ve çok sinirli tükendim desem yeridir ben çocuk bakamıyorum diye kara kara düşünüyorum Allah ıslah etsin bize de sabır versin canım 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

3 yaşındaki çocuğun şiddet içeren davranışları nasıl yönetilir?
3 yaş döneminde vurma, ısırma veya saç çekme gibi davranışlarla karşılaşıldığında en etkili yöntem, çocuğun sakinleşmesini bekleyip kısa ve net bir dille davranışın yanlış olduğunu açıklamaktır. Çocuğun elini tutarak göz teması kurmak ve şiddetin kabul edilemez olduğunu kararlı bir ses tonuyla ifade etmek, sınırları öğrenmesine yardımcı olur. Uzun nasihatler yerine, çocuğun duygusunu onaylayıp eylemini kısıtlamak, davranış bozukluklarını zamanla azaltacaktır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Çocuğun vurma ve ısırma gibi agresif davranışları ne zaman geçer?
3 yaşındaki çocuklarda agresif davranışlar genellikle kendini ifade etme becerisi geliştikçe azalır ve çoğu çocukta 4 yaş civarında kayda değer bir düzelme gözlemlenir. Dil terapisi ve pedagog desteği alan çocuklarda, iletişim becerileri arttıkça şiddete başvuru ihtiyacı yerini kelimelere bırakır. Bu süreçte tutarlı bir disiplin yaklaşımı sergilemek ve çocuğun duygularını kelimelere dökmesine yardımcı olmak, iyileşme hızını doğrudan artırır.
Çocuğumun davranış bozukluğu karşısında anneliğimi neden sorguluyorum?
Çocuğunuzun sosyal ortamlarda sergilediği davranış bozuklukları karşısında yetersizlik hissetmeniz, ebeveynlik kaygısından kaynaklanan çok insani bir durumdur. Özellikle dışarıdan gelen eleştiriler veya olumsuz tepkiler, annelik becerilerinizi sorgulamanıza neden olabilir ancak bu durum kötü bir anne olduğunuzu değil, sadece zor bir süreçten geçtiğinizi gösterir. Uzman desteği aldığınızı unutmamalı ve çocuğunuzun gelişiminin bir süreç olduğunu kabullenerek kendinize karşı daha nazik olmalısınız.
Sosyal ortamlarda çocuğun şiddet eğilimi nasıl önlenir?
Sosyal ortamlarda çocuğun şiddet eğilimini önlemek için öncelikle tetikleyici unsurları erkenden fark etmek ve proaktif davranmak gerekir. Çocuk bir oyuncağı kaptırmak veya paylaşmak istemediğinde, gerginlik yükselmeden araya girip alternatif bir çözüm veya paylaşım önerisinde bulunmak ısırma ve vurma riskini azaltır. Eğer çocuk saldırgan bir tutum sergilerse, onu ortamdan kısa süreliğine uzaklaştırarak güvenli bir alanda sakinleşmesini sağlamak en etkili yöntemdir.
Pedagog desteği alırken çocuğun agresifliği nasıl kontrol edilir?
Pedagog desteği alırken çocuğun agresifliğini kontrol etmek için terapistinizin önerdiği ev egzersizlerini ve sınır belirleme tekniklerini günlük rutine entegre etmeniz gerekir. Çocuğun duygularını 'sinirlendiğini anlıyorum ama vurmak yasak' gibi cümlelerle yansıtmak, duygusal düzenleme becerisini geliştirir. Uzman rehberliğinde sürece devam ederken, evde tutarlı disiplin kuralları uygulamak çocuğun güven duygusunu pekiştirerek şiddet eğiliminin hızlıca sönümlenmesini sağlar.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
6 cevap 97 göst.
20 saat önce Ev & Yaşam kategorisinde Glcnm (413 puan) tarafından soruldu
+1 oy
39 cevap 2,169 göst.
26 Aralık 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 784 göst.
3 Ağustos 2022 Diğer kategorisinde Es25 (5,218 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 608 göst.