23 aylık oğlum sadece birkaç kelime söylüyor, ne yapmalıyım?

0 oy
264 göst.
önce Diğer kategorisinde (1,519 puan) tarafından

Kızlarr oğlum 23 aylık. Anne baba dede abla var başka kelimesi yok. Hıh Hıh diyor başka bir şry demiyor. Yanımda iki tane oğlumla yakın doğan çocuklar var biriyle arasında 15-20 gün var biriyle 2-3 ay faln. İkisi de konuşuyor bayağı. Komşu çocuğu düşünün anneme çağırıyor annemeee😁 bizimkinde hıhtan başka bir şey yok. Kızımda böyleydi sonra Bi anda konuştu ama yine de oğluma nazaran daha çok kelimesi vardı yani. Oğlum Bi kaç hayvan tanıyor sesini biliyor, kişi soruyoruz mesela teyzen nerde veya ismiyle soruyoruz gösteriyor. Başka da Bi şeyi yok. Kıyas yapmıyorum ama yine de sormak istedim. Ne zaman güncelleme gelir bu çocuğa 😁 

11 Cevaplar

0 oy
önce (9 puan) tarafından

Benim kızımda 25 aylık ama anne bile diyemiyor sadece bazı kolay kelimeleri söyler nene dede baba

-Reklam-
0 oy
önce (16,365 puan) tarafından

kelime sayısı azsa bir doktora göster. yavaştan 2li cümle kurmaya başlamaları gerekiyor 

0 oy
önce (14 puan) tarafından

Komşumun kızı 2,5 yaşında anne den başka bişey diyemiyor ama ilk kızı 2 yaşında güzel konuşuyodu İkinci olan bu konuşamıyo annesi de geç konuşmuş ona yoruyolar Benim ikiz oğullarım Maşallah güzel konuşuyordu 34 aylık oldular şimdi Herşeyi bıkmadan usanmadan tane tane anlaşılır söyleyin bir çok kez siz tekrar edin Zamanla bence konuşmaya başlar

0 oy
önce (602 puan) tarafından

Canım benim oğlanda 26 aylık oda anne baba abi nene dede suya abo diyo mama diyo emme diyo meme diyo bu kadar çok fazla kelimesi yok 

0 oy
önce (4,055 puan) tarafından

Benimkide 23 aylık kelimesi çok değil ikili kelimeye geçti işte anne su anne baba yani bu lari bir arada söylüyor acelem yok illa konuşur ağzi laf dolu 

0 oy
önce (943 puan) tarafından

37 aylık benimde hiç cümlesi yoktu dil terapistinden sonra şuan 5'li cümlelere geçti . 7 ders aldık toplam. Haftada 2 gün geliyor terapist yani toplasan 3 haftada çocuk açıldı . Şiddetle tavsiye ediyorum terapisti 

önce (879 puan) tarafından

Dil terapistinin fiyatı nedir acaba, bende önümüzdeki hafta oyun grubuna başlayacağım olmadı terapistende destek almak istyrm,19 aylık kizim

0 oy
önce (1,706 puan) tarafından

Bence panik yapma 2. Ler daha mı Nazlı oluyor ne. Kızım 3 yaşında konuştu doktora götürdüm 3 yaşında konusmazsa sıkıntı dedi abisinin gölgesinde kalıyormuş 3 yaş vardı aralarinda. 

0 oy
önce (18 puan) tarafından

Kızım çok erken konuşmaya başlamıştı oğlum biraz daha geç başladı 2 yaşına girdiğinde aynı şekilde belirgin kelimeleri vardı gerisini çok fazla söyleyemiyordu bir iki ay önce çok güzel cümle kurmaya başladı bir anda açıldı sanki bence seninki de yavaş yavaş açılır

0 oy
önce (493 puan) tarafından

Söylediği her şeyi anlamayın naçizane tavsiyem budur. Leb demeden leblebiyi anladığınızda konuşmaya ihtiyac duymadigi icin isaretle seslerle ifadeyi cogaltiyorlar. Bir şeyi işaret ettiginde birbirine yakın iki nesneden hangisini istedigini anlasanız bile anlamamış gibi seçenek sunun misal su mu istiyorsun kaşık mı gibi sonra bir süre bekleyin ikisinden birini söylemeye çalışacak muhtemelen hala isaret etmeye devam ediyorsa ve suyu istediginden eminseniz galiba kaşık istiyorsun al kaşık deyip verirsiniz onu istemedigini ifade etmeye çalışır hayır kaşık istemedin su mu istedin al bakalım su hadi bakalım su iç suyunu içtin gibi pekistirmeler yapın. Mesela resim yapıyor diyelim kalem aldı eline sizi cagirmak icin isaret ediyor benim de gelmemi istiyorsun ben geldim simdi ne yapayım deyip bekleyin kalemi elinize vermeye çalışırsa çizeyim mi diyin bekleyin 5 10 saniye böyle boşluklar oluşturun çiz dedi diyelim tamam çiziyorum resim çizdim simdi sen de çiz şeklinde cogaltabiliriz. Bizde kelimeler normal sekilde artiyordu ama bu yöntemlerle cok daha hızlı artmıştı. Günün bir vaktini pencereden dışarıya bakıp betimleme yaparak gecirmeye ayırabilirsiniz bizimki çok seviyordu bunu. Bak yagmur yagiyor insanlar islanmamak icin semsiyelerini açmışlar ellerinde posetler var acaba neler vardır posetlerin icinde elma var mıdir belki de portakal vardır aaa bak motosiklet gecti sen de gördün mü iki tane cocuk babasıyla parka gidiyor vs. bunun gibi. Biz ikili ifadelere gecmede biraz zorlanmıştık. 250 300 tekli kelime biliyor kullaniyordu ama birlestirmiyordu haftada 1 seans dil konusma terapisiyle terapistin önerilerini de evde uygulayinca 3 haftada açıldı. Şu anda 37 aylık erken dogum öyküsü var 23+3 dogmustu. 7 li 8li kelimelerle cümleler de kurabiliyor daha çok 4 lü 5 li kelimeli cümleler. Biraz daha akıcı sekilde ve yorumlayarak konuşmasını saglamaya çalışıyoruz. Sizinki de en kısa zamanda açılır inşallah.

0 oy
önce (7,001 puan) tarafından

Ablası kaç yaşında? Bizimki de 23 aylık. Erkek. Baya konuşuyor. Ablası var 6 yaşında. Ben de ablası var diye erken konuştu diyordum. Bu aralar oyunlarda anlaşamıyorlar diye arada bağrış çağrış oluyor ama oynattı mı güzel oynatıyor. 

Varsa ailede 3 yaşında konuştu falan denen belki genetiktir. Bir de tv telefon izliyor mu?

0 oy
önce (3,211 puan) tarafından

Her çocuk farklı gelişiyor. Komşunun çocuğuyla kıyaslamak doğru olmaz. Benim oğlum da 21 aylık ve çok güzel konuşuyor ama her çocuğun gelişimi aynı hızda ilerlemiyor. 23 aylıkken sadece birkaç kelime söylemesi yine de değerlendirilmesi gereken bir durum. Anlaması, İşaret etmesi, Göz teması ve iletişim kurma şekli de önemli. İçiniz rahat etsin diye bir uzmana danışabilirsiniz. Erken destek her zaman daha iyi.

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

23 aylık oğlum sadece birkaç kelime söylüyor, konuşması normal mi?
23 aylık bir çocuğun sadece anne, baba gibi sınırlı kelimeler kullanması bireysel gelişim hızına göre değişebilir. Çocuklar dil gelişimini 2 yaş civarında hızla tamamlayabilir, ancak alıcı dili yani söylenenleri anlama becerisi gelişmişse (söyleneni gösterme, talimatları anlama gibi) genellikle gelişimsel bir süreç olarak değerlendirilir. Yine de çocuğun sosyal iletişimi ve yönerge takibi normalse, konuşma patlamasının yakında gerçekleşmesi beklenebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
2 yaşındaki çocuğumun konuşması için neler yapabilirim?
Çocuğunuzun konuşma becerilerini desteklemek için gün boyu onunla sürekli konuşun ve nesneleri isimleriyle belirtin. Bol bol kitap okumak, şarkı söylemek ve onunla oyun kurarak etkileşimde bulunmak kelime hazinesini artıracaktır. Ekran süresini kısıtlayıp karşılıklı iletişime dayalı oyunlara ağırlık vermek, dil gelişimini teşvik etmek için en etkili yöntemlerden biridir.
Çocuklarda konuşma gecikmesi ne zaman endişe verici olur?
Çocuğun 2 yaşına geldiğinde basit cümleler kuramaması veya kelime hazinesinin çok kısıtlı kalması aileleri endişelendirebilir ancak her çocuğun gelişim seyri farklıdır. Eğer çocuk söylenenleri hiç anlamıyorsa, sosyal iletişimde bulunmuyorsa veya daha önce kullandığı kelimeleri kaybediyorsa bir uzmana danışmak faydalıdır. 2 yaş civarında çok az kelime söylemesi, ancak çevresiyle etkileşimi güçlüyse genellikle takip gerektiren bir durumdur.
2 yaşındaki çocuğun kelime dağarcığı ortalama kaç olmalı?
2 yaşındaki çocukların dil gelişimi farklılık gösterse de, ortalama olarak bu yaşta 50 ile 200 arasında kelime bilmeleri ve iki kelimelik basit cümleler kurmaları beklenir. Ancak bazı çocuklar sadece kelime dağarcığını biriktirip daha geç konuşmaya başlayabilir. Önemli olan çocuğun duyduğunu anlayıp anlamadığı ve iletişim kurmaya çalışıp çalışmadığıdır; bu beceriler konuşmanın öncülleridir.
Konuşmayan 2 yaşındaki çocuk için doktora gitmeli miyim?
2 yaşına gelmesine rağmen hiç kelimesi olmayan veya sosyal iletişimi çok zayıf olan çocuklarda bir çocuk doktoruna veya dil ve konuşma terapistine başvurmak en sağlıklısıdır. İşitme testi yapılarak fiziksel bir engel olup olmadığı kontrol edilmeli ve gelişimsel değerlendirme süreci başlatılmalıdır. Erken dönemde yapılan bir uzman değerlendirmesi, çocuğun dil gelişimini doğru yönlendirmek adına çok önemlidir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 149 göst.
29 Ağustos 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 646 göst.
16 Eylül 2021 Diğer kategorisinde berak (374 puan) tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 640 göst.
6 Ağustos 2026 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Mucizelerim (161 puan) tarafından soruldu
+1 oy
4 cevap 645 göst.

Kategoriler

1,519,366 soru

24,761,408 cevap

372,845 kullanıcı

...