14 yaşındaki oğlumla orta yolu bulamıyorum ne yapmalıyım?

0 oy
158 göst.
önce Ev & Yaşam kategorisinde (9,760 puan) tarafından

Oğlum 14 yaşında artık orta yolu bulup anlaşamıyorum ya . Ergen erkek çocuğunun dilini çözen varmı 

Bugün şöyle bişey oldu çok sinirlendim

Ortanca kızım bileklik kolye yapııyor kendince oyalanıyor tatilde. Anne misina ip lazım gidip alalımmı dedi 1 sokak ötede kırtasiye var . Kızım abinle gidin alın dedim . Abisine söyledi hayır gitmem dedi ben  oğlum gidiverin beraber ne olacak dedim 

Yok dedi . Sonra kızım küstü bahçeye indi . Arkasından dedim nolurdu kardeşinin gönlünü yapıversen arkadaşların istese uçarsın dışarıya dedim

Ben ona niye iyilik yapıyorum benim burda çıkarım ne dedi (o dediğide kendinden 4 yaş küçük kardeşi)

Ne diyorsun sen o nasıl kelime dedim . Kardeş kardeşe çıkar olmadan iyilik yapamaz mı dedim. Bide bende istiyorum gitmeni anne olarak bişey istemeye hakkım yokmu dedim

Sen değil isteyen elif dedi

Gözümün önünden bi çekil çok sinirliyim sana dedim

Niye bu gençlik bukadar çıkarcı bukadar bencil oluyor ya 

Hep ben ben ben olarak yaşıyorlar 

8 Cevaplar

0 oy
önce (27,962 puan) tarafından

Abimle ben bu resmen ahshs

Dilinden anlamıyorum ama böyle olunca sonradan daha bı bağlılık oluyor kardeş abi birbirlerine onu soyleeye bilirim belki rahatlatır bu seni . 

Evlendikten sonra özellikle abim eski abim değil çok farklı iyi anlamda

önce (9,760 puan) tarafından

Benim abim olmadığı için bilmiyorum tam olarak nasıl normal ilişki olduğunu 

Ama ben ona niye çıkarsız iyilik yapacam deyince bi tuhaf oldum

önce (65,646 puan) tarafından

benimki niye degismedi 😀

-Reklam-
0 oy
önce (965 puan) tarafından

Allah yardımcın olsun 

Bende de 3 Oğlan var ergenlik halleri ni düşünemiyorum bile 

Bugün 3 ü sünnet oldu çok zor 

3 erkek ergen olacak desene bir evde Allah yardımcın olsun şimdiden

Geçmiş olsun bu arada 3de nazlıdır  şuan 

önce (203 puan) tarafından

Bende de 2 oğlan var ikisini bir sünnet etmeyi düşünüyorum nasıl çok mu zor acaba? Yorumu gormusken sormak istedim

0 oy
önce (1,610 puan) tarafından

Bu hareketler şimdi iyi bakalım yıllar sonra daha ne hale gelicek gençler artık düzelmez bu gençlik parkta birbirine sövüyorlar birbirinin annesine bı diğerininde hoşuna gidiyor böyle zamndayiz maalesef onu çok iyi yetiştiriyorsunuz ama dışarıda korumak artık mümkün değil

önce (15,917 puan) tarafından

kız küfretmez deme, benim yeğenim de öyle ben ağzından 'lan' kelimesini bile duymadım. bazen eşimle maça giderler, eşim diyor ki o evde sessiz saygılı çocuğu git statta gör, hayatımda duymadığım küfürleri var diyor.

senin benim yanımda konuşmuyorlar ama kendi çevrelerinde aboo🤦🏼‍♀️

hatta geçen sezon maçın birine gitti, eşim gösterdi biri bir video paylaşmış maçtan, işte bir sürü genç, baktım benim yeğen de aralarında arada marş söylüyorlar, arada hep bir ağızdan hakeme sövüyorlar😅 ben şok

😅 olabilir canım valla bizim yanımızda etmiyor bide şöyle bişey ağzı bozuk bi grup var sitede ve okulda onlarla arkadaş olmayı sevmiyor niye dediğimde 

Ağızları çok bozuk anne onların sevmiyorum dio.

Lan gerizekalı falan der kızlara ben hemen tepki veririm doğru konuş kardeşlerinle die sonra susar

ahh ahha benim yeğen de o yaşlarda öyle diyordu 😂😂 18i devirdi bir şeyler oldu😂 

valla Allah sabır versin, daha bizim yolumuz uzun bakalım biz neler yaşayacağız 

18 i düşünemiyorum 🤦‍♀️ babaylada hiç anlaşamıyor . Eşim in dediği biz böyle değildik babadan anadan korkardık bunlar hiç korkmuyor dio

0 oy

tam ergen söylemi, çocuğun yaşını demesen teenage derim🤦🏼‍♀️

buna karşılık bir gün o kız kardeşine işi düştüğünde o kızın senden ne çıkarı var ki sana o işi yapsın diye ben derim. empati yap desen anlamaz, başına gelmesi lazım. 

Ben demeden kızlar yapıyor onu.  Biz niye sana iyilik yapıyoruz sen yapıyonmu abi olarak diolar

Ya kızım bide bugun diyorki benimle kırtasiyeye gelirsen odanı toplar süpürürüm dolabını düzenlerim dio 😅 

Yapma napayım dio oda

yapmasın kız, kızına söyle 😂

biz çocukken karşı komşumuzun kızo benimle yaşıtı, bir de abisi vardı. Allahım, her gün o kız dayak yerdi abisinden, bağırış çağırış hiç eksik olmazdı, o zamanlar abim yok diye şükretme sebebimdi😂😂 

0 oy
önce (3,819 puan) tarafından

Allah yardımcımız olsun benim buyukte aksi kardesleri sanki düşmanı hep ben ben der inş bu  süreç çok uzamaz biz böyle ergen degildik bence 

Ayy inşallah bacı hiç geçmicek gibi bu süreç

önce (3,819 puan) tarafından

Benim oğlum geldi evde gözümün önünde olsunda gerisi Allah büyük diyorum 

0 oy
önce (660 puan) tarafından

Benimkiler daha çok küçük o yüzden asla büyük konuşmak büyük söz söylemek istemiyorum ama eltimin aynı yaşta oğlu var kadın 1 bardak su istemeye çekiniyor oğlundan büyük büyük laflar ediyor kadına geçen kadın yalvardı şu bir poşet çöpü götür at diye en son kaynım gitti atmaya allah yardımcın olsun yenge dedim ben hep böyleyim usandım artık bişey diyemiyorum hemen ani çıkışlar yapıyor diyor 

Evet aynn canım bi ekmek almaya gönderemiyorum 

Gitse bile of puf ben gitmek zorundamıyım niye kızlar almıyor niye şöyle niye böyle uzatıp duruyor 

önce (660 puan) tarafından

Allah yardımcın olsun vslls bişey demeye korkar olduk değişik bir nesil zamana denk geldik bizlerde bu yaşlardan geçtik hiçte böyle tripli çemkiren tipler değildik ne bilim düzelirler inşallah ya belki ben süreçtir 

0 oy
önce (65,646 puan) tarafından

o genclik degilde kardeslik abim hala ona almadığım ucu soyler 😀

0 oy
önce (6,615 puan) tarafından

Benim çıkarım ne dediğinde yapıştıracaktın lafı. Senin çıkarın iyi abi olmak,büyüdüğünde bile senin yaptığın bu iyilikleri hatırlayıp sana saygı duyup hürmet edecek. Seni koruyucusu olarak bilecek, dediğini yapan ilk adama inanıp aldanmayacak diyecektin.

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

14 yaşındaki oğlumla iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım?
14 yaşındaki ergenlik dönemindeki bir çocukla iletişim kurarken suçlayıcı bir dil yerine onun özerklik ihtiyacını kabul eden bir yaklaşım benimsemelisiniz. Bu dönemde beyin gelişimi duygusal tepkileri mantığın önüne geçirdiği için, taleplerinizi bir emir gibi değil, iş birliği teklifi gibi sunmak çatışmaları azaltabilir. 'Neden yapmıyorsun' yerine 'Şu an meşgul olduğunu anlıyorum, işin bittiğinde bana yardımcı olabilir misin' gibi net ve empati içeren ifadeler kullanın.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Ergen çocuklarda bencillik ve çıkar ilişkisi nasıl normalleştirilir?
Ergenlikte bencillik, aslında çocuğun kendi kimliğini inşa etme çabasının bir parçasıdır ve bu durum genellikle 'benmerkezci' bir düşünce yapısıyla birleşir. Bu davranışı değiştirmek için aile içinde karşılıklı yardımlaşmayı bir zorunluluktan ziyade, aile değerlerinin bir parçası olarak tanımlayın. Ona her iyiliğin karşılığında bir çıkar olması gerekmediğini, ancak aile bireylerinin birbirine destek olmasının bir bağ kurma biçimi olduğunu duygularınızı yansıtarak anlatın.
Ergen erkek çocuğunun ev işlerine yardım etmemesi nasıl önlenir?
Ergen çocuğun ev işlerine katılımını sağlamak için sorumlulukları ceza veya emir yoluyla değil, evin ortak yaşam alanı olduğu bilinciyle paylaşın. Ona bir iş verdiğinizde bunun nedenini ve önemini kısaca açıklayarak, kendi kararlarını alma sürecine dahil olmasını sağlayın. Özellikle kardeşler arası iş birliği konusunda zorlayıcı olmak yerine, her iki tarafın da kabul edeceği küçük görev paylaşımları yaparak çatışma ortamını dağıtabilirsiniz.
14 yaşındaki oğlum neden bana karşı bu kadar tepkili davranıyor?
14 yaşındaki bir çocuğun tepkili olması, bireyselleşme süreci ve bağımsızlık isteğiyle yakından ilgilidir; bu durum çoğu zaman anneye veya ebeveyne karşı kişisel bir düşmanlık değil, kendi sınırlarını belirleme çabasıdır. Kendi alanına saygı duyulmasını talep etmesi, yetişkinliğe geçişin bir belirtisi olabilir. Tepkisi çok yüksek olduğunda tartışmayı uzatmadan, sakinleştiği bir zamanda sınırlarınızı ve beklentilerinizi net bir şekilde paylaşmayı tercih edin.
Ergenlik dönemindeki çocukla orta yol nasıl bulunur?
Ergen çocukla orta yolu bulmak, her iki tarafın da birbirini dinlediği 'kazan-kazan' odaklı bir iletişim stratejisi gerektirir. Tartışma anında değil, ortam sakinken beklentilerinizi ve onun neden hayır dediğini anlamaya odaklanarak konuşun. Çocuğun ihtiyaçları ile sizin aile kurallarınız arasındaki dengeyi kurarken, onun da bir birey olduğunu hissettiren seçenekler sunmak (örneğin 'şimdi mi yaparsın yoksa 1 saat sonra mı?') baskı hissini ortadan kaldıracaktır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 344 göst.
12 Mayıs 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 508 göst.
8 Kasım 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 279 göst.
0 oy
1 cevap 175 göst.
19 Nisan 2022 Aile & Aşk kategorisinde Milaa (8 puan) tarafından soruldu