Otizmli çocuğuma 4 yaş aşısını yaptırmalı mıyım?

0 oy
272 göst.
Diğer kategorisinde (166 puan) tarafından

Kızlar oğlum otizimli dün 4 yaşına girdi ve sağlık ocağından 4 yaş aşısı için aradılar benim oğlum hastanelerden doktorlardan çok korkuyor 1 yıldır özel eğitim alıyor bu korkusunu yavaş yavaş kırıyoruz şimdi bu aşıyı yaptırmak konusunda çok kararsızım eğitim gördüğümüz kurumda ki hocamız bekketin dediler gerileme yapar korkuda başa sararız dediler sağlık ocağı ise durumu anlatamadığım için orayada birşey yapamıyorum çocuğu otizimli olan anneler yardımcı olur musunuz 

3 Cevaplar

+1 oy
(9,573 puan) tarafından

Aşı önemli bir şey ama eğitim veren bekletin diyorsa beklet çocuğun eğitimide çok önemli sonra yaptır

-Reklam-
0 oy
(5,424 puan) tarafından

Egitmeni bekleyin diyorsa beklemelisiniz türkiyede nasıl kabul görüyor bilmiyorum avrupanın bazı ülkelerinde ve benim yaşadıgım ülkede otizmli bireylere aşı yapılmıyor içeriğindeki cıva otizmi tetikleyip eğitimsel olarak gerilemesine sebep oldugu için bu yüzden eğitmeninizle yol olmanız daha doğru olacaktır

(1,409 puan) tarafından

Burda anlamazlar canım içeriğinde ne olduğunu bilmedikleri aşıya o kadar meraklılar ki 

(5,424 puan) tarafından

Sağlıklı çocuklara Aşı konusunda birşey diyemem herkesin kendi kararıdır yargılamak haddim değil ama zihinsel engelli otizm ve dehbli bireylere aşı konusunda birçok uzman karşı çikarken eğitmenleri ısrarla sebep sonuçlarını açıkladıgı halde ısrar ederlerse o zaman bende karşı çıkarım çünkü içeriği özel bireylere oldukça zararlı

0 oy
(66,097 puan) tarafından

saglik ocagina niye anlatamiyorsun canim bekleyin o zaman madem oyle dediler

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Otizmli çocuklarda 4 yaş aşısı yaptırılmalı mı?
Otizmli çocuklarda rutin aşı takvimi genel çocuk sağlığı protokolleriyle aynı şekilde ilerler ve 4 yaş aşıları çocukların bağışıklık sistemini korumak için hayati önem taşır. Aşıların otizme neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır; bu nedenle çocuğunuzun genel sağlık durumunu korumak adına aşıların zamanında yapılması önerilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
4 yaş aşısı öncesi hastane korkusu olan otizmli çocuklar nasıl sakinleştirilir?
Aşı süreci öncesinde hastane korkusunu yönetmek için sosyal öykü kartları kullanmak, çocuğunuzu sürece oyun yoluyla hazırlamak ve işlemi yapacak sağlık personeliyle önceden iletişim kurarak daha sakin bir ortam oluşturmak oldukça etkilidir. Kısa süreli ve hızlı bir işlem olan aşı uygulaması sırasında çocuğunuzun sevdiği bir oyuncakla dikkatinin dağıtılması, travmatik etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olur.
Otizmli çocuklarda aşı sonrası gelişimsel gerileme yaşanır mı?
Aşılar ile otizm belirtilerinde gerileme veya artış arasında bilimsel olarak doğrulanmış bir bağlantı yoktur. Eğer çocuğunuzda aşı sonrasında bir davranış değişikliği gözlemlerseniz, bu durum aşıyla doğrudan ilişkili olmaktan ziyade ortam değişikliği veya stres gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir; ancak her türlü endişeniz için mutlaka çocuk nöroloğunuz veya pediatri doktorunuzla görüşmelisiniz.
Otizmli çocuğumun 4 yaş aşılarını ertelemem doğru olur mu?
Aşıların ertelenmesi, çocuğunuzun önlenebilir bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız kalmasına neden olabileceği için tıbbi olarak önerilmez. Sağlık uzmanları, aşı takvimine sadık kalmanın çocuğun genel sağlığı ve sosyal yaşamda güvenle yer alabilmesi için en güvenli yol olduğunu belirtmektedir.
Otizmli çocuklar için aşı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Aşı yapılacak ortamın duyusal olarak çocuğunuzu rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenmesi, işlem sırasında çocuğunuzun yanında güven duyduğu birinin bulunması ve işlem sonrasında ödüllendirme yöntemi kullanılması süreci kolaylaştırır. Sağlık birimine gitmeden önce durumu bir uzmanla paylaşarak çocuğunuz için en az kaygı verici yöntemi belirlemek, sürecin daha yönetilebilir olmasına yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 93 göst.
0 oy
10 cevap 708 göst.
19 Temmuz 2026 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 134 göst.
5 Temmuz 2026 Diğer kategorisinde nurr001 (5,010 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 484 göst.

Kategoriler