Evladını kaybeden arkadaşıma ne söyleyerek destek olabilirim?

0 oy
348 göst.
önce Diğer kategorisinde (1,183 puan) tarafından

Kızlar herkese hayırlı geceler orta okuldan tanıdığım bir arkadaşım vardı ortak arkadaşlarımız olduğu için sık sık bir araya gelir güler eğlenirdik okuldan sonra bağlarımız kopmuştu sosyal medyadan falan sadece takipleşirdik sonrq ben sosyal medyayı kaottım uzun zamandır görüşmüyordum kız kardeşimde arkadaş o takipleşiyor kızını kaybetmiş bir yaş doğum gününde mezarını paylaşmış bir hafta önce öyle öğrendik kızını kaybettiğini şimdide umreye gideceklermiş eşiyle herkesten helallik almak istemiş benimde numaramı istemiş aradı geçmişte aramızda yaşanan bir olay için helallik almacakmış konuştuk bende başın sağolsun dedim ve istemsizce ağlamaya başladım kendime hakim olamadım zaten duyduğumdan beri hiç aklımdan çıkmıyordu kızı teselli edeceğim yerde ağlamaya başladım ağlamaktan konuşamadık oda çok ağladı sadece dayanması çok zor ama Rabbim bir şekilde sabır veriyor bu acıda bize çok şey kattı ne olursa olsun çocuğunun kımetini bil ona göre davran bu günler zor olsada geçecek ama bazen hiç göremeyeceğin ihtimalini bilerek yaşa dedi o kadar ağladımki hiç çıkmıyor aklımdan gitmeden tekrar aramak istiyorum ama gerçekten konuşamıyorum söz konusu evlat olunca dayanamıyorum ne yapayım arayınca ne diyeyim bilmiyorum mesaj atsam ayıpmı olur bana fikir verin kızlar şuan bunu yazarken bile ağlıyorum

9 Cevaplar

+1 oy
önce (416 puan) tarafından

Sen zaten çok güzel destek olmuşsun , bundan sonra ki süreçte akışına bırak plan yapma normal ara konuş düşünmeye gerek yok hislerinle devam et

önce (1,183 puan) tarafından

Düşündüğüm şey ağlamaktan konuşamıyorum ki o aradığında bile doğru düzgün konuşamadık ağlamaktan ne biliyim kendimi borçlu hissediyorum çok zor bişey yaşıyor şuan

-Reklam-
+1 oy
önce (5,650 puan) tarafından

Umreden dönünce tekrar arayabilirsin.zaten acısını paylaşmışsın.Rabbim sabrını versin inşallah çok zor

Doğru söylüyorsun umreye geldikten sonra da arayabilirim bu aramada ağlamaktan konuşamadık doğru düzgün teselli edemedim hatta telefonu kapattıktan sonra eşim beni teselli ediyor Allahım çok zor yaa

+1 oy
önce (1,500 puan) tarafından

Niye ayıp olsun ara tabi. Çocuk söz konusu olunca bende tutamıyorum kendimi. Komsum bi çocuktan bahsetti vefat eden o anlatırken aynı senin gibi oldum. Ne annesini tanırım ne aileyi ama duymak bile yetiyo çocuk konusunda 

Ararım ama konuşamıyorum onu sıkıntı ediyorum 

önce (1,500 puan) tarafından

O anlık bi duygu boşalması olmuştur tekrar olmaz herhalde 

Hiç sanmıyorum ben kendimi biliyorum tutamam bugün kardeşimle bile bu konuyu konuşurken ağladım 

+1 oy
önce (114 puan) tarafından

Evet cok zor 2 tane oğlunu kaybetmiş bir anne olarak söylüyorum onlar bizi cennetin en guzel yerinde bekliyorlar sadece bunu düşünüyorum dayanilmasi zor ama Rabbım guc veeiyor 

Rabbim sabır versin düşüncesi bike bu kadar yıpratıyo gerçekten çok zor

önce (65,134 puan) tarafından
+1

Allah sabirlar versin canim

+1 oy
önce (1,023 puan) tarafından

Neyden dolayı kaybetmiş cnm hasta vs miydi yoksa kaza vs miydi basınız saolsn cnm Allah kimseyu evladı ile sınamasın

Hiç bilmiyorum onu sorup yarasını deşmek istemedim bilmiyorum neden öldüğünü Allah razı olsun canım

+1 oy
önce (3,248 puan) tarafından

Bunları okurken de ben ağladım 🥺 mesaj at durumu yaz. Duygularım a hakim olamıyroum seni üzmek de istemıyroum diyerek ne konuşmak istiyorsan mesajla yazabilirsins

Çok zor yaa konu evlat olunca 

Teşekkür ederim canım

+1 oy

yanina gitme imkanin varsa gidersen dsha iyi olur Allah sabirlar versin inşallah 

Amin canım Allah razı olsun 

Malesef birbirimizden çok uzak şehirlerde yaşıyoruz gitme imkanımda yok teşekkür ederim

o zaman mesaj yazabilirsin arayabilirsin ama surekli surekli ayni seyi de soylemenin anlami yok zaten ne desen ne yapsan etkisi olmaz Allah kimseye evlat acısı vermesin.

Zaten tutuldum ağlamaktan bişey diyemedim hani telafi etmek acısını paylaşmak adına diye düşündüm teşekkürler

bence yine soyleme o acı hep onun içinde zaten kanayan yara olacak. sen normal destek ol ara sor ilgilen mesajlas kafasi dagilsin diye 

Doğru diyorsun canım Allah razı olsun

+1 oy
önce (10,398 puan) tarafından

Allah sabırlar versin neden vefat etmiş acaba? Benim arkadaşımin annesi vefat etti iki hafta önce bende ağladım yanında tutamadım kendimi . Sessiz sedasız evine , cenaze namazına, kabristana her yerde yanında oldum ama hiç bir teselli cümlesi anlam tasamadi o an bana . Sadece sarildim ağladık yalnız bırakmadım . Çok zor birini bu acıya karşı teselli etmek

Zaten uzak şehirlerde yaşıyoruz gitmem imkansız neden öldüğünü bile soramadım dilim varmadı yarasını deşmek istemedim evet çok zor Allah sabır versin insan ne diyeceğini bilemiyo

+1 oy
önce (148 puan) tarafından

Bende bebeğimi geçen sene kaybetim kimse destek olmadı aksine dahada uzduler insan bu zamanda yargılamadan yanında olunmasını istiyor 

Rabbim sana da daynma gücü versin yargılamak nedir bu yarayı almış bir anneyi üznek nedir yaa ne diyeceğimi bilmiyorum çok üzüldüm 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Evladını kaybeden bir arkadaşıma telefonda ne söyleyebilirim?
Evladını kaybeden bir arkadaşınızla konuşurken en önemli nokta, kusursuz cümleler kurmaya çalışmak değil, onun acısını paylaştığınızı hissettirmektir. 'Başın sağ olsun', 'Seni çok iyi anlıyorum' gibi kalıplar yerine 'Şu an ne diyeceğimi bilemiyorum ama acını yürekten paylaşıyorum' veya 'Seni dinlemek için her zaman buradayım' gibi samimi ifadeler tercih edilmelidir. Konuşurken ağlamanız çok doğaldır; bu durum sizin samimiyetinizi ve onun acısına ortak olduğunuzu gösterir, bu yüzden kendinizi suçlamayın.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Yas sürecindeki arkadaşıma mesaj atmak ayıp olur mu?
Yas sürecindeki bir arkadaşınıza mesaj atmanız kesinlikle ayıp değildir, aksine hatırlanmak ve yalnız olmadığını hissetmek ona iyi gelebilir. Ancak mesaj atarken beklentisiz olmak çok önemlidir; 'Seni düşündüğümü bilmeni istedim, cevap yazmak zorunda değilsin' gibi bir ifade ekleyerek ona baskı kurmadığınızı hissettirin. Mesaj içeriğinde uzun süreli nasihatler yerine, sadece yanında olduğunuzu belirten kısa ve içten bir cümle kurmanız yeterlidir.
Bir yakını evladını kaybettiğinde nasıl destek olunur?
Evlat kaybı yaşayan birine destek olmanın en etkili yolu, sadece varlığınızı hissettirmek ve sessizce yanında durmaktır. Somut yardımlar teklif etmek, örneğin 'Bugün yemeğini getirmemi ister misin?' veya 'Bir ihtiyacın olursa buradayım' demek, genel teselli cümlelerinden daha değerlidir. Onun acısını dindirmeye çalışmak yerine, acısını yaşamasına izin verin ve konuşmak istediğinde sadece dinleyici konumunda kalın.
Yas tutan bir arkadaşın yanında ağlamak yanlış mıdır?
Yas tutan bir arkadaşın yanında ağlamak, empatinin en samimi göstergelerinden biridir ve kesinlikle yanlış değildir. Sizin üzüntünüz, arkadaşınızın yaşadığı derin acının başkaları tarafından da hissedildiğini ve onun yalnız olmadığını kanıtlar. Kendinizi toparlamaya çalışmak yerine duygularınızı bastırmadan, 'Acın o kadar büyük ki kendime hakim olamıyorum' diyerek durumu dürüstçe ifade etmek, aranızdaki bağı güçlendirebilir.
Evlat acısı yaşayan birine sabır dilemek doğru mudur?
Evlat acısı gibi çok ağır kayıplarda 'sabır dilerim' cümlesi bazen yetersiz veya kırıcı algılanabilir. Bunun yerine, kişinin acısını tamamen kabul eden ve onunla birlikte yas tutan ifadeler daha şifalıdır. 'Sana nasıl destek olabilirim bilmiyorum ama hep yanındayım' veya 'Senin için ne yapabilirim?' gibi cümleler, kişinin acısına ortak olduğunuzu ve onun iyiliğini düşündüğünüzü daha net bir şekilde yansıtır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
21 cevap 1,652 göst.
25 Kasım 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
22 cevap 1,714 göst.
17 Eylül 2023 Diğer kategorisinde Melek8663 (2,324 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 760 göst.
11 Eylül 2021 Aile & Aşk kategorisinde Azranin annesi (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 299 göst.
17 Şubat 2021 Diğer kategorisinde Cihataslanbebek (552 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,513,777 soru

24,687,425 cevap

368,133 kullanıcı

...