2 yaşındaki oğlum sürekli tuvalete gitmek istiyor, normal mi?

0 oy
101 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (759 puan) tarafından

Herkese merhaba 2 yaş 4 aylık oğlum var. büyük oğlum 4  yaş 4 aylık.

küçük oğluma tuvalet eğitimi veriyorum yaklaşık 6 gün oldu bezinden rahatsızdı havaların ısınmasıyla bezini çekiştirip duruyordu çok fazla sıvı tüketen biri korkarak başladım aslında denerim olmazsa seneye öğretirim diye düşündüm.

Ancak düşündüğüm gibi olmadı çok şükür 2inci gün kendi anne çiş yapıcam dedi yada kakasını yapacaksa anne kaka diye seslenmeye başladı bezi komple gündüzlü geceli bıraktık daha gece altını hiç ıslatmadı Ancak şöyle bir sorunumuz var her 5 dakikada bir çiş diyor iki damlada olsa tuvalete yapmak istiyor daha yeni yaptık annem diyorum ağlıyor gece 10 kez tuvalete kalkar sıvı alımını kıstım biraz ama hava sıcak haliyle su içmek istiyor veriyorum 

Her damla çişi geldiğinde sürekli götürecek miyim böyle mi devam edecek sürekli tuvalete götürmekten yoruldum :(( tutmasını bilmiyor sanki erken mi oldu onu da bilmiyorum kapı önüne çıkamaz olduk her 5 dakikada bir tuvalete gitmekten büyük oğlumda bu sorunu yaşamadım yaşayanlar varsa bilgilendirir mi

1 cevap

0 oy
önce (3,426 puan) tarafından

İkinci çocuk herzaman daha kolay alışıyor çünkü abisi ablasindan görüyor biraz küçük geldi bana ama maşallah yani benimki 21 aylık sadece büyük tuvaletini yaparken anne üff der burnunu tutar başkada bilmez böyle sürmez tutma refleksi gelişecek ve çok rahat edecek ama küçük yani 1 ayı bulur bencem💙

önce (759 puan) tarafından

İnşallah dediğin gibi olur canım abisinden görüyor dediğin gibi benimkisi denemeydi çok korktum başta ama korktuğum gibi olmadı tek sıkıntı çok fazla tuvalete gidiyor olmamız

-Reklam-

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

2 yaşındaki çocuğun sürekli tuvalete gitmek istemesi normal mi?
2 yaş civarında tuvalet eğitimine yeni başlayan çocukların sık sık tuvalete gitmek istemesi genellikle bir uyum sürecidir ve psikolojik veya fiziksel nedenlere bağlı olabilir. Çocuklar bu dönemde yeni kazandıkları bu beceriyi keşfetmekten hoşlanabilir veya mesane kontrolünü tam sağlayamadıkları için sürekli çişleri varmış gibi hissedebilirler. Ancak bu durumun 1-2 haftadan uzun sürmesi, idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabileceği için bir çocuk doktoruna danışmanız faydalı olacaktır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Tuvalet eğitimi sırasında çocuk neden 5 dakikada bir çişe gider?
Tuvalet eğitimi döneminde çocukların sık tuvalete gitme isteği genellikle mesanelerini tam boşaltamamaları veya çiş gelme hissini tam ayırt edememelerinden kaynaklanır. İlk haftalarda çocuk her seferinde sadece birkaç damla yapsa bile, bu onun tuvalet alışkanlığına alışma çabasıdır. Çocuğun üzerindeki baskıyı azaltmak için onu tuvalete gitmeye zorlamak yerine, biraz daha rahat bırakmak ve tuvalet rutini oluştururken oyunlaştırma yöntemlerini denemek bu süreci yönetmenize yardımcı olur.
Tuvalet eğitiminde sık tuvalete gitme davranışı nasıl önlenir?
Sık tuvalete gitme davranışını önlemek için çocuğun tuvaletle olan gergin ilişkisini yumuşatmalı ve tuvalete gitme sıklığını kademeli olarak belirli aralıklara yaymalısınız. Çocuğun her istediğinde tuvalete gitmesine izin vermek yerine, 'şimdi oyun oynuyoruz, 5 dakika sonra gidelim mi' gibi nazik yönlendirmelerle süreci kontrol altına alabilirsiniz. Sıvı alımını kısıtlamak yerine, gün içindeki tuvalet saatlerini düzenli aralıklarla takip etmek mesane alışkanlığı kazanmasına destek olacaktır.
Tuvalet eğitimi sonrası idrar yolu enfeksiyonu nasıl anlaşılır?
Tuvalet eğitimi sürecinde çocuğun sürekli tuvalete gitme isteği, yanma, acı hissi, idrar yaparken ağlama veya ani alt ıslatmalarla birleşiyorsa bu bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Normalde çişini tutabilen bir çocukta idrar kaçırma veya tuvalet sonrası sürekli tekrar etme isteği devam ediyorsa mutlaka idrar tahlili yaptırılmalıdır. Eğer çocuk tuvalete giderken acı çektiğini ifade ediyorsa veya idrar renginde bir değişiklik fark ederseniz vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmalısınız.
2 yaş tuvalet eğitiminde gece tuvalet kalkışı ne zaman azalır?
Tuvalet eğitiminin ilk günlerinde çocukların gece sık uyanması veya tuvalet ihtiyacı hissetmesi, mesanenin gece boyunca idrarı depolama kapasitesinin henüz gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Genellikle 2-4 hafta içinde çocuk mesanesini kontrol etmeye başladıkça gece uyanmaları azalır ve sabah kuru kalkma süresi uzar. Gece sıvı alımını yatmadan yaklaşık 1-2 saat önce kontrollü bir şekilde sınırlamak, gece tuvalete kalkma sıklığını azaltmanıza yardımcı olan en etkili yöntemdir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 189 göst.
+1 oy
10 cevap 771 göst.
2 Mart 2025 Diğer kategorisinde BETIGUL (10,754 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 179 göst.
13 Aralık 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 226 göst.
12 Haziran 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu