Kurtlu kiraz yemek zararlı mı, çocuğum yedi ne yapmalıyım?

0 oy
119 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (6,347 puan) tarafından

Komşumuz bi kova kiraz verdi kendi bahçesinden ama sıcaktan çoğu kurtlanmış minik minik kurtlar  var ben önce kesip kontrol ediyorum içini kızım bakmadan yiyor sizce bir şey olur mu

4 Cevaplar

0 oy
önce (10 puan) tarafından

Olur sizde kurtlanirsiniz parazit onlar sonuçta yememek lazim

-Reklam-
0 oy
önce (42 puan) tarafından

Kirazın içindeki meyve sineği larvası. Sağlığa tek başına zarar vermez. Küflü ya da bozulmamış olduğu sürece. Biz büyükler midemiz bulandığı için yiyemiyoruz ama çocuklar bilmediği için bulantı da yapmaz. 

önce (6,347 puan) tarafından

Evet ilaçsız kirazlar bahçeden. Yok hepsi taptaze bozulmamış. Bir şey okudum 30dk tuzlu suda bekletince kurtlar ayrılıyormuş bi denesem mi. Çöpe atmayı da kıyamıyorum koca bir kova. Kontrol edip kesip reçel yapsam olur mu ki

önce (42 puan) tarafından

Evet tuzlu sirkeli suda bekletebilirsiniz. Reçel de yapabilirsiniz eğer bozulma yoksa

0 oy
önce (14,653 puan) tarafından

dikkat et yedirme öyle 

önce (6,347 puan) tarafından

Ya evet aslında hiç bozulmadılar bahçe ilaçsız oldukları için minik kurtlar. Kontrol edip o sekilde reçel yapsam olur mu kiraz reçeli 

0 oy
önce (674 puan) tarafından

Yani kontrol edip yenilmesi gerek

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Kurtlu kiraz yemek sağlığa zararlı mıdır?
Kurtlu kiraz tüketmek genellikle ciddi bir sağlık sorununa yol açmasa da hijyenik nedenlerle önerilmez. Kirazın içindeki meyve sineği larvaları protein kaynaklıdır ve mide asidi tarafından kolayca sindirilir; ancak bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara veya psikolojik olarak mide bulantısına sebep olabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Bahçeden toplanan kurtlu kirazlar nasıl temizlenir?
Kurtlu kirazları temizlemek için meyveleri bol sirkeli suda 15-20 dakika bekletmeniz en etkili yöntemdir. Sirkeli su, meyvenin içindeki kurtların dışarı çıkmasını sağlar, ardından kirazları tek tek kontrol ederek iç kısımlarını incelemeniz güvenli tüketim için yeterlidir.
Çocuklar yanlışlıkla kurtlu kiraz yerse ne yapılmalı?
Çocuklar yanlışlıkla kurtlu bir kiraz yediğinde genellikle endişelenecek bir durum yoktur. Çocuğunuzda kusma, ishal veya karın ağrısı gibi alışılmadık bir belirti görmediğiniz sürece sadece gözlem yapmanız yeterlidir; larvalar sindirim sistemine girdiği an etkisiz hale gelir.
Kirazın kurtlandığını nasıl anlarım?
Kirazın kurtlandığını anlamak için meyve kabuğundaki küçük deliklere veya meyvenin yumuşayan, kararan bölgelerine dikkat etmelisiniz. Eğer kirazı ikiye böldüğünüzde iç kısmında tüneller veya küçük beyaz kurtçuklar görüyorsanız, o meyve kurtlanmış demektir ve tüketilmemesi en sağlıklısıdır.
Kurtlu kiraz yemek besin zehirlenmesi yapar mı?
Kurtlu kiraz yemek doğrudan besin zehirlenmesine neden olmaz, ancak kirazın üzerinde gelişebilecek küf ve bakteriler riski artırabilir. Meyve sineği larvaları patojen taşıyıcısı olmasa da, kurtlanmış ve bozulmaya başlamış meyvelerin tadı ve dokusu değiştiği için tüketilmemesi tavsiye edilir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
8 cevap 473 göst.
26 Ağustos 2025 Diğer kategorisinde Aysegul&20 (9,057 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 256 göst.
9 Nisan 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 308 göst.
29 Eylül 2022 Yemek-Tarifler kategorisinde Nare88 (498 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 408 göst.