Atipik otizmli çocuğumu parktaki zorbalardan nasıl korurum?

0 oy
296 göst.
önce Diğer kategorisinde (2,247 puan) tarafından

Her yerde mi sorunlu insanlar olur ya bu siteye taşınalı  bir senedir sorunlu çocuklar sorunlu insanlar artık yıldım ve bıktım çocuklarımı bir saatliğine parka indireyim dedim büyük oğlum atipikotizm ısrarla basket sahasına girip top oynayan çocuklarla oynamak istiyordu Orada bir çocuk ondan Daha büyüktü bir baktım gırtlağını tutmuş çocuğumu boğuyor resmen zar zor ayırdım , bu sefer küçük kardeşinin bisikletine bindi oynarken büyük çocuklardan biri büyük bisikleti arkadan bulup bisikleti arka büyük sepetini kırdı annesi benim oğlum yapmadı diyor ama oğlum çarptığını söylüyor .3 yaşındaki oğlum çiçeklere bakıyor diye çiçek dediğimde duvar bitmişindeki Çalı çırpı çiçeklerine bakıyordu bir tane orada yaşlı bir kadin hötleyip tersledi çocuğuma sanki koparacak diye Oğlum bu sefer korkup ağladı ve bir daha oynamadı kadına dedim Niye böyle şey yapıyorsunuz çocuklara böyle bir şey yapıyorsun doğru düzgün konuşmasını da bilmiyordu ben bir şey yapmadım etmedim şeyinden artık yıldım bıktım cahil eğitimsiz ailelerden çocuğuna eğitemeyen ailelerden

4 Cevaplar

+1 oy
önce (10,453 puan) tarafından

Ailelerini karşına alıp düzgünce konuşsan daha dikkatli olurlar belki. Bide yanlış anlama lütfen ama çocuğunun durumunu herkes bilmeyebilir bu durumda senin sürekli yanında olman gerekiyor yalnız bırakmaman gerekiyor 

önce (1,200 puan) tarafından

Ben de öyle köyde büyüdüm Allah da korumuş gerçekten bizi evimiz yol ağzındaydı. Karşıda hep zeytinlikte oynardık sabahtan akşama kadar. Annem sadece akşam bi eve çağırırdı. 

Ay Allah muhafaza alt sınıf nasıl oluyor ki ?

önce (2,247 puan) tarafından

Öyle vallahi Yani eskiden çocukluk daha güzeldi Çocuklar da daha güzeldi artık teknolojiden mi Kaynaklı sosyal medyalardan mı dünya iyice kötüye gitti keza Bu okulda onca çocukları öldüren o katil iki çocuk mesela O yaşta o çocuk nasıl yaşıtlarını öldürebiliyor Nasıl oldu duruma gelebiliyor Ben biraz da teknolojiyi suçluyorum ne yazık ki bu sosyal mecralari özellikle

Özel alt sınıf canım  belli yaşlarda birkaç tane özel çocukları o sınıfta tutulup eğitildiği yerdir yani öğretmenler sürekli başlarındadır Sadece bir iki kere öğretmen kontrolü ile dışarıda çıkarılıp tekrar sınıfa alınıyor ama biz Oğlumuzu bir ay verdik orada Benim oğlum çok ağır Otizm değil yani sosyalleşebilen konuşabilen bir çocuk orada ağladı öğretmenini arkadaşlarını özlediğini söyledi ve özel sınıf öğretmeni bizimle görüştü bu çocuk Burası için fazla burada daha ağır durumda olan çocuklar var ve bu çocuğun sosyalleşmesi gerekiyor orada sadece 3 tane daha otizmli çocuk vardı ve onlar konuşamıyorlardı tekrardan bu çocuğun rehberlik araştırma merkezinde testten geçirmemizi söylediler Tekrardan dilekçe verdik başvurduk testten geçirdiler ve bu çocuğun normal sınıf gidebileceğine dair karar verdiler orası Onun için yetersiz kalıyor .

O zaman gülüm alt sınıfa aldırma. Kaynaştırma onun için daha iyi fakat ortaokul ya öğretmen bir şey demesin siz de demeyin hatta pedagojik olarak rehber mğretmenler daha iyi bilir zayıf görüp ezmesinler diye siz söylemesek mi hocam diye bir sual edersiniz.

-Reklam-
+1 oy
önce (27 puan) tarafından

öyle insanlar heryerde var laf anlatamazsınkı çocuk oyle dıye dıslarlar cocugumun yanına gelmesın oynamasın dıye 

+1 oy
önce (4,177 puan) tarafından

Çocuklarınızın başında duracaksınız parkta siz oturup onları izlemeyeceksiniz oğlunuz basket sahasında mı sizde onunla basket sahasına gireceksiniz oğlunuz top mu oynuyor siz yanında olacaksınız saniye başından ayrılmayacaksınız birde bi sorununuz olduğunda eğer çocuk 7 yaş üstü ise ailesine şikayet etmek yerine kendiniz çocukla çözeceksiniz bizim sitede yaşları 7 ile 10 yaş arasında değişen 6 7 kişilik çocuk grubu var aileleri parkta olmasına rağmen küfürlü konusmaları olduğu için ben ve başka aileler çocuklari uyarıyor direkt onlarla muhattap oluyoruz kendilerini savunabilecekleri yaştalar daha küçük çocuk grubu hepimiz çocuklari ve aileleri olarak birbirimizi tanırız aşağı yukarı çocuklarin huyunu biliriz o yüzden kaydırakta bile başlarında bekleriz birbirlerine çarpmasınlar itmesinler vurmasınlar diye sizde gölge gibi her an başında duracaksınız

Kesinlikle haklısın söylediklerinde ama 3 çocuk olunca maalesef biraz zor oluyor benim için Çünkü en küçüğü 3 yaşında ve o esnada onunla ilgileniyordum kaydıraktan düşmesin diye yanında duruyordum Basket sahası da bizden Biraz ileride söylediğiniz gibi zaten çocukla konuştum Hani Niye böyle bir şey yapıyorsun geldi oyunumu bozdu onun yüzünden gol atamadım falan gibisinden söyle de dedim o özel bir çocuk sen de özel bir çocuk musun sen aklın başın yerinde değil mi Sen nasıl bir şekilde davranabilirsin boğazından sıkmak nedir özel bireylere nasıl davranacağını öğren bir daha sakın öyle bir şey görmeyeyim dedim hani güzellikle uyarısını da verdim başka anneler olsaydı çirkefleşirdi ama ilk önce eğitim aileden başlıyor bizim uyarımızla değil annesi çok rahat biri umurlarında bile değil hatta çocuklarına dışarıda başka çocuklara dövün diye bile tembihliyorlar ve bu aileler yüzünden bizim çocuklarımız üzülüyor biz dışarı çıkaramıyoruz onları

önce (4,177 puan) tarafından

Eğitim ailede başlar maalesef ki ailesi eğitememiş o yüzden siz müdahil olacaksınız 3 çocukla aynı anda parkta ilgilenmek zor olabilir o zaman sıralı sistem uygulayacaksınız mesela 15 dakika büyük oğlunuzun istediği olacak basket sahası mı istiyor diğer 2 çocugunuzda orda olacak böylece daha rahat kontrol edebilirsiniz hemde başlarında olursunuz süresi dolunca diğer çocugunuzun istediği olacak mesela kaydırak mı istiyor diğer 2 çocugunuzda orda olacak sonra diğerine sıra gelecek onun istediği olacak böylece hem çocuklarınızın dağınık yerlere gitmesini engellersiniz hemde hepsinin aynı anda başında olursunuz anında müdahale edersiniz

Söylediğin mantıklı artık ya o şekil yaparım ya da bundan sonra babalarının evde olduğu günlerde parki ayarlarım ikimiz beraber aşağı iner ilgileniriz Yoksa öbür türlü çok zor Benim oğlum çok da hareketlidir yani koşturmayı seviyor evde de tutamıyorum

+1 oy
önce (5,922 puan) tarafından

Sen de bir anne olarak dinlenmek, nefes almak istiyorsun haklı olarak ama hiç bir sorun olmadan da çocuklar sorun çıkartabilirken, atipik otizmli bir çocuğun daha da fazla gözleme ihtiyacı oluyor. Gönül ister ki diğer çocukların ve ebeveynlerin de farkındalığı olsun, ona göre hareket etsin ama maalesef ki anlattığına göre mümkün değil. Sürekli oğlunun yanında ol, biri bir şey yapınca şak diye yapıştır cevabını, sert de çıkabilirsin.

Maalesef öyle canım insanlarda ne yazık ki o farkındalık yok Hatta onu bırak özel bireyleri bile dışlıyorlar böylelerini Allah'a havale ediyorum Tabii söylediğini Kesinlikle haklısın Zaten bensiz asla aşağı inmesini izin vermiyorum yanındayım çocuklarla bir problem yok Sadece ısrarla onlarla Oyun oynamak isteyen bir çocuk Benimki ve onu indirirken kardeşlirine de indiriyordum ve kardeşi daha küçük 3 yaşında onunla ilgileniyordum O esnada ,zaten Boğazım yırtıldı gidip gelene kadar ha dışarıda değil nefes almak sinir stresle yorgunlukla eve dönüyorum sinirden de oturup evde ağlıyorum Rabbim güç versin kuvvet versin Benim gibi olan annelere de insan üzülüyor işte😥

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Atipik otizmli çocuğumu parktaki zorbalardan nasıl koruyabilirim?
Atipik otizmli çocuğunuzu park gibi sosyal alanlarda korumak için öncelikle her zaman yakın mesafede bulunarak süreci gözlemlemelisiniz. Çocuğunuzun sosyal etkileşimlerini önceden tahmin etmek adına oyun alanına girmeden önce çevreyi gözlemleyip, daha sakin saatleri tercih etmek riski azaltabilir. Zorbalık anında sakin kalarak hemen araya girmek ve çocuğunuza duygularını ifade etmesi için destek olmak, onun güvenliğini sağlamada en etkili yöntemlerden biridir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Otizmli çocuklarda sosyal beceriler park ortamında nasıl desteklenir?
Otizmli çocuklarda sosyal becerileri desteklemek için sosyal hikayeler tekniğini kullanarak parka gitmeden önce kuralları ve yaşanabilecek durumları görselleştirebilirsiniz. Çocuğunuzun akranlarıyla kuracağı sınırlı etkileşimlerde ona model olmak ve doğru tepkileri sergilemesi için küçük hatırlatıcılar yapmak sosyal adaptasyonunu hızlandırır. Başlangıçta kısa süreli oyunlar planlamak ve çocuğun yoğun uyaranlardan uzaklaşmasına fırsat tanımak olumlu sonuçlar verir.
Parkta çocuğuma karşı yapılan olumsuz davranışlara nasıl tepki vermeliyim?
Parkta çocuğunuza yönelik zorbalık veya olumsuz bir tutumla karşılaştığınızda, duygusal tepkiler yerine net, kararlı ve sakin bir tavır takınmak en doğrusudur. Diğer ebeveynlerle tartışmaya girmek yerine, çocuğunuzun güvenliğini merkeze alarak alanı terk etmek veya durumu oradaki yetkililere bildirmek, çocuğunuza 'güvendesin' mesajı verir. Sınırlarınızı net bir şekilde belirlemek ve çocuğunuzun hakkını korumak için kısa ve öz cümleler kurmak, eğitimsiz ailelerle yaşanabilecek tartışmaları minimize eder.
Otizmli çocuğumun oyun oynarken yaşadığı korku nasıl yönetilir?
Çocuğunuzun oyun ortamında korku yaşaması durumunda, onu yaşadığı ortamdan hemen uzaklaştırarak güvenli bir alana götürüp sakinleşmesini beklemelisiniz. Korktuğu anı sakinleştiğinde basit ve kısa cümlelerle konuşarak yaşadığı durumu anlamlandırmasına yardımcı olun. Ona 'buradayım ve seni koruyorum' diyerek duygusal güvenini tazelemek, yaşadığı travmanın etkisini azaltır ve tekrar güvenle sosyalleşebilmesi için gerekli temeli oluşturur.
Özel gereksinimli çocuklar için güvenli park ortamı nasıl seçilir?
Güvenli bir park seçimi yaparken çocuk yoğunluğunun az olduğu saatleri, örneğin sabah erken saatleri veya okul saatlerini tercih etmek çocuğunuzun daha rahat oynamasını sağlar. Parktaki fiziksel yapıların yaşına uygun olup olmadığını kontrol etmek ve gürültü seviyesi düşük, daha az kalabalık olan küçük mahalle parklarına yönelmek sosyal kaygıyı düşürebilir. Çocuğunuzun kişisel alanını koruyabileceği, daha az uyaran içeren ve sizin gözetiminizde olmasına imkan tanıyan alanlar her zaman daha güvenlidir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
6 cevap 643 göst.
0 oy
1 cevap 234 göst.
5 Mart 2023 Diğer kategorisinde 1prensannesii (87 puan) tarafından soruldu
+1 oy
7 cevap 564 göst.
17 Nisan 2026 Diğer kategorisinde honkiponkitoninok (14,177 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 189 göst.
2 Eylül 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Elisaa d (1,707 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,510,788 soru

24,647,748 cevap

366,125 kullanıcı

...