34 aylık kızımın boyu 91 cm, boy uzaması yavaş mı?

+1 oy
287 göst.
önce Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (12,841 puan) tarafından

merhaba hanımlar, nasılsınız iyisinizdir inşallah. 

biz kızımla biraz hastayız, keyfimiz yok

doktora gittik bugün, rutin kontrollerde baktığı şeylere de baktı doktor. en son 4 ay önce gitmişiz ve o günden bugüne 1 cm uzamış. doktorumuz bu yaş aralığında bu miktarı az buldu ve 3 aydan 3 aya boyu için getirin bakalım dedi. 

kan tahlilleri iyi

kefir ve yoğurdu her gün tüketir, peyniri canı isterse yer. 

tahini çok sever günde birkaç kaşık tahin veriyoruz. 

her gün 1 yumurtayı yedirmeye dikkat ederim. 

balık yemez ama et ve tavuğu sever. özellikle kuzu eti yediririm. 

balık yağı aldık şimdi onu da vereceğim de başka önerileriniz var mı? 

34 aylık boyu da 91 cm, prematüre doğdu diye hep ortanın altında ilerledik bu zamana kadar. 

16 Cevaplar

0 oy
önce (221 puan) tarafından

Eskiler bol bol bulgur yedirin derler

önce (12,841 puan) tarafından

pilavı da yer de aman aman değil 

-Reklam-
0 oy
önce (13,150 puan) tarafından

Benim kızım da 36 aylık canım prematüre değil ama 93 cm pek fark yok aslında bizim doktorumuz minyon olacak diyor çünkü büyük kızım da çok uzun değil bende zaten kısa boyluyum yemeleri içmeleri gayet yerinde aslında. Sporla desteklemeyi düşünüyorum büyüğünü küçüğüne bi ay oldu ip atlatıyorum bilmem faydası olur mu 

önce (13,150 puan) tarafından

Arkadaşımın kızı prematüre bundan iki sene önce benim kızımla aralarında  bariz fark vardı iki karış kadar şuanda aynı boydalar ve arkadaşımın kızı bıdık oldu çok gelişti geçti bizimkini maşallah

boyu persentilde hep ortanın altındaydı, ben de minyon olur diye çok takmıyordum. ama doktor 4 ayda 1 cm az dedi işte takip edecek onu taktım kafama

sporun elbet faydası olur, özellikle hoplama, zıplama çok iyi diyorlar 

0 oy
önce (777 puan) tarafından

Geçen oytun erbaşın bir videosuna denk geldim boyu uzasın istiyosan bol protein vermelisin ve çok sık beslememelisin işte ara öğünüydü şuydu buydu bırak çocuk biraz da aç kalsın bişey olmaz boyunun uzamasına yardımcı olur diyordu bilemiyorum ne kadar doğru:))

ay o adamı hiç sevmem 😂😂 aöa nerdeyse onun dediği gibi besliyorum. benim kızım ara öğün pek yapmaz, atıştırmalık vermem. verirsem yemek yemez çünkü 😂 

önce (777 puan) tarafından

Aynen ben de ara öğün vermiyorum yemek yemiyor çokta aç kaldığı zamanlar oldu yumurta vesaire yiyiyor ama çok bi uzama yok bizde uzun değiliz biraz ondan da olabilir diye düşünüyorum 

Neyse arada bakarım faydalı bilgi veren olursa yine de iyi olur

0 oy
önce (8,055 puan) tarafından

Geçmiş olsun canım. Bizimkide büyük ihtimalle kısa 18.24 ay giyiyor hâlâ ama takmıyorum çünkü abiside böyleydi şimdi 14 yaşında ve 167 oldu . . Bence sende takılma ileride iyi atıyor boyları hep kısa derdi Doktorlar. Bende dedelerine çekmiş ikiside kısa derdim 😅 ama oğlum şaşırttı herkesi 

Bi ara iğde çekirdeği tozu boy uzatmak için baya öneriliyordu . Ben denemedim ama süte katıp içiriyorlardı. Kalsiyum bakımından zenginmiş 

yok boyuna değil taktığım şey, az uzamış dedi ona taktım. yoksa doğduğunda da minicikti 43 cm doğdu 😍

iğde tozuna baktım kalsiyum magnezyum açısından zenginmiş, kemikleri güçlendirdiği için uzamaya yardımcı olurmuş 

Doğal hanımlar sitesi güvenilir baya almak istersen. Ürünleri çok güzel hepsi organik yıllardır ordan alırım. İnstegram da var sanırsam ben Google sitesinden alıyorum 

bakayım oraya sağol canım 

0 oy
önce (7,565 puan) tarafından

Aslında iyi neden bu kadar tedirgin etti ki sizi. Benim kızımda o aylarda o kadardı. Ee biraz da genetik bence normal yani 

boyu hep persentilde ortanın altıydı, o yüzden daha önce bir şey demiyordu. ama aya göre uzama miktarı az dedi doktor ona takıldım 

0 oy
önce (1,082 puan) tarafından

Kemik suyu boy uzatıyormuş

kullanırım da genelde çorbalara falan 🙄 

önce (1,082 puan) tarafından

Aynen ben de öyle yaptım sütüne bile az az karıştırdım güzel uzadı

0 oy
önce (3,332 puan) tarafından

Benim kızımda senin kızla aynı 94 cm ama kilosu az öyle herşeyi yemez balık yağı aldım içmez yumurta falan bende yediriyorum ama fayda etmiyor bende kilosu ile dertteyim 

Geçmiş olsun canım bende durduk yere nasıl hastalandım bilmiyorum bademciklerin sis hiç iyi değilim 

Balık yağı nı değerlerini ölçtürmeden vermeyin aman benim büyük kızımın doğuştan yüksekmiş B12 si . O dönem aldım 2 3 gün anca içirdim tiksindi içmedi niye zayıf kilo almıyor die doktora götürdüm B12 si 1030 çıktı eğer daha fazla vereymişim dahada yükselirdi oda iyi değilmiş

geçen hafta çöl tozu geldi buralara hava çok pisti sanırım ondan hasta olduk, herkes hasta nerdeyse 🤦🏼‍♀️

biz de bugün aldık balık yağını, şişeyi gördü ben bunu içmeyecen dedi, daha tadına bakmadan başladı pazarlığa 😂😂

doktor bana 2 ay ver 2 ay ara ver dedi

0 oy
önce (5,948 puan) tarafından

Bazen olmayınca olmuyor benim derdim de benim kızın kilosu saldım artik zaten çoğu şeyi yediriyormussun 

kiloyu takmıyorum aslında boyu da takmıyordum da doktor az uzamış deyince. 

herkes bir şeyi takıyor işte🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 

önce (5,948 puan) tarafından

Maalesef ne kadar umursamaz olunsada biryerden yakalıyor insani

0 oy
önce (12,950 puan) tarafından

Hastalanmayan çocuk sayfasında atom tarifi var eğer yerse onu dene faydası oluyor 

ya o tarifi biliyorum da ben hepsini ayrı ayrı veriyorum fıstık ezmesi, badem, fındık ezmesi, tahin bunları gün içinde veririm 

Ben onu kızıma yaptım nerdeyse 4 ay yedi ne kilo aldı ne iştah açtı. Harfi harfine uydum bide tarife 

0 oy
önce (364 puan) tarafından

Parmak uçlarında zıplat canım :)

önce (364 puan) tarafından

Büyüme planları kapanana kadar her gün zıplatabilirsin parmak ucunda

evet zıplamak baya iyiymiş

0 oy
önce (5,609 puan) tarafından

Biraz genetik biraz yedikleri derler. Benim oğlumda zayıf ama uzun, babası 1.80 ben 1.68, yumurta ve yoğurt çok sever bazen de süt içer ama et balık tavuk binde bir yer. Yeni yeni tadımlık o da bazen yani. Doğduğunda 53 cm idi 38 haftada. 17 aya kadar da sadece anne sütü aldı yumurta da yemezdi. Sıkma canını maşallah az veya çok vitaminli şeyler yiyiyor. Birde kan değerleri iyi. İnşallah daha da düzelir her şey. 1 yaşından beri balık yağı veriyorum belki o da etkilidir. 

benim kjz 43 cm doğdu ufacıktı😍 balık yağına yeni başlayacağız bakalım 

önce (5,609 puan) tarafından

Sağlıkla büyüsün küçük prenses ❤️

0 oy
önce (11 puan) tarafından

Canım ben tahin pekmez yedirirek uzadılar gece yatarken yedirdim hergün

tahin hep veriyorum. 

önce (11 puan) tarafından

Tahmin tek vermedim pekmezle birlikte

klasik eski usul pekmez pek önerilmez çocuklara, fazla kaynatmak kanserojen maddeleri açığa çıkarıyor onun yerine soğuk sıkım özler verilmeli.

keçiboynuzu falan da yüksek östrojen içeriğinden erken ergenlik sebebi bu yüzden az verilmeli 

0 oy
önce (3,079 puan) tarafından

çocuğun boy uzaması büyük ölçüde genetik faktörlerdir  ama doğru beslenme ve yaşam düzeniyle desteklenebillir canım 

İyi beslenme+kaliteli uyku+hareket üçlüsü

Gece uykusu da çok önemli büyüme hormonu en çok gece uykusunda salgılanır.

Gece erken uyutursan 10 saat ya da fazlası uyuyorsa çok iyi

8 maksimum 8.30 da uyur. uylu düzeni en çok dikkat ettiğim şeydir. 

beslenmesine de özen gösteriyorum. genetik olarak da kısa değiliz ailelerimizde de kısa boylu yok. 

önce (3,079 puan) tarafından

Uyku saatleri gerçekten çok iyiymiş 👍

Prematüre olduğu için boyu biraz yaşıtlarına göre geriden geliyor olabilir bu da zamanla toparlanabilen bir durum

Bazen boy uzaması dönem dönem yavaşlayabilir

Önümüzdeki 3 ay yada 6 ay düzenli takip edersin  eğer yine belirgin bir ilerleme olmazsa bir uzmana danışman en doğru adım olur. 👍

0 oy
önce (573 puan) tarafından

Ben de kizimda ayni sorunu yasiyorum takviyeye basladim artik cunku benim kiz yumurta,yogurt gibi onemli gidalari da reddediyor cogu zaman yani duzenli saglikli besleyemiyorum reddettigi icin, genetikte olabilir sizinki.Bi sure takip edin bence simdilik kafaya takmayin takviyenin etkisi olabilir.

0 oy
önce (1,813 puan) tarafından

Bizde kontroldeydik bugün boyu 99 cm çıktı üç bucuk yaş için biraz minyon gidiyor dedi :(

0 oy
önce (26,604 puan) tarafından

4 a önce 86 cm di senin kitle aynı ayda bizimki de. ☹️ kontrole gittiğimizde kaç çıkacak bskslım 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

34 aylık çocuğun 91 cm olması boy gelişimi açısından normal mi?
34 aylık bir çocuk için 91 cm boy, Dünya Sağlık Örgütü persentil değerlerine göre genellikle alt sınırlarda yer alsa da klinik değerlendirme için sadece tek bir ölçüm yeterli değildir. Önemli olan çocuğun kendi büyüme eğrisi üzerindeki istikrarıdır; ancak son 4 ayda sadece 1 cm uzama olması doktorun takibini gerektiren bir durumdur.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Prematüre doğan çocuklarda boy uzaması nasıl takip edilmelidir?
Prematüre doğan çocuklarda boy uzaması takibinde kronolojik yaş yerine düzeltilmiş yaş dikkate alınmalıdır. Çocuğun doğum haftasına göre hesaplanan düzeltilmiş yaşı, gelişimsel basamakların ve büyüme hızının daha doğru yorumlanmasını sağlar; bu süreçte hekim takibiyle büyüme eğrisi düzenli izlenmelidir.
Çocuklarda boy uzaması için günlük beslenmede nelere dikkat edilmelidir?
Çocuklarda boy uzamasını desteklemek için kalsiyum, protein ve D vitamini açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Günlük süt ürünleri, yumurta ve kaliteli hayvansal protein kaynaklarının yanı sıra, doktor kontrolünde desteklenen balık yağı takviyeleri kemik gelişimi ve genel büyüme üzerinde olumlu etkiler gösterebilir.
Çocuklarda boy gelişimi yavaşlığı durumunda hangi testler yapılır?
Çocuklarda büyüme geriliğinden şüphelenildiğinde ilk olarak tiroid fonksiyon testleri, kan sayımı, kalsiyum, fosfor ve D vitamini düzeyleri incelenir. Ayrıca büyüme hormonu eksikliği veya çölyak gibi emilim bozukluklarının tespiti için gerekli görülen durumlarda detaylı kan tahlilleri ve kemik yaşı röntgeni istenebilir.
3 yaş civarı çocuklarda beklenen aylık boy uzama miktarı ne kadardır?
3 yaş civarındaki çocuklarda sağlıklı bir büyüme hızı genellikle yıllık 6 ila 8 cm arasındadır. Bu yaş grubunda 3-4 aylık periyotlarla yapılan kontrollerde beklenen artışın altında bir değer görülmesi durumunda, çocuğun genel beslenme düzeni ve olası sağlık sorunları pediatri uzmanı tarafından detaylıca değerlendirilmelidir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 216 göst.
0 oy
2 cevap 288 göst.
3 Kasım 2025 Ev & Yaşam kategorisinde Papatyasever (3,322 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 421 göst.
22 Mart 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde _erkenci_kus (473 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 626 göst.
12 Aralık 2021 Diğer kategorisinde Merveruzgar (1,030 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,505,157 soru

24,571,909 cevap

362,016 kullanıcı

...