Eşimin benden habersiz yaptığı harcamalara sessiz mi kalmalıyım?

0 oy
299 göst.
önce Alışveriş-Hediye kategorisinde (123 puan) tarafından

Kızlar eşim dün arkadaşının evine 3.600tl  harcama yapmış bide 1.500,tlde elden vermiş 

Sesimi çıkarmadım çıkarsam aç gözlü para göz olurum 

12 Cevaplar

+1 oy
önce (345 puan) tarafından

Niye peki? Arkadaşının ihtiyacı mı varmış?

önce (3,766 puan) tarafından

Ortak hesap iki kişinin de rızası dahilinde harcanan hesaptır, taraflardan biri habersiz harcıyorsa bu diğer taraf için de habersiz harcama olanağı doğurur. Böyle bir durumda hesabın “ortak” olma özelliği ortadan kalkar, tek bir havuzda birleşen bireysel harcamalara dönüşür.

İzin almak meselesi değil de rıza almak meselesi daha mühimdir. Ortak hesap denildikten sonra o hesaptaki para iki kişiye de aittir ama sormadan, rıza almadan veya ihtiyacını açıklamadan harcanırsa, burada ortağın rızasının olmaması tehlikesi bulunduğu için hayır olmaz.

Çünkü içerideki paranın tamamı hem kişinin, hem ortağınındır. Rıza dahilinde hepsini de harcayabilir, birazını da. Aynı şekilde ortak da böyledir.

Örn; 10.000 tl bütçeli bir ortak hesapta kadının harcamaları varsa ve erkek de bundan haberdarsa o zaman kadın isterse 10.000’in tamamını harcayabilir. Ama rızası veya haberi yokken 1 kuruşuna bile dokunmaması lazım. Çünkü belki eşinin de yapacağı şeyleri vardır.

Bu ancak karşı taraf “bana sormana gerek yok” diye ucu açık bir rıza gösterdiyse ve kendisi de bu sorma, rıza alma durumunu önemsemezse caiz olur.

Hayır meselesine gelince; hayır bireyseldir. Başkasının malından hayır yapılmaz. Ortak hesaptaki mal da hem kişinin hem ortağının olduğu için oradaki parayı sormadan vakfetmek veya mülk etmek amacı yerine getirmez.

Ne yapılabilir? Kişi ortağına açıkça “içeriden bir miktar para bana özel tahsis edelim, benim yapmam gereken bazı özel şeyler olabilir” gibi kendi iletişimlerine uygun bir dille ifade eder ve kasadan kendine aylık veya haftalık belli bir miktar tahsis eder.

Böylece bu para şahsına ait olduğu için onunla yapacağı her şey yalnızca kendi tasarrufundadır. Kimse de karışamaz. 

önce (123 puan) tarafından

Ben karışmam ki zaten sadece söylemediği için sakladığı için üstüne gittim yoksa para konusuna karışmam 

Hafsa  beim telefona Mesaj geldiği halde ben harcama yapmadım dedi deseydi zaten sorun yaratma ki 

önce (345 puan) tarafından

@Alaska teşekkürler 😏

önce (186,356 puan) tarafından

uuy uuyyyyy uuuuuuyyy cok derin mevzuymus ya buu 

-Reklam-
0 oy
önce (26,588 puan) tarafından

Sizin durumunuz iyi mi? Ve arkadaşı zor durumdaysa yardımcı olmak istediyse bu doğal. 

Kötü de diyemem iyide diyemem asgari ücret alıyo ev kira iki cocuk +cezavenindeki abisine bakıyor 

önce (167 puan) tarafından

Kötü olması için daha ne olması lazım bacım 😂mirastan gelir falan yoksa

Yok kız ne mirasi ilk evledigim zaman evimiz vardı oda 5 kardesindi satıldı bize düşen para 100bin tek oda nerede ne yaptı bilmiyorum  

0 oy
önce (2,554 puan) tarafından

Aileden aileye değişir ki bu durum. param olsa ben de yaparım ihtiyacı olan arkadaşıma.. demekki varmış ki yapmış

Bilmiyorum sordum an söylemedi benim kredi kartımdan harcama yapmış mesaj geldi aradım dedim harcama yaptın birsey yapmadım dedi eve geldi sonra söyledi 

söylemiyorsa gizli bişey var demekki

Bi kaç defa sordum sonra söyledi  çalışmıyor dedi arkadaşının abisi cezaevine girmiş yengesi evin üstüne gelmiş tamam dedim 

bana hala normal gelmiyor ama bilemem tabi

Bende bilmiyorum 

0 oy
önce (29,955 puan) tarafından

Sesimi çıkartmadım benim vereceğim bir tepki değil. İhtiyacı varsa özel bir durumu varsa maddi durumu el veriyorsa olabilir ama arkadaşı neden çalışmıyor sen neden karışamıyorsun daha da önemlisi sana paragöz deme cesaretini nerden buluyor bunların hepsi sorun benim için 

Abisi ceza evinde benim ihtiyacım vardı para vardı 1.300tl onu vermek istemediğim için aç gözlüsün dedi 

Çalışmıyor dedi arkadaşının abisi cezaevine girmiş yengesi onun evinin üstüne gelmiş 

Asgari ücret alıyo ev kira iki cocuk cezavenindeki abisine bakıyor 

Biraz karışık yazmışsın ya da ben anlayamadım eşinin abisi cezaevinde arkadaşının mı ? Ha sonuç değişmez ama eşinin maalesef zihniyeti de değişmez 'el iyisi derler böylesine'

İkisinde cezaevinde 

El iyisi derler nee anlamadım 

Kendi ailesine kötü ele iyi görünen kendisininkine cimri dışarıya saçıp savuran el iyisi işte ele iyi sana ailesine sorumlu olduğu kişilere kötü 😅

Ayyy valla benim kocam dışarıya dünyayı verse umrunda olmaz bıze harcadıgnda 10defa söyler 

0 oy
önce (4,573 puan) tarafından

Tabiyki sesimi çıkarırım, para miktarı için değil, niçin önce benimle paylasmadin diye. Sen ayrı eşin ayrı çalışıyorsa tamam, yok ortak bütçeye sahipseniz yanlış 

Sadece eşim çalışıyor  benim kızdığım nokta niye söylemedin ben üsteledigim için dedi yoksa demezdi söylese ben sıkıntı yapmam ki 

0 oy
önce (2,840 puan) tarafından

Ihtiyaç sahibi mi arkadaşı 

Öyle dedi çalışmıyormuş

0 oy
önce (2,520 puan) tarafından

Belki ihtiyacı vardı ve yaptığı iyiliği söylemesi iyi degilki zaten saklayacak olsa sana msj geldiğini bilmiyormu bırak hayrın sevabı azalmasin

Bana mesaj geldigini bilse neden sakladı sordum birsey almadım dedi 

önce (2,520 puan) tarafından

Ozaman sıkıntı işte neden sakladin bu msj ne der insan

Ben saklamadım  direk aradım söyledim harcama yapmıssın o sakladı yapmadım dedi

0 oy
önce (3,003 puan) tarafından

Niye peki ? Sizin durumunuz çok mu iyi de arkadaşına öyle destek çıkıyor ben sorardım böyle bi durumda 

Çok iyi degıl asgari ücret alıyo ev kira iki cocuk cezavenindeki abisine bakıyor sadece asgari ücret ile 

0 oy
önce (8,488 puan) tarafından

Yani çalışırken benimde verdiğim var herseyi eşime söylemek zorunda değilimdir o anda yardım etmek istemişimdir paramla varsa yapardım  oda varki yapmis yardımı bazen söylemek hoş olmuyor

Canım bende veriyorum elbise çocuklarımın olmayan elbiselerini söylese sıkıntı yapmam ki biliyor bunu 

0 oy
önce (1,258 puan) tarafından

Burda yaptığı hata ilk basta sana soylemesi lazim boyle bi durum var maddi destek olalim diyip haber verse is buralara gelmicekmsende boyle aklin kalmicak aslinca burda neden verdin degilde neden ilk basta bana soylemedin gizledin bana durumu neden anlatmadin diye tepki verebilirsin

Evet zaten bende onu dedim bana soyleyebilirdin ben zaten sıkıntı yapmam ki 

0 oy
önce (1,431 puan) tarafından

Saklamamasi gerekiyordu senle beraber danisarak yapabilirdi

Kız ne danışması asgari ücret ile çalışan adam oraya buraya veriyor sonra size para yetmiyor diyo

0 oy
önce (1,287 puan) tarafından

Niye yapmis ki ihtiyaci mi varmis 

Öyle dedi ihtiyacı varmış  dedi 

önce (1,287 puan) tarafından

Yapsin varsin bacim nolmus sizde yok mu herkes elinden geleni yapar birbirine 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Eşimin benden habersiz yaptığı harcamalarda sessiz kalmak doğru mu?
Eşler arasındaki maddi kararların ortak alınması sağlıklı bir evlilik için esastır ve sessiz kalmak uzun vadede güvensizlik yaratabilir. İlk olarak, duygularınızı net bir dille ifade ederek bu harcamanın bütçenizi nasıl etkilediğini sakin bir ortamda konuşmalısınız. İletişim kurmak sizi paragöz yapmaz, aksine evin finansal düzenini korumak adına atılmış sorumlu bir adımdır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Aile bütçesinden habersiz yapılan harcamalar nasıl yönetilmeli?
Aile bütçesinden habersiz harcama yapılması durumunda, tarafların beklentilerini belirleyen aylık bir bütçe planı oluşturulmalıdır. İlk adım olarak harcama limitleri belirlemek ve küçük meblağlar için bile olsa birbirini bilgilendirme kuralı getirmek güveni artırır. Şeffaf bir mali yönetim, gereksiz tartışmaları engeller ve ortak hedeflere daha hızlı ulaşmanızı sağlar.
Eşimle para konularında yaşadığım anlaşmazlıkları nasıl çözebilirim?
Para konularındaki anlaşmazlıkları çözmek için suçlayıcı bir dil yerine 'ben' dili kullanılarak kendi hislerinizi paylaşmanız çok önemlidir. 3.600 TL ve 1.500 TL gibi tutarların aile ekonomisindeki yeri üzerine odaklanarak, gelecekteki harcamalar için ortak bir karar mekanizması kurulmasını teklif edin. Finansal açık sözlülük, evlilikte yaşanan maddi stresi azaltmanın en etkili yoludur.
Evlilikte maddi konularda sınır çizmek neden gereklidir?
Evlilikte maddi sınırların belirlenmesi, her iki tarafın da finansal güvende hissetmesini sağlar ve çatışmaları önler. Sınır çizmek cimrilik veya paragözlük değil, ailenin ortak geleceğini koruma altına alan bir özelliktir. Şeffaf bir bütçe yönetimi, eşlerin birbirine olan saygısını artırır ve harcama alışkanlıklarının uyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Eşimin elden verdiği paraları nasıl takip edebilirim?
Elden verilen paraların takibini yapmak için ortak bir harcama takip uygulaması kullanabilir veya basit bir aile defteri tutabilirsiniz. Harcamaları kayıt altına almak, sadece nereye ne kadar harcandığını değil, aynı zamanda bütçenin hangi noktalarda zorlandığını da görmenizi sağlar. Şeffaflık ilkesi çerçevesinde bu kayıtları tutmak, evdeki mali düzeni sağlamak için atılacak en somut adımdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 514 göst.
0 oy
6 cevap 375 göst.
0 oy
5 cevap 320 göst.
2 Haziran 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 848 göst.

Kategoriler

1,504,788 soru