30 yaşında ayda iki kez adet olmak erken menopoz mu?

0 oy
126 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

Bir kaç aydır iyi değildim. Vücudumda aşırı sıcaklama, ayak altı yanması ve ani ter basmaları oluyor. Ki Bitlis'teyiz şu an düşünün hala kar var ara ara kar yağıyor😅 Aşırı saç dökülmem de cabası kafamda iki tel saç anca kaldı. Şeker hastası olduğum için ve yeni diyet döneminden çıktığım için bunlara bağladım doktora gittim tahlil yaptırdım. Şeker ve insülin direnci şu an için normal seyrinde ilaç kullandığım için. Ama gel gelelim tsh yüksek çıktı. Şikayetlerimden kaynaklı doktor hem endokrin uzmanına hem de kadın doğum uzmanına gitmemi söyledi.Doktora iki gün önce gittim. Bu ay da  bu gün beklenen regli günüm tam on iki gün önce geldi. Yani bir ay içerisinde iki kere regli oldum. Biraz endişelendim kızlar sanırım tsh da erken menepoz kaynaklı yükselmiş olabilir. Erken menepoz riski atlatanlar oldu mu. Daha 30 yaşındayım bu arada. 

2 Cevaplar

0 oy
(2,177 puan) tarafından

annem 36 da girdi iki sene ilac kullandi 38 e kadar yani.  ama kemik erimesi falan filan yapiomus ilaclar. nereye kadar ilac kullancam dedi ilac tedavisinden vazcaydi . 38 de komple kesilmis oldu yani. anlattigin belirtiler oluodu. ama 30 asiri erken yav

tarafından

İİlaçların yan etkisi kesin mi peki? Ben 40 başıma girmeden tık diye gidicem herhalde bu gidişle. Şaka bir yana Rabbim'den gelen baş göz üstüne ama sağlık sorunları üst üste gelince yıprandım baya. Bir de bu çıktı. 

(2,177 puan) tarafından

ilaclarin yan etkisi dedi doktorlar. . babam ozel bir bankadan emekli saglik hizmetleri cik iyi. yani direk karsiliyor her turlu ozel doktora gitti bir taneyle iki taneyle kalmadi . hepsi ilac yan etkisi diyeeek kesmesini onerdi ilaclari. ya i menepoza gir daha hayrina vucudun icin bu ilaci kullanmaktansa demisler

tarafından

Ben de giderim farklı doktorlara o yönden problem yok ama canım sıkıldı gece gece. 

-Reklam-
0 oy
(9,291 puan) tarafından

Sanmam ya ben 47 yaşındayım bu sene bana fena basıyor ben daha hiç mont giymedim desem inanirmisin hele boğazı kaplı şeyler evde gene çıplak dolaşasim var bende bile daha menopoz yok sen daha dur 😁

tarafından

Zaten olmasın. Genetik olarak da hiç böyle bir problem yok hatta maşallah diyeyim bizimkiler menepoz girenler oldukça ileri yaşlarında girdiler ananem halamlar falan. Ama anlattığım belirtiler ciddi yani. Şeker hastalığım doğum lardan sonra çıktı benim. Üç yıldır aktif ilaç kullanıyorum. Daha önceleri bu kadar ayak altı yanmam saç dökülmem yoktu. E tsh yüksekliği saç dökülmesi falan da ciddi belirtiler. Düşünüyorum düşünüyorum bu diyete bağlı olsa diyete girdiğim süre yaklaşık yedi yedi buçuk ayı buldu. Bir aydır da Koruma dönemşndeyim. Sonradan olmasında bir gariplik vardı ama inşallah erken menepoza bağlı değildir de troitle alakalıdır. 

(9,291 puan) tarafından

Yok sanmam şekerde olabilir ama arada adetler öylede olabilir tsh yuksemis belki ilaç verir  kadın doğum 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

30 yaşında bir ayda iki kez adet görmek erken menopoz belirtisi midir?
Bir ayda iki kez adet görmek tek başına kesin bir erken menopoz belirtisi değildir; ancak hormonal düzensizliklerin bir işareti olabilir. TSH yüksekliği gibi tiroid sorunları adet döngüsünü doğrudan etkileyerek ara kanamalara veya düzensizliklere yol açabilir. Bu yaş grubunda düzensiz kanamalar, stres, tiroid fonksiyon bozuklukları veya polikistik over gibi farklı sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
TSH yüksekliği adet düzensizliğine ve erken menopoz şüphesine neden olur mu?
Evet, TSH değerinin yüksek olması hipotiroidi anlamına gelir ve bu durum adet döngüsünü ciddi şekilde bozabilir. Tiroid hormonlarındaki dengesizlikler yumurtlama düzenini etkileyerek adetlerin sıklaşmasına veya gecikmesine neden olabilir. TSH yüksekliği tek başına erken menopoz anlamına gelmez, ancak adet düzensizliği yaşayan kadınlarda mutlaka endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Ani vücut ısısı artışı ve aşırı saç dökülmesi hangi sağlık sorunlarını işaret eder?
Vücutta ani sıcak basmaları, ayak altı yanması ve şiddetli saç dökülmesi gibi belirtiler genellikle hormonal dengesizlikler, tiroid fonksiyon bozuklukları veya insülin direnci ile ilişkilidir. Özellikle tiroid hormonlarının düzensiz çalışması metabolizmayı etkileyerek vücut ısısında değişimlere ve saç kalitesinde kayıplara neden olabilir. Bu şikayetlerin eş zamanlı olması, kök nedenin belirlenmesi için detaylı kan tahlili gerektirir.
Erken menopoz riski nasıl teşhis edilir ve hangi testler yapılır?
Erken menopoz tanısı için doktorlar genellikle AMH, FSH, LH ve östradiol hormon seviyelerini içeren kapsamlı bir kan paneli isterler. Özellikle FSH seviyesinin sürekli yüksek ve östradiol seviyesinin düşük seyretmesi menopoz sürecine dair önemli ipuçları verir. Ayrıca ultrason muayenesi ile yumurtalık rezervi değerlendirilerek kesin bir tanı süreci izlenir.
Adet düzensizliği yaşayan 30 yaşındaki bir kadın hangi bölüme gitmelidir?
Adet düzensizliği, saç dökülmesi ve sıcak basması gibi şikayetleri olan bir kadın hem Kadın Hastalıkları ve Doğum hem de Endokrinoloji bölümlerine başvurmalıdır. Kadın doğum uzmanı yumurtalıkların durumunu ve rahim sağlığını kontrol ederken, endokrinoloji uzmanı tiroid ve insülin gibi sistemik hormonal dengesizlikleri inceler. Bu disiplinler arası yaklaşım, doğru teşhis ve tedavi planı için hayati önem taşır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 175 göst.
23 Eylül 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Narin.masal (17 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 460 göst.
17 Ağustos 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Kadriyetaycur (1,306 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 185 göst.
8 Ekim 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Narin.masal (17 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 244 göst.
25 Kasım 2022 Diğer kategorisinde Defnebus (108 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,509,284 soru

24,629,575 cevap

365,030 kullanıcı

...