3 yaşındaki çocuğum neden hiç kelime söylemiyor?

0 oy
285 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (17 puan) tarafından

Arkadaşımın çocuğu 3 yaşına girecek ama anne baba dışında hiç kelimesi yok onuda anlaşılır bir şekilde söylemiyor ne yapmamız lazm fikri olan varmı 

10 Cevaplar

0 oy
(1,559 puan) tarafından

Kızım 3 buçuk yaşında daha yeni 3 lü kelimeye geçti. Bu sabah sabah oldu kalk dedi öyle mutlu oldum ki  nasıl özlemle bekliyorum konuşmasını

-Reklam-
0 oy
(8,056 puan) tarafından

dil konuşma terapisti ne gotursun 3  yaşındaki çocuğun ikili ve üçlü artık cümle kurması gerekiyor benim kızım 2.5 yaşında yetişkin gibi konusuyor

(310 puan) tarafından

Evet canım tabi ki çocuktan çocuğa konuşma değilir oğlum 1.5 yaşında net anlaşılıyordu dedikleri. 3 yaşında bizim gibi konuşuyordu neredeyse. Her çocukta dediğim gibi aynı gelişimi beklemek doğru olmaz ama 3 yaş gerçekten büyğk bir yaş. Dil terapisi en iyisi bir sıkıntı varsa sa dilinde falan çenesinde yönlendirirler

0 oy
(9,170 puan) tarafından

Biraz geç kalmadan dil terapistine gidilmeli 

0 oy
(13,672 puan) tarafından

çocuk doktoru, pedagog görmeli sonra dil terapistine gitmeli

0 oy
(2,520 puan) tarafından

Başka bi sorunu olabilir. Otizm vs gibi. 3 yaşındaki çocuğun çok net konuşması lazım hadi cümleyi geçtim kelime sayısının fazla olması laızm

0 oy
(6,757 puan) tarafından

Çok telefon youtube falan mı izliyor? Benim eşimin bi akrabasının çocuğu 2.5 yaşını geçiyor. Tek tük kelimeleri var baya az yani. Ama çok youtube izliyor ondan diye düşünüyorum.

0 oy
(8,662 puan) tarafından

Pedagog görmesi lazım önce . O yönlendirme yapar. 

0 oy
(2,123 puan) tarafından

Çocuk doktoruna muhakkak görünmeli cümle kurmayı geçtim kelim yokmuş çokta ilgilenirlmesi gerekiyor ekran asla olmaması lazım avmlerde oyun alanları oluyor oralarda çocuklarla kaynasmali hatta doktor kreş önerebilir 

0 oy
(9,715 puan) tarafından

Çocuk gelişim bölümüne randevu alıp götürebilir

0 oy
(2,505 puan) tarafından

Benimde oglum 2.5 yasında iken saglık ocagı hemsıresı dedıkı  bu yasta konusması lazım ıkılı cumle kurması lazım anne acıktım susadım gibi dedı dil terepistine yönlerdirdi orayada ıkı kere gittim sınırda cıktı sorular sordu oyun oynadı gözlemledi komutlar verdi bende abiside gec konustu dedım olabilir her cocuk bir degildir sınırda dedı bır sonraki kontrole kadar kelime sayısı artar cumle kurarsa bakıcaz duruma dedı suan sınır dedı sonrakı kontrol uc ay sonra falandı oglum bır anda cumle kurmaya konusmaya basladı bence sizde yınede ihmal etmeyın dil terepistine gidin bence ama ben cok endise ettım bu yasa gelmıs 3 yas olcak konusması lazım şimdiye vs cok dediler korkmustum 3 yastan sonra konustu oglum

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

3 yaşında çocuğu hiç konuşmayan aileler hangi uzmanlara başvurmalı?
3 yaşına gelmesine rağmen anne ve baba dışında kelimesi olmayan çocuklar için ilk olarak bir çocuk gelişim uzmanı veya çocuk nörolojisi uzmanı ile görüşülmelidir. Uzmanlar öncelikle çocuğun işitme testlerinin yapılıp yapılmadığını kontrol eder, ardından dil ve konuşma becerilerini değerlendirmek için gerekli gelişimsel testleri uygularlar.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
3 yaşındaki çocuğun kelimesi yoksa hangi testler yapılmalıdır?
3 yaşındaki çocukta konuşma gecikmesi durumunda en önemli adımlar işitme testi, çocuk nörolojisi muayenesi ve dil gelişimi tarama testleridir. Çocuğun fiziksel bir işitme engeli olup olmadığının dışlanması tanı süreci için kritiktir, ardından psikolojik ve pedagojik değerlendirmelerle dil gelişiminin neden yavaş olduğu analiz edilir.
3 yaş konuşma gecikmesi olan çocuklara evde nasıl destek olunur?
Çocuğun dil gelişimini desteklemek için her gün düzenli olarak kitap okunmalı, oyun oynarken sürekli olarak nesnelerin ve eylemlerin isimleri tekrarlanmalıdır. Ekran süresini tamamen sıfırlamak, çocukla göz teması kurarak kısa ve net cümleler kullanmak ve onu bir şeyler ifade etmesi için nazikçe teşvik etmek evde uygulanabilecek en etkili yöntemlerdir.
3 yaşında konuşmayan çocuk için konuşma terapisi ne zaman başlar?
3 yaşında kelimesi kısıtlı olan çocuklar için dil ve konuşma terapisi süreci, uzman değerlendirmesi sonucunda vakit kaybetmeden başlatılmalıdır. Konuşma terapistleri çocuğun mevcut iletişim becerilerini temel alarak, oyun temelli tekniklerle kelime dağarcığını geliştirmeyi ve sosyal iletişim kurma isteğini artırmayı hedefler.
Çocuğun 3 yaşında konuşmaması otizm belirtisi olabilir mi?
3 yaşında konuşma olmaması tek başına otizm belirtisi sayılmaz ancak gelişimsel bir gecikmeye işaret edebilir. Eğer çocuk göz teması kurmuyorsa, ismi söylendiğinde bakmıyorsa veya yaşıtlarıyla etkileşime girmiyorsa bu durumlar detaylı değerlendirme gerektirir; bu nedenle bir çocuk psikiyatristi tarafından gelişimsel tarama yapılması en doğru yaklaşım olacaktır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
57 cevap 1,700 göst.
5 Ocak 2026 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Adilazimdegil33333 (75 puan) tarafından soruldu
+1 oy
5 cevap 421 göst.
+1 oy
2 cevap 177 göst.
+1 oy
2 cevap 175 göst.
9 Nisan 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Semizotu (461 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,508,166 soru

24,615,334 cevap

364,301 kullanıcı

...