4 yaşındaki oğlum neden tekrar gece altını ıslatmaya başladı?

0 oy
128 göst.
Diğer kategorisinde (2,877 puan) tarafından

Kızlar merhaba oğlum tam 3 yaşındayken bezini bıraktırdım şu an tam 4 yaşında yani 1 sene oldu bez bırakma sürecimiz çok güzel ve kolay geçti 1haftada gündüz kaçırmayı 2 haftada gece kaçırmayı tamamen bıraktı ilk başladığımda bezi dolu uyandığı için gece birkaç kez kaldırıyordum sonrasında kendi alışıp kalkmaya başladı gelince sonra sabaha kadar hiç uyanmadan altına kaçırmadsn uyanmaya başladı şu 2 haftadır gece acayip bi şekilde altına kaçırıyor bazı günler 2 kere bile kaçırdığı oluyo herhangi bir üşütme ya da akşam çok sıvı tüketme durumu yok uyanamıyor da öncesinde dediğim gibi tuvaleti gelince uyanıyordu altına kaçırınca da ağlayarak uyanıyor bişey olmaz değiştiririz dememe rağmen ben çiş oldum diye ağlıyor sabah kalkar kalkmaz yemek vs yemeden banyo yapmak istiyor kirlendim diye bu durum normal mi acaba şu ana kadar hiç altına kaçırmazken iki haftadır neden oluyor olabilir fikri önerisi olan var mı :) 

3 Cevaplar

0 oy
(2,930 puan) tarafından

Sıvı tüketimi yok demissin ama oda yapar bide çocuklar biseyden korktuğu zamanda altına yapar kızma dan takip et geçer gene 

(2,877 puan) tarafından

Yok kızmıyorum zaten hiç olabilir çok küçük daha sıvı tüketimi yok derken yani yeterli bi şekilde her zamanki içtiği kadar içiyor suyunu diğer içeceklerini çok dpeil yani 

-Reklam-
0 oy
(2,930 puan) tarafından

Üşüyorsa da yapar 

0 oy
(603 puan) tarafından

Benimki 16 aylıkken öğrendi uzuuunnn zaman damla kaçırmadı. 3 yaşında dediğin gibi durduk yere kaçırmaya başaldı. Çocuk psikiyatri 5 yaşına kadar normal diyor. 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

4 yaşındaki çocuğum tuvalet eğitiminden sonra neden gece altını ıslatmaya başladı?
Tuvalet eğitimini tamamlamış 4 yaşındaki çocuklarda gece alt ıslatma, genellikle psikolojik stres faktörleri, gelişimsel süreçler veya derin uyku gibi nedenlerle yaşanabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı veya kabızlık gibi fiziksel sağlık sorunları da bu ani değişikliğin sebebi olabilir. Eğer çocuğunuz bu süreçte duygusal bir değişim yaşıyorsa, bu durum mesane kontrolünü geçici olarak etkileyebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Gece alt ıslatan 4 yaşındaki çocuğum için hangi durumlarda doktora gitmeliyim?
Daha önce tuvalet alışkanlığı kazanmış bir çocukta 2 haftayı aşan ve sıklığı artan gece alt ıslatma durumlarında mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Özellikle gündüzleri de idrar kaçırma, idrar yaparken ağrı hissetme, aşırı su içme veya idrar miktarında gözle görülür bir artış varsa vakit kaybetmeden tıbbi muayene yapılması gerekir.
4 yaşındaki çocuğumun gece altına kaçırması nasıl engellenir?
Gece alt ıslatmayı engellemek için akşam saatlerinde sıvı tüketimini yatmadan 1-2 saat önce kısıtlamak ve uyumadan hemen önce çocuğun tuvalete gitmesini sağlamak önemlidir. Çocuğunuzun bu durumdan dolayı kendini suçlu hissetmemesi için destekleyici bir tutum sergileyin, çünkü baskı ve kaygı durumu daha da kötüleştirebilir. Rutin bir tuvalet saati oluşturmak, mesanenin düzenli boşalmasına yardımcı olacaktır.
Çocuğumun altını ıslatıp ağlaması normal mi ve ona nasıl yaklaşmalıyım?
Çocuğun altını ıslattıktan sonra yaşadığı utanç veya kirlenmişlik hissiyle ağlaması, bu yaştaki çocuklar için oldukça normal bir tepkidir. Ona bu durumun bir kaza olduğunu, kimsenin suçlu olmadığını ve birlikte temizleyebileceğinizi sakince anlatmanız güven duygusunu tazeler. Gece kirlendiği için banyo yapmak istemesi ise onun temizlik konusundaki hassasiyetini gösterir; bu isteğini yargılamadan karşılamak rahatlamasına yardımcı olur.
4 yaş grubunda gece alt ıslatma süreci ne kadar sürer?
Gece alt ıslatma süreci, çocuğun mesane kontrolünün olgunlaşma hızına bağlı olarak değişiklik gösterir ve genellikle 5 yaşına kadar normal kabul edilen bir durumdur. Ancak 1 yıl boyunca kuru kalan bir çocuğun aniden altına kaçırmaya başlaması, genellikle altında yatan yeni bir tetikleyici faktör olduğunu gösterir. Doğru yönlendirme ve fiziksel muayene ile bu durumun çoğu çocukta kısa sürede çözüldüğü gözlemlenmektedir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 200 göst.
10 Kasım 2025 Diğer kategorisinde duygumiray (972 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 317 göst.
24 Aralık 2024 Diğer kategorisinde Lamelif (2,871 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 511 göst.
0 oy
10 cevap 385 göst.
21 Ocak 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu