Adetim 8 gün sürdü, lekelenmem var oruç tutmalı mıyım?

0 oy
62 göst.
Aile & Aşk kategorisinde (334 puan) tarafından

Bir şey danışacağım yardımcı olur musunuz şimdiden özür diliyorum adetim 8 güne kadar devam ediyor kaç aydır ağrılı geçtiği için ağrı kesici içiyorum sürekli günü uzuyor normalde 7 gün sürüyor açık kahverengi lekelenmem var az az geliyor oruc tutmadım o yüzden bugün hala adet sayılır mıyım

2 Cevaplar

0 oy
(2,070 puan) tarafından

Hanefi mezhebine göre adetin en fazlası 10 gündür adet gününün haricinde yani normal gündeki akıntından farklı renk görüyorsan bu adettir ama bu durum en fazla on gün devam edebilir şuan hiç leke görmez isen oruç sayılırsın tabi

-Reklam-
0 oy
(7,989 puan) tarafından

Evet adet sayılıyorsun tutamazsn cnm

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Adet dönemi sonunda gelen kahverengi lekelenme oruca engel mi?
Adet döneminin bitiminden sonra görülen kahverengi veya sarı renkli lekelenmeler, adet kanamasının devamı niteliğinde kabul edildiği için oruca engeldir. İslam fıkhına göre adet süresi içinde görülen her türlü kanama veya lekelenme, kişi henüz tam temizlik alamadığı için hayız hükmündedir ve bu süreçte oruç tutulmaz.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Adet süresi normalden fazla uzadığında oruç nasıl hesaplanır?
Adet süresi kadının genel alışkanlığı olan gün sayısını aşarsa, bu durum özür kanı veya istihaze olarak değerlendirilebilir. Ancak kanama veya lekelenme 10 günü aşmıyorsa, bu süreler adet dönemi içerisinde kabul edilir ve oruç tutulması dini açıdan sakıncalıdır. 10 günü geçen durumlarda ise uzman bir din görevlisine danışılmalıdır.
Ağrı kesici kullanımı adet süresini uzatır mı ve orucu bozar mı?
Ağrı kesici ilaç kullanımı doğrudan orucu bozmaz ancak bazı durumlarda hormonal dengeyi etkileyerek kanama süresinin uzamasına neden olabilir. İlaç kullanımı sebebiyle adet günü alışılagelmiş sürenin üzerine çıkıyorsa, lekelenmenin mahiyeti değerlendirilmelidir. Eğer kanama lekelenme şeklinde devam ediyorsa bu süreç adet döngüsünün bir parçası sayılır.
İbadetlerde temizlik süresi nasıl belirlenir ve ne zaman biter?
Temizlik süresi, vücuttan gelen kanamanın veya renkli akıntının tamamen kesilmesiyle başlar. Tam temizlikten emin olmak için beyaz bir pamuk ile kontrol yapılması önerilir; eğer pamuk temiz çıkıyorsa kişi gusül abdesti alarak ibadetlerine dönebilir. Kahverengi veya kirli akıntılar devam ettiği sürece temizlik gerçekleşmemiş sayılır.
Adet döneminde yaşanan lekelenmelerde gusül abdesti ne zaman alınmalı?
Gusül abdesti, adet kanaması veya lekelenme tamamen kesildikten sonra alınmalıdır. Lekelenme devam ederken alınan gusül abdesti geçerli olmaz, çünkü temizlik hali henüz sona ermemiştir. Akıntının tamamen durduğundan emin olduğunuzda, beyaz bir bezle kontrol yaparak temiz olduğunuzu teyit ettikten sonra gusül alıp oruca başlayabilirsiniz.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 275 göst.
0 oy
5 cevap 385 göst.
15 Nisan 2021 Diğer kategorisinde Elif2855 (1,064 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 587 göst.
24 Nisan 2020 Diğer kategorisinde Biroglanbirkizannesi (944 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 238 göst.
21 Ocak 2025 Diğer kategorisinde Gamzecsknn (1,628 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,506,690 soru

24,594,579 cevap

363,242 kullanıcı

...