+3 oy
748 göst.
önce Diğer kategorisinde (2,829 puan) tarafından

Selamün aleyküm arkadaşlar.

Bugün öğrendiğim bir konuya açıklık getirmek istiyorum, birkaç sene evvel bize spiralin caiz olmadığı söylenmişti.

Evet caiz değil ama her sağlık durumunda olduğu gibi zaruret meselesi doğarsa caiz olmayan şey caiz olabiliyor. Bunu biliyoruz.

Şöyle ki, kadın diğer doğum kontrol yöntemlerinden beklenilen faydayı alamayıp istediği düzeyde korunmayı gerçekleştiremezse ve doktoru sana spiral takmalıyız derse o vakit spiral caiz oluyor.

Diğer türlü korunma yöntemlerinde bir sıkıntı görmezse (hap, 3 aylık iğne, kol altı implant vb) o zaman zaruri bir durum olmadığı için avret mahallini göstermek zorunda kalacağı için caiz değil.

Bu bilgiyi de detaylı vereyim içimde kalmasın.

Çünkü benim gibi olanlar olabilir aramızda, bende hap işe yaramıyor. Doktorum da hap kullanma dedi, işe yaramıyorsa öyle bir hormon yüklemesine gerek yok diye.

3 aylık iğne veya kol altı implant meselesi için detaylı araştırmaya girmiştim. Onlar da hormonlu. Son çare bakır spiral dedi doktor, onu araştırırken bu bilgiye ulaştım.

Başına gelmeden insan anlamıyor bazı şeyleri.

Şimdi bende yarı yarıya zaruriyet doğduğu için spiral caiz. Ama evvel olarak 3 aylık iğneyi denemek istedim.

Bu tür işlerde de deneme yanılma olmadığı için tekrar bir doktor görüşmesinden sonra hangi yolu izleyeceğim belli olacak.

Dua edin 😁

14 Cevaplar

+5 oy
önce (181 puan) tarafından

Birşey soracağım o zaman siz yıllık smear de vermiyorsunuz? Doğru muyum?

+4

Ha bu arada söylediğin şeyden yanlış bir anlam çıkıyor. Alaskanın gittiği medrese merdiven altı dedim gibi bir anlam çıkıyor. Asla öyle birşey yok. Medreselerin tamamı merdiven altıdır.  Çünkü 3 Mart 1924 deki tevhid-i tedrisat kanunundan beri medrese diye bir yer yoktur. 

önce (2,829 puan) tarafından
+3

Avret mahallini doktor olan kadına veya erkeğe göstermek kadına da caiz değil erkeğe de. Caizdir mi diyorsunuz? Demeyin. Değil çünkü.

Sizin hayatınızın beni ilgilendirmediği gibi benim hayatım da kimseyi ilgilendirmez sanıyorum. Ama madem çok bilmek istiyorsunuz, söyleyeyim.

Benim rahmim küçük, ilk gebe kaldığımda doktor alttan kontrol etmek zorunda kaldı. O esnada da zaten çoktandır konuştuğumuz test için numune alındı. Dış gebelik mi değil mi diye ultrasonda tam görünmeyince alttan muayene oldum. Yüksek riskli gebeliklerim oldu, hayatımı çok sıkı takip ettiğiniz için bilirsiniz.

Sağlık açısından zaruri olan bir durumdu ve doktorumla birlikte o anlık kararla bu durumu kullandık. Şimdi de son gebeliğimde açılmam zor oldu ve az kalsın bebeğim ölüyordu. Ben de çatalda kalıyordum. 

Doğumdan sonraki ilk muayenede Ultrasonla kontrol ettiklerinde de o teste bir daha bakmak istediler ama ben reddettim. Daha da kurcalanmak istemedim doğal olarak.

O zaman mayısa randevu verelim dediler. O zamana kadar toparlanırım diye kabul ettim.

Ben şu an şu dk diyanet sınavına girsem kazanacağım garanti. Ama öyle bile olsa siz o saatten sonra bana veya ilme değil, diplomaya saygı duyacaksınız ancak. Bu da ne yazık ki sizin maneviyat hususunda neye değer verdiğinizi gösteriyor. O sebeple ne diyeyim? Allah hidayet versin. 

+2

Alaska ne olursa olsun şöyle güzelce cevap vermene bayılıyorum. "Eğitimin" konusundaki bakış açım neyse, insanlığın konusundaki fikrim de tam tersi. Allaha emanet ol 🥰

Siz de Allah’a emanet olun, hayırlı Ramazanlar ve hayırlı bayramlar şimdiden💐

önce (7,046 puan) tarafından

Hamilelik testi hersey yolunda olunca alttan muayeneye pek gerek görmüyorlar bir kere bakıldı bana birde örtü koyuyorlar önüne zaten vajinayi asla görmüyorlar 

-Reklam-
+2 oy
önce (8,693 puan) tarafından

Allah isteyip de bakabilecek olana evlat versin amin desem açık uç bırakmış olur muyum :))

Hayırla afiyetle sağlıkla sıhhatle kazasız belasız bereketle islam üzere 😁❤️

+1 oy
önce (10,493 puan) tarafından

iğneden korkuyorum, hep olumsuz yorum var.deri altı implantı araştırdım, kullanıcı yorumlarından sonra vücuduma bunu yapamayacağım kanısına vardım. 

spiral belki daha iyi ama alttan muayene fobim var🤦🏼‍♀️ gerçekten mecbur olmayım ancak o şekilde alttan muayene veya spiral düşüneyim.

kısaca kadın olmak zor. çocuğu da Allah isteyene istediği kadat sağlıklı bir şekilde versin 🤗

3.doğumumda açıklık 7 cmdi, 10 cm’e kadar doktor hanım eliyle açtı. 20 dk boyunca işkenceydi. Şu an hiç kimsenin benim o taraflarıma müdahale etmesini istemiyorum ben de. O yüzden araştırmalarım devam ediyor. Spiral son çare. 😞

+1

ben normal doğurmadım, doktorlar sezaryena karar verene kadar 2 hastanede 4 farklı doktor alttan muayene edince artık fobi oldu. normal doğursam kocayı da yanıma yaklaştırmazdım sanırım bir süre 😅

implantı bu yüzden çok araştırdım, ekşi sözlükteki yorumlar vazgeçirdi. 

birinin yorumu şeydi, her 3 senede bir koluna kesik atılacak, çıkarılırken dikiş atılacak ve bunu 50 yaşına kadar yaptırsan kolunda 10-15 tane dikiş izi, ne çocuk olmasın 😂 erkek korunsun yazmıştı isyan ederek.

çoğunluğunda da ara kanama, şiddetli kanama, ruhsal sorunlar, kilo artışı gibi şeyler olmuş ve 1  sene kadar sürmüş, en son çıkartmış. hatta şey yazmış kanamalar o kadar çoktu ki kocayla zaten yakınlaşamadım haliyle korunduk, üstüne bu işkenceyi neden çektim demiş😂😂

Okurken mideme kramplar girdi😞

ekşi sözlükteki yorumları eşimle bir okuduk, eşimin bile yaşamadığı, yaşama ihtimali olmayan şeyleri okurken içi bir tuhaf oldu ve ben senin implant taktırmanı istemiyorum dedi😂 

önce (27,531 puan) tarafından

Eğer becerebilirsem ikinci çocuktan sonra bende bunu düşünüyordum artık düşünmüyorum 😅

+1 oy
önce (364 puan) tarafından

Ben vücuduma herhangi bir materyal koyduramam korkuyorum 😂. İğne de olmak istemiyorum hap ta dahil hormonel bozukluk veya adet düzensizliğine gelebileceğimi hissetmiyorum o yüzden preservatiften devam bakalım 😂

Benim de şu anlık favorim prezervatif. Neden biz korunuyorsak zaten erkekler korunsun. Olan hep kadına oluyor.

Adet düzensizliği en en en korktuğum şey. Namaz kılan biri için işkence gibi bir şey. 

+1 oy
önce (9,176 puan) tarafından

Erkeklerde korunamıyor mu. Bunun dini açıdan bir sakıncası var mı acaba. Ben vücuduma hormon yüklemek, veya demir parçası bağlamak istemiyorum. Zaten hamilelik ve doğumda yeterince yıprandım eşim bağlasın kendini 

Ayyyyynısını bas bas bağırdım bugün aksjsjsjsjdjdjjs niye hamileliği ve doğumu zaten ben çekmişken bir de korunan ben oluyorum ki? İmkanı olan erkek olsun.

Dimi yani 😄 valla ben eşime açık açık söyledim tiplerini bağlat kendini koru dedim. Ben daha fazla vücuduma, bünyeme yüklenemem. Zaten 3. Gebeliği önermiyorum dedi doktor dikişlerim incelmiş. Garanti koruma lazım 

önce (4,017 puan) tarafından

Onun fetvası yok galiba Hafsa. Olsa bile yapan erkek sanmıyorum😁

+1 oy
önce (163 puan) tarafından

Spiral şu konuda caiz değil diye biliyorum. Sperm ile döllenmiş yumurtanın rahme inmesini englellediği için caiz değil. Döllenmiş yumurta yumurta kanalında kalıp parçalanıyormuş 

Özellikle bunu sordum ben de böyle biliyordum çünkü. 

Ne dedi peki @Alaska? Bende aynısını duymuştum

Aşağıda gördğm cevabı ☺️

önce (5,230 puan) tarafından

Hayır sperm rahme girer girmez bakır salgılandığı için yumurtaya ulaşamıyor. Yani döllenme gerçekleşmiyor. Bebek parçalanma gibi bir durum söz konusu değil bu konunun her boyutunu dini olarak da cok araştırdım kuzenim kadın doğum doktoru son olarak kendisine sordum ayni şekilde bu cevabı verdi.

Caiz olmadığını savunan görüşün tek sebebi zaruri bir durum yok iken avret yerinin açılması. Bu bir kerelik bir durum sonraki kontroller karından yapılıyor ve ömrü 10 yıl ama konu fıkıh olduğu için görüş ayrılığı çok. 

+1 oy
önce (1,082 puan) tarafından

Spirale icazet verilmemesi nin en büyük sebebi mahrem bölgenin görülmesinden daha çok döllenmiş yumurtanın rahme ulaşmasını engellemesi. Kanama alanını artırarak gebeliği ölüyormuş. Her halükarda canlı ve oluşmaya hazır bir hücre yok edildiği için icazet verilmiyor. 

Aynısını ben de sordum hatta tekrar tekrar arayıp soracağım. Hocalarıma da danıştım bana dönecekler.

Zaten caiz değil, zaruriyet varsa nasıl kürtaj caiz oluyor bunda da buna benzer bir hüküm varmış. İrdeleyeceğim ama. Santim santim ne olduğunu öğrenmem lazım. 

Ben ikinci doğumdan sonra sipralle birlikte doğum kontrol hapı da kullanıyordum. Kanamam ve ara kanamalarım fazla olduğu için muayene gittiğimde doktorun söylemişti. Genel bilgi döllenmeyi engellemesidir ya spiralin. Aslında döllenmeyi engellemekle birlikte döllenmeyi yumurtaları da imha ediyormuş. Kanama alanını arttıran bir araç. Böyle bir işlevi var bu yüzden icazet verilmiyor zaten demişti doktorun. Ben de öğrendiğimde baya bir şok olmuştum. 

önce (5,230 puan) tarafından

Hayır sperm rahme girer girmez bakır salgılandığı için yumurtaya ulaşamıyor. Yani döllenme gerçekleşmiyor. Bebek parçalanma gibi bir durum söz konusu değil bu konunun her boyutunu dini olarak da cok araştırdım kuzenim kadın doğum doktoru son olarak kendisine sordum ayni şekilde bu cevabı verdi.

Caiz olmadığını savunan görüşün tek sebebi zaruri bir durum yok iken avret yerinin açılması. Bu bir kerelik bir durum sonraki kontroller karından yapılıyor ve ömrü 10 yıl ama konu fıkıh olduğu için görüş ayrılığı çok. 

BBakırlının öyle bir özelliği vardır. Benim spiralin normal spiraldi. Anlattığım sağlık durumum için de böyle bir bilgi verdi. Ben de bakırlı taktırıyım o zaman. 

+1 oy
önce (567 puan) tarafından
önce tarafından düzenlendi

Aleyküm selam Dostum üç aylık iğne ve spiralda ara kanama çok oluyor o sebepten adet misin değil misin şüphe olduğu içinde aslında ikiside caiz değil. Ve yine spiralde bebek döllenmiş oluyor bile bile öldürüyoruz Allah muhafaza ara kanamada aslında düşük kanaması yani yanlışım varsa düzeltirler.

Bana spiralim var diyip çok aşırı soru geliyor inanki adet mi değil mi bilemiyor. 2 gün kanama olmuş 3 gün kesilmiş 11 gün kanama olmuş 4 gün kanama olmamış ama sonra yüne kanama olmuş 5 gün buna benzer bu durumda kadın doğuma gitmeden ben de bilemem adet mi yoksa başka bi kanama mı.  İmplant ve iğne ile pek de bilgim yok fakat iğne yaptırdım diyip böyle düzensiz kanama gören durumu düzelmeyen çok var misal kimisinde de hiç etkilemiyor gayet normal devam ediyor adet düzeni. 

Kordon tamamiyle kendini kısırlaştırıyorsun ya ondan işte ama hepside zaruretin var ise caiz oluyor. Biz de bi kitap var hayatül hayvan diye orda çok değişik korunma bilgileri var. 

Geçen gün doktor kontrolüne gittim bana 3. Gebeliği öneemediğini söyledi. İlk dikişlerim incelmiş çünkü. Bu zaruret sayılıyor mu 

Senin düşükte vardı değil mi ? İnanki ben bilmiyorum çok hakim olduğum bir konu değil gülüm

Evet iki tane düşüğüm oldu. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum garanti korunmam gerekiyor ama hormon bozukluğu zaten var bende ekstra o ilaç ve iğneler ile daha fazla alt üst etmek istemiyorum 😕 bunu iyice araştırmam lazım 

+1 oy
önce (4,176 puan) tarafından

Ayy bu konuya tam spiral alıp yarın taktırmaya gidecekken rastlamak çok üzücü oldu benim için ama ben hormonlu spiral taktıracağım aşırı fazla kanamam var diğer yöntemler dahada fazla kanama yapıyormuş hap kullandım bir ara hem 15 gün kanamam bitmedi hemde aşırı sancılı geçiyordu nefesim kesiliyordu normlde öyle adet olmam o yüzden hemen kestim onu iğne deri altı ve bakır spirallerde çok kanama yapıyormuş doktor bana illa hormonlu tak demedi ama ben istediğimi söyledim muayene etti her hangi sorun yok kanaman fazla ama senin normalin bu olabilir dedi çünkü ilk ergenliğe girdiğimden beri aynı devam ediyor bu durumda ben ne yapmalıyım çünkü adet olduğumda o kanama yüzünden hiç bir yere gitmek istemiyorum aşırı kan kaybediyorum ferritin değerim 6 ya düştü ve ne kadar kan ilacı kullansamda toparlanmıyor hep kansızlık var kendimi bildim bileli yani doktor hastalığın için illa bu olacak demedi ama sizde biliyorsunuzdur diğer yöntemler kanamayı daha da fazlalaştırıyor hormonlu ise bayağı azaltıyor yada tamamen kesiyor ama bu kesmesi sağlıksız değilmiş o spiral içindeki hormon rahmin kalınlaşmamasını sağlıyormuş ve dökülme olmuyor yada çok az oluyormuş ben bu durumda ne yapmalıyım 

Benim çok fazla canım o yüzden hormonlu tercih ettim çünkü psikolojimi gerçekten bozuyor adetim yaklaştıkça stres oluyorum umarım fayda eder banada🤲 başka yan etki yaptımı peki birde takılırken acı hissettin mi 

önce (166 puan) tarafından

Takılırkenkini hiç söylemeyim. Herkesinki farklı oluyor. 15 gün karın agrısı batma hissi falan oldu bir haftadır rahatım yok gibi şuan. Başkada olmadı birşey

Ay hadi yaaa😟😟 genelde çok az acı olur diyorlar ama korktum şimdi. Hadi geçmiş olsun o zaman sana darısıda başıma ☺️

önce (166 puan) tarafından

Saol cnm. Korkutma kendini çok kolay da olabilir. Çoğunluğunun kolay oluyor zaten. Ben tiplerini baglatıp ameliyat olacaktım. Son dakika iptal ettiler bazı sebeblerden amaliyatımı üçret siz sipiral taktılar hastanede yatarken. Aniden oldu bitti benimde işte. Rabbim sanada kolaylık versin. Dua ederim sana ben 

Allah razı olsun bacım teşekkür ederim 🤲🤲❤️

+1 oy
önce (973 puan) tarafından

Rabbim hayirli olani nasip eder cok sukur elhamdülillah 🤲

Elhamdülillah. 

+1 oy
önce (1,943 puan) tarafından

Doğum kontrol hapı bizde aşırı kilo ve asabiyet yapıyor o yüzden hiç kullanmaya cesaret etmedim denemedim evlendigimden beri spiral kullanıyorum 10 yıllık taktiğin zaman koruyuculugu 8 yıl okuyanlara belki bilgi olur hakkında hayırlısı olsun diyin🙂

Hayırlısı olsun inşallah 

Annem de böyle diyordu ama inanmamıştım. Gerçekten Yasmin e geçtiğimden beri kilolarım hep direnç gösteriyor ve asabi biri olmaya başladım. Ya da evdeki 4 erkeğin etkisi bu 🥲

önce (1,943 puan) tarafından

4 erkek değil bacım haplar yapıyor teyzem sinir hastası oldu kadın 110 kiloya çıktı haplardan hiç cesaret etmedim bende

önce (40 puan) tarafından

Ben bi doğurayım sırf kilo almak amaçlı hap kullancam herkeste kilo yapıyo mu acaba? 

Afedersiniz hayvan gibi yiyip 52 kiloda kaldım yıllardır. 

Hadi ya 😶 ben hastalığımdan sebepte kullanmak zorundayım. Çokta alternatifim yok. Kist oluşmasına engel diye buna geçirdi doktorum zaten.

@Fatiyme sen seçilmiş kulsun. Kıymetini bil😁 ben iftarda zorla eşime dua ettiriyorum. Zayıflayayım diye

+1 oy
önce (7,020 puan) tarafından

Ben bilmiyordum spiralin caiz olmadığını. Çok kez taktırmak istedim eşimin gönlü olmadı vücuduna bişey takma belki zararı olur dedi hep. Ben 16 senelik evliyim hiçbir korunma yöntemi kullanmadım hep eşim korundu . Hiç kazaya bişey olmadı şükür. 

Peki ertesi gün hapı duydum onuda burda öğrendim 🤭 onun fetvası ne yönde bilgin varmı ?

Onunla ilgili hiç bilgim yok malesef 

eğer yumurtlama öncesi ilişki olduysa yumurtlamayı engelliyor bu sayede sperm ile olgunlaşmış yumurta karşılamıyor 

yumurtlama döneminde ise rahim ağzı salgısını artırarak spermlerin tüplere ulaşmasını engelliyor.

döllenme ilişkiden birkaç saat sonra olacağı gibi 5-6 gün sonra da olabilr, o yüzden ertesi gün hapını korunmasız ilişkiden sonra ne kadar erken içersen o kadar iyi.

bu durumlarda döllenmiş yumurtaya etkisi olmadığı için sorun olacağını düşünmem ama tabii ki bu kendi düşüncem dini yönünü bilmiyorum. 

yumurtlama anında veya yumurtlamadan hemen sonra olan ilişkide eğer hap içine kadar döllenme olduysa, rahim yapısını döllenmiş yumurtanın tutanamayacağı bir hale getirirmiş bu hap. bu sayede düşük gibi olabilir ama bu yöntemin her zaman çalışmadığını döllenmiş yumurtaya pek etkisi olmadığı söylenir. 

ama insan hep muallakta kalır, acaba gerçekten döllenme oldu mu, olmadı mı diye? orada işler karışıyor işte. 

+1 oy
önce (2,224 puan) tarafından

şu grupta sevdiğim kişilerdensin… Allah isteyene istediği kadar versin… 

sana embriyo imhası konusunu sormuştum. araştırıp gelip caiz demiştin sonra ben diyanetin, senin ve doktorun lafı ile tatmin olmayıp embriyomu imha ettirmemiştim 😅 

dini bilgim çok yok ama hissettiğinin önemi olduğunu düşünüyorum ben.. gerekli ise Allah da günah yazmaz bence. bakamayacağın çocuğu doğurmak daha günahtır gibi geliyo bana

Ne yaptın o konuyu? 7 aylık olan bebeğin o mu yoksa? Maşallah diyeyim😁❤️

önce (2,224 puan) tarafından

evet o

görecek günleri varmış geldi

0 oy
önce (133 puan) tarafından

Ben hap kullandım kanamayı artırdı mecburen spiral taktırdım şuan düzenli oluyor adetim arada geciksede kanamam artmadı en azından bilmiyordum caiz olmadığını

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 618 göst.
16 Aralık 2019 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde misafir tarafından soruldu
+3 oy
23 cevap 1,388 göst.
0 oy
31 cevap 1,682 göst.
31 Temmuz 2023 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
13 cevap 554 göst.

Kategoriler