40 yaşında hamileyim, ikili testte Down sendromu riski çıktı

0 oy
298 göst.
Diğer kategorisinde (115 puan) tarafından

Ablam 40 yaşında hamile kaldı ikili ultrason testine  girmiş down sendromlu demiş oda çok üzülüyor sizce yanılma payı var mıdır 

12 Cevaplar

+1 oy
(1,582 puan) tarafından

down sendomli diyemezki doktor. direk olasilik hesaplar. 35 yastan sonra risk yuksek hesaplio zaten sistem. uzulecek birsey yok . 35 de hamile kalanada aynini der yaş olasiligi yiksek diye

(115 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

İnşallah yanılır 

-Reklam-
+1 oy
(1,108 puan) tarafından

Fetal DNA yaptırsın%99 doğru sonuç alır biraz pahalı ama içi rahat eder 

(9,826 puan) tarafından

Bana mı soruyorsun kız :) Yok aldırmam dedim ya :) Demek istediğim testler bebeği aldırmak için yapılmaz ki. Önden bilmek için yaptırdım ben. Bebeğimden razıyım her türlü.

Arkadaşım tüm testleri reddetti yaptırmadı. Oysa fetal DNA yaptırsa bebeğinde cinsiyet oluşumu ile ilgili ciddi bir hastalık olduğunu bilecekti. Bebek erkek görünümlü ama tüm kromozomlar kız gibi çalışıyor çünkü kromozomu 46-XX. Bunu biliyor olsaydı anne karnındayken tedavisine başlanırdı. Bebek doğdu. Sürekli tansiyonu çıkıyor sandılar. Nabzı yükseliyordu hep. Yoğun bakıma alındı. Tüm tetkikler yapıldı. Hormonları anormal çıktı. Özel hastane anlamadı, üniversite hastanesine sevk edildi. Üniversite hastanesi heyet topladı. Bebeğe hormon düzenleyici verdiler heyet kararıyla. Anne perişan oldu. Sütü kesildi. Bebekte pipi ve testis oluşmuş ama vücudu östrojen salgılamak istiyor. Bunu detaylıda kim bilebilir ki? Genetik bir hastalıkmış. Bebeğe hormon verince toparladı ama 2 ay yattı hastanede. Süt kesildi. Annenin psikolojisi tepetaklak oldu. Kendini yedi keşke bilseydim ben anne karnında ona tedavi başlatırdım diye. Evde 5 yaşında bir de kızı vardı. O kızcağız da babasıyla kaldı 2 ay... Neler neler. Şimdi oğlu 4 yaşında. Ömür boyu düzenli hormonlarına bakılacak. Sürekli takip edilecek. Ben önden bilmek derken bundan bahsediyorum. Fetal DNA sadece Down Sendromu bakmıyor yani. XX veya XY ile taşınacak tüm genetik bozukluk risklerine bakıyor. Oğlumun test sonucunu bulursam atarım nelere bakılmış diye. O yüzden diyorum keşke devlet karşılarsa da her annenin yaptırma imkanı olsa. Karar yine annenin olur. 

(8,498 puan) tarafından

Biliyorum.bu testi banda dedi ben yaptrimadim  ama bir arkadaşım yaptırdı kardeso dawn sendromlu olduğu için doktor kromozom bozuklsrini nasil duzeltiyorlar anne karnında onu anlamadim

(9,826 puan) tarafından

Down Sendromu düzeltilmiyor. Ama arkadaşımdaki duruma erken müdahale edilebiliyor anne karnında. Doğumdan sonra öğrenip hazırlıksız yakalanmak yerine önden bilip tedbir almak iyidir bence 

(8,498 puan) tarafından

Yani durumu olan yaptırabilir pahali bir test birde

(9,826 puan) tarafından

Aynen maalesef :( 

0 oy
(41,108 puan) tarafından

Var yengeme dediler almak için çok uğraştılar hatta şuan 8 yaşında sağlıklı bir kizcemiz oda 40 a yakındı o gebeliginde 

0 oy
(9,826 puan) tarafından

Yaşı nedeniyle risk yüksek çıkmıştır. Kesinlikle fetal DNA testi yaptırsın, Down Sendromu dışında bir sürü kromozom bozukluğuna bakılıyor. Cinsiyeti de %100 öğrenir. Ücretli bir test ama bence değer. 

(115 puan) tarafından

Ne kadardır tahminen 

(9,826 puan) tarafından

Her laboratuvarda değişir. Çevremde iki kişi yaptırdı birisi 450 Euro verdi birisi 7500 TL. Hangi şehirdesiniz? 

(115 puan) tarafından

Kastamonu 

(9,826 puan) tarafından

Şehirdeki özel laboratuvar ve hastaneleri arayıp sorun. Fetal DNA testi yapıyor musunuz ücreti ne kadar diye. Devlette yapılmıyor maalesef, keşke her annenin ücretsiz yaptırma hakkı olsa 

0 oy
(12,216 puan) tarafından

yüzde 100 down sendromlu diyemez. çünkü sonuçlar onu demez. yaş artıkça down sendromlu olma riski artar. 

fetal dna garanti sonuç verir. 

tabii riski yüksek çıkıp down sendromlu olmayan çocuk doğuran da var, tam tersi düşük riskte de down sendromlu olma ihtimali var. 

(115 puan) tarafından

İnşallah öyledir yanilmistir dua edin 

0 oy
(1,427 puan) tarafından

Bir arkadaşın bebeğine söylemişlerdi yüzde 90 down sendromlu diye. Ama çok şükür sapasağlam doğdu şuan 7 aylık . Rabbim sağlıkla kucağına almayı nasip eder inşallah yanılgıdır 

0 oy
(10,262 puan) tarafından

Geç kalmadan fetal dna yaptırsın 

0 oy
(2,152 puan) tarafından

Kızıma kesin down sendromlu teşhisi koydular. Ardından zekası geri muhakkak aldır dediler 

Ben Allah'a yöneldim dua ettim ne verirsen kabulüm dedim şimdi kızım 6 yaşında ve maşallah hayat iyi ve akıllı bir çocuk 

0 oy
tarafından

Keske o testi yaptirmasaymis ben hic yaptirmiyorum test cunku moralini bos yere bozuyorsun. Yanilma payi da cok yuksek

0 oy
(774 puan) tarafından

Benım bebeğimdede cıkmıstı fetal DNA yaptırdık temız cıktı sonuç, suan 2. Sınıfa gıdıyor yanılma payı illaki olur ılk oglumdada spına bfıda çıkmıştı oda sağlıklı doğdu sukur

0 oy
(123 puan) tarafından

Görümcemin bütün testleri down sendromu çıktı aldırabilirsiniz dedi, aldırmayı istemedi doğdu sapasağlam çıktı, inşallah ablanızında yanlış çıkar 

0 oy
(591 puan) tarafından

Benim 2li 3lü testlerde detaylı ultrasonda hepsinde down sendromlu dediler hata şehir dışındaki doktorlar özeldeki devletteki hepsi yani gitmediğim doktor kalmadı ilk gebeliğimde düşük yaptığım için  çok ihtimal verdiler  ama çok şükür oğlumu sağ salim kucağıma aldım sadece sol böbreğini damarlarında genişleme olduğu için ihtimali vardı ama   öyle bir şey çıkmadı   boşu boşuna hamileliğim zehir gibi geçti  yanılma payı var tabi

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

İkili tarama testinde Down sendromu riski çıkarsa yanılma payı ne kadardır?
İkili tarama testi tanı koyucu bir test değil, sadece risk oranını belirleyen bir tarama testidir. Bu testin yaklaşık yüzde 5 ile 10 arasında yanlış pozitif sonuç verme yani sağlıklı bir bebeği riskli gösterme payı bulunmaktadır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
40 yaş üstü hamilelikte ikili tarama testi sonuçları ne kadar güvenilirdir?
İleri anne yaşı tek başına bir risk faktörü olduğundan, test sonuçları yaşa bağlı olarak daha yüksek riskli çıkabilir. Ancak tarama testleri tek başına yeterli değildir; kesin tanı için fetal DNA veya amniyosentez gibi ileri tetkik yöntemlerine başvurulması gerekir.
İkili tarama testi riskli çıkınca kesin tanı için hangi testler yapılır?
İkili tarama testinde yüksek risk saptandığında, kesin tanı koymak amacıyla NIPT olarak bilinen anne kanından fetal DNA analizi veya invaziv bir yöntem olan amniyosentez veya CVS önerilir. Bu yöntemler tarama testlerine göre çok daha yüksek doğruluk oranına sahiptir.
Down sendromu taramasında düşük risk ile yüksek risk arasındaki fark nedir?
Düşük risk, bebeğin genetik bir anomaliye sahip olma ihtimalinin istatistiksel olarak düşük olduğunu gösterir ancak sıfır risk anlamına gelmez. Yüksek risk ise bebeğin etkilenmiş olma ihtimalinin belirli bir eşik değerin üzerinde olduğunu belirtir ve mutlaka uzman bir perinatolog tarafından ileri değerlendirme gerektirir.
İkili tarama testinde yüksek çıkan risk değeri nasıl yorumlanmalıdır?
Yüksek çıkan risk değeri bebeğin mutlaka hasta olduğu anlamına gelmez, sadece biyokimyasal ve ultrason bulgularının daha detaylı incelenmesi gerektiğini gösterir. Bu sonuçlar genellikle yanlış alarm olabilir, bu nedenle paniğe kapılmadan mutlaka genetik danışmanlık alınmalı ve ileri test süreçleri planlanmalıdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
5 cevap 329 göst.
0 oy
5 cevap 1,308 göst.
0 oy
1 cevap 135 göst.
5 Ekim 2024 Diğer kategorisinde Naremmm (147 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 138 göst.
17 Mart 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Aslı saray (402 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,504,813 soru

24,567,232 cevap

361,798 kullanıcı

...