43 günlük bebeğim yüz üstünden sırt üstüne döner mi?

0 oy
135 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (3,246 puan) tarafından

Kızlar geçen gün Instagram'da bir video gördüm 28 günlük bebek yüz üstünden sırt üstüne döndü. Zamane bebekler artık böyle daha erken dönüyormuş. Kaynaklar da hep 4 ay diyor. Siz hatırlıyor musunuz bebişlerinizi yüz üstü bıraktığınızda ne zaman sırt üstüne döndü merak ettim. Benim bebiş 43 günlük. 

4 Cevaplar

0 oy
(7,120 puan) tarafından

2 aylıkken dönmeye başladı 5 aylıkken süründü 

(9,890 puan) tarafından

8 aylikkenxe yürüdü 😂😂

(7,120 puan) tarafından

Yok valla o olmadi 13 aylık yürüdü 😁

(9,890 puan) tarafından

Herseyi erken yapıp 13 aylik bak yürümüş yani hep farklı cocuklar benimki geç surundu gel gelelim yasinda yurudu

(7,120 puan) tarafından

Farkli tabi yigenim var 10 aylik zar zor dönüyor emekleme yok sadece düzgün oturabiliyor suan  tombiş azıcık 😁

-Reklam-
0 oy
(1,656 puan) tarafından

4 aylık dönmeye başladı canım benim oğlum her bebek farklı hiç belli olmuyor

(3,246 puan) tarafından

Teşekkürler 

0 oy
(9,890 puan) tarafından

4 5 aylıkken dönüyor aceleye gerek yok zamanı gelince hepsini yapıyorlar

(3,246 puan) tarafından

Benim acelem yok ☺️ uzmanlar öyle desede artık günümüzde daha erken dönmeye başlamış bebekler. Açıkçası benim bebiş de dönüyor. yanlış mı yorumluyorum diye merak ettım

(9,890 puan) tarafından

Her çocuk farklı özelliklerini var erken döner geç yürür erken konuşur takılma yani

(3,246 puan) tarafından

Öyle tabi. 

0 oy
(15,055 puan) tarafından

3-4 aylık gibiydi ya

onunki yenidoğan hareketliliğindendir, bilinçsizce yapılan, benim kız da yenidoğan döneminde acayip şeyler yapıyordu, koyduğumfan farklı yerde bulabiliyordum, annem ağzı açık bakıyordu ama bir süre sonra yapmamaya başladı. sonra tam hatırlamıyorum 3-4 aylıkken dönüyordu artık 

(3,246 puan) tarafından

Bişi diyeyım mi benimki ki de o kadarlıkken başladı dönmeye. Göğsünün altında yastık var diye rahat dönebiliyor dedim yanlış yorumlamışımdur. Ama düz zemine bıraktığımda da dönüyor. Önce başını ve omzunu yana atıyor dönene kadar öyle duruyor. Oğlumda da yanlış yorumladığımı düşünüyordum ama o da 2-3 ay gıbı bir zamanda dönmeye başlamıştı aslında

(15,055 puan) tarafından

yenidoğan reflekslerinden sanırım 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Bebekler yüz üstünden sırt üstüne ortalama kaçıncı ayda döner?
Bebekler genellikle 4. ay civarında yüz üstünden sırt üstüne dönmeye başlarlar. Gelişimsel süreçte bu beceri, boyun ve sırt kaslarının güçlenmesiyle 3 ile 6 ay arasında değişkenlik gösterebilir. 43 günlük bir bebeğin henüz bu hareketi yapmaması tamamen normal kabul edilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Yenidoğan bebeklerin çok erken dönemde dönmesi normal mi?
Yenidoğan dönemindeki bebeklerin yüz üstünden sırt üstüne dönmesi, genellikle bilinçli bir hareketten ziyade istemsiz refleksler veya fiziksel esneklik kaynaklıdır. 28 günlük veya 43 günlük gibi çok erken dönemlerde gerçekleşen dönme hareketleri, bebeğin kas kontrolünden ziyade pozisyonel veya istemsiz bir tepki olabilir.
Bebeğimin sırt üstü dönme becerisini desteklemek için ne yapabilirim?
Bebeğinizin kas gelişimini desteklemek için her gün kısa süreli karın üstü egzersizleri (tummy time) yaptırabilirsiniz. Bu egzersizler, bebeğin boyun, omuz ve sırt kaslarının güçlenmesini sağlayarak dönme becerisini doğal sürecinde kazanmasına yardımcı olur. Uygulama sırasında bebeğin mutlaka gözetim altında tutulması gerekir.
Bebeklerde dönme hareketinin gecikmesi ne zaman endişe yaratır?
Bebeklerin motor becerileri farklı hızlarda gelişebilir ve 6 aya kadar dönmemeleri genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak bebeğiniz 6. ayın sonunda hala destek almadan dönemiyorsa veya diğer motor becerilerinde belirgin bir gerilik gözlemliyorsanız, bir çocuk doktoruna danışmanız en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Bebekleri yüz üstü yatırırken nelere dikkat edilmelidir?
Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin uyku sırasında mutlaka sırt üstü yatırılması önerilir. Yüz üstü pozisyonu sadece bebek uyanıkken ve sizin gözetiminiz altındayken, kas gelişimi için gün içerisinde kısa aralıklarla (tummy time) uygulanmalıdır.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
1 cevap 126 göst.
0 oy
2 cevap 220 göst.
0 oy
4 cevap 180 göst.
+1 oy
20 cevap 1,135 göst.
1 Ocak 2026 Diğer kategorisinde Onlygirl (1,229 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,513,738 soru