0 oy
197 göst.
önce Özel Günler & Hijyen kategorisinde (2,017 puan) tarafından

Hanımlar merhaba bebeğimi kucağıma aldım çok şükür 1. Ayımız dolmak üzere. Fakat dün göğsümde bir şey farkettim yaşayan varsa merak ettim.

Hani şu kahverengi halkada beyaz beyaz tomurcuklar olur ya onlardan bır ıkı tanesi şişmiş sivilce türevi gibi. Sıktım süt geldi. Çok enteresan değil mi? Niye böyle olmuş olabilir?

4 Cevaplar

+1 oy
önce (9,730 puan) tarafından

oralardan süt çıkar normal, areola oranın adı. emzirirken o kısmı da bebeğin ağzına sokmak gerekiyor. o bölge koku da veriyor, bu sayede bebek kendi çabasıyla memeyi bulabiliyor 

önce (9,730 puan) tarafından

Emzirme döneminde sütün sadece meme ucundan değil, areola (meme başı çevresindeki kahverengi halka) üzerindeki küçük kabarcıklardan gelmesi aslında anatomik bir durumdur ve genellikle "Montgomery Bezleri" ile ilgilidir.

​İşte bu durumun nasıl ve neden olduğuyla ilgili detaylar:

​1. Montgomery Bezleri (Glandulae Areolares)

​Areola üzerinde sivilceye benzeyen o küçük çıkıntılara Montgomery bezleri denir. Bu bezlerin temel görevi, emzirme sırasında meme başını yağlamak, korumak ve mikrop kapmasını önlemek için antibakteriyel bir sıvı salgılamaktır.

​Süt Kanallarıyla Bağlantı: Bazı kadınlarda bu bezler, meme içindeki süt kanallarıyla doğrudan bağlantılı olabilir. Bu nedenle bebek emerken veya göğüs doluyken bu küçük gözeneklerden de az miktarda süt sızması tamamen normal ve sağlıklı bir durumdur.

​2. Ektopik (Ekstra) Süt Dokusu

​Bazı kadınlarda meme dokusu sadece meme ucuna açılan kanallarla sınırlı değildir. Areola bölgesinin hemen altında yüzeye çok yakın "ektopik" süt dokusu bulunabilir. Süt yapımı yoğunlaştığında, bu dokular en yakın çıkış noktası olan areoladaki gözeneklerden süt verebilir.

​3. Aksesuar Meme Kanalları

​Nadir de olsa, ana süt kanallarının dışında, areolaya açılan küçük aksesuar kanallar bulunabilir. Emzirme refleksi (oksitosin salınımı) başladığında, bu kanallar da kasılarak içindeki sütü dışarı iter.

​Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

​Eğer areoladan süt geliyorsa şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

​Hijyen: Areoladan gelen süt veya salgı, göğüs ucunu enfeksiyonlardan koruyan doğal bir bariyerdir. Bu bölgeyi karbonatlı su veya sabunla kurutmak yerine, kendi sütünüzle silip kurutmanız en sağlıklı yoldur.

​Bebek İçin Koku: Montgomery bezlerinden gelen salgının, bebeğin memeyi bulmasına yardımcı olan özel bir kokusu vardır.

​Tıkanıklık: Eğer o küçük gözeneklerde beyaz bir nokta oluşur ve ağrı yaparsa, süt kanalı tıkanıklığı (mastit öncesi) olabilir. Bu durumda ılık kompres uygulamak faydalıdır

önce (2,017 puan) tarafından

Ayy çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için aydınlandım 😀

-Reklam-
0 oy
önce (1,458 puan) tarafından

Normal canım onlar sıkma 

Yok sıkmam artık. Ne olduğunu anlamak için sıkmıştım

0 oy
önce (1,037 puan) tarafından

Benimde şişlik falan yoktu sivilce tarzı da değildi ama süt akiyordu patlak balon gibi kızım emerken ordanda istemsizce akıyordu 

Ben yeni farkettim ilk çocuğunda da vardı belki bilmiyorum. Normalmiş ama

önce (1,037 puan) tarafından

Normal canım benimde ilk kızımda yoktu bu kızımda oldu

0 oy
önce (7,424 puan) tarafından

Onlar normal canım ama sıkma sen yine de 

Evet normalmiş öğrenmiş oldum:)

İlgili sorular

+1 oy
13 cevap 269 göst.
10 Mart 2022 Diğer kategorisinde Zisan (1,184 puan) tarafından soruldu
0 oy
62 cevap 4,344 göst.
22 Ekim 2023 Aile & Aşk kategorisinde Dolunay selen (2 puan) tarafından soruldu
0 oy
33 cevap 1,732 göst.
1 Ağustos 2021 Aile & Aşk kategorisinde Rumeysanurr (177 puan) tarafından soruldu
+1 oy
52 cevap 2,244 göst.
26 Haziran 2021 Diğer kategorisinde Nur8 (2,788 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,497,355 soru

24,459,232 cevap

354,518 kullanıcı

...