8 haftalık gebeyim, NIPT testi yaptırmalı mıyım?

0 oy
155 göst.
Diğer kategorisinde (185 puan) tarafından

8 haftalik gebeyim kizlar doktorum 11.haftada nipt testi isteyip istemedigimi sordu kararsiz kaldim daha onceki 2 gebeligimde boyle bisey yaptirmamistim sadece 2li test yaptirmistim temiz cikmisti baskada istememisti doktor. Sizlerde yaptiran bilgisi olan var mı gerekli mi sizce? Diger tarafta cevap veren olmadi bide buraya sormak istedim :)

2 Cevaplar

0 oy
(10,313 puan) tarafından

Ben yaptırdım. Yine olsa yine yaptırırım. İkili taramada sadece Down Sendromu bakılıyor ama NIPT ile tüm kromozomsal bozukluklar öğrenilebiliyor önceden. Bunun yanında cinsiyeti de %100 öğreniyorsun ama önemli olan kısmı sağlıkla ilgili yanı. Keşke devlet her anneye ücretsiz NIPT hakkı sunabilse.

-Reklam-
0 oy
(9,170 puan) tarafından

Genetik sorun yoksa yaptirmazdim ki yaptirmadim paramda vardi ne olcak yaptirsaydim.bebegimi  aldircaktim hayir o yüzden gerek duymadim

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

NIPT testi nedir ve 11. haftada neden istenir?
NIPT testi, anne kanından alınan örnekle bebeğin genetik yapısını inceleyen yüksek doğruluk oranına sahip bir tarama testidir. Doktorlar genellikle 10. haftadan itibaren kromozomal anomalileri erkenden saptamak ve gebelik risklerini daha net değerlendirmek amacıyla bu testi önerebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
İkili test ile NIPT testi arasındaki farklar nelerdir?
İkili test ultrason ve kan değerlerine dayalı bir olasılık hesabı yaparken, NIPT testi doğrudan fetal DNA'yı analiz ettiği için çok daha düşük hata payına sahiptir. İkili test tarama amaçlı bir risk oranı verirken, NIPT testi spesifik genetik sendromlar hakkında kesinliğe yakın sonuçlar sunar.
NIPT testi yaptırmak gebelikte zorunlu mudur?
NIPT testi tıbbi olarak zorunlu bir işlem değildir ve tamamen anne adayının tercihine bağlıdır. Genellikle ileri anne yaşı, ikili tarama testinde şüpheli sonuç çıkması veya ailede genetik hastalık öyküsü olması gibi durumlarda doktorlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir.
NIPT testi ne zaman yapılır ve sonuç ne kadar sürede çıkar?
NIPT testi gebeliğin en erken 10. haftasından itibaren istenebilir ve süreç 20. haftaya kadar devam edebilir. Test için alınan anne kanı laboratuvar ortamında incelenir ve sonuçlar genellikle 7 ile 10 iş günü arasında çıkarak aileye detaylı bilgi sağlar.
NIPT testi yaptırmalı mıyım yoksa ikili test yeterli mi?
Gebelik sürecinde NIPT testi yaptırma kararı genellikle bireysel sağlık geçmişi ve kişisel risk algısına göre verilir. Eğer daha kapsamlı ve güvenilir bir tarama sonucu ile içinizin rahat etmesini istiyorsanız NIPT testi tercih edilebilir, ancak rutin takiplerde ikili test de standart bir prosedür olarak kabul edilir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 391 göst.
0 oy
3 cevap 146 göst.
0 oy
3 cevap 189 göst.
+1 oy
1 cevap 282 göst.

Kategoriler

1,508,148 soru

24,615,165 cevap